Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 23 ноем. 2007, 19:16 ч.
  • Преглеждания  3 116  Мнения  29  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 660
Здравейте!  Hug

Имам такъв въпрос. Имам една любима студена торта, която се прави със сурови яйца.   chef Не съм я правила откакто имаше птичи грип в страната преди няколко години. Но мина доста време, а ужасно ми се яде точно тази торта, освен това след 2 дена имам и рожден ден. Исках да ви питам вие ползвате ли и ядете ли сурови яйца в някакви сладкиши и дали смятате, че може да има проблем?  newsm78 Искам да добавя, че винаги купуваме яйца от големи магазини, на една и съща фирма и всеки път преди да ги ползваме ги мием с топла вода и сапун.  bowuu

Благодаря предварително за отговорите!   bouquet

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 5 001
АЗ СЪМ ТВЪРДО ПРОТИВ СУРОВИТЕ ЯЙЦА.........

# 2
  • Мнения: 9 780
Позволявам си от време на време сурови яйца, обикновено са домашни и съм сигурна, че са съвсем пресни. Разбира се, 100% гаранция няма, рискът си съществува. Но от магазин не смея, защото не знам как са съхранявани. Досега не се е случвало нещо лошо, но....................знае ли човек.
Заинтригува ме с тая тортичка Embarassed Напиши, ако обичаш рецептата.    bouquet

# 3
  • София
  • Мнения: 580
Категорично НЕ на суровите яйца.Освен че ги смятам за опасни, кремовете приготвени с тях имат супер гнусен вкус за мен.

# 4
  • bg
  • Мнения: 126
Страхувам се да ползвам сурови яйца,особено от магазина.Домашни,ако съм сигурна,че наистина са пресни.

# 5
  • София
  • Мнения: 660
Уф, много съм смотана. Трябваше още в първия пост да я напиша!  Embarassed

Супер лесна е и позволява различни варианти според вкусовете. Ще кажа продуктите, но в зависимост от големината на тортата, съответно ги намаляват или увеличавате.

- Шоколадови бисквити (разбира се може и ванилови), аз взимам от тези с дупката в средата. (за средна торта отиват около 3 пакета)
- Яйца ( за средно голяма торта 3 бр)
- Маргарин (около 2/3 от голяма кутийка)
- Кокосови стърготини (или някакви ядки)
- Стафиди
- Есенция Горчив бадем (ром, ванилия)
- Сметана (готварска или на прах)
- Захар (по желание)

Бисквитите се натрошават, но да не са съвсем на прах, да си има и по-големи парченца. В друга купа се смесват маргаринът, яйцата, захарта и се разбиват с миксер. После се добавят стърготините (или ядките), стафидите, есенцията и пак се разбърква, като вече това може да се прави и с лъжица. След това постепенно добавяте натрошените бисквити, докато стане твърда сместа, така че лесно да се оформи. Изсипвате я в чиния за торта и оформяте. Тъй като сместа позволява, формата може да е кръгла, квадратна, като сърце, като полу-сфера или каквото ви хрумне. Слагате в камера за час. Изваждате, разбивате сметаната (която може да е бяла или кафява) и украсявате по ваш вкус. Може да поръсите отгоре с пръчици или захарни перли. Държи се в камерата. Около 30-40 минути преди консумация се премества в хладилника.   chef  chef  chef

Миналата година пробвах да я направя вместо с яйца, сложих течна сметана. Получи се, ама хич не е същата. Така, че ако решите, пробвайте я и така.

 Hug

# 6
  • Мнения: 9 780
Morgy, благодаря! Копвам си я!   bouquet  Най-вероятно ще заменя маргарина с масло, че нещо не съм му любителка.

# 7
  • ~*iN a FaIrYtaLe*~
  • Мнения: 407
Аз често консумирам сурови яйца(предимно с прясно мляко и захар, разбити като за крем карамел - чудесен коктейл Grinning), защото ползвам домашни, а и гледам да са пресни.

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
  Честно казано,имам няколко чудесни ръцепти ,където яйцата не се запичат(в тестото) ,нито се сваряват(за крема,например).Преминават само лека топлинна обработка........
  Но не бих рискувала в лятно време или със сладкиш за дете,или за бременна......
  Знам какво е салмонелоза и  никому не пожелавам да се запознава с нея! Naughty

# 9
  • София
  • Мнения: 2 639
Като ти гледам лентичката в подписа - недей!

# 10
  • София
  • Мнения: 660
Labrex, с масло не съм сигурна, че ще стане, защото тортата е близо като тип до сладоледена и маслото ще замръзне и много ще се втвърди. Аз също не съм любителка на маргарина и това е единственото, за което го ползвам и мога да кажа, че не се усеща. Но ако го направиш с масло, после да кажеш дали се получава.  Hug

# 11
  • Pyce
  • Мнения: 3 378
Като ти гледам лентичката в подписа - недей!

 Peace

# 12
  • Мнения: 806
 и мен ме е страх от сурови яйца.От години не сьм правила оригиналното тирамису сьс сурови жьлтьци и някои други сладкиши вьпреки,че много ги харесваме.Но вчера направих торта сьс сурови белтьци-донякьде ме успокоява факта,че кьм разбитите на сняг белтьци прибавям врящ карамел.Дали това не ги "сварява" по някакьв начин и са по-малко опасни? newsm78Моля ако някой е наясно да каже.
Замисляла сьм се дали да не си купя жьлтьци/белтьци на прах-ползвал ли е някой такива newsm78

# 13
  • UK, Harlow/София
  • Мнения: 7 671
Аз не смея да ги ползвам.Намерих много хубави рецепти с крем от суров белтък, но ме е страх да ги направя.Не само задари детето, ами и зарди нас.

# 14
  • Мнения: 506
Категорично НЕ на суровите яйца.Освен че ги смятам за опасни, кремовете приготвени с тях имат супер гнусен вкус за мен.
Кое например има "супер гаден вкус"? Не мога да си представя. Крем от разбити на сняг белтъци? Крем за Тирамису?
А за мен няма по-хубава майонеза от домашно приготвената от сурови яйца и олио.
Но ако ползвам сурови яйца, само домашните от село.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт