Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
 • 16 ноем. 2007, 15:45 ч.
 • Преглеждания  2 919  Мнения  30  Онлайн  1
Отговори
Здравейте! Бих искала да обърна внимание върху един проблем, който напоследък ме разтревожи. Дано имате малко време да отделите на този пост, дано се замислите, преди да отречете написаното, както аз сторих преди. Ще карам без увод, а направо. Напоследък много се заговори из Мрежата за подкожни чипове. Първата статия, на която попаднах аз, бе тази:


"Големият брат щe ви гледа от микрочип
(2004-10-27) http://www.netinfo.bg/

Американска компания изобрети имплантанти за хора. Засега с медицинско предназначение, съобщава Катерина Огнянова във в. Капитал

Искате ли с едно махване с ръка (или дори без него) да си спестявате показване на лична карта, задграничен паспорт и шофьорска книжка?
Искате ли да пазарувате без портфейл и кредитна карта?
Мечтали ли сте си в мига, в който попаднете в някоя поликлиника, докторите вече да са наясно кой стои пред тях, колко диоптъра са очилата му и към какво е алергичен?
Всичко това може да се уреди... разбира се, на известна цена.
Ще се наложи да имплантирате под кожата си микрочип, който да не можете сами да изключите или да извадите. Ще трябва да се сдобиете за постоянно с идентификационен номер и прилежащото му досие. По-параноичните вероятно ще живеят в непрекъснат страх, че бъдещето може да ги сблъска с Големия брат (на Оруел, не онзи на Ники Кънчев).
Независимо дали тази идея ви допада, от известно време насам тя е напуснала сферата на научната фантастика. По-миналата седмица САЩ одобриха използването на миниатюрни чипове, които се имплантират подкожно и позволяват бърз достъп до дигитален здравен картон на пациенти. За медицината това вероятно е крачка напред. Защитниците на неприкосновеността на личните данни обаче виждат в цялата работа пръста на Сатаната.
VeriChip (4VeriChip.com) е компютърен чип с размерите на оризово зърно. Той се инжектира в ръката на пациента - в тъканта между лакътя и рамото. Процедурата трае няколко минути и според "Applied Digital Solutions" (ADSX.com) - компанията създател на технологията, е напълно безболезнена. Информацията от VeriChip се чете със специален скенер. Когато попадне под него, чипът излъчва радиосигнал, с който предава 16-цифрено число. Медицинската информация не се съдържа в самия чип - докторите я откриват по получения номер в компютърна база данни. Така разбират кръвната група на пациента, лекарствата, които са му били предписвани, и болестите, от които е бил лекуван - дори ако самият той е в безсъзнание или по друга причина не може да им ги съобщи. Процедурата силно напомня сканирането на баркода върху консерва грах например. "Applied Digital Solutions" се надяват техният VeriChip да бъде приет добре и да се използва масово. Според тях той би бил особено полезен за хора със сериозни заболявания като диабет или Алцхаймер. Понеже все още няма особено голям брой поръчки, фирмата мисли да навлезе в бизнеса, като дари скенери на 200 здравни заведения. Цената на едно подобно устройство е 650 долара. Чиповете, които потребителите трябва да си имплантират, струват по 200 долара. "Applied Digital" продават продукта си от известно време насам, но имаха нужда от разрешение, за да го използват на практика за медицински цели.
"От всички възможни приложения на VeriChiр най-добрите са в медицината, следвани от сигурността и финансовата сфера", казва на пресконференция Скот Силвърман, изпълнителен директор на компанията. Проучват се обаче и други възможности за използване на технологията. Според създателите му VeriChip може да замени дори идентификационните метални пластинки, носени от войниците. Компанията работи и по създаване на огнестрелни оръжия, които познават собственика си и отказват да стрелят в чужди ръце. Чипът продължава да се използва и според първоначалното му предназначение, за което първо е бил създаден - за следене на домашни животни. Почти милион котки и кучета имат подобни имплантанти, по които могат да бъдат разпознати, ако се загубят или бъдат откраднати.
Засега за хора са купени само 7000 бройки VeriChip. Няколкостотин от тях обаче са продадени в Мексико и са имплантирани на тамошния министър на правосъдието и 200 негови подчинени. Там микрочиповете се използват за контролиране на достъпа до строго секретни помещения. Те позволяват да се регистрира кой и кога е получил поверителна информация. Други стотина чипа са поръчани от ексцентрични клиенти на популярни музикални клубове. Те ги използват, за да получат достъп до VIP помещенията в съответното заведение.
Макар идеята за инжектиране на микрочипа в хора да е по-смела, VeriChip далеч не е единственият или първият подобен проект. През последните няколко години технологията RFID (Radio Frequency Identification - радиочестотна идентификация) става все по-популярна. Тя се използва в лични и кредитни карти, в мобилни телефони, вместо баркод при продукти и т.н.
В САЩ, където след 11 септември 2001 г. сигурността се превръща в пръв приоритет, се планира въвеждане на нови паспорти с RFID чипове. Недоволните защитници на неприкосновенaта лична информация вече са приготвили алуминиево фолио, в което да увиват личните си документи.
"MasterCard" пък работят по своя RFID карта, наречена PayPass. Те обмислят вграждането на разплащателните чипове в предмети като химикалки, ключодържатели и дори мобилни телефони. Не е изключено в крайна сметка да се стигне и до подкожното им имплантиране. Тази мисъл обаче все още плаши много хора.
Пасивни чипове като VeriChip не излъчват постоянен сигнал, по който да може да бъде проследено движението им.
Съвсем вероятно обаче изглежда скоро да се появят и имплантанти, които имат някакво захранване и могат във всеки момент да укажат местоположението на притежателя си. Това вече звучи опасно близо о сценария с наблюдателния Голям брат. Основното притеснение е, че в бъдеще имплантирането на чипове може да стане задължително, особено за някои специални групи хора като дипломати, войници или затворници. По този повод Кетрин Албрехт, основател на фондация за защита неприкосновеността на личните данни, заявява пред вестник "Вашингтон пост":
"След като технологията вече е тук, много е вероятно някои хора да започнат да настояват за използването й. Очевидно е възможно на всички да се инжектира по един чип. След събитията от 11.09.2001 г. сме се запътили към свят, където всеки е под непрекъснато наблюдение. Досега липсваше подходящата технология за целта. Тези чипове може да запълнят липсата."
Изненадващо, мнението на Албрехт не е най-радикалното, на което човек може да попадне. Християнски фундаменталисти свързват идеята за разплащания през имплантирани чипове с определен цитат от Библията. Според светото писание един ден сатаната щял да принуди хората да носят неговия белег по ръцете и челата си. Без този белег никой нямало да може да търгува, да купува или продава.
Днес стотици религиозни интернет потребители, изглежда, вярват, че VeriChip е белегът на сатаната, а апокалипсисът е близо. В сравнение с това притесненията от намеса на държавата в личния живот на гражданите изглеждат дребна грижа."


Тази статия е стара, но напоследък все по-усилено започва да се говори за масово имплантиране на подкожни чипове, кампания, която ще започне съвсем невинно като хората биват привикнати към чиповете още преди имплантирането им. Поставяне на чипове "за по-голяма сигурност" в лични карти, кредитни карти, електронни карти за достъп, медицински картони и т.н. И това всъщност се оказва факт тук и сега. В България кротко вече е започнало издаване на нови лични карти с микрочип. За тези, които не са гледали новините преди няколко месеца, когато го обявиха, ето линкове към сайтове, които се разминават само в точната дата: 1. 2. 3. (сайт на МВР!), 4. и т.н. И в-к "Стандарт" за картите с електронни чипове, още малко тук.
Започва да се шуми и в българските блогове: 1,2.  3.
И не само това. Софийският транспорт - с чип карта според тази новина. Малко технически термини, но сайтът е на БСП, което лично мен ме дистанцира (шегичка Stuck Out Tongue).
Колко по-лесно би било да си с един чип за лична карта, разплащане (без портмоне, което да ти крадат), транспорт (край на досадните билетчета), без загубени диагнози и лечения... Това, което ми се стори нереално в началото, сега изглежда съвсем близо.
Българските християни, подобно на чужденците, споделящи религият … а от Апокалипсиса. От тяхната статия ми направи впечатление един цитат:

Цитат
Пребивавайки в Испания, съм свидетел за следните новини, съобщени по телевизията и радиото. Обобщавам накратко:

"От месец март 2008 г. започва имплантация на населението на "Дигитален Ангел" - МИКРОЕЛЕКТРОНЕН ЧИП-ИМПЛАНТ с големината на оризово зърно, която трябва да завърши до края на същата година. Предназначението на Digital Angel е да замени всички налични документи за самоличност, а така също и всички банкоматни и кредитни карти. Имплантацията на Digital Angel е задължителна и се извършва върху дясната ръка или челото. Digital Angel заменя необходимостта от използване на пари в брой, като всякакъв вид плащания ще се извършват по електронен път. Ръководителите на всички развити страни са взели решение за повсеместно въвеждане и имплантиране на Digital Angel на цялото население по света и това ще бъде осъществено в най-кратки срокове (по всяка вероятност до 2010 г.).

Фантастика, а? Само че аз влязох през Google в официалния сайт на Digital Angel, ако кликнете ще видите как на началната страница пише:

Цитат
About Digital Angel Corporation
 Digital Angel Corporation develops advanced RFID and GPS technologies that enable rapid and accurate identification, location tracking, and condition monitoring of high-value assets. Applications for our products include identification and monitoring of pets, [size=13]humans[/size], fish and livestock through our patented implantable microchips as well as monitoring of aircraft and crew in remote locations through integrated GPS and geosynchronous satellite communications systems.

Аз съм дълбоко нерелигиозен човек и не вярвам в идването на апокалипсиси и в белези на зверове, но възможността властващите да се опитат да установят тотален контрол далеч не е толкова фантастична. Какво ще кажете за това, съфорумци? Дали не идва края на свободата или поне опит за унищожението й, защото историята ни показва краха на всяка диктатура. Но тази би била различна и много по-опасна. Мислите ли, че има начин това да бъде спряно и как? Ако на вас ви предложат подкожен чип какво ще решите?

Реклама
# 1
 • Мнения: 10 592
А сега свободни ли сме?

# 2
 • Мнения: 7 296
я се успокой. няма такова нещо - ти прочете ли им въобще по-подробно сайта на digital angel?

# 3
 • София
 • Мнения: 11 646
Съдейки по досегашния опит на човечеството, всичко, което в един момент се брои за научна фантастика след по-малко от сто години вече си е чист факт. Така че въобще не се съмнявам, че някой ден ще плащаме, пътуваме и се лекуваме чрез чипове, вместо с 15 вида книжки. Но да стане до 2010 - айде беее Wink
Не ме притеснява особено в този смисъл.
Ако ми предложат чип за улеснение, вероятно ще се навия. Ти сериозно ли вярваш, че в момента като нямаш чип, но цялата информация за теб е налична в мрежата, така или иначе, макар и не на едно място, не можеш да бъдеш манипулирана? Въпросът е да се създадат контролни механизми, за да се минимизира риска. Иначе, ако разсъждаваме в обратната насока - ми то и коли не бива да караме, защото откакто са ги измислили, колко катастрофи има ooooh! За интернет да не говорим...Всеки технически напредък колкото улеснява, толкова и опасности създава. Последните трябва да подлежат на контрол.

# 4
 • в гората
 • Мнения: 2 979
Цитат
Ако на вас ви предложат подкожен чип какво ще решите?

Не давам Naughty

# 5
 • Süd
 • Мнения: 3 521
Съмнявам се, че подобно "чипосване" би обхванало в действителност целия свят. По специално говоря за контенентите Африка, Азия, Австралия и Нова Зеландия.
Аз лично бих отказала подкожен чип - защо? - поради същата причина, поради която отказвам бонус-картите от различни магазини, клубове и т.н. Просто мразя портмонето ми да е пълно с пластмаса и всяка моя покупка да се отразява от нечие "детайлно проучване на покупателната способност на населението" Rolling Eyes.
п.п. Не вярвам, че Апокалипс ще настъпи заради Виза и Мастер кард...или заради новите чипове на личните карти.

Последна редакция: пт, 16 ное 2007, 16:23 от surfline

# 6
 • Варна
 • Мнения: 1 720
Ох и сега какво ще правим???

# 7
 • В метрото
 • Мнения: 2 715
Сигурност за сметка на свобода. Става  Peace

# 8
 • Мнения: 13 267
Ох и сега какво ще правим???
Joy hahaha
Ще подминаваме подобни щуротии!!!! Laughing

# 9
 • в гората
 • Мнения: 2 979
Ох и сега какво ще правим???


Е как какво.
По някое време ще блокират тия ми ти чипове и тогава ще се намери някой да ни хакне
Голяма компания, ще притежава всички хора с чипове, ще ги направи свои роби и ...сещате се на татък..има доста такива филми.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 1 720
Ау, ама вие сериозно ли?  Shocked

# 11
 • в гората
 • Мнения: 2 979
Ау, ама вие сериозно ли?  Shocked


А ти? Laughing

# 12
 • Варна
 • Мнения: 1 720
О, не! Днешният ден ми идва в повечко. Ох!  smile3544
Казах ли ви аз тази сутрин, че като дойде тейзъра ще дойде и краят на света?

# 13
 • София
 • Мнения: 1 478
То в Бьлгария толкова сме назад в развитието си,че какво се шашкаш?

# 14
 • Мнения: 979
То в Бьлгария толкова сме назад в развитието си,че какво се шашкаш?
Сигурно ,защото първо ще експериментират върху нас .

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт