Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • софия
 • Мнения: 417
има ли някоя мама, която да е сигурна, че това е така. трябва ли на тези лавки да издават касова бележка за закупената стока. мисля, че ако детето ги събира, може вечер да видим дали са го излъгали. те са малки и още не могат да обяснят колко струва и колко стотинки са дали. ако някой знае как е по закон за тези касови бележки, моля да ми напише основанието, за да мога да действам от тук на там.

# 1
 • в семейството
 • Мнения: 394
Не само първокласниците.
Мойта вчера са я излъгали   #2gunfire , а уж знае да смята  Sad .  Мисля да отида до училището и да говоря.  Crossing Arms

# 2
 • Мнения: 133
 bisac, ето наименованието на наредбата:

Наредба № 6 от 28.07.1997 г. за реда на издаване на документ (касова бележка) от регистрираните лица за всяка извършена от тях сделка в търговски обекти с използването на електронни касови апарати с фискална памет или електронни системи с фискална памет, които са регистрирани, одобрени и въведени в експлоатация
Издадена от министъра на финансите, обн., ДВ, бр. 62 от 5.08.1997 г., в сила от 5.09.1997 г.

Според мен Трябва да издават касови бележки.

# 3
 • софия
 • Мнения: 417
до коя институция трябва да се жалваме за тези нередности, до образователното министерство или другаде. може ли да искаме проверка по сигнал от компетентните органи?

# 4
 • Мнения: 2 698
и аз се чудех наскоро какво може да се направи по въпроса.Ние сме съвсем малки и ходим на разходка в градинката наблизо,по пътя спирам на лавката пред училището и си купувам вода и солетки или вафла.Никога не ми дават касова бележка,а наскоро дори се карах с продавачката,защото ми пробута стоки с изтекъл срок на годност.За децата незнам какво да кажа-съмнявам се някое да проверява срокове-ядът си и....каквото стане,кой носи отговорност ако стане нещо-няма касова бележка,няма нищо... Close

# 5
 • Мнения: 9 006
Не само че не дават касова бележка, а почти всички лакомства са по-скъпи, отколкото в други будки, или в магазин. Направо не повярвах, когато дъщеря ми ми изтърси,че цял ден стояла жадна, защото нямала достатъчно пари да си купи вода /бях й дала 70 ст., а водата в лавката струвала 1 лев!!! - та това е цена в скъпо кафене със сервитьор/.

# 6
 • Мнения: 133
Ами, не съм се занимавала с подобни неща, но в наредбата пише, че контрола се осъществява от органите на данъчната администрация, най-вероятно става въпрос за териториалните. Там се регистрират и фискалните устройства.

# 7
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 913
Като завърших, работих точно в едно у-ще в кафето. То беше класна стая, пригодена за кафе. Аз лично не можех да ги лъжа. толкова бяха сладки, като дойдат и изсипат всичко налично от джобовете и питат за какво ще стигнат. Особено, като ме питаха от сорта "Дъвката от 10ст колко струва?"  Heart Eyes Не помня за касовите бележки, но това беше през 1996г. Тогава законите не бяха толкова строги и шефовете се скатаваха. Ако моята я излъжат, сигурно ще полудея от яд, че се гъбаркат с нея.

# 8
 • Мнения: 494
  В тия "прословути лавки", не само касовите бележки са проблем. Пълно е с боклуци, стари стоки и т.н.  В училището на сина ми, това, което е в лавките, е отговорност само на собственика, тъй като е сключил договор. Не знам защо бях решила,че училището носи някаква отговорност и може да повлияе на ниво директор, ако не по-надолу. Оказа се,че не е така... ConfusedГоворих със собственика, по повод касовите бележки (по споменатият от авторката повод),както и по отношение на асортимента. Беше доста дръпнат и груб. Сега се чудя какво точно да предприема, без това да се отрази на сина ми, защото го познават. Дайте някоя работеща идея, защото докато чакаме "отгоре" някой, най-накрая, да направи храната на децата в училище поне малко по-свястна, те сигурно ще са завършили ...

# 9
 • Мнения: 3 740
Можеш да поискаш училищното настоятелство да преразгледа договора с въпросния "лавкаджия" - ако не сте доволни от качеството на стоките, предлагани от него, от цените или от обслужването.

# 10
 • Мнения: 494
Можеш да поискаш училищното настоятелство да преразгледа договора с въпросния "лавкаджия" - ако не сте доволни от качеството на стоките, предлагани от него, от цените или от обслужването.

  И аз така си мислех, но директорката ми каза, че нямало такова нещо (за пореден път говоря с нея). Нямам физическо време да ходя на по-високо ниво да търся нормативна база за искането си...Някак ми се искаше да е по-лесно, но явно ще трябва да се "разтичам" (дано намеря повече съмишленици сред родителите).

# 11
Аз мисля 4е е редно с тези проблеми да се заемат директорите и у4иделите,те са хората който имат ежедневен достъп.Отгоре на вси4кой директора е 4овесът който разрешава дейността на тези търговци в у4жилището ,и би трябвало и да се следи за тяхната коректност към децата.Мисля 4е е разумно вси4ки родители да се съберем и да попитаме ръководството на съответното у4или ще за мерките които смята да предприеме за да не се Поли4Ява така 4е децата ни да бъдат лъгани там където би трябвало да ги възпитават на коректност и елементарно 4овнешко поведение.

# 12
 • Мнения: 97
Аз на моя син пари за лавка не съм му давала до сега.На няколко пъти съм му предлагала, но той не иска.Отделно съм на мнение, че не е и нужно, ама айде...А касова бележка е длъжен да издава всеки търговец, след заплащане в брой.Щом влизат пари в касата, трябва да има документ за това.Директорът на училището наистина не отговаря за работата на търговеца в лавката, не му е шеф.Данъчните следят тези неща и следователно може да се подаде сигнал в съответното данъчно, за да се направи проверка.Търговците подлежат на санкция, ако не издават документ, а всеки клиент е в правото си да иска да му се издаде такъв документ и да сигнализира, ако му се откаже.
В магазина, където пращам баткото да пазарува, винаги са му издавали бележка без да е искал.Така правят и с другите деца.Иначе рискуват големи панаири и загуба на клиенти.Ама в лавка положението е друго. Close

# 13
 • Мнения: 9
И аз като ивето27 мисля , че с това трябва да се заеме директора на училището все пак той е отговорен за това какво става в района на училището.
Но от друга страна не мисля ,че някой разумен човек би излъгал толкова малко дете.
Моят първокласник например си купува само близалки дъвки и други подобни неща но вечер казва какво  е похарчил, newsm03

# 14
 • София
 • Мнения: 4 294
Относно наличието или липса на касов апарат се сигнализира НАП или данъчните.
Те могат да проверят дали търговеца има касов апарат, пуска ли касов бон или не.

Също така може да се сигнализира Комисията за защита на потребителите,
тя от своя страна ако установи че не се издават касови бележки ще сигнализира
данъчните органи. И пак стигаме до данъчните  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт