Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 2 026
не знам дали сме обсъждали темата, но като се пусне "сметана" в търсачката излизат десетки рецепти, а мен ме интересува следното:

значи за готвене на солени ястия можем да избираме между заквасена и течна сметана. Дотук добре. Сега, има ли някаква разлика коя от двете ползваме при печене във фурна и готвене на котлон.  Направило ми е впечатление, че заквасената сметана поне в моята фурна посмъртно за нищо не става, а обратното - става чуден сос в тенджера/тиган на котлон.

Чета сега една рецепта за тиквички заляти със сметана объркана с яйце и сирене и се пекат. Ама не пише коя сметана.

Споделете наблюдения, момичета, с таквоз невежо като мен Razz
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Здравей ray Very Happy


Най-лесно, ще ти бъде да приемеш, че заквасената сметана е като киселото мляко(затова и е заквасена), но с високо съдържание на мазнини - от тук Arrow че можеш да я използваш в рецепти, в които по принцип би изполвала к. мляко!

Течната(или сладка) сметана е подобна на прясното мляко и по същата логика я използваш в рецепти вместо прясно мляко.

 По принцип, когато се каже сметана се разбира течната, а при използването на другата, би трябвало да се казва допълнително, че се използва заквасена сметана!

Идва въпросът, защо въобще използваме  сметана, а не прясно или кисело мляко! Това е, защото се подобрява вкусът на сосове, сладкиши, кремове и въобще сметаната придава по-богат и пълен вкус на рецептите! Е разбира се за сметка на калориите!:roll:  

Тук в Чехия се използва много сметана, но аз гледам да я ограничавам доколкото е възможно, точно заради маслеността и я заменям когато мога, съответно с прясно или кисело мляко!:wink:  

Дано да съм била полезна Very Happy
Цитирай

Варна

Мнения: 2 616
Течната сметана за готвене (без захар) придава невероятен вкус на всички ястия, без значение как и къде ги приготвяш, докато когато аз готвя със заквасена, пак се получават нещата но трябва да прибавя далеч повече подправки и малко топено сирене, за да се получи онзи мекия и специфичен вкус на ястията. Единственото предимство на заквасената сметана е че е около 3 пъти по-евтина от течната, която пък придава три пъти по-добър вкус на ястията. Винаги , когато взимам сметана трябва да избирам между цена и качество.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.