Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Правя всичко като по рецептата, но накрая кремът е на "шупли" и "плува" в сок... Дали сметаната е виновна (готварска, неподсладена "Хопла")? Или не смесвам правилно жълтъците и сметаната? Слагам 4жълтъка на 0,5л сметана.
Трябва ли да завивам купичките с фолио при печене?
А за заливката -- не мога ли да карамелизирам захарта и да я изсипя върху охладения крем?

Ще съм ви благодарна, ако ми помогнете!
Цитирай


Мнения: 2 711
Ето моята рецепта:
500 мл. течна сметана
1 капсулка ванилия или 3- 4 прахчета
100 гр ситна бяла захар
30- 40 гр. кафява захар за поръсване
6 жълтъка
Фурната се загрява до 140 градуса.
През това време жълтъците се разбиват с бялата захар ,на тънка струйка се прибавя сметаната, смесена с ванилията.
Сместа се изсипва във формички, като заема две трети от обема .Купичките се поставят в тавичка, в която се налива топла вода.
Пече се на водна баня ,докато краищата станат плътни, а средата е по -мекa.
Много е важно водата да не завира .
След като се опече ,кремът се охлажда .
Преди сервиране се поръсва с кафява захар и с малка горелка се карамелизира внимателно.
Ако нямаш горелка ,пробвай с предварително карамелизирана захар  .
Не мисля ,че е необходимо да завиваш купичките, само внимавай водата в тавата да не завира.
Обикновено това е причината да става на шупли.
Желая ти успех, дано съм помогнала.
Цитирай


Мнения: 531
Най-важното, както и при крем карамела  е водата да не завира!
Ефекта от заврялата вода  са шуплите в крема! Naughty
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Здравей, не се отчайвай - както момичетата са ти казали проблема ти е, че си пекла на високи градуси.

Пече се в загрята фурна на 130-135 градуса - не повече, за да не заври водата. Постави купичките в дълбока тава и налей вода в тавата до половината височина на купичките. Пече се, докато се стегне, приблизително 40-50 минути. После го остави да изстине в тавата до стайна температура. Следва слагане в хладилник за не по-малко от 2 часа, а най-добре за цяла нощ. Peace
Цитирай

Плевен

Мнения: 1 364
Проблема със сигурност е от сметаната.
Трябва да е млечна, а не растителна.
Това го казвам от собствен опит. Няколко пъти се опитвах и нищо не ставаше - точно както го описваш - шупли, зърнист един...абе никакъв крем. Винаги го правех в течна растителна сметана Хопла. Един път гледах предаване по ТВ-та и там казаха за брюлето, че номера е сметаната да е млечна. Купих "Президент" и стана най-хубавото брюле, което сме яли  Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.