Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Дом
Дом
15 214 членове Включете се
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

Galaxy 13197853088

Мнения: 2 446
Днес реших да помогна на милата да направим крем-карамел и започнах да си го приготвям в чашките. Тя обаче като си дойде и и замириса на изгоряла захар и изтръпна. Прочете ми една дълга лекция как ако се изтърве захар върху плочата това би я повредило. Аз със моята проста глава не мога да вдяна какво ще му стане на плота, тъй като захарта ще стане на въглен и според мен няма да има проблем .....
Някой да е разсипвал захар върху плота и какви са последиците?
Цитирай

София

Мнения: 880
Когато ни монтираха печката изрично ни предупредиха за захарта. Уврежда плота и не може да се оправи. Това е, защото карамела развива изключително висока температура и така поврежда стъклото Wink
Цитирай

Galaxy 13197853088

Мнения: 2 446
и как ще развие по-висока температура от самия нагревател  newsm78
Цитирай

София

Мнения: 2 954
Аз съм разсипвала захар неведнъж върху плата и не е имало проблем. Не огромни количества в интерес на истината, но 1-2 чаени лъжички. И аз причислявам историята повече към градските легенди.
Цитирай


Мнения: 433
Чела съм, че може да увреди плота. цък
Цитирай

София

Мнения: 809
Мдаа.
И аз правих крем карамел и съдът с карамелизираната захар се пръсна върху току-що изплатения плот.
Захарта се разтече и залепна за плота. Mad
Докато беше топъл котлона успях да отстраня парчетата стъкло и част от захарта. Изсипах цялото шишенце с течност за почистване на керамичен плот, за да разтвори захарта.
Резултатът беше плачевен. Целият плот стана на шупли. Слава Богу, плотът не се пръсна, както ставало в такива случаи, но определено повърхността му е непоправимо наранена.
П.П. Печката е на свеки. Представете си положението ми. Току-що изплатена вградена кухня.
Това е най-скъпият сладкиш, който съм правила. Не се осмелих да го опитам. Аз даже тръгнах да го хвърлям, но някой ме спря, та го донаправих.
Забравих да спомена, че имало някакъв препарат, с който се заличавали тези шупли. Ама не помня какъв.
Цитирай

София

Мнения: 6 164
Ами развива по-висока Т, защото се развивала някаква химична реакция.
Цитирай

Galaxy 13197853088

Мнения: 2 446
брей да му се не види, ще трябва подробно да се осведомя, че току виж съм загубил бас с жената
Цитирай

София

Мнения: 5 733
Определено губиш баса.
Сега погледнах упътването на моите котлони и там пише също, че захарта може да ги повреди-получавали се вдлъбнатини. От сол също се повреждат-пише, че се получават драскотини. Пише още, че тези дефекти не влияят на здравината на стъклокерамиката и функционирането на котлоните.
Това е от упътването, личен опит нямам. Държа мъжа ми далеч от кухнята просто. Laughing
Цитирай

кацнала на едно дърво

Мнения: 113
Химичната формула на стъклото е близка до тази на захарта и затова не е желателно да се посипва захар,защото молекулите се свързват и се получават  вдлъбнатини и може да се "разтвори".
Цитирай

Galaxy 13197853088

Мнения: 2 446
Химичната формула на стъклото е близка до тази на захарта и затова не е желателно да се посипва захар,защото молекулите се свързват и се получават  вдлъбнатини и може да се "разтвори".

ей това вече ме разби, може ли по-подробно ?
Цитирай


Мнения: 165
Когато поставяха нашия плот, майстора каза: "И внимавай със захарта, че жена ми вече 2 плота изхвърли така. Пукнаха се" . Идея си нямам как става този номер.  Thinking
Пускам един цитат, който намерих:
"При карамелизирането и изгарянето на захарта се развива температура около 700о С което е точково понеже кристалите са малки т.е. получава се голяма температурна разлика в две съседни области при което се получава спукване на керамиката заразлика от закалените огнеопорни стъкла и съдове които се пръскат на дребни парчета. При изкипяване на ядене или вода температурната разлика не е толкова голяма (не по-веече от 150о С) което недовежда до повреда на керамиката."
Цитирай

София

Мнения: 6 970
Моят керамичен плот дойде в комплект с нещо като нож за сирене. На упътването си пишеше, че се използва в случай на разсипана захар по плота.

Разсипвали сме малки количества и не е имало проблем до сега.
Цитирай

София

Мнения: 734
Моят керамичен плот дойде в комплект с нещо като нож за сирене. На упътването си пишеше, че се използва в случай на разсипана захар по плота.

Разсипвали сме малки количества и не е имало проблем до сега.

Шпатулки се продават и отделно - ние си взехме от "Денси"...
Цитирай

Варна

Мнения: 1 353
И как се ползват въпросните шпатулки? След загряване или с препарат....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора