Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

България

Мнения: 295
Искам да направя меденки без яйца.
Цитирай


Мнения: 825
Основна рецепта за 40 меденки

Продукти за медено тесто:
600 г мед, 250 г захар, 250 г небелени бадеми или други ядки, 100 г захаросани портокалови кори, 100 г захаросани лимонови кори, настъргана кора на един лимон, 15 г мляна канела, 7 г смлян карамфил, 1 щипка млян кардамон, 625 г брашно, 3 супени лъжици ликьор от череши, 1 чаена лъжичка сода

Начин на приготовление
1. Медът се сипва в тенджерка и се затопля с бъркане до 60 градуса, но не се оставя да заври. Захарта се разбърква в сгорещения мед. Пчелният мед е много ароматен.
2. Бадемите или другите ядки се накълцват на едро. Захаросаните портокалови и лимонови кори се нарязват на малки кубчета. Така накълцаните и нарязани добавки се смесват заедно с настърганата кора от лимон, канелата, карамфила и кардамона. Заливат се със затоплената медена маса и се разбъркват добре. Сместа се оставя да се охлади малко. Отгоре се пресява брашното, замесва се разтворената в ликьора от череши сода. Вместо сода може да се използва бакпулвер или амонячна сода.
3. Тестото се оставя да втаса през нощта, покрито. След това се разстила върху застлана с хартия за печене тава на пласт, дебел – 1 см, или, ако тестото е по-твърдо, се разточва кора и направо се изрязват фигурките.
Оставя се да се охлади няколко часа.
4. Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Тестото се пече на средната шина 12 – 15 минути. Още горещо се нарязва на ромбчета. По желание се намазва с лимонова или шоколадова глазура. Украсява се с обелени ядки.

Полезна информация
Съвет: Това ароматно тесто е много подходящо за меденки или фигурки. За да може ароматът да се почувства най-пълно и сладките да станат приятно меки, трябва да се приготвят три седмици предварително.

http://www.az-jenata.com/index.php?page=article&aid=315
Цитирай


Мнения: 825
още една рецепта без яйца

Джинджифилови човечета
 
75 г кафява захар
3 с.л. мед
1 ч л канела
1 ч л джинджифил
1 щипка млян карамфил
настъргана кора от 1/2 портокал
85 г маргарин или масло
1/2 ч л сода
225 г брашно
50 г стафиди (по желание)
 
Захарта и меда, 1 с.л. вода, подправките и портокаловата кора се слагат в тенджера и се кипват. Махат се от огъня и се добавя маслото/маргарина, после се добавя брашното със содата. Трябва да се получи меко тесто. Завива се с найлон и се оставя на студено, за да стегне (поне за 30 мин.)
Разточва се и се изрязват фигурки, които се украсяват със стафидите.
Пече се намазана с масло и напудрена с брашно тава, в предварително нагрята на 180°С фурна за около 10-15 мин.
Цитирай

България

Мнения: 295
Благодаря за рецептите първо ще пробвам джинджифиловите човечета.  bouquet
Цитирай


Мнения: 825
гледай да не ги препечеш, че стават твърди.
аз ги пека 8-10 минути, защото ги правя доста тънки.
като станат златисти - вадиш.
успех!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.