Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 ноем. 2007, 10:34 ч.

Въпрос за нощтно и вечерно хранене

 • 972
 • 29
 •   1
Отговори
 • Мнения: 725
Последното,седмо хранене в 12ч.вечерта обикновенно не го спазвам точно,а оставям детето да поспи и го храня като се събуди(1,1,30или най-късно към 2ч.)
Вчера синът ми стана на 1месец и на прегледа педиатърът ни каза,че трябва от днес да минем на 6 кратно ядене,като махнем това в 12ч,последното да е в 21ч.или най-късно в 22ч.Доводите му бяха,че сме на смесено хранене(40мл.кърма+60мл.до сега АМ),като АМ е преобладаващо,а то било много хранително и затова се преминавало на 6 хранения,а и сме качили- тегло 910гр.за 1 мес.,което било приемливо,но на горната граница,(а на горната граница имало риск от рахит)
На мен ми се струва,че детето е още малко за 6 хранения,а и мисля,че няма да издържи без храна от 22ч.до 6ч.сутринта.
Споделете Вашия опит-кога децата Ви минаха на 6 хранения,как им се отрази това за през нощта!
Има ли майки,които не са спазили препоръките на педиатрите: децата през втория мес.да ядат 6 пъти?
Дали има друга схема за намаляване на храненията?
Давайте идеи,съвети,споделяйте опит,защото съм объркана!

# 1
 • BE, 2260
 • Мнения: 5 540
910 грама за 1 месец било в горната граница на нормата?! #Crazy Това е абсурд, ако педиатърът ви го твърди, не е в час. По-скоро е в средата на нормата, доколкото изобщо може да се говори за норма. Моето бебе например качи 2 кг. за първия месец - е, давам по 2 капки Вигантол, вместо по 1, и не се безпокоя за глупости.
Освен това храненето под строг режим не се препоръчва вече. Остави детето да ти показва кога е гладно. Не се мъчи да махаш насила нощното хранене. Ако детето е гладно, само ще се измъчите с даване на водичка, вместо мялко през нощта.
6 хранения според мен са твърде малко за 1-месечно бебенце, ако и да сте на АМ.
Остави детето само да разреди храненията. Ще забележиш, че след време само ще спре да се буди нощем за храна. Но... когато то е готово! Не когато някой си педиатър така е решил!
 Peace
На твое място бих сменила педиатъра с някой, който има по-съвременни виждания за храненето на бебето.
А защо сте на смесено хранене?

# 2
 • Мнения: 473
От това, което си написала ми се струва, че детето само минава на 6 кратно хранене, като постепенно увеличава паузата между последното вечерно хранене и това в 12 часа. Поне при синът ми беше така.
Аз бих се съобразила с нуждите на детето си, а не със съвета на педиатъра. И въобще съвети от типа "Трябва да му се премахне едното хранене" винаги са ми били много странни. Защо, на диета ли трябва да мине?

# 3
 • Мнения: 676
За мене няма схема за намалчване на броя хранения, когато детето е готово то само ще си покаже.На мен също ми бяха казали и аз се мъчих 1 1/2м. да махна едното хранене като му давам вода, но децата са различни и крайния резултат беше, че през това време по цяла нощ не спяхме и двамата, не ядеше, но и не спеше, а ревеше от глад.Накрая аз не издържах и си продължих да си го храня и през ноща и около 3 1/2м. той сам се отказа, така че моя съвет е не мъчи себе си не мъчи и детето като е готово само ще си  покаже.

# 4
 • Мнения: 725
Момичета благодаря Ви за това,че споделяте опита си!Надявам се да се включат идруги мами!
Лилита,на смесено хранене сме,защото аз съм с нарушен пролактин(борейки се дълги год.със стерилитет се наложиха доста хорм.лечения,вследствие на което имам проблеми с пролактина),затова имам малко кърма,препоръчваха ми да я спра още в род.дом(гинекологът),но аз отказах и реших,че дори и малко да е кърмата ще кърмя,докато имам,а имам само около 30-40мл.от гърда(не ми разрешават прием на лактогонен чай,за да не наруша още повече състоянието си.)
Ще се радвам на още мнения от майчета,за да се ориентирам още по-добре относно храненето,иначе и аз си мисля,че е рано да лишавам детето от вечерно хранене,но се страхувам да не объркам нещо,да не го прехраня,да не му навредя!

# 5
 • София
 • Мнения: 545
Как така 910гр за месец е на горната граница?Лора качи 1800гр първия си месец(е на това му викам към горна граница Mr. Green)
Пробвай през нощта да го кърмиш само,щом имаш кърма.
Според мен също детето само трябва да се откаже от хранене през нощта,а не насила да му се пъха вода,да се изнервя и т.н.
Въобще не е качило чак толкова много и ако само това е аргумента на педито ти за намаляване броя хранене,не зная.......

# 6
 • Между Пирин, Рила и Родопите
 • Мнения: 292
Моят син е изключително кърмен до малко след 4 месец. Роди се 3,250, а на месец тежеше 4,700, т.е. качил е 1.400кг. И това само на кърма. На 1,5 месеца сам се отказа от нощното хранене - заспиваше към 10-11 и сутрин ставаше към 7-8. На 2 мес. вече тежеше 6.400.
Мисля, че не е удачно да му махаш храненето-детето само ще ти покаже кога е готово за това. Колкото до рахита - при всеки е индивидуално. Заради този бурен растеж, на 2, 3 и 4 месеца детето пиеше Калций по 1 седмица, но това защото фонданелата беше с меки краища, а не заради килограмите. Стигали сме и до 4 капки дневно Вигантол.
Сега нещата вече се нормализираха.
Аз те съветвам също да се огледаш за педиатър, запознат и прилагащ препоръките на СЗО и новите схеми на захранване. Освен това литература сега има всякаква и насякъде и ти най-добре можеш да прецениш какво е най-добро за детето ти.
Успех.
 Hug

# 7
 • кв.Изток
 • Мнения: 1 219
Бебка е на 3 месеца.Храним се на поискване и нощното ни хранене не е 1 а две та дори и 3.Тя е спокойна, спинка си добре, а така и аз съм спокойна и отпочинала.Води се от бебето, а не от доктори.

# 8
 • Холандия
 • Мнения: 581
браво на теб, че си послушата вытрешня си глас и не си спряла кырменето още в болницата. Дори и 10 мл да е, пак има полза!  HugАз сыщо бих се водила най-вече от детето, освен това си има графики ( сигурно и в интернет), ако нанесеш вызрастта на бебето и кг, ще видиш кыде попада и дали е над нормата. Синыт ми беше само на кырма, с по 2 нощни кырмения и той нарастваше около 900гр на месец по това време, и това не притесни лекаря.Мисля си, ако наистина толкова се налага дa се мине на по-малко хранения, защо не пробваш през ноща само да го накырмиш - може да ти се увеличи лактацията, а и бебето все нещо ще хапне. newsm78

# 9
 • Sofia-Pavlovo
 • Мнения: 723
Никога не съм се опитвала аз да и налагам режим.Винаги си е яла когато си поиска и сама се отказа от нощното хранене и мина на 5 кратно хранене.Моят съвет е остави детето то само ще си направи режим.

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 353
Аз се водя изцяло по бебето. Той сам си отказа нощното хранене, сега вече сам ми показа , че е готов за хранене 5 пъти на ден на почти 6мес. е. Спи си по два пъти на ден в 10ч колкото си иска и към 14ч докато се наспи, и вечер в 20ч пак заспива до сутринта в 6ч.
А колкото до качването на килограми на бебето е много относително и индивидуално. Бебо до 5 мес. не ми е качил под 1кг. Та дори и по 1,600кг качваше. Сега сме 8,500кг. и това не е много хубаво, но гладно детето си няма да оставя и си яде по 5 пъти. Така че горни и долни граници не се гледат, гледай детето ти да се храни и да е здраво.  feeding

# 11
 • Pyce
 • Мнения: 3 378
Никога не съм се опитвала аз да и налагам режим.
Peace

Не мога да разбера защо изобщо бебето трябва да се храни по някакви схеми и в определени часове с определено количество мляко  Rolling Eyes

Винаги съм се водила по сина си-ядеше колкото и когато поиска и досега е така.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 1 264
Дааа, и на мен така ми препоръчаха да махна храненето в 12ч, но докторката не беше наясно, че Калоян се хранеше и в 3ч.  Mr. Green Ами... просто оставих детето да се храни когато поиска и понеже и ние бяхме на смесено хранене гледах да има поне 2,5 часа интервал между две хранения. Сам разреди храненията и прамина на 7, акогато навърши 3 месеца, спря да се буди нощем и остана на 6. И така до скоро. Сега по-често се храни по 5 пъти на ден, но между храненията му давам, плодове, солетки, бисквити...  Peace

# 13
 • Plovdiv
 • Мнения: 152
Аз също имам проблем с пролактина,пих дълго парлодел и по време на бременността и също кърмата ми беше малко ,след 20-я ден минахме на смесено хранене,а след това само на АМ.Първият месец качихме 1500кг.и чух същите думи на педиатърката.Аз по принцип се съгласявам с нея,не опонирам,но си правя каквото преценя.Продължих да си я храня нощем,тя постеренно започна все по-късно да се събужда и към 2,5мес.почна да спи през цялата нощ до към 6,00ч.сутринта.Както вече е писано многократно бебетата ядат когато и колкото искат,така е по-спокойно и за майката и за детето.

# 14
 • София - Младост 1А
 • Мнения: 2 135
Аз също си кърмех малкия когато поиска нощем. Не е имал проблеми с килограмите, а педито ме подкрепяше силно за кърменето. Хапваше си нощтем до 1 годинка, когато се отказа сам и от нощното хранене и от кърменето изобщо.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт