Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 ноем. 2007, 19:44 ч.

Малко теория... по любовните въпроси:)

 • 1 926
 • 29
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 868
Момичета, реших, че малко теория може да е от полза Hug
Ако искате обсъждайте, ако искате само четете.

Д-р Клей Тъкър-Лад

Прекратяване на връзка

Вторият по сила житейски стрес след смъртта е развода или прекратяването на една любовна връзка. Повечето от нас, които сме над 14 или 16 години, сме усетили силната болка и мъка, предизвикани от несподелена любов. Много автори са се занимавали с брачните проблеми и дългия, изстрадан процес на развода. Кеслер (Kessler, 1975) е описал седем етапа на развода:

Първи етап: разочарование

След неимоверното щастие на влюбването (в идеалния за вас човек), в главата ви се промъква нова мисъл: вашият любим притежава някои недостатъци. Може да започнете и да се "навивате": "той е много егоцентричен", "тя мърмори като майка ми", "той флиртува с жените, за да скрие сексуалните си страхове", " тя се занимава много повече с децата, отколкото с мен" и т.н. Ако тези чувства се разрастват у който и да е от партньорите, връзката е застрашена.

Втори етап: ерозия

Разочарованието и непрекъснатото намиране на грешки намаляват любовта и привличането. Партньорите може и да не знаят какво не е наред или какво да кажат. Ако отношенията се малко поизопнати, това е най-доброто време за един откровен разговор или да потърсите брачна консултация. Ако не се предприеме нищо, партньорите може и да започнат да общуват един с друг деструктивно: да се унижавате взаимно, да се състезавате за внимание, да харчите неразумно, да си намерите нови занимания, да се наблюдавате един друг критично, да се отбягвате взаимно, да спрете да се доверявате един на друг или да се любите.

Трети етап: отдалечаване

Всяко разочарование боли. "Любовта умира хиляди пъти". Партньорите се отдръпват, за да избегнат болката и тъгата. Ако изолацията продължи, става все по-трудно и по-трудно отново да станете любовници. Понякога само единият е в този етап, но и това е достатъчно, за да се унищожи връзката. По време на този етап партньорите споделят и си говорят малко, намекват, че "не ги е грижа", макар че ги боли, и започват да се замислят за други партньори. Не могат да решат дали да си тръгнат или да останат. Често се появява и гняв, а гневът накланя везните в полза на раздялата.

Четвърти етап: физическо разделяне


Раздялата е сигурен знак, че връзката се е провалила. Преди това можехте да кажете: "ние не се разбираме добре" или "много се караме", но сега връзката се е разпаднала, изгубена е. Съществуват множество реакции на раздялата: често тя е болезнена, смазващо опустошаваща, понякога, ако дълго сте искали да се измъкнете, тя е облекчение, обикновено се усеща и самота, страх и чувство за неуспех. Предстои да настъпят много промени — ново жилище, ново ежедневие, нови хора и т.н.

Пети етап: тъгуване и поемане по собствени пътища

Ние скърбим за загубата на партньора, дори и ако той ни е причинил болка. Ако не нещо друго, това е загуба на една мечта. Ние се освобождаваме от "призраците" на отминалата любов, отказваме се от надеждата за помиряване и осъзнаваме, че бившият ни партньор си е отишъл завинаги. Обикновено изпитваме смесица от силни емоции: тъга, гняв, вина, страх, надежда. Често прекарваме часове, в които отново преживяваме старата връзка — колко ужасен е бил партньорът, как е трябвало да се развият нещата, чия е била вината и т.н. Човек има нужда да преодолее тези стари чувства. В крайна сметка, той или тя ще реши да продължи напред.

Шести етап: нов живот

Вниманието ви се прехвърля от миналото върху бъдещето. Понякога дори е налице мания за нови занимания или начин на живот — нови дрехи, нов външен вид, пиене, прелъстяване, купони или пълно отдаване на работата и плановете за нова кариера, или доброволно участие в някакво социално-политическо движение. Някои с нетърпение се опитват отново да намерят любовта, други мразят другия пол или се страхуват от емоционално обвързване. За някои неща отново сте се превърнали в тийнейджъри.

Седми етап: здравословно приспособяване

С малко късмет човек може да приключи една неуспяла връзка по-мъдър, по-упорит, по-силен и по-улегнал. Вие сте намерили няколко добри приятели и сте направили разумни планове за бъдещето. Вече не сте толкова нервни, че да не можете да спите нощем и въпреки че животът е труден, вие сте готов да започнете нещо по-добро.

Всеки човек е различен. Някои пропускат някои от етапите, други не могат да излязат от някои етап или просто преминават през всички бързо и безпрепятствено. Рядко се случва и двамата партньори от една разделяща се двойка да започнат и да преминат заедно през всички етапи. Колкото по-рано една двойка се погрижи за проблемите си, толкова по-добре. Няма край задачата на истински любящите да създават повече забавления и привързаност отколкото скука и раздразнение. Ако в продължение на няколко седмици останете на етап 2 и не можете да справите с проблема или да убедите партньора ви заедно да посетите брачен консултант, отидете сам. Ако след два или три месеца все още не можете да преживеете краха на предишната ви връзка (която очевидно е имала проблеми), потърсете помощ, за да ускорите възстановителния процес.

Консултирал съм много млади хора, изпаднали в дълбините на мъчителна депресия, следваща раздялата с приятелка или приятел. Мнозина смятаха, че положението е ужасно, почти непоносимо (вж. причина № 6). И наистина, някои мислеха за самоубийство. И въпреки това поне 75% от учениците в класовете ми се бяха разделили с човек, когото тогава са считали за най-добрия партньор, когото някога биха могли да си намерят. Но когато ги попитам дали това предположение се е оказало вярно (и те не са могли да намерят никой, който да е толкова добър), по-малко от 5% отговарят утвърдително. Съществува неизчерпаем запас от хора, които бихме могли да обичаме. Жестока шега е да твърдим, че ни е писано да обичаме само един човек. И така, трябва ли да прекъсвате една обтегната връзка без съжаление и болка? Не, съществува друга гледна точка.

Може и да е трудно да се чувствате ужасно, когато загубвате партньор, но това е желателно. След като с часове съм слушал изливането на нечия болка, често питам отхвърления партньор: "Как би искал да реагираш на такава важна за теб загуба?" Важното в случая е, че вашата тъга се дължи на добрите ви черти — вие сте били обичливи, предани, грижовни, доверчиви и отдадени. Вие сте се посветили изцяло на връзката. Нима не искате да е така? Нима не искате да се държат така и вашите бъдещи партньори? Наистина ли бихте искали да сте толкова егоцентрични, така малко отдадени на вашата връзка, че да можете лесно да забравите една любовна връзка? Така че изтърпете неизбежната скръб, а после започнете да градите бъдещето си.

# 1
 • София
 • Мнения: 10 747
Ех, Джали ...   bouquet

Аз се мятам в различните дни между пети и шести етап и от сърце мечтая за седми  Laughing Хубаво е да знаеш, че малко остава  Grinning

# 2
 • Мнения: 451
Да вземем да се преброим newsm78
И аз се мЕткам между пети и шести етап,а се замислих и да не попадна в тези 5%,които не успяват да намерят по-добър партньор newsm78  от мойто ЕРД

# 3
 • Мнения: 1 635
Аз съм си баш в пети още  Sick

# 4
 • Burgas
 • Мнения: 463
Аз съм между 4 и 5.Много ми остава,някак ми се иска да не беше го писала това за 5%,защото с "оптимизма" с който съм заредена в момента си казвам сигурно съм от тях.

# 5
 • София
 • Мнения: 10 747
Няма, няма, споко, то научно е доказано, че тия 5% не ползват интернет  hahaha hahaha hahaha
Джали, подкрепи ме!  Joy

# 6
 • Мнения: 2 868
Няма, няма, споко, то научно е доказано, че тия 5% не ползват интернет  hahaha hahaha hahaha
Джали, подкрепи ме!  Joy

АБСОЛЮТНО hahaha
рекох и аз да пусна някоя тема, пък вий веднага му намерихте цаката и съзряхте точно онез проценти, в които да влезете:))

# 7
 • София
 • Мнения: 6 980
Какви са тези 5%? Нещо пропуснах...Джали, извини ме, ама четох малко по диагонал  Embarassed

Намерих го - извинете ме Sad

# 8
 • София
 • Мнения: 10 747
Доколкото схващам около 5% са тези, които след раздялата не са намерили по-добър партньор.

# 9
 • Мнения: 2 868
именно де и вие веднага си ги заплюхте... Cry

# 10
 • София
 • Мнения: 10 747
Аз не, аз се дистанцирам  hahaha

# 11
 • Мнения: 2 868
я се отнесете по сериозно към темата, ама- ха човека цял  текст написал по въпроса, на вас ви е смешно  Crossing Arms

# 12
 • София
 • Мнения: 10 747
извинявай, Джали, тая вечер съм лига и половина  Mr. Green

# 13
 • София
 • Мнения: 2 327
Лесно ви е на вас... А какво да кажем ние дето сме някъде около първия етап, още колко има... Thinking

Обаче аз лично не познавам някой дето да не е намерил по-добър партньор ан следващ опит. Това не значи, че вторият път или n-тият се е получило, но е било по-добре...

# 14
 • София
 • Мнения: 32
Много добре систематизирано. Аз съм твърдо в шести, чак на моменти не мога да се позная и се чудя какво ми прищрака след тази раздяла...Е, има ги и размишленията от пети етап, кой какво и къде сгрешил. Но очаквам с нетърпение седми Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт