Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 564
На каката на 3г ще правят операция от трета сливица и ще й слагат макарички на ушите. Казаха ми че я приемат 8ч сутринта и до 14-15ч следобяд същия ден ни пускат да се приберем. Каката е най-силно привързана към мен (може кърменето 2г5м да е оказало влияние за това). Знам, че ще я боли и само аз мога да я успокоя донякъде поне. С всеки друг (баща й и бабата с която е свикнала) ще реве доста - в това съм напълно сигурна. Моето средство за успокояване е галене с моята коса, та няма как да ме заместят.
Та на основния въпрос - за този период 8-15ч с какво приспособление да нахранят бебето? Спринцовка, лъжичка или шише? Имам достатъчно количество замразена кърма (знам че сега суче около 110-130гр, понякога и по-малко на едно хранене). Но не е проблем колко да й дадат, а с какво. До сега бебето е било само и единствено на кърма, тя е на почти 4мес. Не е пила вода, чай, никакви сокове, захранвания, дори и капки против колики не е пила. Вигантол давам дирекно в устата, капвайки върху езичето. И залъгалка също не е опитвала - до днес. Реших да опитам дали ще я приеме. Ако я хареса може да пие от шише (евентуално). И тя я засука залъгалката (Нук 0-6м) без проблем и дори си я държа с ръка. А като я изпусна я търсеше с въртене на главата в посоката на падането й. Бебето мога да го оставя на майка ми и тя ще направи каквото й кажа.
Чудя се и за друг вариант. Бебето, бабата и таткото чакат пред болницата. Ако бебето огладнее ме викат по тел,таткото пази бебето, бабата отива при каката, а аз да нахраня бебето, което е с татко си. Така бебето ще е наблизо, а аз ще притърчам за кърменето, и ще се връщам веднага при каката. Този вариант има един голям недостатък - в болницата не знам как ще реагират на излизането и влизането на мене и на бабата. Не знам дали това няма да се отрази на отношението към каката. Ако избера този вариант с тичането между бебето и каката, няма как да се носи кърма в шише, че в колата няма къде да го топлят (ако нещо се обърка и не мога да изляза).
Кажете кой вариант да избера - бебето в къщи с бабата и с какво приспособление да я нахрани, или да ме чака пред болницата и аз да притичвам щом огладнее? А и ще се радвам, ако предложите други варианти за решение на проблема ми. А и още нещо, ако се предлага със спринцовка как точно става - колко от пластмасата да захапе, да се остави бебето само да смуче или да се помага с буталото, колко голяма да е? Ако е шише имам на НУК, Авент и Чико - мисля че ще е НУК, ако е шише...
И още нещо - ако я оставя в къщи с бабата и шишето да речем, има ли опасност да ми направи кърмаческа стачка? Става въпрос за 2-3 хранения...

Знам че на някой може да му се стори преувеличено притеснението ми, но с каката съм препатила доста покрай закърмването. Не ми се иска сама да си докарам проблеми с кърменето на бебето.

Предварително благодаря за съветите!

# 1
 • USA
 • Мнения: 559
Томасе, аз като бях в болница за операция, храниха бебето от шише. Отначало му беше непривично, но после свикна - това беше по няколко дена на 2 пъти. После нямаше проблем с връщането към гърдата. Дори предпочете, защото му бях дала биберон с много малка дупка и бая се озорваше да яде от шишето. От гърда му е по-лесно.

Мисля, че е по-добре да и дадат от шише, защото: 1. Ще е за малко, а при вас кърменето вече е утвърдено и няма да попречи на връщането към гърдата.; 2. Най-близо е до сученето от гърда - другите способи си изискват придобиване на нови умения и може да не яде добре (което знам, че при вас е важно). 3. Ти ще се ошашавиш да търчиш между каката и бебето. 4. На бебето ще му е по-спокойно да си е вкъщи, отколкото да те чака пред болницата на всеки 2-3 часа.

Моето шише е Авент - избрах го, защото е с най-широк биберон в основата (наподобява гърдата най-много). Не знам какви са другите ти шишета. И биберона да е с малка дупка, за да не свиква на лесното.

Успех ви желая!  Hug

# 2
 • Мнения: 367
Аз имах следната случка - на 18 дни малкия се отби. Отказа да суче от гърда, не засукваше правилно каквото и да правех и се принудих да се цедя и да давам от шише. Сега, о чудо - на 2 месеца реши, че може да суче правилно и яде еднакво успешно както от гърда, така и от шише. Но от тези на Авент. При тях е хубаво това, че са с широка долна част и за да засуче, трябва да обхване целия биберон, точно както и засукването от гърда. По- тънките биберони не предлагат това удобство. Преди ползвах точно такива и мисля, че това беше причината да се обърка бебето. С тези нямам проблем

# 3
 • Мнения: 2 829
Не мисля, че има опастност да се отбие бебето за 1 ден. Обаче може да откаже да пие от шише. Все пак ако огладнее много-сигурно ще яде. Мисълта ми е, че бабата трябва да се зареди с търпение, че може бебето да поплаче малко преди да почне да яде.
Ако изберете варианта с бебето пред болницата може да вземете шише с изцедена кърма-може да го стоплите вкъщи и после бабата да си го държи някъде близо до тялото. Но този вариант има и още един минус-и ти и каката ще сте притеснени и постоянно ще очаквате повикване. Ако ма каката и стане криво може да реши че я пренебрегваш в този труден момент заради бебето, пък и на тебе може да ти дойде множко...
Успех!

# 4
 • Мнения: 3 090
А сега докато си у дома пробвала ли си дадеш от шише ...защото миналата година по това време и на мен ми се наложи да отсъствам и Нана изобщо не прие шишето  и тя не е ползвала залъгалка , не пиеше вода ...
Бях изцедила кърма в една тренинг чаша на Бертони , защото единствено от нея дръпваше инцидентно по два-три пъти , но определено Авентските шишета на мен не ми помогнаха .
До като ме е нямало 4-5 часа я гледа майка ми и не беше хапвала нищо.
Разбирам притеснението ти и стискам палци да успееш.
А , сега се сетих за едни биберони на Чико ,който имитират много успешно майчината гърда стават и на Чиковски и на Авентски шишета -пробвай от тях. Peace
Ако нищо не стане -варианта лъжичка може би е най-приемлив  , макар и твърде бавен и цапащ Thinking

# 5
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 564
yanast, притесненията не са ми че ще се отбие. Тя е голяма и е свикнала с гърдата. Страхувам се да не направи кърмаческа стачка. Има ли такава вероятност?
А аз ще издържа, независимо от всичко. Не ме мислете  Grinning

Вили, не съм я пробвала досега с шише. Само със залъгалка и я засмука доста добре. Това ме кара да мисля, че и шишето ще приеме.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 658
мисля, че с шише ще е най-удачно. Не се притеснявай, че нямя да иска да яде от него, още е малко и ще приеме щище. При нас до 6 месеца като излизах за 2-3 часа баща и я хранеше без проблем с шише. Проблем вече има след като стана по-голяма и категорично отказва шишето.

# 7
 • Мнения: 2 829
По вероятно да направи шишенеприемаческа стачка,отколкото кърмаческа Grinning Аз веднъж оставих шише с прясноизцедена кърма, ама ме викнаха да си се прибера-бабата каза: "плаче, плюе и се дави". Но при мен не беше наложително да отсъствам и повече не сме пробвали.

# 8
 • Мнения: 394
аз не успявам да пробутам шишето. наложи ми се да ходя на лекар като беше на 3 месеца беба и си ме изчака гладна. може би ще бъде по-лесно да се нахрани от спринцовка.

# 9
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 030
   Томасе и аз не мисля че ще има какъвто и да е проблем от едно, две хранения с шише. Тоест да свикне, да направи от това стачка или да отказва гърдата. Дори да стане нещо подобно вярвам че лесно ще се справиш Peace.
   Стискам палци да мине леко операцията на какичката и бързо да се възстанови  Simple Smile
   Мога да споделя от личен опит обаче за хранене на бебе вече над два месеца с установена лактация и без шише. Таткото се измъчи и не бяха яли да не кажа нищо. Твърдеше че незнаят какво да правят с биберона на шишето - Авент и че дори количеството се е увеличило от лигите  Wink А първия месец нямаше проблеми когато дохранвах и давах изцедена кърма. Все пак бяха хапнали нещо, но много малко и упорито си ме чакаха да се прибера и да се насучат до насита. Опита ми с спринцовка или пипета беше още по-голям провал. Така разревах Николета, че после един час не можех да я успокоя. Тоест тези по трудни начини за хранене на бебе, се препоръчват при малки бебета когато няма да е инцидентно храненето, за да няма объркване с гърдата и лесно да се отбият, в твоя случай мисля че ще е много по-подходящо шише с биберон.
    Защо все пак не провериш дали няма да има вариант лесно да излизаш от болницата без проблеми и да се  спреш на това ти да си кърмиш малката? Или опитай докато си вкъщи някой да и даде изцедена кърма с шише за да знаеш какво може да очакваш и дали спокойно ще приеме шишето.
     П.П Налага ли се ваденето на сливицата? Sad

# 10
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 564
Айла, благодаря за съветите   bouquet
Не ми се пробва от сега шише. Не искам да експериментирам и да я обърквам. Това, което може да се очаква е да откаже шишето. Но на мен ми се струва малко вероятно. Така засука залъгалката, сякаш беше от първия ден с нея. След това си я държеше с ръка и я връщаше обратно в устата. А когато я изпусна на леглото до нея, се извъртя в странична позиция с опити да я догони и налапа пак. Много я хареса тази залъгалка (Нук). Затова мисля да пробвам хранене с шише на Нук. Ще подготвя бабата за всичко (дори съм замислила да я накарам да облече моя носена от мен блуза, за да й мирише на мама). Ще й кажа да затопли и бибката на шишето (гумата). То е ясно за гушкането в позиция за кърмене. Ако не стане така, ще пробват с лъжичка в шезлонга под формата на игра. Мисля че все ще похапне нещо и ще може да ме изчака 7-8 часа.
За каката операцията е задължителна - сливицата е 2 степен голяма, хронично възпалена е (само за това трябва да се вади). В допълнение ушите страдат, защото са пълни с течност от сливицата и трябва да се сложат макарички. Поне после ще е много по-добре.

# 11
 • Мнения: 2 829
Ами при всички случаи, дори нищо да не яде 8 часа няма да прегладнее чак толкова бебка. Може да поплаче малко, но или ще яде от биберона-или ще те изчака.
Много е вероятно цялата работа да мине съвсем гладко. По мои наблюдения бебоците усещат когато ситуацията е тежка за мама и стават много кротки и послушни. Аз получих алергичен пристъп миналата зима, бях сама с бебето (тогава на 4 месеца) и той през цялото време беше невероятно кротък и послушен-все едно го нямаше. Изкара много дълго време без да суче, където го сложех там седеше, без мрънкане дори.
А в краен случай, ако станат напечени нещата-бащата и бабата могат да вземат бебето и да го докарат пред болницата.
Ще стискам палци всичко да мине леко!
Дано и каката да понесе лесно операцията, да се възстанови бързо и да не я боли!!!
 Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт