Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 117
Досега не съм задавала въпрос във форума (само много съм чела), но сега изпаднах в много неприятна ситуация!!! Дано някой да може да ми помогне. Родих второто си дете на 12 юни 2007. До сега не съм получила нито лв. болничен. Днес ми върнаха и 3те болнични по пощата - за 45 те дни преди раждането, 45 -те след раждането и 55-те от педиатъра на бебето. Оказа се че имам проблем защото от началото на 2007 (даже от декември миналата година) бях в болнични заради тежка бременност и тези болнични бяха до 2 май. След това имам 3 дни неплатен отпуск и тогава започват болничните ми по майчинство, които НОЙ ми връща едва днес. Какъв е проблема ми. Кой трябва да ми изплаща болничните - Ной или работодателя и колко трябва да бъдат  - 90% от заплатата ми или 180 лв??? Ако може някой да ми помогне ще съм много благодарна - на счетоводителката ми 3 души от НОЙ са обяснявали различни неща. Преди месец на мъжа ми от НОЙ бяха казали, че всичко е наред, изчислили са, че ще ми дават по 14 лв на ден и чакат само някакъв документ от счетоводството ми и ще ми преведат парите....

# 1
 • Мнения: 63
Доколкото знам те винаги връщтат, някакви декларации до фирмата в която се водиш на работа и от там трябва да я разпишат и да я върнат в нои, но нали се сещаш че не съм много сигурна дали така стоят нещата. Ти защо не хванеш да ги питаш защо са ти върнали болничния и то пък на домашният адрес, те когато има някакъв проблем май ги връщат във фирмата а не на лицето което е в болничен. Най добре отиди и си питай защо така се е получило.

# 2
 • Мнения: 4 181
Точно на домашния адрес ги връщат, но не пише ли нищо, каква е причината?
Обикновено има някаква грешка в самия болничен, за да го върнат?

След като си родила през 2007г НОИ трябва да ти изплаща болничните  Peace

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 117
Много благодаря за съветите... Пробвах да звъня на телефона, който ми беше написан на "Разпореждането за отказ за изплащане на болничните ми" Поради техническа причина не можеше да бъде избран...  Имам чувство, че никой не знае какво става. Наистина 2 от трите ми болнични бяха объркани, но мъжът ми ходи и ги оправи и счетоводителката ги подаде отново още август месец (и тогава са и ги приели).  Според счетоводителката ми (не съм сигурна колко е компетентна) тъй като съм била в болнични поради проблемна бременност точно преди болничните по майчинство (нямам работен ден тази година - само болнични и 3 неплатени дни) съм минавала по някакъв стар закон и съм щяла да получавам майчинството не през НОЙ, а през нея и щяло да е 180 лева. Като получих отказа на болничните си в къщи след токова време (близо 6 месеца откакто съм родила) и тя ми каза, че явно ще получавам само 180 лева се разплаках... просто не издържах.  Последните 3 месеца непрекъснато я питах какво става, мъжът ми ходи 2 пъти до НОЙ и му казаха, че уж всичко е наред - само някаква декларация от счетоводителя чакат...  #Crazy

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 117
Има ли наистина вероятност да получавам само 180 лв???

# 5
 • Мнения: 4 181
Няма такова нещо, няма такъв закон , счетоводителката ти  #2gunfire да ти покаже де тоз закон  #Cussing out

Съветвам те, макар че предолагам ти е трудно да идеш ти в НОИ, не съпругът ти, за да видиш какво става.

# 6
 • Мнения: 624
Разпореждането се обжалва.Виж отдолу на разпореждането пише пред кого да го обжалваш ...пред съответния административен съд.
Според пар.22б  ПЗР от КСО неизплатените към 01.01.07г.парични обещететеия и помощи отнасящи се до тая дата се изплащат по досегашния ред- тоест през работодателя.ТА ТОЯ РАБОТОДАТЕЛ ИЗТЕГЛИЛ ЛИ ГИ Е ТИЯ БОЛНИЧНИ ЗА ДА ГИ ПОЛУЧИШ ОТ НЕГО!
И КАКВО ПИШЕ В ТОВА РАЗПОРЕЖДАНЕ.......ЩОТО АКО СА ТИ ОТКАЗАЛИ ЗАРАДИ НЕПЛАТЕНИ ОСИГУРОВКИ НЕ СА ПРАВИ ПЛАТЕНИ ИЛИ НЕ ОСИГУРОВКИТЕ НОИ СЛЕДВА ДА ПЛАТИ И ДА СИ ЪСБЕРЕ ПАРИТЕ С ЛИХВИТЕ ЧРЕЗ НАП/такава е съдебната практика /.
Така както го чета твоите болнични са след тая дата 01.01.07г. би следвало чрез НОИ......пълен хаос ,я напиши кво пише в това разпореждане и кога си го получила.

Последна редакция: сб, 01 дек 2007, 09:01 от donna2

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 117
Пише... Разпореждане N:... /16-11-2007г.
на основание чл. 40 ал. 3 от кодекса за социално осигуряване и чл. 31 ал. 1 от Наредбата за изчисляване и изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО ОТКАЗВАМ ОТПУСКАНЕ на парично обезщетение по болничен лист за майчинство на ....... името ми ....данни те ми ... .
МОТИВИ:
Болничният лист е заварен случай по #2 от ПЗР на Наредбата за ИИПОПДОО.

само това. и че мога да обжалвам в 2 седмичен срок от получаването му пред директора на Столично управление "Социално осигуряване" по реда на член 117 ал 1 т. 2 буква е.

И така и за трите болнични за общо 135-те дни "след" раждането.
Не знам какво значи това. Ще обжалвам, но имат ли право на отказ на болничните ми 3 месеца след като са ги приели??? И от къде на къде 180 лева. Все едно че моето бебе яде по-малко от другите и ползва памперси по-малко от другите родени с него!!!!!! Чувствам се "извозена" от всякъде  #Crazy

# 8
 • Мнения: 624
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (1) Паричните обезщетения на лицата, заварени в отпуск за временна неработоспособност, за трудоустрояване, за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете към 1 януари 2007 г., неизплатените парични обезщетения и помощи, отнасящи се за периоди до тази дата, както и паричните обезщетения за бременност и раждане по § 22е от Преходните и заключителни разпоредби от КСО се изплащат по досегашния ред.
(2) По реда на ал. 1 се изплащат и паричните обезщетения и помощите на лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 4 от КСО, на едноличните търговци, които нямат наети на работа лица и на лицата, които се осигуряват чрез осигурителни каси, след заверка от съответното ТП на НОИ на документите за теглене на осигурителните плащания.
(3) В документите за теглене на осигурителните плащания задължително се вписва единният идентификационен код на осигурителя или на самоосигуряващото се лице.


§ 22е. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Майките (осиновителите), за които срокът на обезщетението по чл. 50 не е изтекъл до 1 януари 2007 г., но от започването му не са изтекли 315 календарни дни, имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до края на този период.
(2) Майките (осиновителите), за които срокът на обезщетението по чл. 50 е изтекъл до 1 януари 2007 г., но от започването му не са изтекли 315 календарни дни, имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до края на този период.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 117
Според както го разбирам #22 е за майките, които са родили преди 1 януари 2007 и са в болнични по майчинство или са влезли в първите 45 дни в болнични по майчинство (примерно ще родят на 20 януари 2007), а аз съм родила на 12 юни 2007. Нищо не разбирам... звучи ми страшно завързано - на моята счетоводителка 2-ма души от НОИ са и талкували закона по съвсем различен начин и като е казала на единия, че другия и е казал нещо различно и го е попитала какво да прави - той и казал - "Ами не знам???)

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 117
"Майките (осиновителите), за които срокът на обезщетението по чл. 50 не е изтекъл до 1 януари 2007 г. - " - какво гласи този член? Това не са ли майките с  бебета родени малко преди началото на 2007?

# 11
 • Мнения: 624
№ 91-01-23 от 18.01.2007 г. относно възникнали въпроси по правото на парични обезщетения за временна неработоспособност и майчинство от 1.01.2007 г.
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И КРАТКОСРОЧНО ОСИГУРЯВАНЕ"
чл. 40 - 42,

чл. 50 - 51,


чл. 53 - 54,


§ 22б,


§ 22е КСО,


чл. 163 - 164,


§ 3а КТ,


§ 2 Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от


държавното обществено осигуряване,


чл. 10 НЕВДПОВ,


чл. 45 НРВПО

ДО

РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ


"СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ"


гр.


......................


По повод възникнали въпроси относно правото на парични обезщетения за временна неработоспособност и майчинство във връзка с изменения на Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда, направени със Закона за бюджета на ДОО за 2007 г. (ДВ, бр. 105 от 2006 г.), в сила от 1.01.2007 г., да се има предвид следното:

1. В чл. 40, ал. 1 след думите "осигурените лица" се добавя "осигурени за всички социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица".

С допълнението се регламентира, че осигурените лица придобиват право на обезщетения за временна неработоспособност (с изключение на случаите по чл. 40, ал. 2 от КСО), ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица. Целта на промяната в закона е да уреди принципното осигурително положение, че право на парично обезщетение за временна неработоспособност от фонд "Общо заболяване и майчинство" се придобива от участието в осигуряването в този фонд.


Тъй като допълнението влиза в сила от 1.01.2007 г., то се прилага за случаите, когато временната неработоспособност е настъпила след 31.12.2006 г. Това означава, че в тези случаи в т. 1 от Раздел "Данни от осигурителя/самоосигуряващия се" в болничния лист се попълват само букви "а" и "в". Буква "б" не се попълва.


Когато временната неработоспособност е настъпила преди 1.01.2007 г. за правото на обезщетение за временна неработоспособност в случаите на общо заболяване се изискват най-малко 6 месеца общ осигурителен стаж, включително и когато плащането на обезщетението възниква след 31.12.2006 г.

2. Член 40, ал. 3 от КСО е основание за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност, трудоустрояване, бременност и раждане и отглеждане на малко дете и помощите от ДОО от ТП на НОИ по декларирана от осигурените лица лична разплащателна или спестовна безсрочна банкова сметка. Условията и редът за изчисляване и изплащане на обезщетенията се регламентират от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДВ, бр. 1 от 2007 г.), в сила от 1.01.2007 г., издадена на основание чл. 40, ал. 5 и чл. 41, ал. 5 от КСО.

При определянето на реда за изчисляване и изплащане на обезщетенията и помощите за заварените случаи се прилагат разпоредбите на § 22б от ПЗР на КСО и § 2 от ПЗР на посочената наредба. По прилагането на тези разпоредби да се има предвид, че във всички случаи, когато лицата са започнали ползването на отпуск за временна неработоспособност, бременност и раждане или отглеждане на малко дете или трудоустрояване поради временно намалена работоспособност преди 1.01.2007 г., паричните обезщетения се изчисляват и изплащат по "досегашния ред", независимо от обстоятелството дали е започнало плащането на паричното обезщетение и коя е правопораждащата му дата. По досегашния ред се изплащат и всички неизплатени обезщетения и помощи, отнасящи се за периода до 1.01.2007 г., както и обезщетенията за бременност и раждане в случаите на § 22е от ПЗР на КСО.


В случаите, когато лицата са започнали ползването на съответния отпуск преди 1.01.2007 г. и непосредствено след изчерпването му без прекъсване започнат да ползват отпуск за друг осигурен социален риск, обезщетенията за този отпуск също се изчисляват и изплащат по досегашния ред. Например: паричното обезщетение за отглеждане на малко дете на майката, заварена в отпуск за бременност и раждане към 1.01.2007 г., която непосредствено след изтичането му е започнала да ползва отпуск за отглеждане на детето, се изплаща по досегашния ред. По досегашния ред се изплаща и паричното обезщетение за бременност и раждане, (но за срока от 315 календарни дни) на майката, заварена към 1.01.2007 г. в отпуск за патологична бременност, след изтичането на който непосредствено е преминала в отпуск за бременност и раждане.


В понятието "досегашен ред" се включва както редът, регламентиран до 1.01.2007 г. за изплащане на обезщетенията и помощите от ДОО чрез осигурителите, така и редът за плащане обезщетенията и помощите на самоосигуряващите се лица, посочени в § 2, ал. 2 от ПЗР на наредбата и на лицата, осигуряващи се чрез осигурителни каси, след заверка на документите за теглене на осигурителните плащания от ТП на НОИ. "Досегашен ред" е и редът за изплащане, предвиден в отменения чл. 10 от Наредбата за елементите на възнагражденията и доходите, върху които се правят осигурителни вноски.

3. Съгласно новата редакция на чл. 40, ал. 4 от КСО осигурителят изплаща на осигуреното лице за първия ден от временната неработоспособност среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила неработоспособността, но не по-малко от среднодневното уговорено възнаграждение. Разпоредбата се прилага само за случаите, когато временната неработоспособност е настъпила след 31.12.2006 г. Съгласно чл. 40, ал. 4 от КСО за първия работен ден от настъпването на временната неработоспособност работодателят изплаща трудово възнаграждение, а не парично обезщетение за временна неработоспособност за всеки период на временна неработоспособност. Осигурителят не изплаща за първия ден от временната неработоспособност среднодневното брутно възнаграждение в случаите, когато временната неработоспособност продължава без прекъсване; когато няма прекъсване във временната неработоспособност, независимо че може да е констатирана с първични болнични листове; в случаите по чл. 42, ал. 2 от КСО, както и в случаите при бременност и раждане. Паричните обезщетения на самоосигуряващите се лица за целия период на временната неработоспособност и при бременност и раждане също са за сметка на ДОО.

Изплащането на възнагражденията за първия работен ден от настъпилата временна неработоспособност не се ограничава до 15 работни дни през календарната година.

4. От 1.01.2007 г. влизат в сила измененията на чл. 163 от КТ и чл. 51 от КСО, според които продължителността на отпуска и изплащането на обезщетенията за бременност и раждане се увеличава на 315 календарни дни. Във връзка с това новите § 3а от преходните разпоредби (ПР) на Кодекса на труда и § 22е от ПЗР на КСО уреждат случаите на разрешаване на отпуска и изплащане на обезщетенията, когато осигуреният социален риск бременност и раждане е настъпил преди 1.01.2007 г. Съгласно § 22е от КСО:

- майките (осиновителките), за които срокът на обезщетението по чл. 50 от КСО не е изтекъл до 1.01.2007 г., но от започването му не са изтекли 315 календарни дни, имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до края на този период.


- майките (осиновителките), за които срокът на обезщетението по чл. 50 е изтекъл до 1.01.2007 г., но от започването му не са изтекли 315 календарни дни, имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до края на този период.


И в двете хипотези, обезщетението на това основание се изплаща, ако майката ползва отпуск при условията на § 3а от ПР на КТ. Във връзка с правото на обезщетение по § 22е от ПЗР на КСО да се имат предвид следните особености:

А. Когато срокът на отпуска за бременност и раждане в размер на 135 календарни дни не е изтекъл към 1.01.2007 г., парично обезщетение по § 22е, ал. 1 от ПЗР на КСО се изплаща само, ако майката ползва остатъка от отпуска до 315 календарни дни въз основа на подадено от нея заявление по реда на чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО - изм., ДВ, бр. 96 от 2006 г.). За този период майката не може да ползва отпуск за отглеждане на детето и да получава обезщетение по чл. 53 от КСО. За същия период тя не може да получава и обезщетение по чл. 54 от КСО, ако работи и не ползва отпуска.
Б. Когато срокът на отпуска за бременност и раждане в размер на 135 календарни дни е изтекъл преди 1.01.2007 г., са възможни следните случаи:
а) към 1.01.2007 г. майката или лицето по чл. 164, ал. 3 от КТ ползва отпуск за отглеждане на малко дете с право на обезщетение по чл. 53 от КСО, или такъв отпуск не се ползва и майката работи с право на обезщетение по чл. 54 от КСО. Във всички тези случаи ползването на правата по чл. 164 от КТ и съответно получаването на обезщетенията по чл. 53 или 54 от КСО продължава и след 31.12.2006 г. Като заварена в тези права майката може да прави промените, предвидени в чл. 164 от КТ, като й се изплаща съответното обезщетение по чл. 53 или чл. 54 от КСО независимо, че остатъкът от 315 календарни дни на срока на отпуска за бременност и раждане не е изтекъл.

През посочения период обаче, майката може да подаде заявление по чл. 45, ал. 1, т. 2 от НРВПО за ползване на отпуск за бременност и раждане по § 3а, ал. 2 от ПР на КТ за остатъка до 315 календарни дни от датата, посочена в заявлението. От тази дата тя прекратява ползването на отпуска по чл. 164, ал. 1 от КТ, съответно оттегля съгласието за ползването му от лицата по чл. 164, ал. 3 или прекратява получаваното от нея обезщетение по чл. 54 от КСО, когато работи. През времето на отпуска по § 3а, ал. 2 от ПР на КТ тя може да получи само обезщетение по § 22е, ал. 2 от ПЗР на КСО. Ако майката прекрати ползването на разрешения отпуск по § 3а, ал. 2 от ПР на КТ преди изтичането му и се върне на работа, тя няма право на обезщетението по чл. 54 от КСО и не може отново да ползва права по чл. 164 от КТ и чл. 53 и 54 от КСО. След изтичането на срока от 315-те календарни дни майката придобива правата на отпуск за отглеждане на дете и може да получава обезщетенията по чл. 53 и 54 от КСО.

б) Към 1.01.2007 г. майката не е заварена с право на отпуск по чл. 164 от Кодекса на труда или с право на обезщетение по чл. 54 от КСО. Например: 135-ят ден от отпуска за бременност и раждане изтича на 31.12.2006 г. включително; или към тази дата тя не се намира в трудово или служебно правоотношение; или осигуряването й за всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица като самоосигуряващо се лице е прекъснато или прекратено. В тези случаи след 31.12.2006 г. майката не може да ползва права по чл. 164 от КТ, чл. 53 и чл. 54 от КСО до изтичането на 315-те календарни дни от срока на отпуска за бременност и раждане.

След 31.12.2006 г. майката може да подаде заявление по чл. 45, ал. 1, т. 2 от НРВПО за разрешаване на отпуск за бременност и раждане по § 3а, ал. 2 от ПР на КТ и да получи обезщетение по § 22е, ал. 2 от ПЗР на КСО по досегашния ред, ако към датата на разрешаване на отпуска е осигурена за всички социални рискове, всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица. По време на ползването на отпуска до изтичането на 315-те календарни дни тя няма право на обезщетение по чл. 53 и 54 от КСО. Право на такова обезщетение тя може да придобие след изтичането на остатъка от срока на 315-те календарни дни, ако е осигурена за всички социални рискове, за всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички социални рискове без безработица към пораждане на правото.
5. Когато към 1.01.2007 г. майката не е била осигурена и не е ползвала отпуск за бременност и раждане в размер на 135 календарни дни, но към тази дата не са изтекли 315 календарни дни, тя ще има право на парично обезщетение за остатъка до изтичането на този период, ако за нея възникне осигуряване за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица и й бъде разрешен отпуск. В този случай паричното обезщетение се изплаща от съответното ТП на НОИ.

# 12
 • Мнения: 288
.. ако сте от София, и имате възможност се свържете с мен .. или на ЛС .. или на office@radomit.com .. за да разгледам случая Ви подробно ..

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 117
Явно ще обжалвам. Ако някой може да ми дадет съвети как - ще бъде чудесно. Очевидно скоро няма да видя болничните си Cry

# 14
 • Мнения: 624

                                               до Директора на Столично управление "Социално осигуряване"

                                               жалба

                                              от ....................

                                             против разпореждане ............./16-11-2007г.

                                   

                                  Уважаеми Г-н Директор ,

Не съм съгласна с разпореждане №................поради ,което го обжалвам пред вас в законоустановеният срок.
На дата еди коя си родих детето ............От ..........2007 съм в болнични поради ..................
...........................,предвид така описаната фактическа обстановка  считам че разпореждане ............./16-11-2007г.е незаконосъобразно и моля да го отмените

дата                                                                подписвсе пак я поговори със счетито и и покаже писмото на  НОИ  дето ти рейснах в частвост ей тоя текст


След 31.12.2006 г. майката може да подаде заявление по чл. 45, ал. 1, т. 2 от НРВПО за разрешаване на отпуск за бременност и раждане по § 3а, ал. 2 от ПР на КТ и да получи обезщетение по § 22е, ал. 2 от ПЗР на КСО по досегашния ред, ако към датата на разрешаване на отпуска е осигурена за всички социални рискове, всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица. По време на ползването на отпуска до изтичането на 315-те календарни дни тя няма право на обезщетение по чл. 53 и 54 от КСО. Право на такова обезщетение тя може да придобие след изтичането на остатъка от срока на 315-те календарни дни, ако е осигурена за всички социални рискове, за всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички социални рискове без безработица към пораждане на правото.


А и по-нагоре ви обещаха помощ ,защо не се свържете с човека може да ви е от полза......аз вече нищо май няма да смея да напиша щото наскоро ме обвиниха в един др. подфорум ,че си търся клиенти из форума нещо тъпо и нелогично .(..

Последна редакция: пн, 03 дек 2007, 20:27 от donna2

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт