Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 ноем. 2007, 12:09 ч.

Родителско настоятелство????

 • 9 593
 • 80
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
В градината на моята дъщеря сформираха настоятелство, в което по стечение на обстоятелствата членувам и аз. Всички майки са много амбицирани и имаме желание да направим това настоятелство работещо, но за жалост никой от нас не се е занимавал с подобна дейност!
Как работят техните настоятелствата? Осъществени инициативи?Програми и проекти? Страници в нета на донорски организации.
Сега например пърите неща, с които имаме желание да се захванем са да организираме английски и народни танци, но нито знам как ще се заплаща на учителите, нито на какъв договор, абе пълна каша.
Та молбата ми е ако има майки с опит в тази насока нека го споделят.
Благодаря предварително!

# 1
 • София
 • Мнения: 9 006
В нашата градина членовета на настоятелството /почти 90 % от родителите/ плащат ежемесечен членски внос. Със събраните средства се осигуряват допълнително плодове в менюто, учебни пособия и играчки, постепенна подмяна на легла, гардеробчета и т.н.
За извънкласните занимания /пеене, танци, английски, приложни изкуства, футбол/ се прави конкурс в началото на годината и директорката еднолично определя фирмите, които ще провеждат съответните занятия. Заплаща се месечна такса, горе долу еднаква за различните неща - около 15-20 лв. от дете, посещаващо часовете. Тези фирми са лицензирани, работят по одобрени от Мин. на образованието схеми и програми на преподаване.

# 2
 • Мнения: 5
А тези извънкласни занимания да разбирам ли, че са след редоното време за посещаване на градината ли са или се включват по някакъв начин в програмата на градината?

# 3
 • София
 • Мнения: 9 006
Провеждат се в часовете от 10 до 17 часа, без да нарушават режима за хранене и почивка.
Казах ти за фирмите, защото те са с лицензи. Ако вашата дет. градина иска да си наеме /на частни начала/ учител по английски например, ще трябва да мине през иглени уши, за да получи разрешение от министерството /дет. градини са звено от Мин. на образованието и културата и програмите в тях, както и щатните преподаватели, се назначават с министерски заповеди и след ред бюрократични стъпки. Но, много школи разполагат с въпросните разрешения и могат да провеждат учебни занятия в детските градини.

# 4
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 870
В нашата градина фирмите за извънкласните оставят оферти на директорката, а настоятелството+директорката ги избират. И тъй като не за първа година имаме такива дейности, но за първа се налага избор, естествено са избрани тези, които си знаем от преди. Иначе до миналата година и аз бях в така нареченото "настоятелство", но освен закупуването на учебници, играчки и каквото друго трябва, друго не сме правили.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 455
В нашата градина фирмите за извънкласните оставят оферти на директорката, а настоятелството+директорката ги избират. И тъй като не за първа година имаме такива дейности, но за първа се налага избор, естествено са избрани тези, които си знаем от преди. Иначе до миналата година и аз бях в така нареченото "настоятелство", но освен закупуването на учебници, играчки и каквото друго трябва, друго не сме правили.
При нас е същото - аз също съм член на настоятелството в градината на малкия. От каквото има нужда - директорката се допитва до всички и съответно се взимат решения.

# 6
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
И аз съм такъв член, но на драго сърце се напускам това членство  Tired

# 7
 • Мнения: 5
Аз напоследък доста порових. Ето нещо което може да бъде полезно за дейността на вашите настоятелства.
Стартирала е процедура за набиране на проектопредложения по Оперативна програма "Регионално развитие" - "Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, социална и културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали". Могат да кандидатстват НПО-та, общини, детски градини, ясли и т.н.
Повече информация може да намерите на сайта на МРРБ - www.mrrb.government.bg
и eufunds.bg

# 8
 • София
 • Мнения: 4 970
И аз съм член на родителското настоятелство.Още не са ни събирали за нищо, но се записвам да следя темата Peace

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 1 907
В нашата градина членовета на настоятелството /почти 90 % от родителите/ плащат ежемесечен членски внос. Със събраните средства се осигуряват допълнително плодове в менюто, учебни пособия и играчки, постепенна подмяна на легла, гардеробчета и т.н.
baibibi, до колкото разбирам става въпрос за някакви постоянни вноски.
Мисля че този вариант за който ти разказваш е много добър. Аз лично съм далеч от мисълта че яслите/градините могат да станат приятно място за децата ни без ние да участваме в това най-малкото финансово.
В яслата на дъщеря ми са направили списък за дарения и до сега са парички са дали родителите само на две деца и то доста символични суми. В понеделник ще дадем и ние, дано потръгнат нещата и се събират малко парички. Миналата година от събраните дарения са купили DVD и TV за да пускат на децата филмчета. Дано успеем и ние да се отсрамим. След като децата ни ползват в момента нещо придобито с усилията на родителите чийто деца вече не са в това заведение, считам че и ние сме длъжни да отделим средства за децата си и за тези деца които тепърва ще постъпват.

# 10
 • No Line On The Horizon
 • Мнения: 2 167
baibibi, би ли споделила колко ви е членския внос, че ми стана интересно.

# 11
 • Тук и сега
 • Мнения: 2 282
А така - и аз със същия въпрос влизам  Simple Smile
Имам огромното желание да направя нещо за това, нашето училище да станепо-добро място за учене и възпитание. Знам, че детска градина и училище са различни неща, но и аз като тебе се оглеждам за всякаква информация.
Още неща, които още можем да направим:
1. Да търсим споносори
2. Да търсим и участваме в реализирането на проекти, свързани с теми, които ни вълнуват. Например Екология, Здравословно хранене, Съвместна работа с деца в неравностойно положение, Програми против наркотиците и пр.
Ето например дейността на една градина, която е впечатляваща.
3. Общо взето - да бъдем на мястото си, да помагаме, и ако е необходимо, да удряме по един стимулиращ ритник отзад на администрацията. Да задаваме въпроси, да предлагаме решения, да използваме контактите и личните си умения.

В нашето училище таксата е 5 лева на дете на срок.

Ще съм благодарна за всякакви идеи, точно какво и как може да се свърши. Мама Ате е задала правилните въпроси, но аз засега съм само начеващ ентусиаст. Кажете как са нещата при вас, които работите от повече години, моля!

иначе по темата, ето още нещо:
http://naun.hit.bg/index.htm
http://sf.mon.bg/ - тука пускат проекти

Ние ще се регистрираме отново като ЮЛНЦ. Имам въпрос: можем ли да даваме имуществото на училището/градината под наем, и това облага ли се с данък (при условие, че всичките пари после се вложат обратно). И още - много от разходите са под формата на касови бонове, данъчните после като нормално счетоводство ли ще го оценяват?

# 12
Аз съм в настоятелството на нашата детска градина.От ноември до сега освен с организацията на страничните дейности в градината,се занимаваме и с бюрокрацията в държавата.Имаме проблеми с управата на градината,тъй като досега са отклонявани повечето средства по частната й сметка.Разбиране от общината има,но реална подкрепа по въпроса почти няма и само обикаляме инстанциите-накрая и медиите.Дано сега поне държавата вземе адекватните мерки.
А вие защо ги плащате тези вноски?????
----Знаете ли ,че по договор от извънкласните дейности/танци,английски.../около 25% от заплатената такса на всяко дете се връщат на градината за подобрение състоянието на градината????
----Това са около 5.000лв годишно и в повечето случаи директорът има контрол над парите/тегли ги за обзавеждане на кабинета си ,дома си,/малка част отпуска на децата за замазване на очите !!!!!!!!!
----Моля ви хора проучете си договорите с тези фирми.Имате право да контролирате тези пари!!
----СТИГА СМЕ ПЪЛНИЛИ ЧУЖДИ ГУШИ!!!ТОВА СА ВАШИ ПАРИ,А ВИЕ СЪБИРАТЕ И ОЩЕ!

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
 #Crazy Не ги знаех тези неща. Щом 25% от таксата на всяко дете остава за градината значи, че не са по 5 лева от дете а доста повече годишно.(ако таксата е 15лв. месечно за една учебна година са 37.50лв. от дете само за едно извънкласно мероприятие а много деца са на 2 записани).Та се събира добра сума общо взето за една година. Ако това е вярно спокойно могат да се купуват играчки и други необходими неща от градината а не родителите да събират пари за това.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 320
От написаното от някои хора останах с впечатлението че не се прави разлика между комитет и настоятелство . 
Това което повечето ръководители на ОДЗ и ...СОУ и т.н . спестяват е таксата в комитета / 1-2 лв/ ... не съм много сигурна дали се "спуска" цифрата или се гласува .
За нашето училище се събират по 10лв на срок за текущи нужди , ремонти на басейна , нови чинове и ..... НО на членчетата от настоятелството онзи ден им хрунало , че и тия парички са малко и не е лошо да съберат и по някой лв за спящи полицаи около училището . Само да поясня , че става въпрос за квартално СОУ и по въпросните пресечки трудно може да се вдигне повече от 20-30 км/ч защото са зъдръстени от паркирани коли от съответните блокове и преминаването дори и "мисия невъзможна " ....
По принцип в настоятелството е добре да членуват МОЖЕЩИ / имащи достатъчно излишни средства хора или поне такива които знаят как и от кой да изкопчат нещо / и ДАВАЩИ / истински спонсори/! Другите ... да ме извинят ама са само попълнения в бройката на списъка ...
По въпроса за градините ... не е работа на настоятелството да търси учители , то може да се меси ако избраните са се провалили и иска смяната им . 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт