Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ноем. 2007, 19:16 ч.

Внушавам ли си или съм права?

 • 1 894
 • 31
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 437
Преди време бях пуснала писмо до сп."Моето дете" за участие в конкурс. Спечелих награда за него.
В бр.12 от Декември 2007г виждам реклама на Памперс, която удивително копира моето писмо за конкурса.
И понеже съм доста афектирана, искам да ми кажете права ли съм или си внушавам, че това е сбит преразказ на моят текст и са "откраднали" споделеното от мен.

И понеже не мога да намеря списанието, в което са публикували писмото ми, ще ви копирам това, което е останало в комютъра.

Всяко дете се чувства добре и сигурно, когато знае какво ще се случи. Изграждането на традиции в храненето, разходките, обличането и спането осигуряват стабилност и увереност в малкото човече. Откакто го осъзнах, спряха и проблемите със заспиването. То се превърна в удоволствие и за двамата.
Всяка промяна трябва да става постепенно, леко и незабележимо. В противен случай детето се изнервя и чувства неспокойно, страх го е.
Вечерното заспиване си има ритуали, чиято последователност води до съня, бавно и постепенно. В момента ритуалите при нас са според възрастта и уменията на моето дете.
Първо е подготовката за банята. Влизаме заедно и докато наглася водата, той си подрежда играчките в легена за игра. Чашки, рибки, гумено мече, плуващо мече и лъжичка. Когато съм готова тичаме (бързаме) да съблечем дрешките и се пъхаме вътре. Започват шумни игри, между които го изкъпвам. Все още банята е място за интересни игри, а не просто място за измиване на тялото. Следва обличането, което също си има своя последователност, но няма да се впускам в описание на това.
Следва забъркване на млякото с негова помощ. Отваряме микровълновата печка заедно, после я отваряме заедно. Това си е нещо типично за вечерта, защото по друго време на деня това е забранено да се прави. После ми помаха да разбием хубаво млякото в шишето. Отиваме до леглото, където изпива млякото, а аз му говоря тихо и нежно. Казвам му колко го обичам, галя го и му пея “Мила моя мамо”. После занасяме мръсното шише в кухнята и измиваме зъбките. Следва гушкане и занасяне в леглото. Ако иска, винаги му разрешавам вземе някоя любима играчка. Най-често количка или чашка. Така не се чувства ощетено и че любимите играчки са там, а той в леглото. Давам му хавлиената кърпичка, с която спи от бебе, погалвам го по челцето, целувам го и му казвам “Обичам те”. Изгасвам лампата и излизам от стаята. Това са ритуалите от месеци. Те го успокояват и приспиват.
Следобедният сън протича малко по-различно. Първо се обядва, после казваме “Чао” на играчките, гушкам го и го нося в стаята. Естествено, ако иска да вземе някоя количка да спи с нея му разрешавам. Затваряме вратата, пускаме пердетата (отново заедно и е любим момент), взимаме хавлиената кърпичка от леглото и лягаме на спалнята. Заспива за около 10-15мин. През деня заспива на спалнята, защото когато се събуди е свободен да стане и дойде при мен. Понякога го галя по главичката и заспива моментално, но гледам да не се превръща в навик, въпреки, че ми е ужасно приятно. Сега в момента правя постепенна промяна с цел да заспива без да лежа до него. Вместо да лягам, сядам на спалнята. По някое време ставам и отивам до вратата, после пак се връщам. Не правя нищо, с което бих го разсънила. Сега започнах да излизам от стаята с думите “Ти спинкай, мама ей сега идва”. Отивам до кухнята и пак се връщам. Засега още не е заспал, но виждам, че се унася и не ме чака. Постепенно свиква с тези мои действия и не ме вика, не плаче, не става от леглото.
Това е моята успешна тактика. Ритуали, следващи един след друг, в определена последователност и плавни промени, които не стресират и разстройват детето.
Стана много дълго, но се надявам, че бях изчерпателна и това, което написах ще бъде от полза поне на една майка, читателка, на вашето прекрасно списание.
Сърдечни поздрави от мен!

Д. Т., майка на Л. на 1г.8м., от София


Ето и снимка на текста от рекламата на Памперс.http://www.ww.snimka.bg/photo.php?photo_id=4607060
Дано успеете да го прочетете, не успях да го снимам по-добре.

Кажете ми, ако според вас мислите и написаното от мен е откраднато, какво да направя?
Или пък смятате, че двата текста нямат нищо общо и идеята не е открадната  Thinking


# 1
 • София
 • Мнения: 36 901
Не се изненадвай. Затова се пускат тези конкурси. Целите са поне 2 - популяризиране на марката и заинтригуване на потенциалните или настоящи потребители + събиране на идеи и проучване на потребителските нагласи. Подхвърлят после някое подаръче, и честито. Иначе знаеш ли колко пари трябва да платят за експерти и социологически проучвания?!

Никакво връзване повече! На когото му трябва информация, да ми плати.

# 2
 • Мнения: 4 323
Хората цели книги написаха така-издателство обявява конкурс за роман...гепят си каквото им трябва и "сбогом, продължавайте да пишете в този дух!"  Rolling Eyes

# 3
 • София
 • Мнения: 2 437
Много гадно така Confused Усещането е много кофти.
И тъпото е, че конкурса беше на списанието за това как приспиваме бебчовците.
Хайде, поне те да го бяха използвали, а то...Памперс в реклама на пелени Tired

Шушон, подписът ти е съвсем по темата...нарочно или не

# 4
 • България
 • Мнения: 1 090
Даа,не си вну6ава6,при нас стана така 2 пъти,особено единия бе6е направо скандален,не сме в България,но и тук правят така Wink
Има6е обява  за реклама на един 4ипс на наи- известният производител тук.Мъжът ми прати,но разбира се, не спе4ели; месеци след това неговият текст,без грам промени дори ,се лепна на опаковката и си стои там и до днес Mr. Green тои не може да повярва как го изиграха,кои знае кои е взел хонорар вместо него..поне да бяха му благодарили,не е толкова за наградата...
От тогава знам ,4е тези конкурси са с цел крадене на идеи или работа без запла6тане,преди бях наивна и съм пра6тала,но ве4е не Stop

# 5
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 13 949
a когато подписа съгласие за участие в конкурса на списанието прочете ли условията? какви бяха те? текста става ли тяхна собственост и могат ли да разполагат с него, включително да го продадат? ако да - продали ли са го на Памперс?
провери по този ред и може да си отговориш сама  Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 36 901
Ако изобщо е имало публикувани някакви условия. В БГ такова нещо не съм видяла

# 7
 • Мнения: 1 172
Струват ми се много близки двата текста. Не участвам в такива конкурси точно заради тези практики. Същото е и със снимките на деца - едно балонче в ХИТ и после детето ти става бебе на ...., а и може да получиш безплатни снимки.

Не отговарям и на въпроси във форума, които ми приличат на журналистическо проучване. Защото е много лесно да се пусне една тема тук и да се изнесат някакви резултати.. А колко са верни, никой не си прави труда да проучи. Пресен пример от преди лятото ми е проучването и обхождането на частните градини. Известно време преди това в уж сериозен вестник /няма да споменавам името му/ четох уж задълбочени сравнения - цени/условия/предимства и недостатъци на частните градини.  Тръгнах да ги обикалям. Е да, ама не. С нищо информацията, която прочетох във вестника, не ми помогна. Напротив. Заблуди ме и ми загуби ценно време в безмислени обиколки. Оттогава станах още по-мнителна за това различните теми с каква цел се пускат и как някой след 3 дни си скалъпва уж сериозното материалче, а реално с нищо не ни помага на нас родителите - черпи непълна информация оттук и после заблуждава останалите. Няколко факти от моето проучване: не всички градини работят през лятото, повечето почиват по 1-2 месеца; не видях никъде, че частните градини обикновено работят до 16:30-17:00; в част от градините се организира "зелено училище" няколко пъти годишно -ако детето ти не е записано, няма кой да го гледа тук; не всички градини, които предлагат транспорт, предлагат тази услуга за всички квартали в София и това не зависи от отдалечеността на квартала, а от броя на децата в околните квартали; и т.н... разминавания. Всичко това ме наведе на мисълта, че материалът е достатъчно повърхностно списан - сглобен от мнения по разни форуми, без нужното задълбочено проучване. Съответно с много пропуски и неточности и никому полезен.

# 8
# 9
 • Мнения: 4 323
Много гадно така Confused Усещането е много кофти.
И тъпото е, че конкурса беше на списанието за това как приспиваме бебчовците.
Хайде, поне те да го бяха използвали, а то...Памперс в реклама на пелени Tired

Шушон, подписът ти е съвсем по темата...нарочно или не
Подписът го сложих след две запитвания на лични могат ли да бъдат използвани мои мнения от форума във вестници. Не може, не ща и ми е забранено  Crossing Arms

# 10
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 13 949
Ако изобщо е имало публикувани някакви условия. В БГ такова нещо не съм видяла
Naughty винаги има условия - и за участие в конкурси и при регистриране във форумите - трябва само някой да чете, а не да натиска Аccept без да погледне какво приема  Peace
нямам предвид авторката на темата, а цитирания пост

# 11
 • София
 • Мнения: 36 901
изобщо не участвам в подобни истории. И в списанията къде са публикувани подобни условия? Някъде да има написано, че всичко написано от потребителите в писма става собственост на компанията или списанието и може да разполага с тях както намери за добре? Посочи ми поне един пример. И нямам предвид форумите, а списания, вестници и електронни предложения за конкурси и читателски идеи.

# 12
 • Мнения: 4 323
Целта на доста от конкурсите у нас е да се заредят някои "автори" със свежи и безплатни идеи.  Tired

# 13
 • София
 • Мнения: 2 437
norah, при вас пък съвсем гадно! Нямам думи.

Goody, не, не съм подписвала нищо, нито пък съм прочела някъде това за което говориш.
Ето сега,в този брой пак има призив "Пишете ни!" на тема "..." и награди. Прочетох много внимателно условията за участие в конкурса :
*изпратете на адрес...
*посочете данните си
*отбележете конкурса, за който участвате
*редакцията не връща изпратени снимки и писма
* наградите ще бъдат изпратени..и бла-бла за наградите

При същите условия участвах и аз. Изпратих писмото по мейла и после си получих наградата. Да, изпратих и снимка, която ми поискаха, но за нея знам, че могат да я използват и друг път. Но никъде не пише нещо повече за конкурсите.

Та, така...открих май "топлата вода" за конкурсите по зададена тема.
Ще си имам обеца на ухото Tired

Шушон, във връзка с подписа ти, на няколко пъти срещам статии, в които са включени мнения на потребители от форума по дадена тема без да е споменато от къде са. А някои от тях са доста характерни и ги помня от темата.
Последното, което прочетох, беше в някакъв вестник (майка го купува и не му помня името) за Витомир Саръиванов. Та, автора на статията/интервюто беше вметнал как хората го оприличавали на Фродо и Сънчо.  Е, сигурно я помните темата. И аз съм писала в нея, и ако не се лъжа само на две от нас ни прилича на Сънчо. Съвпадение? Не мисля.

Някои хора са намерили на баницата мекото. Mr. Green# 14
 • Мнения: 214
Целта на доста от конкурсите у нас е да се заредят някои "автори" със свежи и безплатни идеи.  Tired
Е не са съвсем безплатни. Нали победителят печели награда. Наградата е откупа за идеята ти.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт