Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • България и никъде другаде
 • Мнения: 641
Искам да споделя с вас как една моя приятелка гледа детето си до 6 месеца и половина само на кърма.Знам,че това е добре според новите тенденции и детето е добре на килограми.Обаче то е нисък хемоглобин 108 и тя вместо да го храни разнообразно дава Малтофер. То не искало да яде друго.Поемало само 1-2 лъжички каша и пюре. Детето ми изглежда доста вяло и не се усмихва. Имам ли основания да се притеснавам за него и нея?Не смея и да и се меся

Последна редакция: пт, 30 ное 2007, 11:58 от nellykoyo

# 1
 • София
 • Мнения: 3 063
Едва ли проблемът е от храненето.

# 2
 • България и никъде другаде
 • Мнения: 641
Едва ли проблемът е от храненето.
А от какво?

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 469
Мисля,че основателно се притесняваш за приятелката си и бебето и.Действително по новите тенденции детето до 6м е на карма, което аз не одобрявам(лично мнение),но все пак всеки решава как да гледа детето си

# 4
 • София
 • Мнения: 3 063
Едва ли проблемът е от храненето.
А от какво?

Не знам, обаче, след като наддава добре, явно му стига кърмата. Какво казва лекарят?

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 9 534
Ако сега започва захранването,няма как бебето да яде повече и разнообразно.Може би когато си го виждала да му се е спяло.Не знам.Зависи колко време сте заедно и какви са ти наблюденията,а още повече какво е мнението на майката.

# 6
 • България и никъде другаде
 • Мнения: 641
И аз не одобрявам късното захранване,понеже съм чела,че запасите от желязо на бебо се изчерпват до 4тия месец и след това храната набавя нужните. Аз моят Иван го захраних рано и слава на Бог расте здрав и енергичен. Майката не забелязва нищо нередно и не се безпокои.А аз съдя по развитието на моето дете и как на такава възраст то не спираше смеха си.

# 7
108 не е опасно нисък хемоглобин. Деца, които са захранвани на 3-4 месеца са имали и по-нисък.
Аз захраних моето дете на 7 месеца, преди това само кърма и всички показатели бяха в норма.
Децата са различни. Едни са "вяли", други са бесни. Аз познавам "вяли" деца които са на АМ и захранени на много ниска възраст.
честно казано, бих я посъветвала да потърси мнението и на друг лекар, за това дали детето има нужда от малтофер.
Може да звучи злобарско, но ще го кажа. Детенцето може да не обича да се среща с хора и затова да не се усмихва. Те не са машинки за усмивки и си имат предпочитания на кой да ги дават.
N.B. Проверих на дъщеря ми хемоглобина на 6 мес. - бил е 106. Тогава говорих с двама лекари и те ми казаха, че си е съвсем добре и да не и давам нищо.

Последна редакция: пт, 30 ное 2007, 12:38 от N a d i a

# 8
 • София
 • Мнения: 9 006
Може да е от бедната храна, която получава. Но може да има и друг, здравословен проблем. Хемоглобинът наистина му е доста нисък и мисля,че се нуждае от консултация с педиатъра, а не от свободни съчинения и догадки.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 371
И аз захраних бебето ми на шест месеца. Няма проблем. Тук може да си правим какви ли не догатки - от кърмата ли е, от нещо друго ...?

Аз лично бих се посъветвала с педиатъра с какво да му покача хемоглобина от страна на храна, а не с някакви добавки.

А и да не забравяме, че едно бебе е много различно от друго. То близнаците са коренно различни, какво остава за другите. Бебето може да си е такова - недоверчиво и да не се смее на всвки. Има много енергични, има и заспали. То така е и с нас - възрастните.

# 10
 • Русе
 • Мнения: 48
Как точно можеш да и повлияеш?Тя се е наслушала на критики и заплахи,сигурна съм,понеже до скоро бях като нея.Никой не се сети да ме пита с какво да ми помогне,но пък всеки,който знаеше,че отлагам захранването ме изкарваше най-ужасната майка,дето е готова да подлага детето си на експерименти,ами да,нали не вървя по утъпкания път,не слушам баби и лелички,нито доброжелатели,дето само на думи искат да "помагат",а в същност им харесва да се месят и да натрият носа на такава като мен-различна.Имам познати в Германия и в Австралия и помолих да разберат как стоят там нещата.И в двете държави,а и в много други е прието вече късното захранване,дори забраняват захранване преди 6мес.Разбира се всяка майка решава сама за нейното дете,но тенденциите са такива в белите държави поне.В БГ нещата може и да се променят след 20-30год.,когато ние,сегашните майки станем баби и пак повечето ще са склонни да натякват на мамите,че ние сме си гледали бебетата тъй и нищо им няма,пък който не захранва от като го роди,ще има да пати,че и детето и то горкото.На бележката от лабораторията са написани нормалните нива на хемоглобина за възрастни,а не за бебета.Изследването дава20% отклонение,т.е.може да е с 20% нагоре или надолу от 108,така че и това не е сигурно и точно.Ако бебчо има розови бузки и червени устнички,предполага се,че е добре.Точно в тази възраст,между 6 и 8мес.те имат физиологично понижен хемоглобин,това е нормално и с времето се променя.Тя все пак от тук нататък ще го захрани с нещо-ако не иска пюре,може и с каша,все от някъде ще започне.Аз водя моето бебче на частни прегледи при една лекарка,която сега е доцент,цял живот е била детски лекар и не съжалявам,че я послушах,макар да ми беше много трудно да се боря срещу течението(имам предвид това прословуто късно захранване и упреците,които отнасях от всякъде).Така че ако наистина искаш да и помогнеш,по-добре я поздрави за смелостта,вместо да я шашкаш,тя и без това достатъчно се самобичува.Много и е трудно,вероятно се колебае дали постъпва правилно заради огромния натиск от околните,от друга страна иска най-доброто за бебето си,тя  затова е отлагала чак до сега и има нужда поне един човек да я подкрепи.Дали е била права или не,времето ще покаже.Надявам се да се окаже права(както и аз).Преди 50 год.са осолявали бебетата и пак са ставали хора.Ами ние сега защо не го солим,лоши майки ли сме?Всяка прогресивна идея среща стена от съпротива и трудно си проправя път,но специално в случая майката има право да реши за своето дете и никой няма право да и се бърка.Ако наистина искаш да и помогнеш,попитай я как,но без да и се месиш в и без това трудния живот.

# 11
 • пяната на дните
 • Мнения: 682
Винаги съм се изумявала от това как разни хора не само имат "лично мнение", но и го натрапват на останалите, по въпроси, за който световните здравни организации са се произнесли. Вярно, че и медицината греши, но повярвай ми, nellykoyo, шансът ти да грешиш е доста по-голям. Лекар ли си, какво знаеш за хемоглобина, или баба ти нещо ти е казвала?

# 12
 • Холандия
 • Мнения: 581
От това , което аз сым чела, запасите от желязо стигат до 9 месеца. Не е рядко срещано, някой деца например и до 12 месец да не поемат месо например и да са с нормален хемоглобин. Аз, и повечето мои приятелки давахме само кырма (или АМ) и захранихме децата на 6 месеца  бавно и постепенно - всички те са МНОГО жизнени, пухкавички и изглеждат и се дыржат като много здрави и щастливи деца. Виктор се захрани с месо на 7 месеца, а наистина го прояде чак кым 8-ия , тогава чак и дадох храни с глутен. В много страни в момента това е всеобща практика, и децата там в никакыв случай не са поголовно анемични и болни, дори напротив.

Ако малко дете отказва да се захрани (под малко разбирам около 6 месеца), сыветыт който на мен ми дадоха е да не настоявам - защото самото дете може би казва че или тази храна за него може да е алергична или че стомахчето му не е готово да  приеме захранването.

# 13
 • Мнения: 805
А защо не пробва тя самата да си увеличи приема на желязо - ако иска и с Малтофер - така би трябвало през кърмата да достига и до бебето. Доколкото аз знам най-добре се усвоява желязото през кърмата, защото иначе може да му дава и Малтофер, и други подобни, но организма на детето може просто да не го усвоява.

# 14
 • Мнения: 545
Аз съм на мнение, че майката, за която говориш, си има глава на раменете да мисли и че няма какво ти да се тревожиш за чуждо дете. Щом така е решила, значи си е преценила. Освен това, нейното дете хич не е единственото, захранено на 6 м. по новите тенденции. Аз лично избрах да захраня на 5, на 6 дъщеря ми имаше хемоглобин 109 и педиатърката искаше да изписва малтофер. Аз не се съгласих и на своя глава отказах. Почнах постепенно да въвеждам броколи, карфиол, цвекло, към 7 м и месо и резултатът беше хемоглобин 132 на повторните изследвания. За усмихването - то си е до темперамент, но повечето деца не се смеят пред хора, които малко познават. Въобще приеми каквото тя е решила, независимо дали ти се струва най-правилното и дали ти така би постъпила, ако беше на нейно място, и хич не се меси в нейните работи и не давай съвети, защото за тази цел си има педиатри. А и както е написала Водна лилия, аман от лелки и тем подобни, дето все ще те критикуват и дето все знаят повече от теб. Всичко написано по-горе е с най-добри чувства към теб и твоята загриженост Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт