Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 дек. 2007, 17:35 ч.

Петиция срещу флуорирането на питейната вода

 • 5 457
 • 148
 •   1
Отговори
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-09-26&article=204996

http://mitack.net/misc/ZDRAVE_KONSPIRACIA.pdf

Какво ще кажете за това да нямате избор?

Лично за мен това е потъпкване на правата ми и абсолютен експеримент с децата и всички нас. Както всъщност е било преди години. Говорих със стоматолог, също и с лекар. И според двамата е абсолютно излишно добавянето на флуор. Достатъчно е, че го има в пастите за зъби, при поглъщане може да доведе до увреждане на органи след натрупването му.

Моля, оставете темата тук. Има такава в Здравния, но за мен това касае правата ни като хора, майки и граждани и мисля, че всички трябва да знаят и да се осведомят. Ето и темата, има и подписка вече. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=226790.0;topicseen

Вие какво мислите?

# 1
 • София
 • Мнения: 3 447
Нашето поколение беше тъпкано с флуорид, пък не е да нямаме кариеси, ама хич. Нашият педиатър също е против добавянето на флуор, впрочем.

# 2
 • Мнения: 4 302
Едва ли ще се добави в опасни дози.
Малко ми прилича това на исто/е/рията около ваксините. Все спорове без ясен отговор. Или по скоро с няколко взаимноизключваи се ясни отговори.
Аз нямам необходимото образование и квалификация, за да преценя дали е правилно или не. А вие?

П.С. Дона, това с нашето поколение не е много разумно обяснение- все пак едно е профилактиката в ученическа възраст, съвсем друго са последвалите 20 години правилни или никакви грижи за зъбите, нали? Малко ми прилича на твърдения от рода на "Дядо ми пушеше по една кутия Арда на ден и умря на 94" Confused.

# 3
 • Мнения: 7 615
Мисля и се надявам, че няма да стане ... как се прави...изсипва се нещо в язовира ли или трябват специални инсталации... как се следи количеството...рибата в язовирите ще измре ли  newsm78 ... ЕС  флуорира ли   newsm78 ...Не съм чела статията и препратката, знам за вредата от флуора ...ако стане ще пием само бутилирана безфлуорна и ще купуваме вносна сол  Grinning

# 4
 • София
 • Мнения: 2 149
Не одобрявам каквато и да е профилактика да ми се прилага - на мен и на детето ми, без да е лично от мен сторена или с други думи смятам, че е абсолютно забранено да ми тровят водата с флуор. Какви ще са зъбите ми е моя грижа, не тяхна! Naughty

# 5
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Въпросъте в това, че те лишават от възможност за избор. Иначе в темата в Здравния има супер много информация. В ЕС почти не се прави, само в 2-3 държави.

Аз хапчетата дето ни ги даваха в началното училище ги изхвърлях, полвината клас ги изхвърляхме под една дъска на дюшамето, под което пък имаше огромни подземия. Явно е било интуитивно, много ги мразех.

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Ето и проект на петицията, която момичетата подготвят, СНБМ мисля, че ще подкрепи, надявам се и всички други организации из форума. Като стане готова се ангажирам да пратя и на няколко зелени организации, с чиито контакти разполагам.

ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ
Срещу проекта за флуориране на питейната вода в България

Дами и господа,
С настоящата петиция, ние, гражданите на Република България, желаем да привлечем общественото внимание и да изкажем несъгласието си към предвиденото като част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 години в Република България флуориране на питейната вода, приета на 29.11.2007 от Комисията по здравеопазването към 40-то Народно събрание.
Флуорирането на питейната вода е практика, която понастоящем се прилага в ограничен брой от развитите държави по света:
•   В национален мащаб – Сингапур и Ирландия.
•   В регионален мащаб – САЩ, Великобритания, Испания.
В много от изброените държави текат общестени диспути, подкрепени от изтъкнати учени и политически сили, в подкрепа на преустановяването на тази практика.
От друга страна редица европейски държави (Белгия, Люксембург, Дания, Австрия, Германия, Франция, Норвегия, Италия и др.) никога не са флуорирали питейната си вода, а онези, които в една или друга степен са го прилагали (Холандия, Швеция, Швейцария, Финландия, Чехия и др.), в последствие изоставят тази практика поради:
1.   Токсикологични и физиологични съображения. Предозирането с флуориди може да причини тежки увреждания на организма - флуороза, като границата между предполагаемата полезна  концентрация и рисковата е твърде тънка. Допълнителният прием на флуориди следва да бъде съобразен с индивидуалните потребности на всеки индивид. Това на практика не може да се постигне чрез флуориране на питейната вода, което засяга всички социални и възрастови слоеве на населението.
2.   Морално-етични съображения. Флуорирането се разглежда като прибавяне на медикамент към питейната вода, лишавайки по този начин гражданите от право на избор както и от достъп до чиста питейна вода – без вещества, използвани за лечението или профилактиката на определени групи. Задължителният характер на флуорирането противоречи на основни човешки права, залегнали в законодателството на страните отхвърлили или отказали се от тази практика.
3.   Неефективност. По-малко от 1% от питейната вода се използва за питейни нужди, което означава огромна загуба на вложените във флуорирането на водата средства и ресурси. От друга страна контролът върху концентрацията на флуориди във водоемите за битови нужди е скъп и проблематичен.
4.   Екологични съображения. Повече от 99% от добавените към питейната вода флуориди се изхвърлят обратно с отходните води, което води до сериозно екологично замърсяване на околната среда.
5.   Противоречиви данни и обществен натиск. Не липсват изследвания поставящи под съмнение предполагаемия благотворен ефект на флуоридите в превенцията на оралните заболявания. Наред с посочените по-горе точки, липсата на недвусмислени доказателства, че флуорната профилаткика постига поставените си цели, предизвиква широки обществени дебати.
6.   Други. Населението има ежедневен достъп до множество продукти с повишено съдържание на флуориди – бутилирани минерални води, пасти за зъби, флуорни таблетки, флуорирано мляко и др. На практика приемането на препоръчителната дневна доза флуориди се извършва и без нуждата от флуориране на питейната вода.
Ние призоваваме България да почерпи от опита на своите европейски партньори и да изключи флуорирането на питейната вода от своята Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 години в Република България.
Не на последно място бихме искали да посочим, че флуорирането на водата в България ще противоречи на принципите на медицинската етика установени от Съвета на Европа по човешките права и биомедицината, а именно на член 5 от Конвенцията за правата на човека и биомедицината, ратифицирана от Република България на 23.04.2003:
Всяка интервенция, свързана със здравето се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице.
Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове.
Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент.
Ние, подписалите настоящата петиция, подкрепяме усилията и добрите намерения на Комисията по здравеопазването към Народното събрание в нейната борба за подобряване здравето на населението, но призоваваме флуорирането на питейна вода да се изключи като метод за профилактика на оралните заболявания.
Ние вярваме, че българските институции ще обърнат внимание на изложените проблеми и няма да допуснат България да поеме по път, който нашите европейски партньори вече са изоставили.

# 7
 • Мнения: 341
След валяка, който мина в здравеопазването, доста поколения след днешното ще трябва да водят социални войни, за да стигнат поне малко рахата на истинското "едно време".

Тъй че, ДеЩоВиди и Дона, като пишете "нашето поколение" в скобки си пишете годините - да не се бърка вашето с нашето "едно време".

Стоматологичната профилактика (както медицинската профилактика в училищата въобще) по наше време (преди ВДР), беше на светлинни години пред смятаните днес за сияйни (социално) държави.

ПП ДеЩоВиди, ти кажи сини ли бяха хапчетата или червени, че по "наше време", освен че нямахме кариеси (така сме и досега  Grinning), никой не ни е тъпкал и с хапчета.

А на днешните деца скоро ще им въведат и график в кой точно клас да им отпускат ченета (през Здравната каса, естествено). И флуорът няма да има нищо общо с това - нито неговата липса, нито новите тъпоумия, мислени единствено заради менкането на "едни пари там"

# 8
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
Геноцид? В Клюкарника тази дума вече се ползва за кво ли не...

# 9
 • Мнения: 656
Не съм ги хвърлялал в кошчето. Жива съм. И майка съм - не ми е увредена възпроизводителната система.

Има ли смисъл да се бориш? Ако не с добро, то с лошо ще наложат това, което искат. Дори обединени сме твърде малки пред тяхната мощ. Поне няма да се мре веднага.

# 10
 • София
 • Мнения: 410
За тези, които искат да прочетат повече за флуора ето инфо:
http://www.fluoridealert.org/
Моето мнение: твърдо против добавянето на флуор в питейната вода.

# 11
 • София
 • Мнения: 410
Аз мисля, че въпроса не е дали ще се мре, кога ще се мре и т.н., а дали сте съгласни с това да се флуорира водата или не.

# 12
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
79 година съм родена, тоест 80тте години имаше такъв експеримент и си беше точно това. Хапчетата бяха бели, от онези сладките, дребнички.

Мързи ви да четете, ясно.

# 13
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 867
Къде е петицията? Да я подпиша с две ръце.

# 14
 • Мнения: 656
Аз мисля, че въпроса не е дали ще се мре, кога ще се мре и т.н., а дали сте съгласни с това да се флуорира водата или не.
И целта е просто да уведим някой от форума за нашето лично виждане?

Точно от онези белите малките хапченца, по 2 ги раздаваха. Зъбите ми са пълни с пломби, затова пък като исках да играя балет ми казаха, че сухожилията ми не са разтегливи, вероятно от тези хапченца.

Ако целта не е конкретно ти дуци, или ДеЩоВиди да знаете лично моето мнение, ако има някакъв по-голям замисъл като например публикуваната петиция - в Сръбско хората не бяха съгласни с господа хамериканците за базите и к'во стана?
Казват умния се учел отгрешките на другите...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт