Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • USA
 • Мнения: 7 091
Моля, споделете вашият личен опит за кърмене навън- с какви ситуации сте се сблъсквали, как сте разрешавали някои от проблемите свързани с кърменето навън, реакцията на околните и т.н.

МНОГО ВИ МОЛЯ, ограничете се с коментари САМО по тази тема и не намесвайте други теми в нея!

Пускам отново линк за инструкциите на български за шиене на слинг:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29108.0

В предната тема имаше снимки и на различни покривала за кърмене, ако искате ще копна и тях тук.

БЛАГОДАРЯ ВИ!

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 105
Съжалявам, че така стана с предната тема - наистина беше много интересна, докато не се превърна в словестен двубой!
Както казах и там - кърмила съм и ще кърмя навън. Не съм имала проблеми, може би защото съм била сред приятели и близки. Не съм се покривала поне до сега - в летните жеги е истинско наказание както за майката, така и за бебето да се кърмят завити!
Е, това е! Успех този път!

# 2
 • на запад
 • Мнения: 2 614
Да, кърмила съм навън! Не мога да кажа колко пъти и кога....просто винаги, когато се е налагало, да нахраня, да успокоя, да приспя! Не знам как може да се ограничават правата моите, на детето ми, при положение, че това е нормален естествен акт....
Спомням си първия път как се притеснявах не от кърменето а от многото хора около мен! Беше на акцията  300 бебета повече мин. година. Калина беше на 3 месеца. Бяхме с кенгуруто, цялото мероприятие се проточи и тя се разплака. Оглеждах се, мислих го и накрая една съфорумка ми каза: Ама какво му мислиш кърми я, какво по-лесно от това". Тя самата и двете си деца почти не е кърмила, поради липса на информация...
И така започна. После на кърмаческите срещи в София, и къде ли не - в автобус, влак, ресторанти, кафета, на пейка на улицата - навсякъде, където детето ми е имало нужда....Никога не съм се сблъсквала с явно отрицателно отношение. Учудване - да, но то си е за учудване, за съжаление не са толкова много кърмещите майки!
Надявам се това да се променя...  Peace

Тандури, благодаря ти за темата!   bouquet малко офф - освен че се влюбих в синия слинг, не мога да не обърна внимание на прекрасните торти, които си правила!!!

# 3
 • Мнения: 1 251
Ние от 15 ден сме навън и се кърмихме в топлото време през 3 часа в някое паркче или градинка. Излизахме към 10-11 часа и се прибирахме след 19 часа чак. Беше ни много приятно и на двамката, той си спеше сладко през останалото време, а аз я с приятелки на кафенце, я се разхождах в парковете. Времето ни минаваше неусетно. Някой път съм кърмила и на заведение, но съм се обръщала или съм сядала на крайна маса, да не притеснявам някой моралист /ка/.
Не съм се чувствала неловко нито за миг,а доста често съм имала в компанията и друга кърмеща майка. Но сега в студеното време се прибирам да го храня в къщи, не че на него ще му пречи и вън да си хапне, ама аз доста ще се озъбя в този студ. #Crazy

Досега никой не ми е направил я забележка, я скандал, даже много жени ми са се усмихвали като съм го кърмила. А мъжете са поглеждали, но никога не са спирали поглед толкова дълго, че да се почувствам неудобно-просто с периферното зрение са поглеждали, ама то си им е в природата май.  bouquet

# 4
 • Мнения: 2 814
Мисля, че спазвах добрия тон в предишната тема, затова си позволявам да се разпиша и тук Mr. Green, защото темата наистина е интересна.
Както писах преди, не съм имала проблеми с отношението на околните - напротив, усещала съм одобрението им. Кърмила съм в парка, в гора, на плажа и в ресторант. Бих се притеснила да кърмя в автобус или самолет, например, но и там бих го правила, ако е необходимо.
Смятам, че у нас кърмещите на открито не са все още много, защото като цяло кърменето е малко... как да кажа... не съвсем толерирано. По много малко здравни предавания се изтъкват изключителните качества на кърменето. Напротив, навсякъде виждаме реклами на адаптирани млека и шишета. Вярвам обаче, че нещата се променят - моите приятелки например всички до една подкрепят кърменето и кърмят или са кърмили децата си. Всички те кърмят и навън. Смятам, че до няколко години кърменето навън въобще няма да прави впечатление (поне не лошо) на околните! Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 3 090
Не съм чела предишната тема , но ще се запиша в тази .
Кърмила съм навън  , приемам го за нормално и естествено . както за големите , така и за малките кърмачета .
Дано стават все повече майките , който го правят. Simple Smile

# 6
 • София
 • Мнения: 1 330
Kърмех навън голямата дъщеря, когато и където се случеше, сега без проблем ще кърмя навън и малкото бебе като се наложи.
Всъщност трябваше ми доста време докато се отпусна първия път и само се чудех как да се прикрия и мислех ,че всички мен зяпат.
Късмет голям беше и че се движех в компания със свободно кърмещи майки навън и си изкарахме цяло лято по хипарски по пейките в парка Simple SmileОсвен това толкова години съм се пекла монокини, та сега от едно кърмене ли да се плаша.
След време нито дрехи, сутиени или разни приспособления съм подбирала специално за целта, но ми се е случвало и аз да се съобразявам. Примерно на детски рожден ден се скрих да кърмя в колата... май заради колегите на мъжа ми. Също така сред някои близки (баща ми, свекър идр. такива) ми е некомфортно, защото на тях им става неудобно и се чудят де да гледат и това се усеща. Според други ми трябва спокойствие и тишина в този момент и като понеча да кърмя напускат стаята или бързо дезертират нанякъде и така да се каже разформировам компанията.

# 7
 • София/ Плевен
 • Мнения: 352
До сега съм кърмила навън само 2- 3 пъти- в колата и в парка (на много закътана пейка) и веднъж в НДК- на Стройко Mr. Green. Все още се притеснявам да кърмя на оживени места, а и нямам познати с кърмачета, с които да споделяме изживяването. Пък и ми е трудно да се справя с двамата, ако съм сама на разходка с тях. Направи ми впечатление обаче, че когато правихме погачата на децата някой от поканените приятелки бяха много притеснени от това, че аз най- невъзмутимо извадих цица и нахраних децата на масата. Повечето жени, които не са раждали все още, възприемат кърменето като нещо интимно и се смущават при вида на мама и бебе. Като се замисля преди да забременея и аз щях да се притесня от кърмеща майка в кафене Embarassed. И то не толкова от гледката, а да не би да изглежда нахален интересът ми към нея. Надявам се през пролетта, като се стопли времето да мога по- активно да излизам с децата и да кърмя навън Grinning

# 8
 • Мнения: 7 701
Кърмих навън цяло лято. Не съм усетила негативно отношение от страна на околните. Не съм се крила със шалове и покривала и не мисля да го правя. На заведение не се бутам по крайните маси само защото на някой може да му стане неудобно да ме гледа. Crossing Arms

# 9
 • София
 • Мнения: 114
Кърмя навън винаги, когато се наложи. Старая се да не съм на централната алея в парка, не защото аз чувствам неудобство, а по-скоро да не притеснявам минувачите. Не би трябвало да ми пука, но нанякои хора им прави впечатление, става им неудобно, а оттам и на мен. Така или иначе, намирам го за напълно естествено. Сега в студа ще се старая да не ми се налага, че дрехите са твърде много и ще е сложно, докато раздипля всички.
  bouquet

# 10
 • София
 • Мнения: 5 399
Днес беше поредния ден, в който кърмих навън. Случвало ми се е на най-различни места - насред магистрала, във фризьорски салон, на кьошето на 2 централни улици, МОЛ-ове и т.н. В началото се притеснявах малко, но мисълта, че детето ми получава кърма, милувка и гушкане в необходим за него момент, ми помогна да се освободя от напрежението.

Имала съм случки "от - до". Един луд дъртак ме зяпаше и чакаше да си прибера едната, за да извадя другата и дни наред идваше в градинката все по-издокаран и примляскваше насреща ми. Повечето хора ми се усмихват и се радват и на двама ни. Аз също се радвам на всяко кърмаче и поздравявам майка му, дори и да не я познавам.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 2 903
Кърмила съм доста навън,но с лятно бебе...почти цял ден навън,просто не мисля,че си е струвало да се прибирам заради едното кърмене.Редовно съм го правила в Градската градина/даже си имаме едни наречени"кърмачески пейки"/,в магазин,на гости....естествено съм се старала да не предизвиквам прекалено любопитство у околните/не съм се покривала специално,но винаги има начин да се застане така,че да не се вижда твърде много плът/....Проблеми фрапиращи не съм имала  с кърменето навън....но например са ме обсъждали недоброжелателно/определено си личеше,че аз съм темата на разговора/ на детска площадка-мами с деца...А, и да си призная-веднъж съм го правила демонстративно/ама то беше проява от ССК-кърмехме на пейките на Главната улица и давахме интервюта..........и един дядо каза,че било"нехигенично" Shocked...останалите минувачи бяха доста позитивно настроени..........

# 12
 • София/Варна/Стокхолм
 • Мнения: 1 896
Аз съм екстремистка - кърмила съм не само в самолет, във фоайе на хотел, във Външно министерство и в безброй заведения, но и като бременна в седмия месец с бебка, съм кърмила баткото на плажа.
Никога не съм чула кофти коментар, а пък когато кърмех с шкембето сигурно просто на никой не му идвало наум какво да даже.

# 13
 • София
 • Мнения: 190
 Кърмила съм и аз. В началото малко с притеснение, после по-спокойно. Ама то да се кърми малко бебе навън е фасулска работа. Обаче можете ли да се похвалите с непукистко кърмене на голямо "бебе" на обществено място? Например на година и половина - две - две и половина?! Почва едно пулене, цъкане, въпросчета...

# 14
 • София
 • Мнения: 3 063
Докато беше малък  - да, кърмила съм го навън, не съм срещала нито неодобрение, нито упреци, нито пък ми е пукало. Но, честно казано, престанах да го правя, след като го захраних и можех да му дам нещо друго, просто на мен самата не ми е комфортно да кърмя навън вече.
А, случвало се е на плажа, ама там така и така си ходя без горнище, а той само това и чакаше Mr. Green

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт