Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 6 026
Търся рецепта за домашен локум ... искам да си направя различни видове за Коледа и ще съм благодарна да ми помогнете ...
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Как се прави локум?
Цитирай


Мнения: 6 026
благодаря много  Hug ... но търся рецепта, в която има и глюкоза
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
Ето какво намерих за локума:  Very Happy

Преди триста години живял султан Абдул Хамид. Не бил блестящ управник, бил консервативен и религиозен човек и ненавиждал войната.
Той дълго мислел как да осигури мир и щастие сред четирите си съпруги и още стотици любовници в харема на двореца Топкапъ и го осенила приказна идея. Заповядал на най-добрите сладкари в империята да измайсторят такъв сладкиш, който да стопи всеки повей на недоволство и безпокойство сред жените. И така майсторите вложили цялото си въображение и умение, но само един стигнал върха и създал сладкиша, за който мечтаел Абдул Хамид. Днес той е голямата гордост на Турция, позната по цял свят. Локумът.

На Али Хаджи Бекир, така се казвал честитият сладкар, му дошло гениалното хрумване да направи нещо меко и дъвчащо, като смесил вода, захар, царевично брашно, лимон, лимонтузу и розова вода. Великите неща са прости, знаем, така и в рецептата на турския майстор. Той нагорещил водата, лимона и захарта, след което ги прибавил към съд, в който имало брашно, вода и лимонтузу. Оставил всичко това да къкри на бавен огън за час, после прибавил няколко капки розова вода и оставил сместа да се охлади. После поръсил пудра захар и нарязал на хапки. В този миг на света се появил рахат локума, което означава утеха, наслада за гърлото.

Хаджи Бекир веднага бил обявен за главния готвач на сарая, а локумът заел своето място завинаги в популярните представи за Ориента. През 1777 майсторът сладкар открил малка сладкарница, която се предавала от поколение на поколение, и днес все още съществува и е една от забележителностите на Истанбул.

Рецепта за локум

5 супени лъжици царевично брашно
1/2 чаша студена вода
1/2 чаша гореща вода
2 чаши захар
1/2 чаша портокалов сок
1 чаена лъжичка розова вода или лимонов сок
2 чаши ядки - от любимите ви
пудра захар

Смесете брашното със студената вода и ги оставете настрана. Сложете да заврят горещата вода, захарта и портокаловия сок. Прибавете брашното. Оставете да къкри 15 минути, като често разбърквате сместа. Махнете от огъня и прибавете розовата вода или лимоновия сок. Прибавете и ядките. Изсипете сместа в намаслена форма. Когато изстине, нарежете на хапки с нож, потопен във вряла вода. Накрая овъргаляйте парченцата локум в пудра захар.


Цитирай


Мнения: 6 026
Благодаря много ...  Hug .. и двете рецепти ще бъдат изпробвани
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.