Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 12 ноем. 2007, 09:20 ч.

Скарлатина-мерки за предпазване

  • 4 104
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 297
Здравейте, имам следните въпроси.
1. има ли начин да направим някаква превенция за скарлатина- витамини, миене по често на ръце, естествено избягване на контакт със заразени...
2. кога е заразна- още в инкубационния период ли децата стават разпространители или само по времето когато трае болестта( висока температура, червен език, обрив...)
3. какъв е срока за излекуване, т.е. кога детето става 'Клинично здраво" и не е вече виросоносител
4. какъв е срока на лечение (минималния брой дни в които не трябва да се събира с други деца в детското заведение)
5. при болно дете присъствало в групата , какви мерки трябва да се вземат за почистване и дезинфекция
6. правят ли се някакви ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ  изследвания на контактните деца( от детската градина- взимане на гърлен секрет на всички деца например) или това е доброволно по желание на родителите и съответно заплащат ли се тези изследвания по ЗК

Ще съм Ви много благодарна за всяка информация относно проблема. В съседната на детето ми група има болно детенце, но така или иначе 2 те групи са имали контакт, разменят се вещи(гърнета поне) персонала ходи свободно между 2 те групи, въпреки че уж другата група е под карантина.( и един последен надявам се въпрос 7. колко трае карантината на самата група и какво включва тя)
Желая Ви приятен, ползотворен и усмихнат , макар и малко мрачен понеделник!

# 1
  • Мнения: 5 760
Скарлатината е единствената шарка, при която причинителят е бактерии, а не вирус. Заразяването става при близък контакт, от слюнката. Товазначи ползване на обши прибори, кърпи и както е при малкита деца игри с много близък контакт. Детето може да има само ангина, ангина и обрив или да е носител. Носители могат да бъдат и възрастните. Всички носители(без клиника на болест) са всъшност източник на инфекцията.
При дете болно от скарлатина се провежда задължително лечение с антибиотик мин. 7 дни, а най-добре 10. На 20-25 ден от заболяването се прави ЕКГ и изследване на урина- скарлатината може да доведе до увреждане на сърцето и бъбреците в малко по-късен етап.
 Задължително се взема секрет от гърло на болното дете и на неговите родители и евентуално братче/сестриче, както на вече излекуваното дете,така и на всички деца в групата на детската градина. Носителите се лекуват.
Мерките срещу заразяване са миене на ръце и ползване на индивидуални прибори за хранене, чаши и естествено да няма контакт с дете което е болно. Инкубационния срок е 14-21 дни. шансовете за разболяване, ака в групата има скарлатина не са големи, но е добре да се изследва при всички случаи гърлен секрет.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт