Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 ноем. 2007, 17:49 ч.

Какво се случва с фирма /ЕТ/ след смъртта на собственика й?

 • 3 262
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 148
Не знам дали мястото на тази тема е тук, но това е въпрос, който силно ме вълнува, защото дядо ми почина наскоро, а фирмата, с която работеха обектите ни, се водеше на негово име. По принцип нвправих консултация с адвокат и със служител на данъчното, които ми казаха, че процедурата по прехвърлянето е по-сложна и е по-добре да се закрие.
 Аз си мисля, дали няма да е по-добре само да пусна патентна декларация за прекратяване на дейност на фирмата?   

# 1
 • Мнения: 525
А регистрацията в съда?!
Следва да подадете молба за заличаване на ЕТ от търговския регистър  като посочите смъртен акт, удостоверение за наследници и т.н...
Друг вариант е може би ЕТ да бъде изкупено от търговско дружество, но следва съгласието на всички наследници...
Отново се консултирайте с адвокат.

# 2
 • Мнения: 148
То заличаването от търг.регистър ми е ясно, но понеже не съм пряк наследник /внучка/, а на баща ми и чичо ми не им се занимава с подобни неща, не биха тръгнали по съдилища и данъчни служби /варианта с пълномощно също не е за предпочитане, защото чичо ми е много мнителен/, интересува ме какви биха могли да бъдат последиците, ако изобщо фирмата не се заличи. Пускам си патентна декл., че обектите ми не работят вече, т.е, че прекратявам дейност, сменям фискалната памет на касовите апарати и това е.

# 3
 • BG
 • Мнения: 327
И мен много ме интересува този въпрос.
Свекърва ми почина, а ЕТ-то, с чиято дейност се изхранваме е на нейно име.

Аз имам пълномощно за всички дейности свързани с фирмата - данъчни, съд, фирмени сметки и т.н.
Какъв е реда, какво да направя, за да си спестя борбата с бюрокрацията?

# 4
 • Мнения: 525
на баща ми и чичо ми не им се занимава с подобни неща, не биха тръгнали по съдилища

Мисля, че няма нужда да ходят по съдилища:) Просто да наемете адвокат, който ще ви изготви документите. Единствено ще се наложи да представите посочените по - горе от мен.
В случай, че ЕТ няма задължения към юл и фл, както и пред държавата, то няма какво да ви безпокои дори нищо да не направите.
Не смятам, че може да има някакви последици за наследниците. Но пък е редно да се уведоми съда за настъпилото събитие. Както и вс други органи.
А вие, че ще може да си заработите с нова фирма, това е ясно.

# 5
 • Мнения: 525

Аз имам пълномощно за всички дейности свързани с фирмата - данъчни, съд, фирмени сметки и т.н.

Пълномощно имате, но упълномощителя го няма.
Сигурно ви се иска да можете сама да свършите всичко, но няма как.
При мен имаше случай на лизингован автомобил от ЕТ, като едноличният търговец почина. Жена му искаше да встъпи в договора, но лизингополучателя като не съществува да се "изкаже.." в качеството си на страна по договора и да се разпише... Наложи се да се направят някои гимнастики и да се сключи накрая нов договор, но вече със съпругата.
Та  в този ред на мисли - тя бюрокрацията не е съвсем безмислена. Все пак наследниците са тези, които са длъжни да уведомяват за настъпило събитие.
Така си мисля аз.

# 6
 • Мнения: 148
Ходенето по съдилища е образно казано. На мен ми е ясно, че процедурата се свежда до изготвяне и подаване на съответните документи, но и това ми се струва прекалено за тях. Казвам за тях, защото те трябва лично да се занимаят със случая.
Как мислиш, виждам, че си компетентен по въпроса, ако не ги уведомим съотв. органи за смъртта, а само приложа споменатата от мен по-горе патентна декл., дали ще ни търсят после? Глоби, санкции, някакво привикване и пр. дали ще се наложи?

# 7
 • Мнения: 525
§ 5. (1) С изтичането на срока по § 4, ал. 1 /3 год./ съдът издава служебно удостоверения по § 4, ал. 2 на едноличните търговци и клонове на чуждестранни търговци, които не са се пререгистрирали, и ги изпраща на агенцията по реда на чл. 14. Агенцията служебно вписва в търговския регистър непререгистриралите се в срок еднолични търговци и клонове на чуждестранни търговци и незабавно ги заличава, съответно закрива.
Това е цитат от ЗАкона за търговския регистър, който ще влезе в сила от 01.01.2008.
В този ред на мисли и по отношение на съд-та регистрация, може би няма да има никакъв проблем.
Но разбира се трябва да сте сигурни, че ЕТ не дължи никакви суми /данъци и пр./.
ПО отношение на банковите сметки - закриите ги.

А ако ЕТ има назначен управител, различен от собственика, то той също може да подаде съответното заявление.
Това е, което се сещам към момента.

# 8
 • Мнения: 4 784
Спрете да мъдрувате и най-добре си наемете адвокат, който се занимава с търговско право. Всички наследници решават дали да приемат фирмата или да е поеме един или няколко от наследниците. Ако са повече от един, които да поемат фирмата, тя се преобразува в друга. Ако не искат да я приемат се подава молба за заличаване на фирмата в съответния окръжен съд, но процедурата по закриването е продължителна, защото се уведомяват евентуални кредитори и се чака определено време за предявяване на претенции от тяхна страна.  Браво на BateJoro - забравете за всякакви пълномощни и най-добре ги изхвърлете на боклука да не Ви изкушават да направите някоя глупост или ги приберете дълбоко в архива за спомен.
Дано да сме били полезни  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт