Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 май 2007, 09:48 ч.

Консултации с адвокат

 • 45 701
 • 681
 •   1
Отговори
 • Варна до морето
 • Мнения: 2 655
В тази тема ще получите Вашата консултация с действащи адвокати.

УСЛОВИЯ:
1. Преди да пишете тук прочетете цялата тема "Въпроси към адвокати!", ако не намерите отговор на проблема Ви затаите въпроса си.
2. Опишете колкото се може по подробно казуса, като посочите задължително кога е сключен бракът Ви и на колко години са родените от брака деца. След това напишете въпросите си като ги номерирате 1. 2. 3. 4. 5. 6. и т.н. Постарайте се да сте максимално изчерпателни и с един пост да поставите всичките си питания.
3. Изчакайте отговорът на консултанта.
4. МОЛЯ в темата да не пишат и да дават консултации потребители без юридическо образование и практика.  Всички постигни ще бъдат изтрити.
5. МОЛЯ, ценете времето на адвокатите и уважавайте мнението им, тъй като:
всички тук дават консултации доброволно и безплатно, делят от свободното си време за децата и семейството за да помогнат на нуждаещите се.
6. Всички съвети не Ви обвързват по никакъв начин и за подробности след консултацията е добре да се обърнете към адвокат във Вашият град.
7. Адвокатите не носят никаква наказателна и/или имуществена отговорност за написаното от тях.
8. Не пишете повече от един пост.
9. Ако искате да обсъдите проблемите си с други потребители пуснете отделна тема.


До колегите: МОЛЯ, ако искате да отговорите на даден казус използвайте бутон "Цитат" (първи горе в дясно) изтриете целият  и оставете само въпросите. Пример:
Моят въпрос е следният: 
ОТГОВОР: Според мен можеш да се противопоставяш на всичко, докато няма влязло в сила съдебно РЕШЕНИЕ. Би следвало той да заведе дело и да иска определяне на режим на лични отношения с него, а ти ще предявиш в това дело иск за издръжка и родителски права.
Ще бъда благодарна ако разбера какво е законовото положение - да водя дело за издръжка, като в делото да се пише на кого са правата...и оттам как точно се организира виждането баща-дете..още повече ако бащата иска детето да пътува в провинцията за събота-неделя? (Иде реч за дете под 3 години).
ОТГ0ВОР: Завежда се едно единствено дело с няколко иска: ти ще искаш родителските права и издръжката, а той ако се появи режим на лични отношения с детето. Детето е малко и аз бих се преборила да не пътува само в провинцията с бащата т.е. режима да е ограничен.

Въпроси към адвокати - предишна тема

Последна редакция: чт, 03 май 2007, 13:06 от Пела

# 1
Изчетох цялата предишна тема. И все пак искам да си попитам отделно, защото не всичко ми е ясно. Та женени сме от 10 години. Имаме дете на 6 години. Имаме жилище купено по време на брака, с кредит от банката /аз съм съдлъжник по заема/, който има да се изплаща още 5 години. Нещата между нас не вървят и смятам да подам молба за развод по взаимно съгласие. При така поставените условия /защото считам че той ще приеме/ как трябва да се процедира.
1. Може ли двамата да бъдем с един адвокат който да ни оформи документите;
2. При условие, че жилището все още не е изплатено как се процедира - двамата ли ще го изплащаме или само той, като се пише в споразумение че жилището е в полза на детето. И това означава ли, че може и да не плаща издръжка /ако само той плаща апартамента/. Друго което се сещам е че може да не плаща издръжка, докато се изплати жилището, а след като това стане да бъде съден за издръжка. Аз не мисля да живея в жилището, но искам детето ми след време да бъде осигурено.
Оттук възниква друг въпрос. Ако само той плаща заема за апартамента след евентуален негов втори брак децата му от този брак имат ли право на това жилище, което ние двамата сме го купували или само нашето общо дете има право на собственост.
Когато развода е по взаимно съгласие процедурата предполагам е по-бърза /ние сме в малък град, ако това има значение/.
Благодаря ви предварително за отговорите  bouquet. Ако имате някакви съвети - приемам всякакви.

# 2
 • Свищов
 • Мнения: 624
По взаимно съгласие може с един адвокат няма проблем ,ако нямате кой знае кви различия в желанията и интересите -тоест ако няма да се прекарвате, щото тогава по-добре и двамата да си наемете ,че да не реве после единия че бил прекаран от другия .
Жилището е ваше какво като не е изплатено ,кредита ще си го плаща тоя който го е теглили ,освен ако не се разберете друго.
Какво ще пишете в споразумението си е ваша работа ,може всякак , може да остане в собственост на двамата ,на единия ,на детето ....това на място с адвокат.
Издлъжката е дължима ,няма значение че имате кредит ,дали ще ви я плаща или не ,дали ще си я търсите или не ваша работа.
Ако апартамента остане съсобствен и тоя има и др. деца те ще наследят.

Съвета ми е консултирай се на място с адвокат , тук може да ти дадем някакви насоки .

# 3
Какво ще пишете в споразумението си е ваша работа ,може всякак , може да остане в собственост на двамата ,на единия ,на детето ....това на място с адвокат.
...Ако апартамента остане съсобствен и тоя има и др. деца те ще наследят.

Съвета ми е консултирай се на място с адвокат , тук може да ти дадем някакви насоки .
Благодаря ти donna2 за отговора  bouquet. Съвета обезателно ще го последвам, не съм си и мислила да е иначе. И само едно последно уточнение - ако апартамента е записано на детето си остава за него след време, ако е на двама ни, върху дела на баща му ще имат претенциии и евентуалните бъдещи наследници така ли е?

# 4
 • Свищов
 • Мнения: 624
АКО ЩЕ ПРЕХВЪРЛИТЕ ЖИЛИЩЕТО НА ДЕТЕТО ТО СТАВА НЕГОВО!
АКО ЖИЛИЩЕТО ОСТАНЕ СЪСОБСТВЕНО СЛЕД РАЗВОДА И ТИ И ТОЙ СТЕ СОБСТВЕНИЦИ ,ЕДНИ ЕВЕНТУАЛНИ НЕГОВИ НАСЛЕДНИЦИ ЩЕ ИМАТ ПРАВО ДА НАСЛЕДЯТ ОТ НЕГОВИЯ ДЯЛ!

# 5
Има  ли законов начин апартамента ,който е на съпруга ми от преди брака и в който живеем,  да се прехвърли на детето, при положение ,че е ипотекиран за срок от 7 години /тече втората/ ? Идеята е това да се включи като точка от споразумението при развод по споразумение?
Благодаря много!   bouquet

# 6
 • Свищов
 • Мнения: 624
Ипотеката следва имота никакъв проблем ........пък споразумението ще ти го напише адвоката ,предполагам ,че знае как става ,него трябва да питаш .

# 7
Много благодаря за бързия отговор!   bouquet
Бяха ми казали,че не може да се прехвърля,ако е ипотекиран....... #Crazy

# 8
 • Unated Forever
 • Мнения: 393
 Искам да попитам за издръжката-знам,че темата е многократно коментирана,но не мога да намеря нужната ми информация-достатъчно е да не я плати два месеца за ..година или за шест месеца или трябжа да са задължително в два поредни месеца,за да мога отново да му предява иск?
  Ние сме имали едно дело за неизплащане на издражка,така че това е ще е второ.Той не е платил за м.април и следващата вноска ще покрие ли април или автоматично си е за май?В този случай,например,когато не плати и за юни ще мога в юли да сезирам пак съда?(той не плаща,когато взимат детето за ваканциите)

# 9
 • Варна до морето
 • Мнения: 2 655
...достатъчно е да не я плати два месеца за ..година или за шест месеца или трябжа да са задължително в два поредни месеца,за да мога отново да му предява иск?
 
ОТГОВОР:Не става ясно какви дел асте водили гражданско, наказателно или изпълнително.
След като РС Ви е издал ИЛ и длъжникът не Ви е платил можете дори и за едно неплащане да образувате изпълнително дело (при държавен или частен съдебен изпълнител). По делото се искат справки (работи ли и къде до НАП, има ли МПС и/или недвижими имоти и т.н. ) и се предприемат изпълнителни действия (н: запор на заплатата до размера на дължимата издръжка). Това дело си остава висящо до навършване пълнолетие на детето.
След като не Ви е платил две и повече последователни вноски, можете да се обърнете към Районна прокуратура по местоживеене. Написвате жалба и представяте доказателства.

В този случай,например,когато не плати и за юни ще мога в юли да сезирам пак съда?(той не плаща,когато взимат детето за ваканциите)
ОТГОВОР: Да, съдия-изпълнител при които е делото.

...той не плаща,когато взимат детето за ваканциите)
ОТГОВОР: Длъжен е да плаща и в този месец, в противен случай щеше да е осъден да не плаща в РЛО с детето.

# 10
 • Варна.....
 • Мнения: 1 694
Въпрос
Бяха ми казали,че не може да се прехвърля,ако е ипотекиран....... #Crazy

отговор
С риск да си противореча с колежката, ще кажа че при едно такова прехвърляне, трябва да се разговаря първо с банката, тъй като имота, става собственост на детето, а изпълнение върху вещи, собственост на деца, за чужд дълг, не се допуска. Било то и с ипотека. Дори и да извършите сделката (доколкото не е допистимо да се задължават деца, а имот с ипотека е задължение), не се знае дали банката няма да направи кредита изцяло, предсрочно изискуем.

# 11
 • София
 • Мнения: 167
Въпросът ми се нуждае от малко пояснения.Работех в адв.кантора на граждански договор близо 3 години, но не ми се води нито един ден тр.стаж.Как мога да докажа, че в действителност съм била на работа през този период или по-точно откъде мога да взема тази справка?

# 12
 • Свищов
 • Мнения: 624
Като сте работили на граждански договор би следвало да са ви направили осигурителна книжка ,да са ви внасяли осигуловки и да ви се води осигурителен ,а не трудов стаж.Осигурителния стаж е по-широко понятие ,признава се за пенсия и т.н.
Поискай от НОИ справка внасяни ли са ти осигуровки , оправете осигурителнаат книжка ........имай предвид ,че в тоя случай си била длъжна да подаваш декларация по ЗОДФЛ ежегодно до 30 март.

# 13
 • Свищов
 • Мнения: 624
Въпрос
Бяха ми казали,че не може да се прехвърля,ако е ипотекиран....... #Crazy

отговор
С риск да си противореча с колежката, ще кажа че при едно такова прехвърляне, трябва да се разговаря първо с банката, тъй като имота, става собственост на детето, а изпълнение върху вещи, собственост на деца, за чужд дълг, не се допуска. Било то и с ипотека. Дори и да извършите сделката (доколкото не е допистимо да се задължават деца, а имот с ипотека е задължение), не се знае дали банката няма да направи кредита изцяло, предсрочно изискуем.

Няма противоречие в тоя случай банките приемат родителите като трети задължени лица за дълга и се прави и договор .Банката винаги е защитена от ипотеката ,тя следва имота и ако се не плаща  тръгва публичната продан.
А и кой е казал ,ако те не искат да уведомат банката ,че тя ще тръгне да прави справки в службата по вписванията ,ако парите и се внасят ежемесечно.

[/size]

# 14
 • Варна.....
 • Мнения: 1 694
donna,
Това, че не си съгласна с моето мнение го разбах, но не ми стана ясно защо трябваше да викаш.

А по казуса- не може дете, да отговаря за дълг на родител. При промяна на собствеността, ипотекарните длъжници са задължени по договора си да уведомят банката- кредитор. Като се има предвид, че най вероятно в конкретният случай само единият ще продължи да плаща вноските, това ще доведе и до приподписване на договора за кредит.
И не на последно място- ако не дай Боже, има проблем при плащането на вноските, интересно според теб как ще се пристъпи към изпълнение върху имот на непълнолетен  newsm78 - това и причината банките да не приемат такова обезпечение.

р.р. Няма да споря повече с теб, не съм искала да го правя и до сега, просто казах моето мнение.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт