Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 ноем. 2007, 01:00 ч.

? за яслите и градините

 • 1 662
 • 40
 •   1
Отговори

Анкета

Как предпочитате да плащате за яслата/градината

Опции:

 • София
 • Мнения: 740
До днес съвсем спокойно си носех всеки месец пакетчето салфетки, т.хартия и сапунче, освен че редовно си плащаме таксата, но днес на родителската среща направо ми стана и смешно и тъжно. В началото на учебната година ни събраха по 10лв за помагала, сега пак трябва да съберем по 10 лв за листи, флумастери, пластелин, ножички и т.н., отделно няма килим в стаята където играят децата и ако искаме родителите да купим, пердета има , но нямало корнизи - и тях да купим ако искаме, идва коледа и трябва подаръче за всяко дете, като подаръка остава в яслата, защото нямат достатъчно играчки, отделно по 3лв за театър с Дядо Коледа и по още не помня колко за лакомства...  Цялата тази история е жалка. Аз лично предпочитам таксата от 40лв да я направят на 45 и да не занимават родителите с глупости, а директно общината да си сключи договори с производители на всичките необходими консумативи и нещата да се доставят на място в градината.

Едва ли много хубаво съм написала всичко, но още съм афектирана от...не знам как да го нарека, и все пак мисля че сте разбрали идеята ми. Кажете какво мислите и ако някой има други предложения пишете да ги добавя като опция за гласуване.

P.S.: Не съм от толкова дейните майки, но ако измислим разумни решения може да се опитаме да заедно да направим нещо по въпроса и дано някой ни чуе

# 1
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Първата опция, разбира се  Simple Smile

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 13 925
Едва ли много хубаво съм написала всичко, но още съм афектирана от...не знам как да го нарека, и все пак мисля че сте разбрали идеята ми.

Аз знам как. Рекет.

Впрочем, бих ти препоръчала да си искаш надлежно издаден документ за дарение за всяко роло тоалетна хартия. или каквото и друго да занесеш там или ад дадеш пари. И на края на годината (който не е далеч) да ги приложиш към данъчната декларация. С размерът за дарения за детски заведения (не помня до колко процента от данъчната основа) тя се намалява. Т.е, трябва в крайна сметка да си получиш парите като данъчно облекчение.

# 3
 • с трима мъже :)
 • Мнения: 2 009
Впрочем, бих ти препоръчала да си искаш надлежно издаден документ за дарение за всяко роло тоалетна хартия. или каквото и друго да занесеш там или ад дадеш пари.

ха ха ха
това е идея, ако се започне такава офанзива от ВСИЧКИ! родители за всяка дреболийка, която носим, ще им писне още на четвъртия-петия родител и сами ще намерят решение по някакъв друг начин да си организират нещата

за първия вариант съм и аз - така и го гласувахме на родителската  Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 740
Аз знам как. Рекет.

Впрочем, бих ти препоръчала да си искаш надлежно издаден документ за дарение за всяко роло тоалетна хартия. или каквото и друго да занесеш там или ад дадеш пари. И на края на годината (който не е далеч) да ги приложиш към данъчната декларация. С размерът за дарения за детски заведения (не помня до колко процента от данъчната основа) тя се намалява. Т.е, трябва в крайна сметка да си получиш парите като данъчно облекчение.

Да става така, но когато им писне да раздават бележки какво става - децата ни няма да има с какво да рисуват и с какво да си играят, вместо за всяко дете да ползват отделна салфетка , ще ползват една за сополите на всички и т.н. Щом до сега директорката или като цяло ръководството не са намерили други начини да подобрят благосъстоянието на градината, едва ли ще го направят и за вбъдеще. Та в крайна сметка ще страдат децата ни. Поне така мисля аз и се радвам че на този етап имам възможност да давам каквото искат. Просто ме дразни факта че всичко това не е законово уредено и да не занимават родителите с глупости.

# 5
 • София
 • Мнения: 764
Много по-разумна е първа опция

# 6
 • Мнения: 189
Първа опция.Когато каката ходеше на градина и при нас беше същото(то май навсякъде е така де),то не бяха килими,пердета,играчки,театри,фокуси ,направо ти писва.

# 7
 • София
 • Мнения: 4 622
Първа опция Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 1 044
Аз обаче не съм сигурна, че с повишаването на таксата нещата ще се оправят. Това си е маниер на работа от страна на яслите и градините. По-лесно е да се изисква от родителите, отколкото да се предвиди, защити пред общината и плати даден разход. Все ще има недостиг за нещо - ако не е тоалетна хартия, то ще са играчки или куклен театър, или храна, или препарат за прозорци...Имам чувството, че и 100 лева да е таксата, пак ще намерят за какво да искат. Нашата градина е частна, аз такива проблеми нямам, но племенникът ми е в държавна ясла и побъркват родителите му - родителска среща ли се свиква, приготвят си 20 лева, а иначе те причакват като си вземаш детето и направо си просят! Close

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 9 531
Първа опция.

# 10
 • Мнения: 1 931
Ние в градината носим тоалетна хартия, сапун и салфетки и когато има театър плащаме по 2 лв. Играчки занесохме ние в началото и тези играчки ще им са докато са в тази градина- до 4 група. За други неща не са ни искали пари- имат си пердета, килими, корнизи. Купихме си учебниците по които работят и това си е нормално според мен след като децата вътре пишат, рисуват и изрязват разни неща.А в началото трябваше да занесем моливи и такива неща да работят децата ни, но се разбрахме родителите да съберем по 6 лв. и няколко родители да ги купят и сега има окачена касова бележка за нещата които са купили. Иначе по принцип учителите нямат право да събират пари. А ако се увеличи таксата и се сключи договор с някоя фирма да доставя ще стане една... Нали се сещата как става винаги- ще сключат договора и ще гледат да си вземат паричките,а ще доставят някакви боклуци. А кой ще сключи договор?- някой близък на някого.  А това,че в някои градини искат повече пари за повече неща принципно си е рекет и няма да се оправи с увеличението на таксата. А може би не всяка градина има нужда от килимчета, нашата директорка си е намерила начин и не иска пари от родителите, а градината ни е прекрасна, всичко си е новичко, чистичко. Зависи си от Директора как си се грижи за градината.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 440
И аз съм за първа опция!Супер досадно е всеки месец да носиш разни неща,пък ако забравиш... ooooh!

# 12
 • в Надежда-та
 • Мнения: 4 924
Първа опция.

# 13
 • Мнения: 1 172
Ако градините минат на нещо подобно на делегираните бюджети - да, бих искала да плащам по-голяма вноска и да не ме търсят за нищо допълнително. Защото тогава ще има и по-сериозен контрол и по-малко спънки по веригата. И директорката ще трябва да може да обясни всеки разход или разпределението му, а не да слушаме вечните обяснения "няма достатъчно пари, не получаваме за това и това".

Но ако при сегашните условия ще плащам такса и 100 лв да е, от които ще чакам 40-60 да се върнат при детето ми под формата на помагала, консумативи и т.н., то определено не съм много съгласна. Предпочитам тези средства да ги давам на ръка и да съм сигурна, че са точно по предназначение. Не виждам каква е разликата между: такса 50 лв (40 +10) и уговорена в началото на годината допълнителна такса от 10 лв на месец, която ще се записва като дарение с воля на дарителя - за консумативи за децата от еди-коя си група. Струва ми се, че в сегашните условия втория вариант ще е много по-ефективен.

Да поясня, че в нашата градина няма допълнително осигуряване на консумативи. Има обаче много дарения от страна на родителите, без някой изрично да е настоявал / изнудвал за тях. Така че не знам дали липсата на ежемесечно събиране на допълнителни пари, пък били те и 2лв, не отприщва желанието на родителите да даряват според възможностите си.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 566
Естествено, че първа опция.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт