Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 21 ноем. 2007, 18:19 ч.

Проблем с керамичен плот и захар върху него?

  • 7 537
  • 22
  •   1
Отговори
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 457
Днес реших да помогна на милата да направим крем-карамел и започнах да си го приготвям в чашките. Тя обаче като си дойде и и замириса на изгоряла захар и изтръпна. Прочете ми една дълга лекция как ако се изтърве захар върху плочата това би я повредило. Аз със моята проста глава не мога да вдяна какво ще му стане на плота, тъй като захарта ще стане на въглен и според мен няма да има проблем .....
Някой да е разсипвал захар върху плота и какви са последиците?

# 1
  • София
  • Мнения: 881
Когато ни монтираха печката изрично ни предупредиха за захарта. Уврежда плота и не може да се оправи. Това е, защото карамела развива изключително висока температура и така поврежда стъклото Wink

# 2
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 457
и как ще развие по-висока температура от самия нагревател  newsm78

# 3
  • София
  • Мнения: 2 954
Аз съм разсипвала захар неведнъж върху плата и не е имало проблем. Не огромни количества в интерес на истината, но 1-2 чаени лъжички. И аз причислявам историята повече към градските легенди.

# 4
  • Мнения: 433
Чела съм, че може да увреди плота. цък

# 5
  • София
  • Мнения: 809
Мдаа.
И аз правих крем карамел и съдът с карамелизираната захар се пръсна върху току-що изплатения плот.
Захарта се разтече и залепна за плота. Close
Докато беше топъл котлона успях да отстраня парчетата стъкло и част от захарта. Изсипах цялото шишенце с течност за почистване на керамичен плот, за да разтвори захарта.
Резултатът беше плачевен. Целият плот стана на шупли. Слава Богу, плотът не се пръсна, както ставало в такива случаи, но определено повърхността му е непоправимо наранена.
П.П. Печката е на свеки. Представете си положението ми. Току-що изплатена вградена кухня.
Това е най-скъпият сладкиш, който съм правила. Не се осмелих да го опитам. Аз даже тръгнах да го хвърлям, но някой ме спря, та го донаправих.
Забравих да спомена, че имало някакъв препарат, с който се заличавали тези шупли. Ама не помня какъв.

# 6
  • София
  • Мнения: 6 164
Ами развива по-висока Т, защото се развивала някаква химична реакция.

# 7
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 457
брей да му се не види, ще трябва подробно да се осведомя, че току виж съм загубил бас с жената

# 8
  • София
  • Мнения: 5 778
Определено губиш баса.
Сега погледнах упътването на моите котлони и там пише също, че захарта може да ги повреди-получавали се вдлъбнатини. От сол също се повреждат-пише, че се получават драскотини. Пише още, че тези дефекти не влияят на здравината на стъклокерамиката и функционирането на котлоните.
Това е от упътването, личен опит нямам. Държа мъжа ми далеч от кухнята просто. Laughing

# 9
  • кацнала на едно дърво
  • Мнения: 113
Химичната формула на стъклото е близка до тази на захарта и затова не е желателно да се посипва захар,защото молекулите се свързват и се получават  вдлъбнатини и може да се "разтвори".

# 10
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 457
Химичната формула на стъклото е близка до тази на захарта и затова не е желателно да се посипва захар,защото молекулите се свързват и се получават  вдлъбнатини и може да се "разтвори".

ей това вече ме разби, може ли по-подробно ?

# 11
  • Мнения: 166
Когато поставяха нашия плот, майстора каза: "И внимавай със захарта, че жена ми вече 2 плота изхвърли така. Пукнаха се" . Идея си нямам как става този номер.  Thinking
Пускам един цитат, който намерих:
"При карамелизирането и изгарянето на захарта се развива температура около 700о С което е точково понеже кристалите са малки т.е. получава се голяма температурна разлика в две съседни области при което се получава спукване на керамиката заразлика от закалените огнеопорни стъкла и съдове които се пръскат на дребни парчета. При изкипяване на ядене или вода температурната разлика не е толкова голяма (не по-веече от 150о С) което недовежда до повреда на керамиката."

# 12
  • София
  • Мнения: 6 978
Моят керамичен плот дойде в комплект с нещо като нож за сирене. На упътването си пишеше, че се използва в случай на разсипана захар по плота.

Разсипвали сме малки количества и не е имало проблем до сега.

# 13
  • София
  • Мнения: 734
Моят керамичен плот дойде в комплект с нещо като нож за сирене. На упътването си пишеше, че се използва в случай на разсипана захар по плота.

Разсипвали сме малки количества и не е имало проблем до сега.

Шпатулки се продават и отделно - ние си взехме от "Денси"...

# 14
  • Варна
  • Мнения: 1 379
И как се ползват въпросните шпатулки? След загряване или с препарат....

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт