Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 3 697
Имам следното питане: може ли да варя домашните каши за бебето в тефлонов съд и по-точно вредно ли е това?
Въпосът ми е породен от това, че в други съдове често ми залепва за дъното за кашата.
Разбира се, ако не е здравословно, ще търся други възможности.
Знам, че като се поизтърка покритието не е добре да се позва съда, но ако е нов и бъркам с дървена лъжица дали ще е проблем?
« Последна редакция: нд, 11 ное 2007, 17:17 от tini-mini »
Цитирай


Мнения: 1 449

Правя кашите точно в тефлонови съдове - нямам никакви притеснения.
Обаче си ползвам конкретна марка, на другите нямам вяра, честно казано.
Цитирай


Мнения: 8 241
Винаги му готвя в тефлонова тенджерка - специално си купих за него, че нашата (пак тефлонова) е много голяма  Crazy
Няма проблем, ако се използва правилно - бърка се с дървени или други неметални лъжици..
И наистина гледай да е ИСТИНСКИ тефлон.. че има разни ментета  ooooh!, които пределено са опасни  Rolling Eyes
Цитирай

София, Младост 4

Мнения: 8 622
ВИж тази статия - http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=451
Аз лично съм решила да сменям тефлоновите тигани по възможност. Доколкото разбрах е важно храната да не престоява там.
Цитирай


Мнения: 8 241
За престояването на храната и аз съм го чувала.. Като сготвя му сипвам на порцийки в бурканчета манджата.. и отиват в хладилника или фризера  Wink
А от таз статия.. май ще отказваме пукакнките в микровълнова  Rolling Eyes
Цитирай

Sofia

Мнения: 195
Мили майчета,

отгледах си едното дете само и единствено със съдовете на тефал и сега смятам за бебо да си купя отново от същата марка. От миналата година има нови серии с ново покритие. Смятам, че това е марка с дългогодишна история, марка в която са вложени много средства за проучване и изобретения. Все пак те измислиха съдовете с незалепващо покритие, а съществуват от 1954година ако бяха вредни доста хора щяха да пострадат.
За други съдове с тефлоново покритие не смея и да си помислям.
Ето ви малко инфо от интернет:
Tefal изобрети незалепващото
покритие...

1954 Tefal създаде първия в света тиган с незалепващо покритие
1966 Лансиране на линията BIS от Tefal - първият тиган с двоен слой незалепващо покритие, което прави двоен живота на тигана
1969 Първият тиган с външно незалепващо покритие
1973 Първоначално бяло, PTFE покритието става черно със слой T-PLUS за по-добра устойчивост на надраскване
1984 Super T-PLUS, ново четирислойно покритие, устойчиво на надраскване
1988 Създаване на ULTRA T-PLUS, високотехноло- гично покритие, 50% по-устойчиво на над-раскване на оптималната температура за готвене (180 0C). 80% от запитаните потребители са много доволни от това подобрение.
1991 Лансиране на Resistal, покритие от нова генерация. Първото покритие с релеф на
пчелна пита за запазване на повърхностите, които са в контакт с храна и прибори, 35 % по устойчиво на надраскване
1994 Революционното Armatal със гранитен релеф Stratal. 50% по-устойчиво на
надраскване
2000 Thermo-spot, топлинен индикатор, вграден в покритието, показващ кога тигана е
достигнал оптималната температура на готвене за запазване вкусовите качества на храната.
2001 Лансиране на нова генерация покритие за интензивно готвене
2002 Prometal, новото ултра устойчиво покритие, създадено за кухненските съдове, предназ-
начени за епикурейци за изключителна издръжливост и устойчивост на надраск-
ване от метални прибори
2005 Лансиране на нова генерация незалепващи
покрития с TOP COAT...


а ето и адрес на който можете да видите повече инфо за по-любопитните. http://www.tefal.com/All+Products/Cookware/Non+stick+cookware/No … -+family+page.htm

Това е от мен и успех в готвенето   chef
Цитирай

US

Мнения: 758
Аз също съм против тефлона, както и много други неща  - мировълнови печки, пластмасови опаковки и т.н. Повечето продукти създадени да улесняват живота ни напоследък се оказват вредни за човешкия организъм. Ще цитирам един американски лекар написал книга за хората "съсипани от благата на съвременната цивилизация". Така, че аз предпочитам да хвърлям малко повече усилия в почистване, приготвяне на храна и т.н. отколкото да рискувам здравето си, особено пък това на детето.
Цитирай


Мнения: 1 449
Аз бих се притеснявала много повече от пластмасите или електромагнитния смог навсякъде около нас, например Wink
По темата - ако съдът е качествен, не би трябвало да има проблеми.

# Колкото по-тежък е съдът, толкова по-качествен е

Има тигани с покритие Teflon® и за по 7-8 лв (в ИКЕА примерно).
Тефлоновото покритие е оригинално, но в много тънък слой. Образно казано, нанесено е както се нанася боя с четка, при това върху тънка алуминиева основа. Или е като щамповано върху алуминия. 
Този технологичен способ е по-евтин, но предполага много по-малка здравина и съответно кратък живот на покритието.

# Градусите, на които издържа покритието

Това е основният критерий за избор. Хубавите покрития издържат до 260 градуса. Другите – до около 200 градуса. Важно е какво пише на етикетите и най-добре – върху производствената (не клиентската) гаранция на самото изделие.

Освен това, от доста години вече се предлагат тефлонови съдове, в които се ползват спокойно и метални прибори (с изключение на нож и подобни). Престояването на храната важи с пълна сила за алуминиевите съдове.


---------------------------
Извинявам се на tini-mini за разводняването на темата, но с пълното ми уважение към gorichka.bg – статията е интересна, но избирателна. Има далеч по-сериозни четива за прословутия PFOA.

И това размахване на пръст в началото на статията - "Тефлоновите тигани са адски модни у нас"… В България са точно толкова използвани, колкото и другаде. 

По повод DuPont и намаляването на употребата на PFOA – концернът бавно, но сигурно се отървава от подразделенията си за полимерна химия, вкл. и от марката Teflon (от 2004 г. тя вече не я тяхна), и постепенно прехвърля върху други отговорността за използването на PFOA и подобни химикали. Една задължителна преориентация към "по-зелен" бизнес, ако искат да останат на върха.

И едно допълнение – в Европейския съюз регламентите относно употребата и забраната на химически вещества са доста по-строги, отколкото в САЩ например.

За тефлоновите съдове с пълна сила важи (засега) правилото "недоказуемост на вреден ефект" - както и при микровълновите, безжичните устройства и прочие.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.