Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • sofiа
 • Мнения: 514
държавата е орган който е съвкупност от всички нас, но нашите политици не отделят достатъчно внимание на подрастващите поколения!Вместо с всякакви средства да е от полза на децата и техните родители то тя ги спъва в много отношения! #2gunfireкато пример мога да посоча 4е за детските надбавки ме връщаха няколко пъти поради бюрократични причини #Crazyтрябвали за 18 лв.на месец да те размотават по няколко дни?Не си задават въпроса дали има на кого да оставите мъничето? 

# 1
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 479
задаваш безсмисленни реторични въпроси ...

# 2
 • Мнения: 4 966
Просто е много хитро измислено. Аз въпросните пари не ги хващам, но и не бих отишла да чакам по опашки с часове, да се чудя къде да оставя децата и т.н. за сума, с която не мога и пакет памперси да купя на децата си.
Разбира се, че е смешно това с детските или с 1 майчинство, независимо от броя на децата и т.н., но пък има и нещо много положително, което го няма май /почти/ никъде другаде - право на болнични през цялата бременност, 135 дни болнични за раждането, 9 месеца на 90% от заплатата, платено /макар и малко/ майчинство до 2 г. и после още право на неплатена отпуска...
При това, повечето ми познати майки работеха и по време на майчинството, като вземаха 1/2 от него, а повечето дори цялото, защото сключваха граждански договори с работодателите си или никъде не регистрираха връщането.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 586
Категорично казвам не!Изобщо нищо не получаваме от държавата ,изобщо не се толерира майчинството,давот ти 180лв и се оправяй както можеш!

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 331
Аз пък не мисля, че държавата трябва да се грижи за всичко и за всички непрекъснато и постоянно! Всеки сам трябва да помисли за себе си - изобщо не считам, че някой друг ми е длъжен за нещо! Съгласна съм само с това, че като не помага, поне да не пречи - бюрокрацията е ужасна, отношението към хората от страна на чиновниците - цинично, а законите (въпреки че има такива) никой не ги спазва. Ето това трябва да се промени, а не някой да ни вземе на отглеждане на хранилка и поилка цял живот... Много пъти съм мислила по въпроса и да ви кажа, май не са много държавите като България, където майките могат да използват 2 години платено майчинство. В САЩ например съвсем скоро го вдигнаха на 6 месеца, има и други примери, на който му се рови да се поразрови и да види. Едва ли някой в България е тръгнал да ражда деца заради детски от 18 лева (освен, хм, някои сънародници от някои малцинства), а дори и да ги вдигнат, това няма да повиши раждаемостта (освен при въпросните сънародници, може би). Така че - разчитайте само на себе си!

# 5
 • Мнения: 4 966
Аз пък не мисля, че държавата трябва да се грижи за всичко и за всички непрекъснато и постоянно! ...Така че - разчитайте само на себе си!

Точно така.
Децата трябва да са зрял избор на родителите и като такъв да не се разчита да се гледат с помощи. Още повече, че /ако снощи гледахте новините/ направиха проста сметка, че задължителният минимум за 2 деца седмично /без дрехи, обувки, лекарства и т.н./ е точно около 120 лв.
В повечето "нормални" държави - терминът "платено майчинство" не съществува или е максимум 3-4 месеца. Също така, няма държавни ясли...
Нашият проблем е, че всеки вярва, че "държавата" му е длъжна, а тя гледа да даде /ама не на когото трябва, което е тема за друг разговор/ и затова се получава, че плащаме данъци, колкото са заплатите ни /нето/.

Последна редакция: нд, 18 ное 2007, 15:22 от azaf

# 6
 • София
 • Мнения: 15 231
Не чакам държавата да се грижи за мене, нито пък за детето ми, а ти newsm78

# 7
държавата обръща внимание само ако се вдигне стачка.От януари увеличават маичинството с 10 лв. сякаш, че  с тях ще си решим проблемите.Искат деца, но по никакъв начин не помагат за отглеждането им.

# 8
 • Мнения: 4 966
държавата обръща внимание само ако се вдигне стачка....

Учителската стачка ясно оборва това твърдение. Peace

И добре, де, ама наистина ли мислите, че 10-20 или 100-200 лв. в повече ще повлияе на раждамостта.
За хората, които искат деца, парите са последния стимул. За тези, които не искат, дори 1000 лв. да стане майчинството, няма да им повлияе. Аз пък все си мисля, че всички социални помощи играят роля само по отношение на определени малцинства, колкото и кофти да звучи...

И откъде-накъде някой изобщо е длъжен да помага в отглеждането на нечии чужди деца /освен ако по някакъв начин не е застрашен живота им - тогава моралът задължава/. newsm78

И как си го представяте това митично същество "Държавата"?
Реално за мен държавата трябва да ми осигурява само закон и ред, другото всеки трябва сам да си го направи.

# 9
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 479
ако на раждаемостта и пречеше само паричния фактор, то новобогаташите щяха да имат по 6-7 деца .... да ама не, само сакскуборготски ги има. Въпрос на манталитет и егоизъм си е ниската раждаемост в бг.

# 10
 • у дома
 • Мнения: 62
Държавата/по точно политиците се грижат предимно за себе си и определени групи/родих три деца исках пет но само с толкова мога да се справя!никога не съм търсила помощ от Държавата дано не ми се налага!но ми е обидно когато чета какво се прави за децата в другите държави нашите деца също заслужават уважението на тези които властват днес-защото утре нашите деца ще властват!?

# 11
 • Мнения: 1 172
Не. За мен лично няма никакво значение дали са 100 или 300 лв парите за майчинството, нито пък колко време се чака за документи за детски.
Но това, което определено не ми харесва е, че няма никакъв контрол върху хората, които работят като детегледачки. За 3 години грубо казано (откакто аз търсих детегледачка, та до сега) не знам нещо да се е променило в тази насока. Няма никави гаранции от държавата, че лицето А отговаря на някакъв минимум изисквания (сертифицирано), за да бъде детегледачка. Всичко е оставено на отговорността на родителите и на късмета им. Няма и други алтернативи освен яслите.

За да се стимулират майките да раждат повече деца и да се връщат на работа 10-11 мес след като са родили, трябва не само да е ниско майчинството, но и да има достатъчно осигурени възможности за гледане на детето (ред и закони, яснота). Сега, в София, дори в градина е трудно да ти приемат детето. Това не е грижа за БГ майки. Или не така, както аз я разбирам.

Не очаквам държавата да ми издържа детето. Очаквам да ми осигурява законово различни варианти за отглеждането му, измежду които аз да избирам - според финансовите си възможности и индивидуалните си предпочитания.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 1 586
Извинявайте ама какво значи не чакам държавата да се грижи за мен?Ами аз например много искам да имам още деца но точно сега не мога да си го позволя заради държавата или по-точно заради мизерията на,която тя ме обрича!Къде другаде има такова майчинство?Къде другаде майките се чудят от какво да лишат децата си та да се вмъкнат в 180лв?Аз пък искам държавата да направи така,че майките да раждат спокойно и да се възползват от въпросното майчинство а не да бързат да се връщат на работа защото изнемогват от БЕЗПАРИЧИЕ! Crossing Arms

# 13
 • Мнения: 1 172
Елена82 , хората не се връщат на работа само заради безпаричие. И точно в това е проблема на нашата държава - че много млади жени, във възраст, в която могат и искат да работят и да са полезни на себе си и на държавата, висят на 180 лв защото НЯМА кой да им гледа детето.

А можеш ли да ми кажеш в кои държави, към чийто стандарт се стремим, майчинството е 2 години? И въобще къде плащат нещо що-годе разумно дори 10 месеца след раждането на детето?

# 14
 • Варна
 • Мнения: 1 586
Елена82 , хората не се връщат на работа само заради безпаричие. И точно в това е проблема на нашата държава - че много млади жени, във възраст, в която могат и искат да работят и да са полезни на себе си и на държавата, висят на 180 лв защото НЯМА кой да им гледа детето.

А можеш ли да ми кажеш в кои държави, към чийто стандарт се стремим, майчинството е 2 години? И въобще къде плащат нещо що-годе разумно дори 10 месеца след раждането на детето?
Хората се връщат на работа по много причини - факт неуспорим, но безпаричието за съжаление е една от тях.Имам много познати около себе си,които си принудиха да го направят.Не може да си работил някъде,да си постигнал нещо ,да родиш дете и да получаваш тройно по-малка сума пък било то и две години.В "нормалните" държави майчинството не е 2 години но за сметка на това в повечето случаи семейството може да живее нормално дори само със заплатата на бащата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт