Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

BG

Мнения: 1 668
Това е питката, която показаха в Бон Апети на Андреев ден. Не бих я нарекла точно Андреева пита. Подходяща е за всякакъв празник. Приготвя се лесно, бързо и е много ефектна.

Списък на необходимите продукти:

1 кг брашно
400-500 мл хладка вода
3 яйца
1 кубче прясна мая (50г)
5 с. л. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

1. Маята се натрошава в купа, залива се с 1 к. ч. хладка вода (35 градуса) и се разбърква.
2. Поръсва се с 3-4 с. л. брашно и 1 с. л. захар, покрива се и се оставя да престои 15 минути.
3. Брашното се пресява в купа и се посолява. В средата му се оформя кладенче, сипва се олиото и се разбърква.
4. Последователно се добавят две яйца и един белтък, докато се поемат от брашното. Жълтъкът на едното яйце се запазва за намазване на питата.
5. Сипва се шупналата мая, на части се наливат 400-500 мл хладка вода и се замесва тесто.
6. Меси се върху набрашнен плот, като периодично се поръсва с брашно, докато се получи меко и пухкаво тесто. Слага се в купа, намазва се с олио и се оставя да втаса 30 минути.
7. От тестото се оформят еднакви по големина топки, разточват се на дълги ленти и се намазват с олио. По желание може да се добави сирене.
8. Лентите се завиват като охлювчета и се подреждат в намаслена тава. Питата се оставя да втаса още веднъж.
9. След това се намазва с разбития жълтък, поставя се в предварително загрята на 220 градуса фурна и се пече около 15 минути.
10. Температурата се намалява на 200 градуса и питата се пече още 20-30 минути.
 
 
 
« Последна редакция: пн, 03 дек 2007, 18:08 от Smiley* »
Цитирай
Smiley*, страхотна е!
Цитирай
Много ми хареса и на мене. Гледах предаването. Ама като съм скарана с месенето - направо ме е страх да опитам.  Peace
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Много ми хареса и на мене. Гледах предаването. Ама като съм скарана с месенето - направо ме е страх да опитам.  Peace
Ами идват празници и не е лошо да пробваш...все някога ще трябва да ти е за пръв път...  Love Опитай и после да се похвалиш...  bouquet

И на мен ми хареса рецептичката и аз ще я пробвам Само,че ще си оставя 1 с.л. от олиото,което ще смеся с жълтъка за намазване отгоре...така ще стане по-добра лъскавина....даже още днес мисля да я направя и ще докладвам после....Мерси за рецептата...  bouquet
« Последна редакция: сб, 01 дек 2007, 08:36 от TheNMaster »
Цитирай


Мнения: 1 378
Като за снимка. Разкошна е станала Hug
Смайли, не се бавиш хич
Ама наистина ли не е бавно да се оформят толкова много малки топки и всяка поотделно да се разточва и маже  newsm78
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
Като за снимка. Разкошна е станала Hug
Смайли, не се бавиш хич
Ама наистина ли не е бавно да се оформят толкова много малки топки и всяка поотделно да се разточва и маже  newsm78


curly sue, благодаря, тази рецепта я имам от няколко месеца от една опаковка на брашно. Не бях я пробвала. Като я видях в сайта на Бон Апети вчера много ми хареса и реших да я направя. Започнах вечерта към 7 часа и бях изморена, така че дори не месих толкова дълго както обикновено, когато правя пита. Не е бавно да се оформят малки топки и всяка поотделно да се разточва и маже. Дори става по-бързо и по-лесно, отколкото като разточиш цялото тесто, да го намажеш и да ги нарежеш. И виждаш резултата - без много месене и блъскане в масата на тестото. Направо сме я обявили за любимата пита на семейството.
Стана лесно и е много вкусна.

(Рецептата малко се различава от тази в Бон Апети - вместо с олио, лентите се мажат с краве масло, а маята се залива с хладко прясно мляко.)
« Последна редакция: сб, 01 дек 2007, 10:13 от Smiley* »
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
Много ми хареса и на мене. Гледах предаването. Ама като съм скарана с месенето - направо ме е страх да опитам.  Peace

Давай смело. И аз преди 2-3 години се плашех от месенето, ама се научих и сега дори ми доставя удоволствие.
Цитирай


Мнения: 1 802
Много ми хареса и на мене. Гледах предаването. Ама като съм скарана с месенето - направо ме е страх да опитам.  Peace
Давай смело. И аз преди 2-3 години се плашех от месенето, ама се научих и сега дори ми доставя удоволствие.
Разбира се! Докато не опиташ поне един път, няма как да се научиш!  Hug
Питката е чудесна. Знам я още преди месеци. Правила съм я няколко пъти. Миналата седмица я правих пак, но със малко изменение във продуктите и пак стана супер!  Peace
Успех на всички, които се захванат!   chef
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
Много ми хареса и на мене. Гледах предаването. Ама като съм скарана с месенето - направо ме е страх да опитам.  Peace
Ами идват празници и не е лошо да пробваш...все някога ще трябва да ти е за пръв път...  Love Опитай и после да се похвалиш...  bouquet

И на мен ми хареса рецептичката и аз ще я пробвам Само,че ще си оставя 1 с.л. от олиото,което ще смеся с жълтъка за намазване отгоре...така ще стане по-добра лъскавина....даже още днес мисля да я направя и ще докладвам после....Мерси за рецептата...  bouquet

TheNMaster и аз когато заделям жълтъка за намазване, го слагам в чашка и наливам малко олио отгоре, за да не хване коричка. 
Цитирай
8. Лентите се завиват като охлювчета и се подреждат в намаслена тава. Питата се оставя да втаса още веднъж.

Ще пробвам, разбира се  Laughing
Колко време е това второ втасване?
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
Втасването на тестото е докато удвои обема си и запълни съда.
Цитирай


Мнения: 340
Ето и моята http://images20.snimka.bg/004538470.jpg И на вкус е божествена!
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
Ето и моята http://images20.snimka.bg/004538470.jpg И на вкус е божествена!

marcheF, разкошна е. Личи и, че е вкусна  newsm10
Цитирай

София

Мнения: 3 747
Ето и моята http://images20.snimka.bg/004538470.jpg И на вкус е божествена!
Страхотна е! Идват празници- трябва да опитам и аз! Peace
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Smiley*, супер е!  Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора