Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 ноем. 2007, 22:21 ч.

Мамоооо, искам кученце/котенце!!!

 • 4 539
 • 4
 •   1
Отговори
 • В полите на Витоша
 • Мнения: 854
Обичаме нашите животни. Кучета, котки, хамстери, костенурки, морски свинчета...
Грижим се за тях, даваме им най-доброто на което сме способни. А ако сме по-информирани дали няма да можем да им дадем по-добър живот? При наличието на достъпна за всеки информация в интернет, човек просто трябва да има желание да я намери.

Тази тема е обобщение на нещата, които аз научих от друг форум, за което съм благодарна.
И понеже тази тема беше провокирана от друга за продажба на кученца в този форум, ще напиша предимно за кучетата.

Когато решим да развъждаме нашите любимци, трябва да си помислим много добре.
Каква е идеята на родословията при кучетата/котките?
Идеята е, че когато имаме информация за родителите на нашето куче - ние имаме информация за наследствените болести, които носи в гените си неговия род. Тук е ролята на хората, занимаващи се професионално с развъждане на кучета. Тяхната роля е да намалят до минимум именно тези наследствено предавани болести. Носителите на "лошо" гени се кастрират или просто не се допускат до разплод.
Това до известна степен ни гарантира, че купеното от престижен и доказал се развъдник чау-чау няма да има дисплазия и проблеми със ставите - намя да ни се наложат тежки за любимеца и нас операции, кучето няма цял живот да се измъчва от постоянно появяващи се екземи и т.н.
Когато някой заплоди своето куче със съседското това е огромна грешка. Неизвестни гени, носители на неизвестни болести се смесват, обременявайки бъдещото поколение. Риска от проява на подобни здравословни проблеми е огромен. А можете ли да сте сигурни, че не заплождате близки роднини?
Същия проблем има и с поведенческите характеристики. Не случайно има създадени стандарти. Дори когато се произвежда един предмет има опредеелн стандарт, който да се спазва, за да е крайния продукт именно това, което очакваме. В стандартите на кучетата е описани и тяхното поведение, характер, който е умишлено търсен, според "приложението" на кучето. Едни изисквания за ловджийските кучета, други за кучета за охрана, трети за кучета-компаньони.
Лабрадорите и голдъните,които се използват най-много при обучението за слепи хора са избрани именно заради техния характер. Лесно обучаеми, спокойни и уравновесени кучета, абсолютна липса на агресия. Преставяте ли си куче, водач на слепи, което е агресивно?!
Именно тук е ролята на хората, развъждащи кучета. Да следят и се грижат за запазване на тези поведенчески характеристики. Когато разплождаме кучетата си по наша преценка, ей така за удоволствие – ние разваляме породите именно чрез незнанието си. Това си е цяла наука, колко и силно да ви изглежда това твърдение.
Именно заради наличието на кинологията съществуват породите във вида, в който са в момента. Защото, за да се запази и затвърди определен храктер на дадена порода и даден външен вид – се изискват знания и поколения развъждане.
Изложбите на кучета, които много хора иронизират, са именно начина да се проверят качествата на тези кучета. Един вид „качествен контрол”, придружен с повече показност, за да бъде и приятно и забавно. И редовния довод „моето не е породисто, не ходи по изложби, но пък го обичам” е глупав, защото да развъждаш професионално кучета не изключва това, да ги обичаш.
Да, кучетата от реномирани развъднници са доста по-скъпи от предлаганите плодове на междусъседското развъждане. Но в тези пари се включват разходи за ходене по изложби, разходи по завеждане на женското куче до другия край на света при мъжкото, в търсене на по-добри гени, разходи за изследвания и наблюдения, за да бъдат намалени рисковете от предаването на болести при поколенията.
Това е като да сравняваш стока от магазина за 1 лв и стока от фирмен магазин. И цените и качеството са доста различни.
Съвсем отделно, не рядко кученцата родени от  междусъседското заплождане са неоснователно скъпи, имайки прдвид, че и майката и бебета са хранени с какво да е, не са правени никакви изследвания, имаме неизвестни предци, продадени са още на 30-тия ден, когато е все още твърде рано за малките.


Всичко това, написано сякаш наистина говорим за продукт, съвсем не изключва това, че това са сладки кучета, които същите хора, които се стараят да съхранят като вид и поведение за в бъдеще – много обичат. Те са техните любимци с които делят леглата и живота си. Просто термините са други.Преди да развъждате:

Осъзнайте фактите

Направете информиран избор

Защо да НЕ развъждаме

Заплождането "за здраве"
-За какво са ни родословия?
-И пак - за какво са ни родословия?Тук идва и темата за борсите за кучета. Обикновено това са места, в които се разплождат „куци и сакато”, женски кучета седят с години в клетки, бълват кученца, докато се скапят. Поради голямата производителност на тези места има тотална липса на ветеринарен контрол, защото това оскъпява „стоката” (тук думата стока е свъвсем на място). Раждат се всякакви кучета, без оглед на здраве и прилика с продите. След което от тези места кучетата попадат в зоомагазините, там пекарват месеци в аквариуми. Нима това е мястото, където трябва да седи едно растящо бебе? То има нужда да тича, да играе, да се храни по 5 пъти на ден (което те не правят, защото тогава ще има много да се чисти – да сте виждали мръсен аквариум с кученце? А да сте гледали такова у дома? Знаете колко много „произведжа” едно такова малко същество). Имат нужда да контактуват с хора, за да порастнат здрави и спокойни психически.
Купуване на куче:

НЕ купувайте от зоомагазин

Борсите за кучета

Как да разпознаем добрия развъдчик?

Цените на кутретата

Избор на кученце

-Куче от чужбина 1
И още

Има оше ужасно много, обаче леко се "забатачих". В посочените линкове е обсъждано всикчо, ако имате интерес - прочетете. Надявам се поне да съм провокирала интереса ви.

Последна редакция: ср, 14 ное 2007, 23:24 от bushkata

# 1
 • Мнения: 14 977
Много ти благодаря за темата!   bouquet
На мен ми беше много интересно, още повече, че се сблъсквам ежедневно с подобни проблеми, но при морските свинчета. Не знам защо, но всеки, който си вземе животно, рано или късно се опитва да го размножава. А това е процес, който е подвластен на определени закони, които не могат да бъдат пренебрегвани с лека ръка.
При свободно живеещите животни в природата съществуват ясни и строги правила, които да работят за подобряване на вида, за неговото здраве и жизнеспособност.
За съжаление, когато животните се отглеждат от хората, тези закони не важат. Само и единствено от нашата воля зависи дали ще се спазват поне част от тях или не.
Бях повече от шокирана, когато разбрах, че собственичка на фалирал зоомагазин подарява последните свинчета на дъщеря си, за да си играе и изобщо не й прави впечатление, че детето оставя братя и сестри да се размножават помежду си.
Нещо още по-шокиращо - това прави и ветеринарен лекар, който под предлог, че разбирал само от кучета и си нямал понятие от свинчета, позволява същото - кръстоска на брат и сестра, както и откъсването на съвсем малки бебета от майката, защото не разбирал по каква причина трябвало да останат при нея до края на кърмаческия период!  ooooh!
В такива случаи не мога да проумея защо хората се мъчат да го играят богове, когато са толкова глупави и невежи?  Tired
Задължително е, преди едно животно да пристъпи прага на дома ви, да се заинтересувате какво е то, какви са навиците му, изискванията за отглеждане, най-честите заболявания...
Когато синът ми пожела животно вкъщи, не му взех куче, въпреки че обожавам кучетата, просто защото не можех да му осигуря правилната среда на отглеждане. Аз лично така изразих любовта си - с отказ да направя едно любимо същество нещастно.
В течение на половин година обикалях зоомагазини и разпитвах продавачите за всяко едно животно, което предлагаха. Засякох информацията от всички страни и направих своя избор за вида на животното, за което бих могла да се грижа. И не съжалявам изобщо!
Надявам се всеки родител да направи същото, преди да зарадва детето си с някое приятелче. Животните не са живи играчки, а същества, които изискват време и отговорност. Нека всеки да прецени предварително дали може да се нагърби с нея или не.
А интернет бъка ли, бъка от информация, която просто плаче да бъде прочетена...  Hug

# 2
 • В полите на Витоша
 • Мнения: 854
Сетих се нещо по темата - за други животни.
Когато си купувате папагал отново търсете информация (това важи за абсолютно всяко живо същество, независимо дали струва 2 лева и живее 2 години или струва 1500 и живее 100г.). Говоря за големите папагали, не за вълнистите. По оскъдната информация, която съм чела (просто не ме интересува толкова) разбрах, че поради високата им цена и явно трудното им развъждане, на търгашите им излиза по-евтино да си вкарват диви, заловени свободни папагали. Тези животни обикновено са абсолютно неприспособими към живот в клетка. Започват да си скубат перата, да линеят, да боледуват....
За да се чуства нормално една птица в клетка, тя трябва да е родена и отраснала в нея.
Тук отново идва ролята на клубовете, занимаващи се с развъждането на птици, точно като при кучетата. Ходят и на изложби, да покажат кой какво е постигнал и т.н.


п.п. Сега видях горното мнение. Радвам се, че има други хора, които се замислят.  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 14 ное 2007, 22:52 от bushkata

# 3
 • София
 • Мнения: 6 317
Напълно подкрепям и двете ви!

А това с прасенцата е ужасно! Според мен е и една от причините да не живеят по-малко. Аз отгледах трички последователно. Последното беше най-милото и сладко прасенце, което бях виждала и беше изключително гушлив. Мислех пак да взимам, но ще изчакам синът ми да порасне за да не го убие от "мечешки" ласки,

# 4
 • В полите на Витоша
 • Мнения: 854
Още по темата - копирам поста на Lagerfeld  oт тук

Сдобивате се с бебе нюфче от зоомагазин или зооборса и в най-добрия случай то изглежда приблизително така


и очаквате когато кученцето израсте да имате вкъщи ето това


или товано за съжаление са ви продали това!


а в най-песимистичния вариант това


За допълнително сравнение ще ти дам пример с две женски кучета. Първото от регистриран в FCI развъдник - второто от неизвестно кой "развъдник" взето и с родословие, което по един или друг начин се е превърнало в легитимно. Отбелязвам това, тъй като снимките на двете кучета са правени на изложба с ранг CACIB.иМного е лесно неопитното око да се излъже, когато кученцето е малко и да не може да прецени какво реално ще произлезе от кученцето. На това разчитат и дилърите! Затова е изключително важно да си вземете куче от ръзвъдник! Истински развъдник! Такъв, в който сама можете да видите кои са родителите и какви поколения са "давали" тези кучета или "произвеждали" в този развъдник (потребителят insult е дал линк към изчерпателна информация по този въпрос).

Крайният резултат, който ви давам за пример с първото куче, в първата част на писанието ми, е с куче с документи за произход, но с изключително "лоша" кръв и все пак е почти задоволителен, като имате предвид второто куче.

Когато постъпите по начина, който ще ви препоръчат всички нормално мислещи хора тук и си вземете куче от регистриран в FCI развъдник, кученцето ще изглежда приблизително такаи когато завърши развитието си, то наистина ще изглежда така


Въпросът не е в това, дали ще обичаш или не кучето си, а дали ще имаш куче от породата нюфаундленд или куче, което прилича на нюфаундленд, но само господ знае кой ще си мисли, че то наистина е такова!!!

Дано да не те обърквам с писането си, но напоследък сетивата ми са изключително изострени към хора, особено дилъри на животни, които се опитват да ме убедят, че кучетата, които продават, са от породата нюфаундленд. Съвсем наскоро, видях на живо, кученцето в зоомагазина на Стамболийски, до МОЛ-а, което се опитват да продадат за кученце от породата нюфаундленд! Собственикът му се опитваше да ме убеди в невероятните екстериорни качества на бебока. Няма да коментирам емоциите, които се породиха у мен или собствените си разбирания за породата нюфаундленд, но ми стана изключително смешно, защото в магазина бях задено с Бела Шиклоши. Бела Шиклоши е един от най-добрите съдии за породата и собственик на един от най-добрите развъдници на породата! В света!

Та, истината за 95% от кучетата, които се вкарват от Унгария е, т.е. "технологията" да се озове едно куче в зоомагазин в България е следната: в определени дни от месеца в унгарските села има пазар, еквивалентен на пазара за селскостопански животни у нас, на който се продават кучета, котки, папагали и т.н.; едно куче от породата нюфаундленд там се продава за около 100-150 евро; дилърът го купува или по поръчка на клиент, като му е обещал, че кучето ще е качествено или просто го взима като стока, която ще бъде продадена в близкото бъдеще; необезпокояван минава границата, на която в най-криминалния вариант има познати митничари, които прибират своята лепта; кучето се озовава в стъклен аквариум с размери метър на 50 в центъра на София, например.

Тук ще направя една вметка от Закона за защита животните:

Раздел ІІІ

Движение, хранене и поене на животните

Чл. 19.

(1) Движението на животните не може да бъде ограничавано по
начин, който им причинява болка, страдание или силен страх.

(2) В помещенията за отглеждане на животни, собственикът осигурява
място, съответстващо на техните физиологични и етологични нужди и възможност
да стоят изправени в естественото си положение, да лягат, стават и се обръщат без
затруднения и да проявяват естественото си поведение.

(3) В зависимост от вида им, на животните се осигурява ежедневна
разходка и активни движения или подходящо оградено място за свободно
движение или паша.

Чл. 20.

(1) На животни, които се отглеждат на открито, се осигурява
защита от неблагоприятни атмосферни условия, хищници и вредни физични и
химични въздействия.

(2) На кучета, които се отглеждат на открито, се осигурява подслон или къщичка, които ги защитават от неблагоприятни атмосферни условия.

(3) На кучета, които се отглеждат предимно вързани, се осигурява най-
малко 19 кв.м. площ или 10 метра тел (въже) за свободно движение, както и
ежедневна разходка.

(4) Къщичката по ал.2 се съобразява с големината на животното и има:

1. площ не по-малка от 1 кв.м.;
2. височина, не по-малко от 50 см от холката на кучето до тавана.

Край на вметката.

Следващият процес е: разхожда си се един човек по улицата и вижда кученцето на витрината. Става му изключително тъжно за животинчето и пожелава да си го купи; влиза в магазина и пита за цената му, която е скочила от 100 евро или 200 лева до невероятните 600 евро или 1200 лева; дилърът му обяснява колко качествено е кучето и как има документ; човекът е обсебен от идеята да има точно това сладко и безпомощно животно и когато чуе думата "паспорт" хич не му и минава през ума да попита за родословие, въпреки, че е чувал отнякъде за съществуването на Документ за произход. Но ако във вълнението си се сети да попита за този документ, дилърът му пояснява, че трябва да доплати още 100 или 200 евро за родословие, защото таква била практиката на развъдника!

Ситуацията се развива в няколко варианта (посочвам само крайните):

1. Човекът се връзва, плаща допълнителната сума; получава кучето; дилърът след около месец-два му дава родословие; впоследствие, ако човекът реши да заведе кучето си на киноложка изложба или наистина реши да се поинтересува (дилърите изключително разчитат човекът да не го направи), разбира че родословието е фалшиво и...  :viking: :mazohist:  :kuchence:

2. Човекът се връзва и не плаща допълнителната сума; получава кучето; грижи се за него с любов и всеотдайност; до последно си мисли, че има куче от породата нюфаундленд.

3. Човекът не се връзва и превъзмогва емоциите си; не се сдобива с куче или постъпва разумно, като теб - разпитва, събира необходимата информация, прави най-добрия избор и се сдобива с куче от породата нюфаундленд!

Искрено се надявам да не съм те отегчил със словоизлиянието си, но както споменах, напоследък сетивата ми на тази тема да изключително изострени!

Иска ми се да вярвам, че съм бил пределно изчерпателен и че ако наистина си решена да имаш нюфче, ще направиш правилен и разумен избор!

П.П. Ето и нещо, което ми прави изключително впечатление.

Раздел ІІІ
Изисквания за отглеждане и продажба на животни в зоомагазини

Чл. 38. Зоомагазините, в които се отглеждат и продават животни, се
регистрират по реда на чл. 137 от ЗВД.

Чл. 39. Собствениците на зоомагазини осигуряват:
1. ветеринарномедицинско обслужване на животните;
2. достатъчен персонал, който има познания и опит в отглеждане на
съответните видове животни.
Чл. 40. (1) Персоналът в зоомагазините притежава удостоверение за
завършен курс за защита на животните.
(2) Персоналът предоставя информация и съвети на клиентите за начина
на отглеждане на животните, необходимите грижи, задължителни ваксинации и
регистрации.
Чл. 41. (1) Зоомагазините разполагат и предоставят информационни
материали, свързани с отглеждане на животните.
(2) Изискванията към обектите по ал. 1 се уреждат с наредба по чл.176,
ал.2 от ЗВД.
Чл. 42. (1) В зоомагазините се отглеждат и продават само:
1. здрави животни, на които е извършена необходимата
ветеринарномедицинска профилактика;
2. животни с документ за произход или придобиване;
3. кучета и котки с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени,
ваксинирани и маркирани с чип.


Проблемът, според мен, е че има приличен закон, но никой нито го спазва - нито го изпълнява!

Съвсем искрено (а най-вероятно наивно) се надявам скоро да се появи зоополиция, която да вземе изпълнението на закона, за да може най-накрая да започне да бъде спазван. Знам, че не малка част от потребителите на dog.bg са здравомислещи хора, но за съжаление също така знам, че на този етап сме просто една капка в морето!

Надеждата на всички ни е в старанието!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт