Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора
Ядох страхотен кратък във В. Търново скоро Smile! Дайте идеи как се прави в домашни условия, моля.
Натрошено сирене, кисело мляко и мая за сирене мисля слагаше баба ми, но в какви количества и колко зрееше - не помня.

Благодаря Smile!
Цитирай


Моята свекърва прави (тя е от Стара Загора).
Знам че като се цеди сиренето,това ,което остане се смесва с мляко -дребните, остатъците.
Не се слага сиренова мая,нали предварително си сложила.
Ще питам за рецептата и ще ти кажа с подробности.
Цитирай


Благодаря Smile. И моята баба е от Стара Загора Smile.
Ако се прави със суроватка от сирене - лошо, от къде ще я взема  newsm78. Не ми се прави сирене в къщи. То и от мляко от магазина нищо няма да стане.
Цитирай


Майка ми прави от мляко. Както е видно, аз също съм от Стара Загора.  Laughing Ще потърся рецептата дали я имам записана, ако не, ще питам майчето утре.
Цитирай


Истинския катък се прави от овче прясно мляко.
Вари се на водна баня ,на слаб огън ,при честичко разбъркване ,докато се сгъсти.
Имах една възрастна съседка, която с невероятно търпение приготвяше този деликатес и винаги ми даваше едно бурканче.
След като напълнеше  бурканите, затваряше  ги и- в кладенеца на студено отлежаваха .
Сега няма кой да си играе толкова, прецеждат кисело мляко и на това му викат катък.

/може би някоя баба на село знае точната технология/
Цитирай


Свекърва ми го прави от коза и е като пяна - толкова е хомогенно,приятно солено и най- важното не мирише на "козе".
Цитирай


Аз го правя с цедено кисело мляко, ситно намачкано сирене, скилидка чесън и червен пипер. Това е най-простия начин в домашни условия. Peace
Цитирай


Ето рецептата на мама:

3 литра прясно мляко се сварява. Охлажда се до температура за подквасване. Слагат се 3 равни супени лъжици сол, 3 лъжици кисело мляко и 1 чаена лъжичка мая за сирене. Завива се и стои 8 часа. След това се отвива и стои още час за да изстине. Прецежда се през тензух. Може да се остави по-рядко, може и по-гъсто (тогава става като крема-сирене).
Цитирай


подсирва се овче прясно мляко с овче сирене, а не с мая.

Цитат
Ето една родопска рецепта за катък, правели го през есента, защото тогава млякото било с висока масленост.

5л прясно овче мляко се сварява на водна баня, посолява се и след като изстине, се разбърква с 250г овче сирене и 125г разстопено масло. Изсипва се в глинено гърне и така се съхранява.


http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.837.html
Цитирай


Аз го правя с цедено кисело мляко, ситно намачкано сирене, скилидка чесън и червен пипер. Това е най-простия начин в домашни условия. Peace
И ние го правим така, без червения пипер обаче. Може да се сложи копър и печена чушка. Задължително трябва млякото да е цедено, иначе става много водно.
Цитирай


На мен много ми харесва катъка,който се прави в Била.
даже и малчо го харесва.
Опитвах да си правя в къщи,но не стана така вкусен.
Цитирай


Рецептата на Лалка е оригиналния катък.Израснала съм с катък намазан на филия и с домат в другата ръка\на село при баба\.Баба ми е 87годишна и продължава да ни прави катък,да е жива и здрава.
Цитирай


И моята (мамина/бабина) рецепта прилича на тази на Лалка. Аз съм родом от Димитровград и е естествено рецептите да са сходни. Рецептата е лесна за изпълнение. Сваряваш млякото (домашно), подквасваш така както се кваси мляко, само че на 1 литър мляко се слага и по 3 капки мая за сирене. Завиваш да се закваси, както се прави с киселото мляко. Когато се стегне, се прехвърля в цедилка и се цеди. Баба ми например го изцеждаше много, за да изтече цвика и да не се вкисва бързо. А после ако й се видеше много гъсто го разреждаше с малко сварено прясно мляко.   
Цитирай


А съм от Димитровград и знам, че истинският катък се прави от овче прясно мляко в края на лятото, защото тогава съдържанието на  сухото вещество е най -голямо. Вари се на водна баня няколко часа,докато се сгъсти. Разбърква се много често, а накрая- непрекъснато, за да не загори.
Посолява се и се съхранява на хладно/който има кладенец  е оптималното решение/.
Не се подквасва или подсирва, след като се сгъсти достатъчно ,може да му се прибави натрошено сирене.
Другото си е прецедено мляко . Peace
Цитирай


Така де, това което си описала е автентичната рецепта, истинската по която са правели катък, на баба ми бабите.
Това което аз давам е един вид осъвременен вариант. bouquet
Цитирай


1-14 от 18 отговора