Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 ноем. 2007, 12:15 ч.

Идва Коледа и пак се започва благотворителност

 • 2 239
 • 64
 •   1
Отговори
 • Мнения: 214
Идва Коледа и пак се започват едни ми ти благотворителни акции едно ми ти чудо, не ти е работа. Куцо и сакато се втурва на щурм към домове за сираци и изобщо деца в неравностойно положение. Заливат ги с подаръци и с какво ли не. И така цяла седмица или дори цял месец....
И после какво.... След Коледа какво.... Благотворителите си отиват, прибират се по собствените си топли и уютни домове, а децата си остават в мизерните, захвърлени накрай света домове.
А тези деца през останалото време нямат ли нужди. Защо само 1 път в годината.
И кой какво получава от цялата тази благотворителна истерия. Благотворителите получават известна утеха на собствената си съвест че те имат всичко, а горките деца нямат нищо.
А децата не получават нищо. Нима някой си мисли че децата искат точно това - по един шоколад един път в годината. За тях много по-ценно ще е да имат нормално семейство отколкото един път в годината да ги заливат с лакомства и дрехи. За едно дете е много по-важно да има на кой на каже "Мамо" отколкото да яде по цял ден шоколади.
Сигурен съм че всички тези деца, хиляди пъти ще предпочетат да са гладни и боси, но да има на кого да кажат "Мамо" или "Тате", отколкото да имат дрехи и играчки, но да са захвърлени в домове далеч от очите ни за да не ги забелязваме.
Кому е нужна тази благотворителна истерия. Мисля че е нужна повече на самите благотворители отколкото на децата.

# 1
 • out of space
 • Мнения: 7 645
Нека го кажа така...ти как по-добре би се чувствал- с пилешка пържола  или с пилешки бульон за вечеря?

# 2
 • Süd
 • Мнения: 3 521
Ти на собствените си деца, целогодишно ли подаряваш подаръци?

# 3
 • о`майна лунна нощ е
 • Мнения: 2 364
Нужна е за да успокояваме съвестта си, че правим нещо, а не стоим безучастни. По-добре два пъти в годината да дадеш нещо, отколкото цял живот да не го направиш и веднъж.
Не мога и не бих понесла емоционално да се обвържа с някой дом до такава степен, че постоянно да съм в него или да взимам дете от там за празници. Но действайки "скрито", вече втора година поред участвам активно в благотворителни акции за дрешки, обувки и консумативи за детски домове от различни възрасти. Гордея се с това, че посредата на тази година успяхме да се организираме и да направим дарение общо за над 4 хил. лв. в дом в Пловдив. И всичко това беше без участието на нито една фирма - само на майки от интернет /от друг форум/, за което безкрайно им благодаря.
По отношение на благотворителността сайтът на БГ-мама е невероятен и много по-силен в такива акции, а и не само в тях.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 4 068
Абе за жалост си е нужна и тази истерия да ти кажа. Хубавото е, че има и благотворители, които работят целогодишно за тези деца и не спират да мислят за тях. Малко са разбира се на фона на общия брой събиращ се по Коледа, но все пак ги има. Моето мнение, че е добре да я има и тази истерия по Коледа, защото иначе пък не ми се мисли какво ще е положението. За едно обаче съм на 100% съгласна с теб-тези деца имат нужда от семейство, от майка и татко, които непрестнанно да мислят и да се грижат за тях. За жалост обаче са малко смелчаците, които имат свое дете и въпреки това имат сърце и смелост да вземат и дете от дом, за да го обичат. Абе много е кофти и сложно положението. Мъчно ми е.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 561
Темата е много спорна и не може да се разглежда еднозначно !
Децата имат нужда от внимание непрекъснато и някои го правят
точно така, а не само по Коледа. Други естествено го правят единствено
с комерсиална цел и тръбят наляво и надясно из пресата - тази показност
ме влудява. Отделно колко хиляди семейства чакат да осиновят дете, но
държавната система е доста тромава, бавна и спъваща тези семейства.
Други, които се наричат "родители" на деца от домовете не желаят да
се подпишат под документа даващ право детето да бъде осиновено,
да има дом, а не цял живот да бъде местено от дом в дом. Ей това
аз не мога да разбера  newsm78 Хем не го иска и изобщо не го вижда,
хем не иска да бъде осиновено - пълна простащина бих казала.
А по Коледа всеки мисли друго яче и затова се получава така.
Подкрепям всяка помощ, дори и да е веднъж годишно, защото в крайна
сметка децата се радват макар и за един месец  Hug

# 6
 • Мнения: 8 391
Подкрепям наливане на пари, подаръци, шоколади, дрехи и всичко останло по какъвто и да е повод. С тях - зле, но без тях още по-зле. Не подкрепям "Вземи сираче вкъщи" и после го върни като двд под наем.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 561
За мен взимането на дете от дом в къщи за Коледа е
престъпление и си мисля, че не само няма да е добре
за детето, а ще му навреди неимоверно много.
Тази практика лично според мен трябва да се забрани !

# 8
 • Мнения: 214
Естествено далеч съм от мисълта че не е нужно децата да имат дрехи и храна.
Дразни ме тази показната благотворителност. Как мастити бизнесмени и политици показно даряват дрехи и храна. И всички се юрват на Коледа. Сякаш се надпреварват кой повече ще даде. Това ми е гадно. Че дарителството се използва като вид индулгенция за чиста съвест през цялата година. За един ден посетен детски дом - цяла година с чиста съвест.
А един път едно детенце на въпрос на журналист "Какво искаш мило мое дете за Коледа" отвърна "искам Мама"...
 

# 9
 • София
 • Мнения: 4 813
Ако не можеш да осиновиш всички деца на света, трябва ли да се правиш, че те не съществуват? От това по-добре ли ще им стане?
Не можеш да промениш света, но можеш да накараш едно дете да се усмихне един път. Друг ще се погрижи за следващата усмивка. Пък ти може и да се върнеш.
Децата не спират да съществуват, само защото ти не можеш да си до тях постоянно.
Дядо Коледа не идва всеки ден, но е добре да дойде, когато му е времето, нали?

Номинациите за провокатор приключиха

А по повод показността: дразнеща е, но децата не губят нищо, нали?

# 10
 • Мнения: 14 977
А аз най се отвращавам от тези, които печелят и от благотворителността! Особено порнографията със СМС-те. Първо, операторите не се отказват от печалбата си, напротив, друсат крушата яко. Второ, самата държава, която отпуска мизерни стотинки за същите тези деца, опъва и 20% ДДС от парите, които хората още веднъж дават за тях (първия път са чрез данъците). Да не говорим, че кой знае какви колосални суми се броят за направата на зарибяващата реклама, пари, достатъчни за издръжката на един дом за сираци за няколко месеца сигурно...
 Е, аман от тарикати, беее!  Sick

# 11
 • софия
 • Мнения: 858
Борис а ти какво правиш по въпроса?Или е най-лесно да си седим в къщи на топло и пред пълния хладилник,и за разнообразие да обсъждаме тези които все пак правят нещо за децата newsm78

# 12
 • Süd
 • Мнения: 3 521
Дразни ме тази показната благотворителност.

Ако не е показна ще е поне с 50% по-ниска успеваемост - при хората стадното чувство играе основна роля в живота. Един прави нещо и още 10 човека тръгват след него, ако не се подаде глас заеби някой да прояви самоинициатива...А и за повечето хора е по-лесно да се включат в организирани мероприятия, които ясно нямам как да станат известни, ако се предават под сурдинка между приятели. Не всеки има време и желание да преоткрива колелото...естествено изключения има, но са една шепа.

# 13
 • о`майна лунна нощ е
 • Мнения: 2 364
Естествено далеч съм от мисълта че не е нужно децата да имат дрехи и храна.
Дразни ме тази показната благотворителност. Как мастити бизнесмени и политици показно даряват дрехи и храна. И всички се юрват на Коледа. Сякаш се надпреварват кой повече ще даде. Това ми е гадно. Че дарителството се използва като вид индулгенция за чиста съвест през цялата година. За един ден посетен детски дом - цяла година с чиста съвест.
А един път едно детенце на въпрос на журналист "Какво искаш мило мое дете за Коледа" отвърна "искам Мама"...

Съгласна съм с написаното от теб и съм безкрайно натъжена от последните ти думи !... "искам мама..."
А за чистата съвест на всички, които се тупат в гърдите пред камерите не ми се говори.

# 14
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Темата ти ме подсеща да започна най-после да рисувам картички за Коледния базар. Laughing
За базара може да прочетете тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=230560.0

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт