Как се правят палачинки?

  • 59 116
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 397
Кажете ми моля ви се как правите палачинки, но по възможност с точни мерки, защото като ми кажат - слагаш мляко толкова, че да тече на тънка струя от лъжицата, се побърквам. Вече правя 10 опит да направя свястни палачинки и нищо не става - тестото ту е прекалено гъсто, ту е много рядко.

# 1
  • Мнения: 2 381
Ала, моята рецепта е много "постничка", но винаги става сполучлива:
4 яйца
9 с.л. брашно
прясно мляко добавяш до  гъстотата на боза.
Намазваш тигана с масло и слагаш тънък слой. Мяташ (ако можеш) или обръщаш с  широка вилица.
Завиваш със сладко по желание:)
Да ти е сладко:)

Допълвам: Аз използвам студено прясно мляко. След забележката на Янтра мога да те посъветвам ако е много рядка сместа да добавиш брашно, ако е по-гъста доливаш прясно мляко. Краен резултат повече палачинки:) И още преди да сложиш сместа в тигана предварително разбъркай купата с общата смес. И така преди всяка доза за нова палачинка.

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 23 668
Цитат на: Niki1
...........прясно мляко добавяш до  гъстотата на боза........
Нали разбираш, проблема е в мярката. "Гъстотата на боза" не е точна мярка. Преди време и аз така се ядосвах на разните мерки, гъстота на боза, меко тесто, тесто за точене..... после свикваш Simple Smile Ама и аз не знам точна мярка за палачинки Simple Smile

# 3
  • Мнения: 2 381
Янтра аз не ползвам мерки за палчинките. Но си права и аз много не обичам рецепти 'на око', понеже никога не ми стават.
На мен ми показаха първият път и затова съм запомнила вероятно гъстотата на сместа.
Ала съжалявам ако съм те объркала:)

# 4
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Аз слагам и 1 лъжица кисело мляко и преди да започна пърженето оставям сместа поне за 30 мин. И тигана ти да е добре загрят (следи червената точка(ако още работи де, мойта нещо се изложи Sad ))Успех!

# 5
  • Мнения: 146
Цитат на: ala
Кажете ми моля ви се как правите палачинки, но по възможност с точни мерки, защото като ми кажат - слагаш мляко толкова, че да тече на тънка струя от лъжицата, се побърквам. Вече правя 10 опит да направя свястни палачинки и нищо не става - тестото ту е прекалено гъсто, ту е много рядко.


Палачинково тесто с кисело мляко

ПОРЦИИ: 20

ПРОДУКТИ:
3 бр. яйца
щипка сол
щипка захар
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка студена вода
3 ч.ч. брашно + 1/2 ч.л. сода бикарбонат

ПРИГОТВЯНЕ:
Продуктите се разбиват в дадената поредност. Получената смес престоява 30 минути и е готова за приготвяне на палачинки. Тиган /тефлонов/ - малко олио /по 5 капки на всяка палачинка, може и без, но стават по-сухи/.
Стават наистина страхотни!!!

# 6
  • Мнения: 3 927
Някъде тук имаше голяма тема за палчинките....но не можах да я намеря

Ето рецептата на Honda - аз възприех нея като кол-во, но да ти кажа, че понякога зависи и от самите продукти, т.е. дали ще скожиш яйце М или XXL, зависи брашното какво е.....и т.н. Всичко е въпрос на опити


Рецептата на Honda

1 яйце
250 гр. кисело мляко
250 гр. вода
1 с.л. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
брашно

Яйцата се разбиват със солта. Прибавят се млякото, содата, олиото, впдата и брашно така че да се получи тази прословута гъстота на боза Wink

Аз от форума разбрах, че имало рецепта и с кисело мляко и вече няколко пъти правя такива - поне 1000 пъти   Wink са по-хубави от тези с прясно мляко или само с вода....

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 3 736
Цитат на: Eli===
Цитат на: Taneto

.... с кисело мляко ..... поне 1000 пъти   Wink са по-хубави от тези с прясно мляко или само с вода....


ВЯРНО Е Grinning  Grinning  Grinning

Девойчета това с киселото мляко се води катми, а палачинките се правят с прясно мляко.
Моята рецепта:
2 яйца
1ч.ч горещо прясно мляко
1ч.ч  вода
щипка сол
щипка захар
2ч.ч брашно
Бъркам всичко в шейкъра без ред и пържа
Ако не ми се плъзга сместа гладко по тигана значи е гъста и добавям малко водичка(яйцата оказват влияние)

# 8
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Не бе, катмите са с мая, а палачинките с кисело мляко си стават като нормалните палачинки, ама по-вкусни.

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Моята рецепта за палачинки е много лесна и за правене и за запомняне.
Слагам 1 към 2 към 3 винаги.
Или 1ч.чаша брашно, 2 ч.чаши пр. мляко и 3 яйца, щипка сол и си готова.
И аз обичам точните мерки понякога, защото на око не винаги ми се получават нещата.

# 10
  • София
  • Мнения: 3 328
Да отбележа за протокола, че катмите са това, което се пече на сач, а на котлон и в тиган се правят палачинки Simple Smile
Инак - и аз ги правя с прясно мляко, слагам малко сода /не равна ч. л., а по-малко, за да не ми мирише на сода после тестото/. Млякото прибавям, след като към разбитите 2-3 яйца съм сложила брашното - 8-9 с. л. Гледам да стане като боза на гъстота, а ако не се получи /зависи от размера на яйцата, качеството на брашното и пр./, добавям още брашно, но е по-трудно да се разбие във вече сипаното мляко, отколкото в другата последователност. Ако ползвам тефлонов тиган, само мацвам с парченце масло, боднато на вилица, повърхността му и сипвам около половин черпак, за да стане тънка палачинката. Обръщам с помощта на дървена шпатула /или две, зависи от това колко "нова" е домакинята - в началото ги обръщах с две шпатули, удобно е Laughing /.

# 11
Благодаря ви за рецептите, още утре ще пробвам някоя.

# 12
  • Мнения: 945
Да си дам и моята рецепта

3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
щипка сол,
1 ч.л. zахар

Първо смесваш яйцата със цолта, zахарта и брашното и после постепенно добавяш млякото.
Тайната се състои в това да намажеш готовата палачинка с масло.

Скъпото дори приzна, че дори баба му не правела такива палачинки Embarassed

# 13
  • Мнения: 397
Гостът бях аз, ще пробвам всички рецепти  Wink

# 14
  • Мнения: 3 927
Цитат на: alex Y
Девойчета това с киселото мляко се води катми, а палачинките се правят с прясно мляко.


Явно не е съвсем така Wink щом аз получавам палачинки.......катмите нали са с мая, при това се правят по-дебелички и обикновено шупват и стават на дупки, а ако са и на сач - разликата е светлинни години Simple Smile

# 15
  • Мнения: 7 803
палачинкова тесто с кисело мляко си е тесто zа бухти  Wink  това че може да се правят с ралични форми даже и като палачинки е друг въпрос  Simple Smile  а тестото е точно с гъстот на боzа по хубави стават с 4 жълтъка и 2 цели яйца слага се и капка олио в тесто така 100 % няма да zалепнат иначе има хора които и с бакпулвер ги правят въпрос на вкус

# 16
  • Мнения: 4 306
Цитат на: alex Y
Цитат на: Eli===
Цитат на: Taneto

.... с кисело мляко ..... поне 1000 пъти   Wink са по-хубави от тези с прясно мляко или само с вода....


ВЯРНО Е Grinning  Grinning  Grinning

Девойчета това с киселото мляко се води катми, а палачинките се правят с прясно мляко.
Моята рецепта:
2 яйца
1ч.ч горещо прясно мляко
1ч.ч  вода
щипка сол
щипка захар
2ч.ч брашно
Бъркам всичко в шейкъра без ред и пържа

Ако не ми се плъзга сместа гладко по тигана значи е гъста и добавям малко водичка(яйцата оказват влияние)

И аз тази рецепта използвам вече има десет години. Най ми е лесна за ориентиране, ако искам да направя по-голяма или по-малка доза. Всичко се слага 1:1:1, без много сметки. А и самите палачинки стават тънички и меки. Предпочитам да ги пържа с масло. След това хубаво ги мажа и от двете страни, да не стават сухи.
Ще се научиш, но обикновено на мен в началото първите палачинки не ми ставаха не защото тестото не беше наред, а просто тигана не се е загрял достатъчно. Та закон беше, че първата палачинка е за кучето... Grinning

# 17
  • Мнения: 7 803
*vera много маzни стават така не е добре zа диетата  Wink

# 18
  • Мнения: 3 091
ето и моята рецепта:
3 яйца
1 чаена чаша брашно
2 чаени чаши прясно мляко
шипка сол

Много е важен тигана - гледай да е по-малък, с хубаво дъно, за да ти станат тънички!

# 19
  • Мнения: 4 306
Цитат на: jumper
*vera много маzни стават така не е добре zа диетата  Wink


Е, по по малко с маслото може, но поне краищата мажа да не стават сухи. А като пържиш в тефлон, почти не се иска мазнина. Аз намазвам тигана с масло през 3-4 палачинки. Така не стават много мазни.

# 20
  • Пловдив
  • Мнения: 3 736
Цитат на: Taneto
Цитат на: alex Y
Девойчета това с киселото мляко се води катми, а палачинките се правят с прясно мляко.


Явно не е съвсем така Wink щом аз получавам палачинки.......катмите нали са с мая, при това се правят по-дебелички и обикновено шупват и стават на дупки, а ако са и на сач - разликата е светлинни години Simple Smile[/quo
Ами да катмите се правят с кисело млако, мая и на сач, но самото кисело мляко предполага, че става въпрос за нещо от рода на катмите(със все вариациите им), но палачинките се правят с прясно мляко.

# 21
  • Мнения: 1 413
Тези на Хонда са си точно палачинки и са прекрасни - съветвам ви да ги опитате - с тях започна моето форумо-отдадено надебеляване,което в момента се мъча да овладея,но ми е трудно с тези вкуснотии...

# 22
  • Мнения: 7 430
Цитат на: me4tiza
Тези на Хонда са си точно палачинки и са прекрасни - съветвам ви да ги опитате - с тях започна моето форумо-отдадено надебеляване,което в момента се мъча да овладея,но ми е трудно с тези вкуснотии...


Само докато ви четох така огладнях и ще направя само мъжо да се прибере.....ще опитам тези на Хонда по твоя препоръчка  smile3503

# 23
  • Пловдив
  • Мнения: 3 736
Цитат на: jumper
*vera много маzни стават така не е добре zа диетата  Wink

 Ами ако прескочиш маслото, както аз ги правя, няма да са ти мазни. (мажа тигана само първия път- специялун за палачинки е и не ми се залепват)
Още нещо: с тези палачинки става невероятно предястие, от рода на солените торти, но това май е друга тема.

# 24
  • Мнения: 1 413
Цитат на: DidKa


Само докато ви четох така огладнях и ще направя само мъжо да се прибере.....ще опитам тези на Хонда по твоя препоръчка  smile3503


дано ти харесат Praynig че иначе ще ме #Splat  Wink

# 25
  • Мнения: 397
Днес използвах рецептата на Гери 1, мъжът ми беше много скептичен, но после си облиза пръстите. Другата събота ще опитам с кисело мляко Grinning

# 26
  • Варна
  • Мнения: 366
Embarassed И аз ги правя като Гери_1. Но много е важно в какъв тиган ги печеш, аз имам специален за палачинки на Тефал и съм много доволна и ги правя на газов котлон така че по силен огън и стават суперски.Успех и приятен апетит Wink

# 27
То аз да не се набутвам между шамарите, че много по-По-пО готвачи има от мен, ама и аз да дам една рецепта.
Моята е:

3 яйца, 0.5 л. мляко, брашно колкото поеме до палачинково тесто (рядко да се стича бавно от лъжицата). Вместо ванилия добавям обаче канела или какао.
Същата рецепта но с една кофичка топло кисело мляко с една ч.л. сода вместо прясното мляко и става съвсем друго. Въпрос на вкус...
Аз лично палачинките ги предпочитам в количество и съм по- снизходителен към качеството  smile3508  smile3521

# 28
  • Мнения: 138
честно казано и аз мисля , че най- хубавите палачинки стават на око , в хубав тефлонов тиган.
Много е важно в тестото да има малко вода освен мляко ,защото това придава еластичност на тестото и могат да стават възможно най- тънки.А малко течна сметана в тестото им придава чудесен вкус!!!!Ако обичате да са леко въздушни ви препоръчвам малко газирана вода във тестото.
Не повече от 3 яйца ,защото започват много да натъртват на яйце.
Ако ви останат палачинки от 1-2 дни може да ги нарежете на тънки ивици и да ги сложите вместо фиде в супата(австрийците имат такава супа- бульон с нарязани на ситно палачинки).

Общи условия

Активация на акаунт