Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

смолян

Мнения: 176
 Smileздравейте.моля за помощ-как се готви лаврак или ципура.чакам важни гости и искам да ги приятно изненадам. cook
благодаря
Цитирай

София

Мнения: 3 785
Ето няколко рецепти:

Ципура върху канапе от зеленчуци

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 15 мин.
Порции: 2

Необходими продукти:

2 бр. (по 350 - 400 г) ципура
½ с.л. сол
¼ с.л. черен пипер
2 стръка пресен босилек (или 1 с.л. сушен)
магданоз или босилек (за гарниране)

За зеленчуковото канапе:

1 – 2 бр. пресен пипер, нарязани на дълги ивици
1 – 2 средно големи моркова, нарязани на дълги ивици
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 глави кромид лук, червен (срязани на филийки)
2 с.л. зехтин
100 мл зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Почистете ципурата добре от вътрешностите и я измийте. Подсушете я с помощта на кухненска хартия. Овкусете със солта и черния пипер, а вътре в коремчето й сложете по 1 стрък пресен босилек (или ½ с.л. сушен).
Задушете зеленчуците за канапето в зехтина. Като поомекнат добавете разтворения в 100 мл вода зеленчуков бульон. Разбъркайте добре и изчакайте да изври течността.
Изсипете зеленчуковата смес в подходяща за печене тава и поставете рибата, на която предварително сте направили по 3 кръстовидни разреза от двете страни.
Пече се в средно загрята фурна (170 - 180 градуса) за 12 – 13 минути.
След като извадите ястието от фурната, поръсете го със ситно нарязан босилек или магданоз.
Гарнирайте с резенчета лимон.

Запечена ципура

4 броя ципури (всяка около 250-300 г); 100 г масло; 5 скилидки чесън; сол

1. Приготвя се смес от пасирания (настърган) чесън, масло и сол.
2. Почистените риби се осоляват отвън и отвътре. От всяка страна на рибите с напречно движение се правят по три дълбоки разреза по ширина.
3. Разрезите внимателно се подсушават със салфетка.
4. Разрезите на рибата се пълнят с пастата от масло и чесън. Рибите се пълнят отвътре с останалата маслена паста, поставят се в незалепваща тава (или в обикновена тава, покрита с хартия за печене) и се оставят да престоят. Пълнените ципури се пекат с горещ въздух в сгорещена до 200 градуса фурна от двете страни.

Туз да леврек
Лаврак в сол

1 лаврак (1 кг)
4 кг сол

за плънката:
1 дафинов лист
4–5 мариновани печурки
2–3 скилидки чесън
1. Солта се смесва с малко вода, така че да се получи гъст разтвор.
2. Във вътрешността на рибата се слагат гъбите, чесънът и дафиновият лист.
3. Напълнената риба се поставя върху разстланата сол и започва да се покрива постепенно с дебел равномерен слой сол.
4. Запечатанaта със сол риба се пече 25 минути в предварително загрята фурна при температура 180 градуса, след което се почиства от солта и се сервира.

Цитирай


Мнения: 9 734
Лаврак мисля, че не съм яла никога  Blush

Ципура обичам много.Най-вече на скара - почистена, поръсвам от вътре, както и от двете страни със сол и черен пипер.Капвам по малко олио или зехтин и на скарата.Толкова е вкусна самата риба, че няма никакъв смисъл от сложни обработки. Става бързо и за гости е идеално! Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.