Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора

Пловдив

Мнения: 397
Кажете ми моля ви се как правите палачинки, но по възможност с точни мерки, защото като ми кажат - слагаш мляко толкова, че да тече на тънка струя от лъжицата, се побърквам. Вече правя 10 опит да направя свястни палачинки и нищо не става - тестото ту е прекалено гъсто, ту е много рядко.
Цитирай


Мнения: 2 392
Ала, моята рецепта е много "постничка", но винаги става сполучлива:
4 яйца
9 с.л. брашно
прясно мляко добавяш до  гъстотата на боза.
Намазваш тигана с масло и слагаш тънък слой. Мяташ (ако можеш) или обръщаш с  широка вилица.
Завиваш със сладко по желание:)
Да ти е сладко:)

Допълвам: Аз използвам студено прясно мляко. След забележката на Янтра мога да те посъветвам ако е много рядка сместа да добавиш брашно, ако е по-гъста доливаш прясно мляко. Краен резултат повече палачинки:) И още преди да сложиш сместа в тигана предварително разбъркай купата с общата смес. И така преди всяка доза за нова палачинка.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 869
Цитат на: Niki1
...........прясно мляко добавяш до  гъстотата на боза........
Нали разбираш, проблема е в мярката. "Гъстотата на боза" не е точна мярка. Преди време и аз така се ядосвах на разните мерки, гъстота на боза, меко тесто, тесто за точене..... после свикваш Smile Ама и аз не знам точна мярка за палачинки Smile
Цитирай


Мнения: 2 392
Янтра аз не ползвам мерки за палчинките. Но си права и аз много не обичам рецепти 'на око', понеже никога не ми стават.
На мен ми показаха първият път и затова съм запомнила вероятно гъстотата на сместа.
Ала съжалявам ако съм те объркала:)
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Аз слагам и 1 лъжица кисело мляко и преди да започна пърженето оставям сместа поне за 30 мин. И тигана ти да е добре загрят (следи червената точка(ако още работи де, мойта нещо се изложи Sad ))Успех!
Цитирай


Мнения: 146
Цитат на: ala
Кажете ми моля ви се как правите палачинки, но по възможност с точни мерки, защото като ми кажат - слагаш мляко толкова, че да тече на тънка струя от лъжицата, се побърквам. Вече правя 10 опит да направя свястни палачинки и нищо не става - тестото ту е прекалено гъсто, ту е много рядко.


Палачинково тесто с кисело мляко

ПОРЦИИ: 20

ПРОДУКТИ:
3 бр. яйца
щипка сол
щипка захар
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка студена вода
3 ч.ч. брашно + 1/2 ч.л. сода бикарбонат

ПРИГОТВЯНЕ:
Продуктите се разбиват в дадената поредност. Получената смес престоява 30 минути и е готова за приготвяне на палачинки. Тиган /тефлонов/ - малко олио /по 5 капки на всяка палачинка, може и без, но стават по-сухи/.
Стават наистина страхотни!!!
Цитирай


Мнения: 3 452
Някъде тук имаше голяма тема за палчинките....но не можах да я намеря

Ето рецептата на Honda - аз възприех нея като кол-во, но да ти кажа, че понякога зависи и от самите продукти, т.е. дали ще скожиш яйце М или XXL, зависи брашното какво е.....и т.н. Всичко е въпрос на опити


Рецептата на Honda

1 яйце
250 гр. кисело мляко
250 гр. вода
1 с.л. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
брашно

Яйцата се разбиват със солта. Прибавят се млякото, содата, олиото, впдата и брашно така че да се получи тази прословута гъстота на боза Wink

Аз от форума разбрах, че имало рецепта и с кисело мляко и вече няколко пъти правя такива - поне 1000 пъти   Wink са по-хубави от тези с прясно мляко или само с вода....
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 128
Цитат на: Eli===
Цитат на: Taneto

.... с кисело мляко ..... поне 1000 пъти   Wink са по-хубави от тези с прясно мляко или само с вода....


ВЯРНО Е Very Happy  Very Happy  Very Happy

Девойчета това с киселото мляко се води катми, а палачинките се правят с прясно мляко.
Моята рецепта:
2 яйца
1ч.ч горещо прясно мляко
1ч.ч  вода
щипка сол
щипка захар
2ч.ч брашно
Бъркам всичко в шейкъра без ред и пържа
Ако не ми се плъзга сместа гладко по тигана значи е гъста и добавям малко водичка(яйцата оказват влияние)
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Не бе, катмите са с мая, а палачинките с кисело мляко си стават като нормалните палачинки, ама по-вкусни.
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
Моята рецепта за палачинки е много лесна и за правене и за запомняне.
Слагам 1 към 2 към 3 винаги.
Или 1ч.чаша брашно, 2 ч.чаши пр. мляко и 3 яйца, щипка сол и си готова.
И аз обичам точните мерки понякога, защото на око не винаги ми се получават нещата.
Цитирай

София

Мнения: 3 231
Да отбележа за протокола, че катмите са това, което се пече на сач, а на котлон и в тиган се правят палачинки Smile
Инак - и аз ги правя с прясно мляко, слагам малко сода /не равна ч. л., а по-малко, за да не ми мирише на сода после тестото/. Млякото прибавям, след като към разбитите 2-3 яйца съм сложила брашното - 8-9 с. л. Гледам да стане като боза на гъстота, а ако не се получи /зависи от размера на яйцата, качеството на брашното и пр./, добавям още брашно, но е по-трудно да се разбие във вече сипаното мляко, отколкото в другата последователност. Ако ползвам тефлонов тиган, само мацвам с парченце масло, боднато на вилица, повърхността му и сипвам около половин черпак, за да стане тънка палачинката. Обръщам с помощта на дървена шпатула /или две, зависи от това колко "нова" е домакинята - в началото ги обръщах с две шпатули, удобно е Laughing /.
Цитирай
Благодаря ви за рецептите, още утре ще пробвам някоя.
Цитирай


Мнения: 945
Да си дам и моята рецепта

3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
щипка сол,
1 ч.л. zахар

Първо смесваш яйцата със цолта, zахарта и брашното и после постепенно добавяш млякото.
Тайната се състои в това да намажеш готовата палачинка с масло.

Скъпото дори приzна, че дори баба му не правела такива палачинки Embarassed
Цитирай

Пловдив

Мнения: 397
Гостът бях аз, ще пробвам всички рецепти  Wink
Цитирай


Мнения: 3 452
Цитат на: alex Y
Девойчета това с киселото мляко се води катми, а палачинките се правят с прясно мляко.


Явно не е съвсем така Wink щом аз получавам палачинки.......катмите нали са с мая, при това се правят по-дебелички и обикновено шупват и стават на дупки, а ако са и на сач - разликата е светлинни години Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора