Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 ноем. 2007, 19:18 ч.

Събиране и съхраняване на стволови клетки от пъпна връв.

 • 3 405
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6 167
Отдавна си мисля да пусна подобна тема, за да разбера какви са условията в различните страни за събиране и съхраняване на стволови клетки от пъпна връв.
Каква е практиката в страните, в които живеете, колко струва, има ли сред вас родители, които са запазили стволови клетки на детето си. Бихте ли запазили стволови клетки? Хората около вас правят ли го?

В Италия до колкото ми е известно законът не допуска запазване на стволовите клетки за своето дете. Можеш да дариш пъпната връв при раждането, но не можеш да я 'резервираш' .  Не знам каква е практиката в частни лаборатории, но четох за хора, които съхраняват стволови клетки в лаборатория в Сан Марино.
Процедурата струва 2000 евро и всяка година се плаща такса от 50 евро за съхранение.
Наскоро Сан Марино добави безплатна услуга  съхраняване на стволови клетки за всичките си новородени граждани. ( те са около 300 годишно). Благодаря на включилите се.


 
Предполагам, всички са запознати с това какво са стволовите клетки, но все пак, това са клетки, които са универсални и които при нужда организма може да трансформира в други видове клетки ( главно кръвни, но и мускулни, нервни и тн.). Обикновено стволови клетки се намират в костния мозък. До 70тте години пъпната връв се е изхвърляла, докато не се е доказало наличието на голям брой стволови клетки там. Идеята на запазването на стволовите клетки е, при нужда да се използват, като ... резервни части при редица заболявания - от инфаркт на миокарда, през инсулти до ракови заболявания
Обикновено процедурата по запазването на пъпната връв се състои в това, че екип присъства на раждането, прибират каквото трябва, транспортират го и го съхраняват н-на брой години в течен азот. Стволовите клетки се използват еднократно, освен, ако не платиш , за да ти ги разделят.

# 1
 • по пътеката
 • Мнения: 3 107
бих, но няма да стане, нито в бг имаше тогава, то тогава нищо нямаше де!нито сега имам възможност! при възможност бих го направила, живях в ужаса на дете  с влош?ни показатели и с заплаха за живота му и поддръжка цели 5 г на стимуланти, ако имаш? тогава и ако можех да си го позволя не бих се колебала! би трябвало да е практика ве4е и то навсякъде, иска ми се да стават 4удеса за болните хора, да се лекуват гадните болести, които ни разделят от близките ни!

# 2
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Ние запазихме. В Гърция има няколко фирми, които извършват запазването, както гръцки така и чужди. Ние се спряхме на английска фирма Future health. Всичко ни излезе 2050евро, в цената влиза запазване за 20 години и кръвни изследвания ( по време на раждането и 6мес по-късно). Фирмата ни даде контейнера, а пробата я взе гинеколога ми. След това дойдоха от DHL и взеха контейнера, който замина същия ден за Англия. След 7 дни ми се обадиха и ми казаха какъв брой клетки са изолирани, в нашия случай, казаха че пробата е отлична. Възможно е обаче да не е и тогава ти казват и ти решаваш дали да замразят или не. Поради тази причина и плащането става едва след успешното замразяване.

# 3
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
И в Испания е като в Италия.

В Италия до колкото ми е известно законът не допуска запазване на стволовите клетки за своето дете. Можеш да дариш пъпната връв при раждането, но не можеш да я "резервираш".

Запазването на пъпната връв за своето дете струва адски скъпо и може да се направи в частни "банки". Но все още не си струва подобна инвестиция, защото не е 100% сигурно, че пъпната връв би могла да помогне в случай на нужда.

# 4
 • Canada
 • Мнения: 1 773
Да, запазихме стволови клетки при раждането на малката ми дъщеря. Никога не бих си простила, ако нещо се случи с децата ми, а аз не съм направила всичко възможно за да им помогна. Дълго проучвахме фирмите (в Канада са няколко) и се спряхме на тази - http://www.cellsforlife.com/
Вече не си спомням точните суми (общо за 15 години беше към 3000$), които платихме, но се плаща на части и не е натоварващо за бюджета. В началото се плаща за комплекта за запазване на клетките (носиш си го с теб в болницата, щом влезеш за раждане), после за обработката и за първата година на куп, и после на всеки следващ рожден ден на детето по 115$ (+такси). Няма специален екип, който да съхрани кръвта от пъпната връв, това се прави от лекаря, който те изражда. Веднага след раждането се взима кръв и от родилката, като я изследват за един куп заболявания. Комплекта се изпраща по куриер до фирмата (при нас мъжът ми изпълни тази роля, защото централата на фирмата ни е на 50км.). Около седмица по-късно ми се обадиха, че всичко е наред с моите изследвания и че клетките са изолирани и замръзени.
Радвам се, че имахме възможност да запазим клетки. Вдъхва ми някакво спокойствие факта, че ги има. И двете ми дъщери са с еднакви кръвни групи и RH-та и се надявам да са напълно съвместими. Да са ми живи и здрави дечицата и дано никога да не стигаме до стволовите клетки! Иначе масово познатите ни запазват стволови клетки в същата фирма.

# 5
 • На пода
 • Мнения: 4 399
Не съм запазила, като много добре съм обмислила това свое решение и смея да твърдя че имам достатъчно познания в областта. Това за мен е поредната машина за правене на големи пари от страха на хората. Току що гледах репортаж по телевизията за това че стволови клетки са добити чрез генни манипулации на кожни клетки. Това обезмисля още повече съхранението на стволови клетки.

# 6
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
не запазихме... понеже не знам... предубедена съм някакси Peace

# 7
 • Ю Ес енд Ей
 • Мнения: 2 221
Не запазих. Колкото повече се интересувах,толкова по-неясна се оказа картинката.Много "ако"-та.Лекарите ми казваха,че още нищо не е доказано със сигурност....
 

Последна редакция: чт, 22 ное 2007, 05:45 от ТинаХрис

# 8
 • Мнения: 4 459
Не съм запазила и не мисля че бих го наравила дори и да имах тази възможност.

За мен е достатъчен факта че ако се наложи може да заемат от гръбначния стълб  Peace А и не се знае колко ще напредне медицината след години и дали няма да правят чудеса само с парченце от кожата ....

а, и съм малко на мнение че човек не трябва да върви въпреки съдбата си и че ако ще се мре то тогава нищо не може да те спаси. Те докато изкарат пъпната връв, докато я подготвят за манипулация си забравил че си живял на тази земя  Rolling Eyes

# 9
 • usa
 • Мнения: 2 113
има практика, някои го правят, някои - не. моята лекарка не беше ентусиастка, като проучвах мнения по медии и източници на информация стигнах до извода, че е една доста скъпа с малък смисъл застарховка и не го направих. оказва се, че съм взела добро решение - нали тия дни два независими екипа учени откриха как да правят ембрионални клетки от обикновени кожни клетки? вероятността скоро това да стане достъпна релаябъл практика е реална и без стволови клетки, излиза, че не си струва.

# 10
 • Австрия
 • Мнения: 580
Тъкмо щях да кажа, че вече е възможно стволовите клетки да се изолират от кожата и видях, че Вяра го е написала  Peace. Мен ме интересува друго. Кой ви дава гаранция, че с тези клетки някой не ни си прави експерименти. Какво става ако спре тока и агрегата не се включи веднага. Как могат след 15 години да ти докажат, че това са твоите стволови клетки. И други такива некомпетентни въпроси  Grinning

# 11
 • Мнения: 1 213
Лени, браво за темата, мислех си точно тези дни за това...
Много обмисляхме въпроса, защото човек естествено иска да направи всичко най-добро за детето си... Консултирахме се с наш приятел, лекар, акушер-гениколог, при това баща на 3 деца. Той, както някой от момичетата каза, че ако-тата са много, няма още никакви конкретни доказателства, че изобщо някаква файда ще има... Както и каза, че след толкова години на съхранение, дали ще са използваеми изобщо, при положение, че все още не е минало достатъчно време да стане ясно в практиката. Помня още нещо което каза, ако вземеш и дадеш парите от процедурата за здравословна храна и спорт, 100% ще има положителен ефект... докато иначе, гаранция никаква.

# 12
 • Bristol
 • Мнения: 7 152
Много спорове има по въпроса, трудно е човек да се ориентира, особенно ако не е професионалист в тази сфера  Rolling Eyes
Ние не запазихме, дарих ги, надявам се да са помогнали на някого!
Прави ми впечатление, че тази процедура е много по-разпространена в Щатите, от колкото в Европа.
Току що гледах репортаж по телевизията за това че стволови клетки са добити чрез генни манипулации на кожни клетки.
Това е много хубава новина!

# 13
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Кой ви дава гаранция, че с тези клетки някой не ни си прави експерименти. Какво става ако спре тока и агрегата не се включи веднага. Как могат след 15 години да ти докажат, че това са твоите стволови клетки. И други такива некомпетентни въпроси  Grinning

Не е необходимо да използват моите стволови клетки за експерименти, има достатъчно дарители. Колкото до генератора, предполагам винаги има риск от това, може да стане земетресение и да падне сградата където се съхраняват. В момента, в който пожелаеш да използваш клетките или да ги дариш се прави ДНК проба.

# 14
 • Мнения: 6 167
Тeopr, а прави ли се някакъв тип застраховане.
Ако всяка година плащаш такса за поддръжка, мисля, че е логично те да ти гарантират възвращаемост при инцидент например.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт