Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София, Овча купел 2
 • Мнения: 512
Здравейте, искам да споделя тук нещо, което силно ме подразни вчера.

Отивам да прибирам звяра от градината и госпожата ми излиза с един списък кое дете какво си било поръчало от дядо Коледа (става въпрос за тържеството там).

Пък нашият си поръчал нещата, които добрият старец ще му донесе вкъщи под елхата, все пак, писмо сме писали...
От 2 седмици вече обяснявам, че това в градината ще бъде един преоблечен чичко, така, само за тържеството, а ИСТИНСКИЯТ дядо Коледа ще се промъкне вкъщи в коледната нощ и ще ни остави подаръците под елхата. Не искам детето да се обърква повече от наложителното, нали така. Че то с толкова предрешени и маскирани дядоколедовци по магазините и по телевизията ще реши, че "дядо Коледа" е някаква различна порода хора.

Та така. Ще ни съберат пари за почерпка на самото тържество, няма проблем.

Защо обаче трябва да купувам подарък, само за да може той да го получи там пред другите деца?
Искам да му подарим 100 неща, но това ще стане вкъщи.

Защо ТРЯБВА да купувам нещо, което да му връчи някой друг?

Това ми заприлича на поредното извиване на ръце от страна на градината - всяка седмица театър - няма "не искам", няма "не ми допада постановката" - всички ще ходят, всички ще плащат.
Не съм за 2-та лева, не ме разбирайте погрешно. Но моето дете се плаши понякога от някои герои/актьори и когато съм молела госпожата да не го взима на представлението (въпреки, че съм платила за него), тя ми заявява, че не можела да го остави сам в групата, докато те са на театър, а лелката си "имала друга работа". Това беше малко встрани от темата.

Та - въпросът ми е - вие купувате ли играчки, които детето ви да получи на тържеството в детската градина?

А госпожите съветват си се с вас по този повод, или просто ви връчват съписъка?

Мисля си, че бихме могли да съберем пари и да купим лакомства и нещо дребничко - еднакви пакетчета за всяко дете и "дадо Коледа" да им ги раздаде?

Няма ли така децата да получат много различни (като стойност) подаръци и съответно да започнат да си завиждат и да се карат?

И нали се сещате, че не мога да направя бойкот на мероприятието, защото така детето ми ще бъде ощетено.# 1
 • в моя дом
 • Мнения: 1 022
При нас в яслата, защото за градината на големия още не са казали какво ще правят, искат 10 лева за играчки. Да обаче моето детенце си иска подарък от дядо Коледа и аз ще му занеса, такъв, който да си го вземе в къщи след тържеството. На Коледа пак ще си получи подарък. Големия също го пускам да ходи на театър в градината, не че аз не го водя отделно, но защо да го деля от колектива насила. Те ако видят, че не му е добре и се плаши едва ли ще го държат насила (де да знам).

# 2
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Да купувам подаръци. Не го възприемам като "извиване на ръцете", а като още един празник за радост на децата. Изобщо това с дядо Коледа много повече вълнува родителите и децата на 6, 7 години отколкото малчовците, за тях щом е празник, веселба и има подаръци все е добре.
Тържества с Дядо Мраз в градините имаше още когато аз бях дете. И тогава списъците се лепяха на вратите, нищо ново под слънцето.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 220
В нашата ясла ни казаха да занесем подарък по наш избор за детето си. Отделно украси, пари за почерпки и т.н. Не знам, не ми се видя нередно, ще си направят хубав празник, а и детето вкъщи няма да види дядо Коледа все пак, нали? Поне моето. Учат вече стихчета и на мен ми става хубаво като си го представя. Жалко само, че няма да можем да присъстваме, дано им направят хубави снимки.

# 4
 • София, Овча купел 2
 • Мнения: 512
Да обаче моето детенце си иска подарък от дядо Коледа и аз ще му занеса, такъв, който да си го вземе в къщи след тържеството. На Коледа пак ще си получи подарък. Големия също го пускам да ходи на театър в градината, не че аз не го водя отделно, но защо да го деля от колектива насила. Те ако видят, че не му е добре и се плаши едва ли ще го държат насила (де да знам).


Да, подаръците няма да остават в градината, ще си ги вземем вкъщи - но някой може ли изобщо да ми обясни смисъла на мероприятието?

И дразнещото е, че дори не се посъветваха с нас, дума не обелиха какво ще е това тържество, дори не знам кога е, а просто ни представиха списък, все едно - длъжни сме, както сме длъжни да си плащаме таксите за детска градина.

А за пускането на театър - въпросът е, че той самият не иска да ходи, плаче и се тръшка още от предния ден (знам, че се страхува понякога). Но - задължително било за всички, това не го приемам и толкоз! Naughty

# 5
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
При нас театъра не е задължителен, но е ясно, че ако детето не ходи то ще спои само с лелята. Всички други са в салона.

# 6
 • София, Овча купел 2
 • Мнения: 512
"Лелята си има друга работа, не може да се занимава с него, как така?! Всички отиват и той ще дойде!"
Това е отговорът на многобройните ми молби да не го насилват да ходи в салона и да гледа пиеските. И пак подчертавам, че не съм отказвала да плащам за театъра, така че не виждам какво губят...

Въпросът ми е друг - детето ми знае, че аз ще купя някаква играчка, знае, че ще я предам на госпожата и че то ще "получи" тази играчка от някакъв непознат, които се е маскирал като дядо Коледа.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 505
Аз пък предпочитам точно този вариант, който на вас са ви предложили, а именно индивидуален подарък за всяко дете, според желанието му . В нашата градина се събират пари и се купуват еднакви подаръци за всички, прилича малко на отбиване на номера, защото подаръците са китайски боклуци еднакви и за момичетата и за момчетата.
Колкото до преекспонирането на дядо Коледа, аз лично нямам грам такива притеснения. Мисля, че единствено в градината ще им се даде възможност да го видят отблизо, до поприказват с него и да получат подарък. Аз имам незабравими детски спомени от дядо Мраз и въпреки че и нас не ни допускат до тържеството се надявам и за детето ми това да е преживяване.

# 8
 • София
 • Мнения: 581
При нас на първата проведена родителска среща всички решихме да съберем по 10лв. и да се купят с тези пари няколко големи и занимателни играчки, които да са за цялата група, а за всяко дете да има по малко пакетче с 'лакомства'. Така в групата ще имат нови играчки, на които всички да се радват и няма да си сравняват кой какъв подарък е получил.
Отделно всяко дете ще получи вкъщи достатъчно подаръци от дядо Коледа, баби, дядовци и лели  Wink
Иначе за театър май и при нас от всички събират.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 505
Сега видях последния ти пост, който малко обезсмисля мнението ми. Не зная какво да кажа, защо аз се стремя да запазвам малките чудеса в живота на детето ми колкото се може по-дълго.

# 10
 • София, Овча купел 2
 • Мнения: 512
При нас на първата проведена родителска среща всички решихме да съберем по 10лв. и да се купят с тези пари няколко големи и занимателни играчки, които да са за цялата група, а за всяко дете да има по малко пакетче с 'лакомства'. Така в групата ще имат нови играчки, на които всички да се радват и няма да си сравняват кой какъв подарък е получил.
Отделно всяко дете ще получи вкъщи достатъчно подаръци от дядо Коледа, баби, дядовци и лели  Wink


 Peace
Ето, значи може! И аз бих била по-доволна на такъв вариант.

...аз се стремя да запазвам малките чудеса в живота на детето ми колкото се може по-дълго.

Какво точно имаш придвид?

# 11
 • у дома
 • Мнения: 5 610
При нас театъра не е задължителен-мойто дете обича и ходи с желание,но неговото приятелче и още няколко дечица плачат и събират от всички групи деца и една леля ги пази,така че повдигни въпроса пред директораката защо да не може?Ако трябва директорката ще стои през този половин час при тези деца,които няма да ходят на театър,няма да й се подрони авторитета ...
А за празника -при нас е прието всеки родител да си занесе опакован и надписан подарък ,но без да видят децата и учителките го скриват в един чувал,така че детето не знае,че ние сме го занесли.А иначе до желанията-миналата година за детската не помня какво беше измислил,ама не успях да го открия и взех друг подарък,просто му казах,че джуджетата не са могли да направят каквото иска и затова.

# 12
 • София, Овча купел 2
 • Мнения: 512
Да де, ама той вече знае, че това в градината няма да е истинският дядо Коледа.
Сега ще ми кажете, че не е трябвало да му казваме това, но всъщност ние решихме, че така дядото придобива още по-мистичен и тайнствен характер - нали идва само, докато всички вкъщи спим? "Ние няма да го видим, но той вижда дали сме слушали през годината..." И така нататък.
Много искам детето ми да вярва в дядо Коледа и изобщо в неща, които подхранват въображението му. Всичко, заради което детството е толкова хубаво и незабравимо.
Откъде-накъде въпросният дядо ще се разжожда посред бял ден из детските градини? Thinking
Затова обясняваме, че навсякъде около нас (витрини, тв и т.н) всичко коледно е украса, маскарад и т.н. за да е по-весел празникът.

# 13
 • Мнения: 34 774
Положително съм настроена към такива инициативи. Положителни емоции носят според мен. Ако те притеснява срещата с Дядо Коледа в градината, остави си го вкъщи през този ден  Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 6 098
Аз пък много харесвам тези празници в градините и яслите. Защо трябва само вкъщи да се получават подаръци? Колкото повече празници - толкова по-добре.
Освен това е чудесно, че децата сами си избират подаръка.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт