Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ноем. 2007, 01:07 ч.

Пържените питки на нашите баби

  • 17 281
  • 17
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 461
Здрвейте ,искам да направя пържени питки на мойте любими хора. Никога до сега не съм месила. Моля ви дайте ми рецепта и напътствия как да ги направя,бях намерила една рецепта но нищо не стана  Sad хвърлих тестото в кофата, имам голямо желание но нямам знания Embarassed

# 1
  • София
  • Мнения: 5 001
Слагаш в подходящ съд(където ще забъркваш тестото) 1 кофичка кисело мляко,прибавяш 1 равна ч.л. сода(бикарбонат) и разбъркваш хубаво,за да шупне(това се прави за да стане пухкаво тестото....като набухвател служи...и стават мекички питките).Слагаш 1 ч.л. сол и започваш да прибавяш по малко брашно(не "бухваш" наведнъж много...ще стане глетаво).Тестото ще започне да се "захваща" като го бъркаш.Когато стане вече трудно да го бъркаш с лъжицата го изсипваш на набрашнена маса и се опитваш да го събереш с ръце,започваш да го месиш,като гледаш да слагаш(ръсиш) по малко брашънце,за да не ти лепне.Меси се докато престане да лепне.Трябва да гледаш да остане мекичко тестото(ако сложиш прекалено много брашно,че станат сбити питки).То в процеса на месенето става едно пухкаво и като го натиснеш с пръст трябва да се връща(това значи,че е готово).После късаш от тестото(или го разтилаш на масата и го режеш на квадратчета),разтегляш и пържиш в силно загрята мазнина ( зимно време може да се изпържат и в мас - стават божествени).Консумират се със сиренце или сладко..... Grinning
 
Аз понеже прочетох,че не си месила и затова така обяснявам подробно иначе процедурата е бърза и не отнема време за приготовление.За брашното не давам грамаж и количество,защото всичко е на око,но веднъж направиш ли го вече ти е ясно колко да слагаш.Ако мога да ти помогна с още нещо пиши пак...  bouquet

Последна редакция: пт, 23 ное 2007, 09:04 от TheNMaster

# 2
  • Мнения: 1 486
Бухти със сирене
1 коф.кис.мляко
2 яйца
1 непълна ч.л сол
1/2ч.сода бикарбонат
брашно,колкото поеме
Омесва се средно меко тесто,разточва се кора с дебелина около 0,5см.,реже се на квадрати,слага се сирене,притискат  се краищата и се пържат в силно сгорещено олио.
Това е рецепта от моята баба! Peace
Може да станат и сладки,като добавиш захар и само нарязани на хормички се пържат.
Успех!

# 3
  • нтжво
  • Мнения: 162
  Аз също немога да меся, но и не искам да се науча. Тази смес ще се омеси ли в кухненския робот? Иначе микички правя с готово тесто. Embarassed

# 4
  • Мнения: 1 461
Благодаря, описала си ми много ясно дано се справя, не ми се иска да хварлям тесто пак

# 5
  • Мнения: 1 461
Здравейте едва сега успях да си намеря мая, тук не продават по магазините  Sad но един хлебар ми даде малко но ми одряза едно праче, и сега  съм в затруднение как да разбера колко мая да сложа  newsm78, някой ако може да ме посъветва

# 6
  • Torrevieja,España
  • Мнения: 1 505
Рецептите,които са ти дали момичетата са със сода,незнам защо ти е мая,но ако все пак ти свърши работа 50 грама е 1 супена лъжица от маята за една нормална доза сложи половината.Успех.

# 7
  • Мнения: 461
42 грама е стандартното кубче мая - за около 1 кг брашно.
Сухата мая в пакетче е 7 гр. и отговаря на 21 гр.  обикновена мая -  за 500 гр. брашно.

# 8
  • USA
  • Мнения: 7 091
Никой ли няма точно количество брашно? Искам да ги пусна в машината за хляб, а не мога да стоя да добавям на ръка? newsm78

# 9
  • Мнения: 1 461
Момичета дайте още рецепти и с мая , ако обичате  Peace

# 10
  • UK/София
  • Мнения: 7 671
Момичета дайте още рецепти и с мая , ако обичате  Peace


 А защо не вземеш да напишеш на търсачката мая и да зададеш търсене в този подфорум?Все пак само 10 секунди ще ти отнеме.

# 11
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 818
Слагаш в подходящ съд(където ще забъркваш тестото) 1 кофичка кисело мляко,прибавяш 1 равна ч.л. сода(бикарбонат) и разбъркваш хубаво,за да шупне(това се прави за да стане пухкаво тестото....като набухвател служи...и стават мекички питките).Слагаш 1 ч.л. сол и започваш да прибавяш по малко брашно(не "бухваш" наведнъж много...ще стане глетаво).Тестото ще започне да се "захваща" като го бъркаш.Когато стане вече трудно да го бъркаш с лъжицата го изсипваш на набрашнена маса и се опитваш да го събереш с ръце,започваш да го месиш,като гледаш да слагаш(ръсиш) по малко брашънце,за да не ти лепне.Меси се докато престане да лепне.Трябва да гледаш да остане мекичко тестото(ако сложиш прекалено много брашно,че станат сбити питки).То в процеса на месенето става едно пухкаво и като го натиснеш с пръст трябва да се връща(това значи,че е готово).После късаш от тестото(или го разтилаш на масата и го режеш на квадратчета),разтегляш и пържиш в силно загрята мазнина ( зимно време може да се изпържат и в мас - стават божествени).Консумират се със сиренце или сладко..... Grinning
 
Аз понеже прочетох,че не си месила и затова така обяснявам подробно иначе процедурата е бърза и не отнема време за приготовление.За брашното не давам грамаж и количество,защото всичко е на око,но веднъж направиш ли го вече ти е ясно колко да слагаш.Ако мога да ти помогна с още нещо пиши пак...  bouquet


Първо да кажа , че много се радвам на ТheNMaster за всички съвети, с които винаги е помагала на начинаещите във форума и за търпението й да обяснява   bouquet
Сега направих и питките по начина даден от нея, само че ползвах рецептата по долу на Фиор   bouquet
Бухти със сирене
1 коф.кис.мляко
2 яйца
1 непълна ч.л сол
1/2ч.сода бикарбонат
брашно,колкото поеме
Омесва се средно меко тесто,разточва се кора с дебелина около 0,5см.,реже се на квадрати,слага се сирене,притискат  се краищата и се пържат в силно сгорещено олио........

Досега не се бях замисляла много много за технологията за месене, сега обаче ми станаха много хубави ромбоидчетата, така ги наричаше баба ми която ни ги приготвяше когато бяхме малки..... Wink
Благодарности и на двете, че ми помогнахте да направя любимата рецепта   bouquet

# 12
  • София
  • Мнения: 5 001
Lindita, Благодаря ти за топлите думи     bouquet   bouquet   bouquet
За което знам-казвам,за което не знам - питам....Аз съм на този принцип.Радвам се,че съм помогнала  Heart Eyes
Нали сме дружина вярна,сговорна.... hahaha

Последна редакция: пн, 21 яну 2008, 18:39 от TheNMaster

# 13
  • Варна
  • Мнения: 91
Момичета дайте още рецепти и с мая , ако обичате  Peace
На 1кг. брашно, 0,500мл.  вода, 1/2 мая, щипка сол и захар, 0,50мл. олио. С това тесто се приготвят мекици също така и пици. Може веднага да се използва а не да се чака да втаса.

# 14
  • Мнения: 1 461
момичета много ви благодаря, успях да замеся тесто , станаха хубави само че нещо с втасването обърках зашото когато ги изпъргих вътре стояха малко сурови, а ги пържих на слаб огън  newsm78, но като за първи път мисля че се справих добре, за което много ви благодаря.  bouquet  bouquet  bouquet

Аз изрових една рецепта но тестото не стана и си мисля че стана така защото в рецептата не пишеше да се сложи мая и аз не се светнах сложих само малко сода и така отиде в кофата.Затова пуснах тема

Последна редакция: чт, 28 фев 2008, 21:24 от kar4ita

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт