Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 ноем. 2007, 15:16 ч.

Родителски права...

 • 3 524
 • 38
 •   1
Отговори
 • Suomi,Kouvola
 • Мнения: 38
Здравейте мами,не знам дали на правилното място пускам темата,но съм много объркана и съм подложена на невероятен стрес(психически,физически,емоционален и т.н.) от страна на съпруга ми,който е от рода на "Ще ти взема детето и ще те питам аз тогава".
 Като цяло историята на проблемите ни е от доста време и вече ми става ясно,че единствения начин аз да се спася от него,той да не ме съсипе тотално е да се разведем,НО аз без детенцето си съм загубена.Не мога да си представя живота без нея дори и за миг,а той го знае много добре това,че ако той ми я отнеме това ще ме доведе до невероятна депресия,която ще има доста сериозни последствия,за мен самата.
 Та въпроса ми към вас е :Въз основа на какво основание една държава може да ми отнеме род. права?
 Ако нещо не ви е съвсем ясно ще допълвам,защото съм много объркана.

# 1
 • по пътеката
 • Мнения: 3 107
ако знаеш езика провери онлайн какъв е законът и казусите за развод и права над детето! трябва да ги има и да разбереш в какви слу4аи може да стане! единственото, което се сещам е да не работиш и той да може да осигури по-добри условия за живеене от теб! другото е да не се грижиш за детето, да си на психотропни  и да си психиатри4ен слу4ай! намери си адвокат и говори открито за възможностите си!

# 2
 • Suomi,Kouvola
 • Мнения: 38
Езика не го знам и съм безработна,но доколкото ми е известно тук това не се взима под кой знае какво внимание,но знам ли...толкова съм наплашена...

# 3
 • Мнения: 1 213
Не изпадай в паника.
До колкото знам от обща култура, не са много причините за отнемане на родителски права, еле пък ако това е майката. Някой вероятни за които се сещам са злоупотребата с алкохол, наркотици и подобни, неполагане на гръжи за детето, малтретиране на детето и подобни. Ако не се вписваш в тази картинка не мисля, че имаш основание за притеснение. Свържи се с адвокат, това винаги е добра идея, когато става дума за толкова сериозни неща. Няма бяла държава в която родителските права да се отнемат или дават на базата на гражданска, етническа или полова принадлежност.
Не казваш кой знае колко подробности, ама така като чета май по скоро той е застрашения от подобна мярка.
Безработността тука май не е причина, ако нямаш доходи получаваш социални помощи и така.  Предполагам че бащата може да претендира, на тази база детето да живее с него, но това по никой начин не значи, че ти губиш правата си на родител.

Последна редакция: пн, 12 ное 2007, 15:58 от palachinka

# 4
 • Норвегия
 • Мнения: 249
Ти живее6 във Финландия. Няма на4ин да ти вземат детето, за6тото си безработна, по скоро 6те полу4и6 допълнителни социални помо6ти, добавки и данъ4ни облек4ения като самотна майка. Трябва да си тежък слу4ай наркоман, за да ти отнемат родителските права, или подсъдна, или не6то подобно - сериозно.  В Норвегия 4овек с годи6ен доход под определена граница има право на безплатна адвокатска помо6т. Провери тия не6та как са при вас, не може да няма не6то подобно. И това 4е не знае6 език не би трябвало да те пла6и изоб6то. Всеки там при вас говори английски, особено път хора с образование. Не се стряскай въоб6те.

# 5
 • Suomi,Kouvola
 • Мнения: 38
Лошото,е че се стремио да ме изкара психичрски нестабилна,защото когато дъщеря му(от 1-ви брак) е при нас.Не е никак глупав нали му трябват сеидетели че през weekend-ите само викам и плача,а това е така защото съм по-чувствителна.
 Той е готов да накара дъщеря си на 7 год. едва ли не да излъже,че тормозя нея и бия рожбата си само и само да ми отнеме правата.
 
"Аз съм готов да изгубя род. права,но и на теб няма да ти го дам.По-добре да е по сиропиталища" това са негови думу също.Дано да успеете поне от части да разберетр под какъв стрес съм изложена ежедневно...

# 6
 • Норвегия
 • Мнения: 249
Глупости на търкалета, както вика моят мъж, който пък е норвежец. За това трябва лекарско мнение, диагноза, станови6те. 7-годи6но дете няма тежест в съда, освен ако не са го били. Аз нямам първа ръка информация за тия не6та, но както изглежда вси4ко това са просто празни заплахи, за6тото ти им се хва6та6. Я седни един ден, прерови къдато каквото намери6 по нета, говори с адвокат и като си събере6 необходимата информация му се озъби на тоя твой мъж. Ама си подготви дома6ното първо.

# 7
 • България
 • Мнения: 1 090
Аха,знаеш ли за колко такива 1:1 истории знам и съм виждала,колкото искаш.Ти не си първият случаи на подобно отношение в нашите ширини.Хич да не ти пука,той няма грам шанс да ти вземе детето,особено ако се върнеш в БГ ,там всички закони са на твоя страна:не се хващай да водих дела във Финландия,в никакъв случай,те винаги защитават техните.
Ако искаш ми пиши на лични,не се отчайвай,това е един сбъркан човек,уви! Hug

# 8
 • Мнения: 2 033
мама 13, намери агенция/бюро за безплатни правни съвети за хора без доходи. Посъветвай се. Ако не разбираш добре езика, помоли за преводач. Никой не може да ти вземе детето ей така, защото на мъжа ти му е скимнало. Не се паникъосвай. Питай също какви са ти правата, за да се защитиш от психическия тормоз, на който хубавецът те подлага.

Не знам дали пише още, имаше едно момиче с ник Мама от Финландия, пиши й, за предварителен съвет.

# 9
 • Мнения: 707
И аz мисля, че ти трябва zаЩита от психическия тормоz на мъжа ти. 
При раzвод обикновено детето се дава zа отглеждане от майката, стига тя да не е алкохоличка или наркоманка. Факта, че не работиШ не е проблем. Вероятно ти се полага беzплатен адвокат, а мъжът ти Ще плаЩа иzдръжка (дори и да имате предбрачен договор), докато детето порасне, а ти zапочнеШ да работиШ.
Не му се връzвай на zаплахите, а му покажи че правиШ неЩо да zаЩитиШ правата си.

# 10
 • Мнения: 473
А ти имаш ли някаква причина да стоиш там? Какво те задържа?
Не можеш ли да намериш начин де се прибереш в България? Тук няма как да ти отнеме детето, нито пък да те тормози.

# 11
 • Suomi,Kouvola
 • Мнения: 38
baumy мислила съм и този вариант,но ме е страх да не ме обвини в отвличане...

Единственото за което се радвам е,че детето има и Бг. гражданство.Нямате си и на идея каква радост сред целия този кошмар ми носи тази мисъл,а само като се сетя,че той дори се опита да ме спре да го правя,но добрече аз на своя глава го направих,защото така и така оправях докумети та си викам + -  няколко минути няма да ми стане нищо ами я да си я направя и БЪЛГАРКА.

# 12
 • Мнения: 473
Мисля, че трябва много внимателно да помислиш и да прецениш дали това е криза във взаимоотношенията ви, която може да премине. Ако не е така си дай сметка дали ще е във възможностите ти да се бориш на местна почва, дали ще се справиш. Защото ще ти е много трудно, сигурна съм. Ако решиш да се разведеш може би ще се наложи някой от родителите ти да дойде и да ти помага за детето, докато се занимаваш с различните инстанции, дела, ако има такива, срещи с адвокати, да започнеш работа. Трябва да се подготвиш да поемеш много отговорности сама в чужда държава, Няма да ти е лесно. Прецени си внимателно.
Иначе съм сигурна, че развода в тази страна най-малкото ще ти донесе поне нормална финансова издръжка за детето, в сравнение със смешните такива в България. Поговори и с адвокат, за да знаеш какви са ти опциите.

# 13
 • Torbay
 • Мнения: 1 363
Mama_13, Cry Cry Не искам да си представям стреса, под който ти и детенцето сте (то усеща, вижда, чува).
Не го знам какъв идиот е мъжа ти (пълно е с такива, извинявай), но моля те не загубвай самообладание пред чужди хора. Да няма причина, за която той да може да се хване (говоря за всяка една възможна ситуация).

ЗАПАЗВАЙ ПЪЛНО  ХЛАДНОКРЪВИЕ във всеки един момент. Колкото и да си чувствителна в името на детето си наложи 100% самоконтрол.

Тук в Англия, детето се взема от родителите само в краен случай. Не все взимат ей така по- нечии приказки (комшийката ми е социален работник, та оня ден си говорехме с нея) Вярвам, че във Финландия системата не е по - различна.
Бъди силна и смела и не се поддавай на манипулации. Знам, че не е лесно, но трябва да го направиш.

# 14
 • Here,doing nothing is doing something,and it's a good feeling.Ум се с пари не купува,а най-много пари струва.Красотата не е симетрия, красотата е хармония.U must immerse urself in an unfamiliar world,in order to truly understand,ur own."The univ
 • Мнения: 418
Успех !!! Никой не може да ти вземе детето !!!   bouquet  bouquet Hug Hug


http://www.hotpeachpages.net/europe/europe1.html#Finland

VOIMAVARAKESKUS
MONIKA

Hotline is open
Mon – Fri 9.00 - 16.00
Phone:
(09) 6922304 (Helsinki)
(09) 83935013 (Vantaa)
045-1329622 (Oulu Mon-Thu 11-15 hours)


info@monikanaiset.fi
www.monikanaiset.fi

Englanti   
Are you an immigrant woman?
Do you know your rights in Finland?


You have a right to a life free from violence!
You are also entitled to help!


                      Monika - Naiset liitto ry                             

Are you an immigrant woman? Do you know your rights in Finland?

Have you been assaulted or threatened in your home or elsewhere?
Are you afraid that your husband or somebody close to you might be violent towards you?
Have you been stopped from meeting your friends or relatives, or prevented from being on touch with them?
Do you have to ask permission to handle errands outside of your home, e.g. to go to the shop, to the post office, to attend a class, to visit doctor or to go elsewhere?
Do you recognise these characteristics in your life?

This is violence. Violence is a threat against your fundamental human rights  and according to Finnish legislation, violence is a crime.

There are many different forms of violence against women. Physical violence is when someone throws things at you, hits you, shoves you, kicks you, strangles you, twists your arm.

Psychological violence is when someone threatens you, blames you, calls you with names, follows you, watches you, humiliates you. You are also being subjected to violence if you are prevented from sleeping, taking care of your children or from using the phone.   Economic violence is economic exploitation and control targeted at you, when you are lied to about economic matters, extortion and when you are prevented from using and handing your own money.

Sexual violence is forceful sex and intercourse, rape and when someone touches you against your will.
You have the right to a life free from violence.
You are also entitled to help.

You can call us anonymously
Monday to Friday 9 – 16 hours.
Our phone numbers are:
(09) 6922304 (Helsinki)
(09) 83935013 (Vantaa)
045-1329622 (Oulu  Mon – Thu  11 – 15 hours)

Services are available in Arabic, Estonian, English, Finnish, French, Hindi, Kurdish, Persian, Portugese, Somalian, Spanish, Russian, Tagalog, Thai and Turkish with us.
Our trained support persons will answer your call. You can talk to us about your current situation and we will assist you in finding additional help for solving your situation.

Monika – Naiset liitto ry 
Monika – Naiset liitto ry, Multicultural Women’s Association, was founded in 1999. The aim of the Association is to assist women and their children who are victims of violence. The Association is also engaged in
distributing information with the purpose of preventing violence against women. The Association also aims at facilitating the integration of immigrants in Finland.
THE HAGUE CONFERENCE
http://www.hcch.net/index_en.php

http://www.manches.com/text/practices/family/service.php?id=329


FINLAND

Divorce

A spouse is always entitled to obtain a divorce. No ground is required. A spouse cannot prevent the other spouse from obtaining a divorce by objecting to it. A six month reconsideration period is required in most cases. After 6 months either spouse may demand a divorce independently.

Spouses have the right to a divorce without a reconsideration period if they have lived separately for a continuous period of two years.


In connection with divorce proceedings, a spouse can request orders for maintenance, child custody ,rights of access and for an estate distributor to be appointed. Alternatively they can agree on these matters or even leave them unresolved and later have separate judicial proceedings.


Finances/Capital/Property

According to the Marriage Act each spouse owns his/ her own property, received before or during the marriage, regardless of the form of conveyance. They have marital rights over each other’s property , although their debts remain separate. They are however jointly liable for any debts incurred for the maintenance of the family. If the property is used as the common home, the owner spouse has to obtain the other spouse’s consent in order to transfer it elsewhere,.


As a general rule, the net property is to be divided in two during the dissolution of the marriage. The marital right can be removed by a marriage agreement or by a clause or testamentary disposition linked to a gift or a will.


The spouses can agree on the distribution of matrimonial property or it can be executed by an estate distributor, normally a lawyer appointed by the court.


Finances/Maintenance

The spouses have a mutual maintenance obligation towards one another. A spouse may ask for maintenance during the marriage or in connection with divorce. Involuntary maintenance, though possible according to the Marriage Act, is practically non-existent.Child Maintenance


According to the Child Maintenance Act, a child has the right to sufficient maintenance. Maintenance means the satisfaction of the material and spiritual needs of the child as well as his care and education and payment of the resulting costs. The parents are responsible for the maintenance of the child according to their abilities.


Consideration shall be given to the parents’ age, ability to work and amount of assets available to them. Consideration shall also be given to their other statutory maintenance responsibilities.


There is not yet a fixed formula for calculating maintenance, although there is likely to be one in a couple of years.


A claim for child maintenance can be handled separately. It may also be presented in connection with paternity, divorce or custody and rights of access proceedings.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт