Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора
Мами дайте рецепти за копривена чорба. Искам да изненадам жената(тя не обича коприва, но ако я направя вкусно ще си хапне). Имаме тук една коприва, а тя не иска и да я погледне:)
Цитирай


Мнения: 200
Аз правя такава супа с коприва:

Продукти:

млада коприва
зелен лук
1 домат
1 морков
1 каф.ч.ориз / или фиде /
зехтин
чесън
кисело мляко
яйце

Копривата се попарва за няколко минути във вряла вода, отцежда се и се нарязва. Лукът и морковът се пускат във вряща вода, добавя се и копривата, след което нарязан домат, накрая ориз или фиде, чесъна и зехтина. Застройката е по желание. Някои слагат орехи и сирене към супите от коприва, но на мен лично не ми харесва.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
В студена вода слагам измитата коприва. Като кипне я пасирам и добавям нарязани морков, зехтин и след няколко минути - зелен лук, сол и лъжичка доматено пюре. Като се посвари ливвам 1 чашка прясно мляко и готово.
Пропуснах оризеца Embarassed
Цитирай


Мнения: 5 876
За човек, който не обича коприва, може би по-добре ще е баница с коприва - по рецепта за баница със спанак, или просто смеси попарената и накълцана коприва с яйцата и сиренето за баницата.
Може и да се примеси в картофеното пюре за картофени кюфтенца.
Цитирай
Благодаря ви за рецептите!
Аз приготвих една чорбица по ..... моя рецепта. В общи линии се доближава до вашите, което означава, че интуицията ми ме е водила в правилна посока. #angel  Съпругата ми не понася миризмата на коприва, така че най - напред се заех с този проблем като натрих измитата коприва със сол и след като престоя около 1 час я сложих на пара с 2-3 листенца джоджен. После накълцах на ситно копривата и я прибавих към сгорещено масло, накълцани на ситно моркови, дафинов лист, малко картофки също наситнени и щипка солчица. Като се позадуши леко добавих водичка и досварих, завърших с много фиде и застройка само от кисело мляко. Сервирах с натрошено не много мокро и по - маслено сиренце.
В резултат жената с полукрива физиономийка пророни едно "бе не е толкова гадна..." и изяде две купички. Това си е геройство! Wink Laughing
Моля обаче всички мами, които имат бабини рецепти с коприва, да ги постнат по възможност, защото ми се иска да поекспериментирам, докато има материал на пазара Wink
Моля бъдете снизходителни към един нещастен мъж, обожаващ жена си!
Цитирай


Мнения: 5 876
Лелей, човек, твойта супа много вкусно звучи.
Цитирай
Цитат на: Anda
Лелей, човек, твойта супа много вкусно звучи.


 Laughing Е, това е утеха, защото имам цяла тенджера и само аз на старта Sad съпругата ми промърмори, че след време можела пак да опита..... Да ти отсипя в една кутийка за у вас? или я най - добре да събереш агитка коприволюбци и да ни дойдете на гости... Със съпругата ми ще си поклюкарствате "online" а междувременно и супицата ще привърши....
Ех, жени... на помоооощ!!!! Shocked
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Ето и мойта рецепта:

Кипвам копривата за макс. 5 минути със сол. Отцеждам я (без да изхвърлям водата) и я нарязвам на ситно. В тенджерка загрявам зехтин или масло и запържвам до златисто 2 с.л брашно. Разреждам с водата от копривата при непрекъснато бъркане. Добавям и самата коприва нарязана на ситно, 1 глава лук (може и връзка пресен), 3-4 ск. чесън, червен и черен пипер. Оставям всичко да поври 15 мин, като ако е необходимо сипвам още вода. Накрая финиширам по два начина:

1. Разбивам яйце, кисело мляко и натрошено сирене. С това нещо застройвам супата.

2. Чуквам няколко цели яйца (все едно ще правя яйца по панагюрски). Захлупвам с капака и дърпам от котлона след около 30 сек. Ако не обичате яйцата рохщи, оставете да поври 3-4 мин. Сервирам, като на дъното на чинията слагам натрошено сирене, отгоре цяло яйце и коприва и накрая поливам с разтопено масло, в което е запържен червен пипер. Става много вкусно Very Happy
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
Понеже живея на място където имам възможност аз да си бера коприва, в неделя го сторих. Накъсах си и 3-4 листа лапад и ето какво спретнах:

В студена вода да заври:

нарязаните на ситно:
коприва  (3-4 шепи)
лапад (3-4 листа)
зелен лук (3 стръка)
зелен чесън (3 стръка с листата)
праз (1/2 стрък)
морков (1/2 малък)
зехтин

После пуснах за 2 мин стръкче леощян и го извадих
сол, чер пипер,
1/2 настърган домат,
1 к.ч. булгур

Като я изключих вместо застройка - 1 - 2 с.л. заквасена сметана

при сервиране - натрошено сиренце и счукани орех4ета
поръсвам с пресен магданоз
Цитирай

София

Мнения: 9
Не е чорбичка, но пак е с копривка  и е вкууусно:

КОПРИВЕНИ КЮФТЕНЦА
продукти:
около половин кг. коприва
3-4 сварени и размачкани картофа
2 яйца
черен пипер и сол

Копривата се измива, накълцва и попарва в посолена кипяща вода. Като омекне се отцежда добре и се добавят картофите,
разбитите яйца,  пиперчето и солта. Разбърква се хубаво.
загребва се с лъжица от сместта и се пържат кюфтенцата във вряща мазнина (ама да не е много мазнината в тигана)
Идеално им подхожда кисело мляко с чесънче  Laughing
Цитирай
Цитат на: Io-Io
Не е чорбичка, но пак е с копривка  и е вкууусно:

КОПРИВЕНИ КЮФТЕНЦА
Laughing


НОМЕР 1.!!!!!
Ето за това не се бях сетил!
Иначе правя зелевеи, морковени, от тиквички, стандартни картофени и от какво ли още не но за копривени кюфтита хич не се бях сещал!!!!
 Very Happy
Ще направя в събота!
Цитирай
Их, какъв работлив татко, пък половинката му търси кусури Sad
Я раздай от супицата. Ний ще я хапнем.

От мене предложението е - панирана коприва. Скоро бях писала за нея. Very Happy
Попарваш леко и бързо копривата в подсолена вода за да не омекне много и да се разкашка.
Отделно: разбиваш едно яйце, добавяш бира (на око, около 100-тина грама), брашно, докато стане като кашица. После вземаш по две, три листенца от копривата, потапяш в тази смес и пържиш. Сервира се с кисело мляко (по гъстичко Wink )


Супата иначе я правя по много прост начин.
Запържвам една глава лук, наливам водата, добавям фиде (понеже не обичам ориз в супа), слагам и копривата. Като се свари застройвам с кис.мляко и яйце. Накрая натрошавам сирене. По някога я пасирам и като я сервирвам отгоре правя нещо като кръгче наливайки сметана.
Но честно казано твоят начин звучи много вкусно.
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Цитат на: Gatoto na Gato
Цитат на: Io-Io
Не е чорбичка, но пак е с копривка  и е вкууусно:

КОПРИВЕНИ КЮФТЕНЦА
Laughing


НОМЕР 1.!!!!!
Ето за това не се бях сетил!
Иначе правя зелевеи, морковени, от тиквички, стандартни картофени и от какво ли още не но за копривени кюфтита хич не се бях сещал!!!!
 Very Happy
Ще направя в събота!

Миналата седмица правих кюфтета от картофи и коприва като в по-горе дадената рецепта, само че към сместта добавих и сирене, овалях ги в галета и сусам и ги изпържих, после ги оставих на хартия да попие мазнината.
Цитирай

София

Мнения: 1 188
Цитат на: Honda
Их, какъв работлив татко, пък половинката му търси кусури  


А не! Няма такова нещо! Хич не му търся кусури, само че той много обича да угажда.
А за копривата - това май е единственото нещо, което просто не мога да ям. Гади ми се от нея:(Но досега не той да е наготвил и аз да не съм яла:)Та затова реши да ме пробва и с коприва, ама уви не става:)

Edit: P.S. и нали знаете - моето си е най-хубаво Laughing
Цитирай
Цитат на: gato
....
Edit: P.S. и нали знаете - моето си е най-хубаво Laughing

Ама как си го пазиш Wink  Very Happy
Големи изненадки ти стъква той - явно и ти си го заслужаваш Wink  Very Happy
Ама те разбирам де. Все едно мене някой да ме накара да ям шкембе чорба Sick  Laughing  Laughing  Laughing
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора