Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 дек. 2007, 15:47 ч.

Да се оплача от "съвети"

 • 1 219
 • 26
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 574
Здравейте, рядко отварям теми, но не можах да се стърпя.
Иде реч за вечните добронамерени, но абсолютно погрешни съвети от нашите майки и свекърви. Знам, че го правят с добро чувство, обаче такива глупости се опитват да ме накарат да правя, че просто... Ако не беше форумът и всички неща, публикувани тук, сигурно щях да загубя увереност и да започна да ги следвам.

Идва свекърва ми за уикенда, защото двете с бебето се разболяхме от грип. От вратата гордо ми заявява, че ми е донесла жито и как ще ми го сготви да ям всеки ден за кърмата. Кротко й обяснявам, че аз кърма си имам достатъчно и всеки ден ям по няколко лъжици овесени ядки.
На същия ден ме пита добронамерено защо не съм опитала, ей така от любопитство да цедя и да давам на детето, да видя колко яде. Казах, че не ме интересува колко яде, щом яде и си пълни памперсите. А не е спокойно детето, защото е болно, което ми се струва логично. Има и колики, понякога е кисело вечер - причини хиляди.
На втория ден обикаля около мен и докато кърмя подскача и казва, че главата на детето била много ниско. От кой ъгъл го прецени, не знам. Обяснявам, че не кърмя за първи ден и все за три месеца сме си намерили удобни пози.
Накрая не издържах, когато детето суче нервно, дърпа се, върти се, реве, пак захапва нервно. Просто го мъчи хрема, иска да гледа наоколо, но и да яде... Подвиква ми да съм стиснела гърдата да видя дали има нещо /както и когато да стисна, няма нищо, ама това е друга тема/ и след съвета да съм я сложела на другата гърда, вече ми избиха нервите.
Майка ми ги правите същите изказвания, че детето сигурно е жадно, щом не е спокойно. Или, че щом се върти на гърдата, вече няма мляко там... Но нея я отрязах вече.
Не знам защо ви разказвам всичко с такива подробности. Сигурно, за да ви благодаря още веднъж, че само заради форума не съм се притеснила нито веднъж за кърмата си и кърменето ми е удоволствие от първия ден. Или просто да се оплача и да дам кураж и на други млади кърмачки, да не слушат майки и свекърви, които нямат особено добър опит в това. Не че не ми помагат моите в други неща и са си много добри жени, но на тази тема само ми пречат. От тях чувам за цедене, за рядка кърма, вечно те се съмняват, че детето не се храни.
Под секрет да кажа, че за кърмене питам само старата ми баба. Тя е кърмила двете си деца до годинка, без никакви залъгалки и скъпи адаптирани млека.  Тя само ме гледа и казва да кърмя, докато имам кърма и да не се притеснявам за нищо. И да го слагам често детето. Grinning
Както и да е, сори за спама, но ми олекна.  Laughing

# 1
 • Toulouse, France
 • Мнения: 1 341
Според мен ще ти олекне още, когато ги събереш и двете и им обясниш какво мислиш за техните съвети и изказвания. Аз уж бях обяснила на свекърва ми, но последния път когато се видяхме, ми се изсмя ехидно в лицето с въпроса " още ли й даваш да суче"  #Cussing out....Така, че май винаги ще си говорят каквото си знаят, без да се съобразяват, че не им е желано мнението, или че могат да те наранят.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 658
за съжаление с тях оправия няма. И майка ми уж не смееше вече да ми се бърка, но един ден ми заяви, че трябвало да отбия детето след 1 година, защото много съм щяла да се изтощя. Grinning Отрязвай ги веднага, колкото да не те дразнят и това е, оправия няма. Hug

# 3
 • София
 • Мнения: 5 049
Според мен, най-добрата тактика в подобен случай е да се кърми насаме, под предлог, че бебето суче само когато му е тихо и няма никой страничен човек наоколо, иначе се разсейва и нервничи.
Така майката си спестява нерви и време да се обяснява.  Simple Smile

# 4
 • Дойчеланд
 • Мнения: 1 947
   Честно казано, съмнявам се, че винаги съветите са добронамерени, особено от
свекърви и непознати... Добронамерено и смислено би било да си мълчат за нещата,
които не зависят от тях, дори и да не им харесва - светът пак ще се върти!

# 5
 • Мнения: 373
Аз първото си дете не успях да кърмя дълго точно заради свеки.  CryВсе ми повтаряше, че детето е гладно и настояваше да дохранвам. И сега като дойде в къщи все пита яло ли е детето. Shocked Като се роди бебка, свеки още в родилния дом ми се обади и ми препоръча да купим адаптирано мляко. Като ме изписаха пак напомни за адаптето. Много се разстроих и през сълзи казах на съпруга  ми, че се опасявам, че майка му все ще ми натяква да давам АМ. И той взе, че й се обади и й каза да не ме притеснява. Оказа се, че това имаше ефект. От тогава свеки идва от време на време, дискретно подхвърля нещо във връзка с детето и толкова. Не ми се меси много .Кутията с адаптето така си остана неотворена.
Та много е важно да има до теб човек, който да те подкрепя и насърчава. И по-добре веднъж завинаги изясни твоята позиция дори и с риск за конфликт и им дай да разберат, че не ти е приятно да се коментира темата. Stop
Според мен, най-добрата тактика в подобен случай е да се кърми насаме, под предлог, че бебето суче само когато му е тихо и няма никой страничен човек наоколо, иначе се разсейва и нервничи.
Така майката си спестява нерви и време да се обяснява.  Simple Smile

Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 5 399
Мишленце, със съветите едва сега се започва!  Peace  ooooh! Те винаги ще знаят повече от нас за отглеждането и възпитанието на нашите деца и винаги ще имат какво да кажат. Някои баби умеят да са по-толерантни и възприемчиви, но повечето се чувстват длъжни да се месят, пък и да се мусят и фасончат като ги отсвириш.  Confused

Моята свекърва винаги ме "изпитва" и разпитва подробно, което ме вбесява. Но като й обясня спокойно и се подкрепя с логични съждения, тя кротва... до следващия път. Когато отмине поредната семейна буря, се питам аз каква свекърва ще бъда и дали ще съумея да пазя такава дистанция от младото семейство, каквато желая да се спазва спрямо моето. Също така си казвам, че тя го прави от добро, защото обича детето и търси възможно най-правилното решение.

Не се ядосвай, ще мине тази случка и друга ще дойде!   bouquet

# 7
 • София
 • Мнения: 574
Да, забелязах, че се започва сега със съветите.
То не бяха сокчета и пюренца кога ще давам, по три пъти ме пита всяка.
Предполагам, че като започна живот и здраве със захранването, ще има нова вълна от съвети.  #Crazy

# 8
 • София
 • Мнения: 1 502
ММдааа бъди сигурна, че тепърва ти предстоят съветите...Simple Smile)Ама пък ти си майка на детето и се предполага, че знаеш и правиш всичко най-добре за него. Според меk и бабие целят това, но не всички са информирани...и смятат, че те са ни гледали по най-правилния начин, както съм убедена, че и ние смятаме, че гледаме дацата така както трябва. Към 3я месец имахме стачка и криза и въобще кърменето беше ужас...собственана ми майка, която беше свидетел на усилията които положих да си запазя кърмата и гледаше бебка докато бях в болница, много чинно ми обясни как към 4я месец кърмата намалявала и било нормално и бебето нямало само да цока, трябвало и да яде вече..Simple Smile)) Оообаче след няколко дена разпитвала тя разни майки и баби...и виж ти се оказало, че на 4 месеца било рано да се дава каквото и да е...стана ми смешно...и почна да ме кара да се цедя и да се наливам с чайове...Захранихме се и естествено трябвало да кърмя само сутрин и вечер, какво било това моето да си кърмя детето като пеленаче...и какви са тия количества 60 80 120 грама дето му давам...малко било...Обясних чинно, че ако давам повече няма да цока...и това е начина да си запазя  кърмата след като искам дълго да кърмя...При всяко идване ми опява колко малко яде Катето...а аз й казвам, че след това ще цока така че...Преди 2 дена Катето се разболя, вдигна темература и майка звъни...давай й да цока...кърмата била най-полезна в такива случаи..пак ми стана смешна, но не й казах, че ако я бях слуала нея може би вече нямаше да кърмя......Явно се е информирала пак отнякъде и се е убедила, че избора ми е правилен...Така че не се ядосвай, бъди по благосклонна към нашите майки и свекитата...все пак се предполага, че като са ни отгледали имат повече опит... WinkПробутвай някое списание да четат, за да се информират...и си прави какво ти сметнеш за добре Peace

# 9
 • София
 • Мнения: 161
Ох, и моята майка така прави..
Много ми помага, но като се почне с тва за сокчетата от ябълки и как аз много съм го обичала като съм била на 2-3 месеца.
Обяснявам и абе мамо .. късно захранване препоръчват хората по света .. така и така.. И мине се не мине ден два и пак "Аз така хубаво ти давах сокче и ти така го обичаше .. " Полудявам - Ей сега съм изпринтила инфо от форума за кърменето и захранването и докато не ми ги прочете на глас, няма да я оставя на мира!
 smile3511

# 10
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Te все така дават съвети, и не с идеята да ти помогнат, а да се чувстват значителни.
Като ти кипне, оплачи се да ти олекне, щото тук ще те разберем, и ... това е положението...
Съветите не спират, а ако си по-рязка, бабите се цупят и обиждат...
Ти прави каквото трябва, щото каквото и да правиш, все няма да угодиш, особено на свекървата.

# 11
 • BG
 • Мнения: 65
 Дай боже и аз да стана свекърва, поне два пъти, но и аз едвам издържам на добронамерените съвети на моята. Тя обаче винаги е насреща за гледане на бебето за по 1-2 ч, а това за мене е повече от достатъчно. Гледам да и обяснявам, а тя гледа да не пита много, но редовно си има искрици:
 - защо плаче детето / те децата вече са две, но както и да е/?
 - сменили му памперса?
 - нещо, тука е малко мокра тази блузка.
 - дали да не го завием с още нещо?
 smile3511
Здраве да е!
 Малкомишленце, не им са връзвай !
 Успех!

# 12
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
И моите са същите.Хайде свекърва ми гледа да не се меси, че аз съм малко серт и не мълча и ще се изпокараме. Ама майка ми на моменти - страхотни коментари. За захранването си мина на моята, но всекидневно чувам - То твоето дете скоро няма да мине на обща кухня. Абе нали цял живот все боклуци  ще яде #Cussing out

# 13
 • В Сънландия
 • Мнения: 1 444
Съчувствам Ви.Майка ми е изключително свестен човек и въпреки, че ми е давала ужасно много съвети(за което съм и много благодарна!)не ми е натрапвала мнението си.Радвам се, че майката на приятеля ми е доооооооооооста далече от нас, защото миналата година едва я изтърпях две седмици.Чудя се какво ли щеше да е, ако беше постоянно при нас ooooh!

# 14
 • На шестото небе
 • Мнения: 1 197
оправия няма и аз съм така,за това гледам много много да не ни навестяват,че много се дразня  #Cussing outот даването на неискани съвети или от нещо от сорта 'аз това съм го минала и знам,или слушаи мене,поскарваме се ама после пак почват така че търпение

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт