Продукти:
4 яйца
3/4 ч.ч. захар за блата
1/2 ч.ч захар за белтъците
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
За крема:
125г краве масло
3 жълтъка
100 мл вода
7 с.л брашно
1 л прясно мляко
2 ванилии
1 ч.ч захар
Начин на приготвяне:
На блата:
* Загрява се фурната на 180°С.
* Намазнява се и се набрашнява формата, в която ще се пече сладкиша.
* Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване, след това се прибавя олиото, киселото мляко и брашното с бакпулвера.
* Тестото се сипва във формата(правоъгълна) и се пече.
* Белтъците се разбиват със захарта и ванилията на сняг.
На крема:
* Сварява се млякото и в него слагате разтопеното масло и захарта. След като се разтопи захарта прибавяте и жълтъците, които предварително са разбити с брашното и водата.
* Кремът се вари като не спирате да бъркате, за да не стане на буци.
* Добавяте и ванилията.
* Изпеченият блат го намазвате с крeма, а отгоре с белтъците.
* Връща се отново във фурната и се пече на горен реотан и на 160°С, докато порозовеят белтъците.