Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 ноем. 2007, 16:07 ч.

Моля за юридически съвет!

 • 2 765
 • 28
 •   1
Отговори
Здравейте,
надявам се бързи отговори от мами юристки ... Благодаря предварително!

Имаме предварителен договор и ни предстои изповядване на сделката. Жилището което купуваме с ипотечен кредит е пред акт 16, по договор ще е готово лятото на 2008г, по думите на строителя чакат нашата сделка и разрешението за ползване ще е взето до края на годината. До сега всичко си мина, одобрени сме от банката дори имаме договор с нея. преди няколко дни се явихме пред нотариус за изповядване на зделката, но архитектурния план на строителя нямаше заверка и ни върнаха. Насрочиха нова среща за понеделник. До тук доло-горе добре, но той иска след срещата с нотариуса даму разпишем "Запис На Заповед" , че безусловно му дължим разликата от реалната пазарна договорка по анекса и предварителния договор (нали вси4ки изповядват на доста по-ниска цена заради ДДС) под предтекст, че вече сме собственици на неговия имот. ..ДА, обаче банката ни каза, че има процедура преди вписването - актуална проверка за тежести към датата на изповядването на сделката .

Немога да разбера, кога точно ставаме собственици!?!
Защо предварителния договор ще е невалиден,като не са изпълнени всички условия по него?
Защо да му разписваме Запис На Заповед, че му дължа БЕЗУСЛОВНО пари- и то мн. пари, преди да е излязла актуалната информация за тежести. В нета прочетох, че този документ за да е валиден не трябва да има условия по задължението. т.е. ако нещо не е наред с документите на имота и нотариалният акт не се впише  пак ще му дължим тези мн. пари БЕЗУСЛОВНО  #Cussing out #Cussing out
Верно ли е, четакава е практиката? ooooh!

После какво става ако се окаже, че има тежести?!? ooooh!


Мили мами Юриски ... посъветвайте ме, незнам какво да си мисля! Rolling Eyes

# 1
 • Мнения: 525
Здравей,
Хм, едва ли "чакат" вашата сделка, за да се сдобият с разрешение за ползване:)
Предварителният договор се сключва, за да се задължат страните да сключат окончателен. Т.е. ставате собственици при подписване на нотариалния акт, респ. неговото вписване.
Запис на заповед може да се разпише и без намеса на нотариус. Но Ви съветвам да не разписвате преди да получите удостоверение за тежести. И, ЗЗ си е ЗЗ за определена сума пари, която никога не е обвързана с дадена сделка. Или иначе казано, подписва се независимо от обстоятелствата, че ще купувате къща, кола и т.н.
И нещо не разбрах - защо ЗЗ. Вие в кой момент ще заплатите цената на жилището?
Това, че в акта е записана сума, по - малка от реалната не означава, че не е заплатена Joy

В закона са посочени обстоятелства, при наличието на които наистина даден договор няма стойност. Ако мога да се изразя така за ваше улеснение..
Успех.

# 2
 • Мнения: 525
Още нещо:
Съветвам Ви да сключите договор на реална стойност.
И да си наемете адвокат, за да са спокойни дните ви /и нощите/.
 Hug

# 3
 • Мнения: 1 149
Щом  купувате жилището с ипотечен кредит изисквайте от банката писмо за ангажимент към продавача, така не виждам нужда от запис на заповед.

# 4
Незнам защо искат точно с този документ да се застраховат. Те решиха на каква сума да се впише в предварителния договор, имаме и анекс с реалната сума. Едно от условито на усните ни уговорки беше, че не искат да плащат ДДС на цялата сума, нищо не споменаха за Запис на Заповед ... Надявам се Банката да им гарантира и те да приемат. Иначе незнам ... дали сме капаро 10% върху реалната цена ... искаме го това жилище ..и отпуски не ни останаха от подобни театри .... как даму имам доверие и даму разпиша такъв документ #Cussing out #Cussing out

Няма ли някъкв друг документ, който да гарантира и 2те страни да не останат излъгани?

# 5
 • София
 • Мнения: 798
Моят съвет е да си наемете адвокат, няма да ви вземе и една трета от това, с което могат да ви прецакат, а за нервите да не говорим Peace

# 6
 • Мнения: 391
Строителят иска да се застрахова със записа на заповед ,че ще получи действителната договорена стойност.В нотариалния акт ще бъде вписана по-малка сума ,от тази за която сте се споразумели. Строителят вероятно иска запис на заповед за горницата до пълния размер ,който сте договорили и който е известен само на  вас и него. Така ще има документ ,който му дава основание да иска остатъка.В никакъв случай не подписвайте запис на заповед докато не е излязло удостоверението за тежести.Може да минете и без запис на заповед ,ако подпишете нотариалния акт  след като  вече сте превели по-голямата сума / действителната/ по сметка на строителя.В тази ситуация вече няма основание другата страна да иска запис на заповед .Ако се притеснявате ,потърсете адвокат, на който имате доверие.

# 7
 • Мнения: 246
Хм, първо, разрешението за ползване няма нищо общо с вашата сделка.

В предварителния ви договор ( или анекса ) трябва да са указани начина и сроковете за плащане на жилището. Там трябва да е упомената и реалната му цена, както и момента, в който вие ставате собственици. Имали сте час за нотариус за да ви бъде прехвърлена собствеността и съответно вие веднага да учредите договорна ипотека в полза на банката - кредитор. Само че сумата по кредита не се отпуска веднага, като чисто технологично време трябва да минат няколко дни. Тези няколко дни са за вписване на актовете ( 1 седмица за София, под масата става и за 1 ден ) и за актуални тежести - т.е. да види банката че в нейна полза е учредена първа по ред ипотека и да се успокои Wink Тогава ще ви пусне парите. За тези няколко дни обаче строителя няма как да е сигурен че вие няма да зачезнете в чужбина например. И тогава кой ще му плати остатъка от сумата? Вие по нотариален акт сте собственици. Нотариалният акт е изповядан на на данъчна оценка, както се казва, не на реалната цена, освен заради строителя, а и защото както знаем разходите по прехвърлянето са за сметка на купувача, а никому не е приятно на едно жилище струващо 50 000 евро да речем да плати 3 000 лв. при нотариус.  Затова се подписва и запис на заповед. Може вие да се затраховате като поискате в нотариалния акт да бъде добавена една евикция.

Мен ме учудва това че архитектурния им проект не е имал заверка - за каква заверка иде реч, вие нали сте сделката която те чакат за да получат Акт 16 уж, преди вас значи трябва да са минали много други продажби все с този проект? Евентуално ако става въпрос за екзекутив съм склонна да се съглася, но пък да тръгне юриста на компанията без изрядни документи....Да не би да става въпрос за нещо друго?

# 8
 • Мнения: 525
Въпреки, че не стана ясно кога следва да бъде извършено плащането към строителя, предполагам, това ще стане при самото изповядване на сделката. В такъв случай нотариуса представя документа за подпис на страните след като се увери, че преводът е направен. В този случай, нямат основание да Ви искат ЗЗ. /разбира се ако преди това е преведена и другата сума/.
Ако плащането ще става след това, да, има и други начини, но пак да повторя - необходим е адвокат.
Може да се уреди Договор за заем между Вас и строителя, по силата на който да сте длъжна да му връщате сумата. Това е по приемливо за Вас, тъй като не е основание за издаване на Изпълнителен лист, а следва да се води дело, но да не изпадаме в подробности.

А и няма да е зле да послушате съвета, който Ви е даден по - горе : бележка от банката, която явно е съгласна, че сделката няма да се случи на реална стойност.

# 9
 • Мнения: 525
и защото както знаем разходите по прехвърлянето са за сметка на купувача,

Не съм съгласна:)
Вижте ЗЗД - разходите за покупко - продажба се поделят по равно. А това, че нотариусите се правят на луди е вече друг въпрос.
Разходите по ипотеката са единственото в тежест само на купувача.

# 10
 • Мнения: 246
Въпреки, че не стана ясно кога следва да бъде извършено плащането към строителя, предполагам, това ще стане при самото изповядване на сделката. В такъв случай нотариуса представя документа за подпис на страните след като се увери, че преводът е направен. В този случай, нямат основание да Ви искат ЗЗ. /разбира се ако преди това е преведена и другата сума/.
Ако плащането ще става след това, да, има и други начини, но пак да повторя - необходим е адвокат.
Може да се уреди Договор за заем между Вас и строителя, по силата на който да сте длъжна да му връщате сумата. Това е по приемливо за Вас, тъй като не е основание за издаване на Изпълнителен лист, а следва да се води дело, но да не изпадаме в подробности.

А и няма да е зле да послушате съвета, който Ви е даден по - горе : бележка от банката, която явно е съгласна, че сделката няма да се случи на реална стойност.

Как да не става ясно кога е плащането - банката ще отпусне кредита преди да има УВТ в което е видно че е първи по ред ипотекарен кредитор??? Естествено че няма да е пред нотариуса при самото изповядване на двете сделки - покупко - продажбата и договорната ипотека. Май не четете.... Обясних кога строителя ще си получи парите.

Договор за заем - да, става, ако строителя не се сети подписите да бъдат нотариално заверени. 

За разходите нарочно написах както знаем, не се правят на луди нотариусите, а строителите Simple Smile Но това е друг въпрос.

# 11
Хм, първо, разрешението за ползване няма нищо общо с вашата сделка.

В предварителния ви договор ( или анекса ) трябва да са указани начина и сроковете за плащане на жилището. Там трябва да е упомената и реалната му цена, както и момента, в който вие ставате собственици. Имали сте час за нотариус за да ви бъде прехвърлена собствеността и съответно вие веднага да учредите договорна ипотека в полза на банката - кредитор. Само че сумата по кредита не се отпуска веднага, като чисто технологично време трябва да минат няколко дни. Тези няколко дни са за вписване на актовете ( 1 седмица за София, под масата става и за 1 ден ) и за актуални тежести - т.е. да види банката че в нейна полза е учредена първа по ред ипотека и да се успокои Wink Тогава ще ви пусне парите. За тези няколко дни обаче строителя няма как да е сигурен че вие няма да зачезнете в чужбина например. И тогава кой ще му плати остатъка от сумата? Вие по нотариален акт сте собственици. Нотариалният акт е изповядан на на данъчна оценка, както се казва, не на реалната цена, освен заради строителя, а и защото както знаем разходите по прехвърлянето са за сметка на купувача, а никому не е приятно на едно жилище струващо 50 000 евро да речем да плати 3 000 лв. при нотариус.  Затова се подписва и запис на заповед. Може вие да се затраховате като поискате в нотариалния акт да бъде добавена една евикция.

Мен ме учудва това че архитектурния им проект не е имал заверка - за каква заверка иде реч, вие нали сте сделката която те чакат за да получат Акт 16 уж, преди вас значи трябва да са минали много други продажби все с този проект? Евентуално ако става въпрос за екзекутив съм склонна да се съглася, но пък да тръгне юриста на компанията без изрядни документи....Да не би да става въпрос за нещо друго?
[/size]

Нямаха заверка за промените които са направили, а те касаят нашия апартамент пряко.

А ние как да сме сигурни, през периода за събиране и разглеждане на документи няма направени жести?

Трябва да иама друг вид документ който да задължава както нас така и тях.

Нашето становище винаги е било "никога на триците скъпи а на башното евтини" .... т.е. предпочитам да дам  1000-2000лв. повече за разходи отколкото да рискувам  2/3 от голяма сума.


Те държаха договора да е по този начин за да спетят ДДС (знам че така се прави на практика), ние се съгласихме ако няма риск за нас. Така, че ние им правим по-голямата услуга в случая. Защо пак ние да поемаме всички рискове newsm78

Познавам мн. хора които са си купили жилища с  кредит ... никой не е подписвал подобно нещо.  Дори в единия случай капарото е стояло в 3то лице докато банката  не е проверила за ежести накрая.


"Може вие да се затраховате като поискате в нотариалния акт да бъде добавена една евикция. " - какво означава това?

# 12
и защото както знаем разходите по прехвърлянето са за сметка на купувача,

Не съм съгласна:)
Вижте ЗЗД - разходите за покупко - продажба се поделят по равно. А това, че нотариусите се правят на луди е вече друг въпрос.
Разходите по ипотеката са единственото в тежест само на купувача.

Да така е ... но повечето продавачи са си извоювали правото купувача да поема разходите, понеже всички пр. договори които видяхме бяха за сметка на купвача(има си отделна клауза в договора), решихме да не издребняваме за това въпреки, че знаехме как е по закон..

Не са виновни нотариусите

# 13
 • Мнения: 525
ЕЕ, аз не казвам, че са виновни:)
Значи от всичко, което написахме може би варианта със съгласието на банката или договор за заем ще свършат работа.

# 14
 • Мнения: 1 149

Нямаха заверка за промените които са направили, а те касаят нашия апартамент пряко.

А ние как да сме сигурни, през периода за събиране и разглеждане на документи няма направени жести?

Трябва да иама друг вид документ който да задължава както нас така и тях.


"Може вие да се затраховате като поискате в нотариалния акт да бъде добавена една евикция. " - какво означава това?Има документ, който да ви застрахова т.к. - написах го по-горе - писмо за ангажимент от банката кредитор. Най-общо в това писмо се пише, че парите ще бъдат преведени по сметка на продавача след представяне на НА за ПП, НА за съответната ипотека / законна или договорна/ и УВТ от което да е видно, че ипотеката е първа по ред в полза на банката.
Странно ми е защо не са имали заверка на проекта, предполагам не им е първа продажба  newsm78
евикция е един вид точка в НА, при неспазването на която собствеността се определя по съдебен ред, ако не се лъжа.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт