Класически коледен кейкhttp://www.deliaonline.com/recipes/the-classic-christmas-cake,1293,RC.html

Съставки

1 lb (450 g) currants – по-тъмните стафиди
6 oz (175 g) sultanas – светли стафиди
6 oz (175 g) raisins – някакви стафиди
2 oz (50 g) glacé cherries, rinsed, dried and finely chopped – захаросани, сушени череши, ситно нарязани
2 oz (50 g) mixed candied peel, finely chopped – захаросани цитрусови кори (сладко от цитрусови кори), нарязани на дребно
3 tablespoons brandy, plus extra for 'feeding' – 3 с.л. бренди, плюс още за „подхранването”
8 oz (225 g) plain flour – обикновено брашно
½ level teaspoon salt – ½ ч.л. сол
¼ level teaspoon freshly grated nutmeg – ¼ ч.л. настъргано индийско орехче
½ level teaspoon ground mixed spice – ½ ч.л. „смесена подправка” (канела, индийско орехче, бахар, джинджифил, кориандър)
8 oz (225 g) unsalted butter – несолено масло
8 oz (225 g) soft brown sugar – кафява захар
4 large eggs – големи яйца
2 oz (50 g) almonds, chopped (the skins can be left on) – накълцани бадеми, може и с люспите
1 level dessertspoon black treacle – 1 десертна лъжичка меласа (петмез)
grated zest 1 lemon – настъргана кора на 1 лимон
grated zest 1 orange – настъргана кората на 1 портокал
4 oz (110 g) whole blanched almonds (only if you don't intend to ice the cake) – цели, бланширани мадеми за украса

Ще ви е необходима 20 см кръгла форма за кекс или 18 см квадратна тава, подмазана и покрита с хартия за печене. Завържете една лента от хартията и около формата за печене за допълнителна защита.

Трябва да започнете подготовката за кейка вечерта преди деня, в който ще го печете. Това, което трябва да направите е да измерите сушените плодове, да добавите захаросаните цитрусови кори и всичко това, заедно с брендито да го размесите много равномерно в купа. Покрийте купата и оставете да абсорбира брендито за 12 часа.

На другия ден загрейте предварително фурната на 140С. Отмерете останалите съставки, като си отбелязвате по рецептата, за да сте сигурни, че всичко е приготвено.

Започнете с пресяването на брашното, солта и подправките в голяма купа, като вдигате ситото високо, така че да вкарате повече въздух в брашното. После, в друга голяма купа разбъркайте маслото и захарта докато стане леко, светло и пухкаво. Разбийте яйцата в отделна купа и добавяйте от тях към кремообразната маслена смес по лъжичка, като продължавате да разбивате, докато цялата яйчена смес се поеме. Ако така бавно добавяте яйцата, сместта няма да се пресече. Ако все пак това се случи, не се притеснявайте, всеки кейк, пълен с толкова хубави неща ще е вкусен. Когато сте добавили всичката яйчена смес, добавете брашното с подправките, като бъркате много нежно, без да разбивате изобщо. (Така ще запазите ценния въздух вътре.) Сега добавете сушените плодове, цитрусовите кори, счуканите ядки, меласата и накрая настърганите кори на лимона и портокала.

След това, като използвате голяма кухненска лъжица, преместете сместта в подговената форма за печене, разстелете равномерно с опакото на лъжицата и ако не възнамерявате да правите глазура, лекичко наредете целите бланширани бадеми във формата на кръг или квадрати по пвърхността на кейка. Накрая покрийте формата с двойна хартия за печене, на която има малка дупка в средата (колкото монетка) – това дава допълнителна защита при продължителното печене. Печете кейка на най-ниската решетка във фурната около 4 ½ - 4 1/3 часа. Понякога печенето може да отнеме още ½ до ¾ часа, но при всички случаи не проверявайте дали е готов преди 4-тия час.

Охладете кейка за около 30 мин. във формата, после го преместете на решетка докато се охлади напълно. Когато е изстинал, го „подхранете” – направете малки дупчици по повърхността на кейка с клечка за зъби, после залейте с няколко чаени лъжички бренди, опаковайте с двойна хартия за печене, стегнете с ластик и или опаковайте отново с фолио, или поставете в плътно затварящ се съд. Оттук насетне можете да го „подхранвате” на произволни интервали докато дойде време за глазурата или за сервиране.

Моите забележки:
Правих този кейк за миналата Коледа. Изпекох го около 3-4 дена преди Коледа и поне по 1 път на ден го "подхранвах". Използвах бренди Плиска резерва. Формата ми за кейк беше малко по-широка от 20 см, следователно стана малко по-тънък и го пекох около час по-малко от посоченото в рецептата. През дните на престой го държак добре опакован на остъклената, но все пак студена тераса.

Ето и не особено ясната представа за моя кейк (снимката горе е от оригиналния източник):