Tорта “Лимония”
 По оригиналната рецепта изпуснах само една съставка /по-точно глазура-желето от лимонов сок за отгоре/, но ви уверявам, че е много вкусна и приятна и без него.
Рецептата е от една колежка, която наскоро имаше повод и беше я приготвила..
Ето рецептата:
3 блата- аз взех готови  какаови иначе може да приогтвите 1 по класическа рецепта и да го разделите на 3.
За лимоновия крем:
1л. прясно мляко се кипва с 6 л. захар
Размиват се 5 л. брашно със 100-тина мл. вода и се прибавят към загрятото мляко при непрекъснато бъркане. Като започне да се сгъстява се прибавя 1 л. масло и 2 жълтъка, разбити с 10 капки лимонова есенция. Към охладения млечен крем се прибавя 1 накиснат и разтворен на водна баня желатин. И накрая, когато е почти изстинал се прибавят 2 –та белтъка разбити на “сняг” и леко със шпатула се разбърква, за да остане въздушен крема.
За ромовия крем:
1 шепа стафиди и настърганата кора на 1 лимон се накисват в ром-около 1 лъжица.  Непосредствено преди прибавянето в тортата се слагат 5-6 бисквити натрошени/ аз използвах какаови обикновени/ и 1 л масло, като след това се слагат 1-2 л топло мляко и леко се рабърква, за да се разстопи маслото и да не станат на каша бисквитите, а да поемат всичката излишна течност.
Лимонова глазура:
Към сока от ½ лимон се прибавят 4 л. захар и 9 л. вода и 1 желатин-предварително накиснат и разтворен на водна баня. Разбърква се добре, за да няма неразтворена захар.
Начин на приготвяне:
Слага се първият блат във форма с падащи стени , сипва се горе-долу1/3 от лимоновия крем  и отгоре се разпределя ромовата смес със стафидите, лим. кора и бисквитите. Слага се втория блат като леко се притиска.Отгоре му се сипва  още 1/3 от лимоновия крем. Поставя се и третия блат, притиска се леко и отгоре останалата 1/3 от крема . Оставя се в хладилника за 5 часа за да стегне желатина и тогава се прави лимоновата глазура. Изсипва се глазурата и се разпределя равномерно отгоре.
По желание под глазурата може да се наредят резени банани – за ефект и пак - в хладилника, около 5 часа за да стегне желатина. След това тортата е готова вече за консумация. Изважда се падащият обръч и се сервира.
Аз най-отгоре сложих разбита сметана, бях забравила да купя втори желатин и затова  пропуснах желираната глазура.
Следващият път ще я приготвя с него, защото наистина е ефектна с него.
Ето и снимки: http://home-and-garden.webshots.com/photo/2728750930089291730PBjbNy
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2728750930089291730PBjbNy
И да ви е сладко!