Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора

залив на орловия щит

Мнения: 4 003
в Скандинавските страни пийват една ароматна напитка - гльог
т.е. греяно вино с подправки



ето как се прави:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mulled_wine

    * 1 бутила червено вино
    * евентуално 1 dl ракия - за да е по-силно, ние го пропускаме
    * 20 бр карамфилчета
    * 5 пръчки канела
    * 1 чл кардамон на зърна
    * 1 парченце джинджифил
    * 1 парче кора от портокал
    * 2 dl захар
    * 1 1/2 чл ванилена захар

   1. Пръчките канела се начупват и заедно с другите подправки се слагат в буркан. Заливат се с ракията и се оставят да престоят едно денонощие

   2. алкохола се прецежда от подправките, загрява се на бавен огън с виното, захарта и ванилената захар

сервира се топло, с белени бадеми и стафиди в чашите
върви с джинджифилови бисквитки
в Швеция


 или специални бухти в Дания
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%86bleskiver
« Последна редакция: вт, 04 дек 2007, 22:31 от Joel »
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Мдаа,това го пиехме едно време в Норвегия.....Joel    bouquet   bouquet   bouquet за рецептата ще я пробваме,че имаме хубави спомени от онова време.....
Цитирай


Мнения: 945
Тук (в Германия) му викат лгЮ вайн (нажежено вино). В момента цяла Германия ухае не него  Crazy
Може и да не стои толкова дълго с подправките, аz като го правя само си го zатоплям zа 5 минути и го прецеждам. Много е важно виното да НЕ zавира, само да се zатопли zа 5 минути. След това си го преливам в термус, zа да стои топло. Един път подгрято вино не бива да се zагрява втори път.
И още един съвет... колкото по малко zахар, толкова по малко боли глава на следващия ден  Cool. Аz слагам 8 супени лъжици на литър вино, като преди това карамелиzирам zахарта.

И внимание, мноого бърzо хваща. Вчера си направих една чашка и понеже я иzпих много бърzо, след това си поспах 30 минути
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Тук (в Германия) му викат лгЮ вайн (нажежено вино). В момента цяла Германия ухае не него  Crazy
Може и да не стои толкова дълго с подправките, аz като го правя само си го zатоплям zа 5 минути и го прецеждам. Много е важно виното да НЕ zавира, само да се zатопли zа 5 минути. След това си го преливам в термус, zа да стои топло. Един път подгрято вино не бива да се zагрява втори път.
И още един съвет... колкото по малко zахар, толкова по малко боли глава на следващия ден  Cool. Аz слагам 8 супени лъжици на литър вино, като преди това карамелиzирам zахарта.

И внимание, мноого бърzо хваща. Вчера си направих една чашка и понеже я иzпих много бърzо, след това си поспах 30 минути
35  35  35
Едно въпросче само....защо се пази да не завира виното?  Embarassed
Цитирай

залив на орловия щит

Мнения: 4 003
Geri, ние купуваме нискоалкохолен гльог, само 2% и предварително ароматизиран
само го стоплям леко заедно с едно пакетче подправки (продават ги готови, досирани за една бутилка от 1л) за повече аромат и готово
аз алкохол не понасям, бързо ме хваща, но от това винце няма последици
Цитирай


Мнения: 945
Едно въпросче само....защо се пази да не завира виното?  Embarassed

Защото така иzвира алкохола и след това е една боzаааа и иzобщо не е вкусно. Между другото, от подправките може да вzемеш само канела (1 ч.л. мляна става дори) и карамфил. Раzбира се, ако спаzиш точно рецептата става мнооого по добре, но zа първи опит става и опростената версия.
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Едно въпросче само....защо се пази да не завира виното?  Embarassed

Защото така иzвира алкохола и след това е една боzаааа и иzобщо не е вкусно. Между другото, от подправките може да вzемеш само канела (1 ч.л. мляна става дори) и карамфил. Раzбира се, ако спаzиш точно рецептата става мнооого по добре, но zа първи опит става и опростената версия.
Благодаря    bouquet ще направим.....
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 436
Миналата година имаше подобна тема и правих няколко пъти греяно вино по рецепта - подправките са канела, карамфил, ванилия и още нещо. Вместо ракия се слагаше ром и по-малко захар. Освен портокалови парчена се слагаха и лимонови. После всичко се прецеждаше - помня че много ми харесваше, което ми напомня да изровя рецептата  Whistling
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Миналата година имаше подобна тема и правих няколко пъти греяно вино по рецепта - подправките са канела, карамфил, ванилия и още нещо. Вместо ракия се слагаше ром и по-малко захар. Освен портокалови парчена се слагаха и лимонови. После всичко се прецеждаше - помня че много ми харесваше, което ми напомня да изровя рецептата  Whistling
Много ароматно звучи.... Praynig  Praynig  Praynig
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 436
Ето линк към миналогодишната тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=137923.0
ако някой се интересува  Flutter
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Ето линк към миналогодишната тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=137923.0
ако някой се интересува  Flutter
Тоя някой съм аз. hahaha  hahaha  hahaha......Камамбер, златна си....  bouquet   bouquet   bouquet
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Ние си го купуваме готово - или в изпускащи пара пластмасови чашки на площада около Коледа, или в бутилка и си го кипваме вкъщи. Страхотно е, особено навън в студа, с наденички, горчица, пара от дъха и народ наоколо  Love
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Ние си го купуваме готово - или в изпускащи пара пластмасови чашки на площада около Коледа, или в бутилка и си го кипваме вкъщи. Страхотно е, особено навън в студа, с наденички, горчица, пара от дъха и народ наоколо  Love
Ееех мдааа.... това с атмосферата е страхотно ама я има само извън БГ.Тук ние ще си я направим в къщи.....Нищо пак ще е готино.....  bouquet
Цитирай

залив на орловия щит

Мнения: 4 003
Ние си го купуваме готово - или в изпускащи пара пластмасови чашки на площада около Коледа, или в бутилка и си го кипваме вкъщи. Страхотно е, особено навън в студа, с наденички, горчица, пара от дъха и народ наоколо  Love

при нас също раздават - всеки уикенд има нещо като пазар в центъра, с разни лакомства и местни производители
тогава наистина ухае навсякъде на подправките
слагат и едни големи скари със запалени дърва вътре, става едно такова топло до тях и уютно ...

Блонди, а какво сервират при вас към това вино
при нас само бисквитки
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 436
Ние си го купуваме готово - или в изпускащи пара пластмасови чашки на площада около Коледа, или в бутилка и си го кипваме вкъщи. Страхотно е, особено навън в студа, с наденички, горчица, пара от дъха и народ наоколо  Love
Аууу, Блонди благородно ти завиждам  Blush
Иначе и аз съм ходила по немско, но не в коледния сезон  Tired (упс по белгийско не съм ходила все още  Mr. Green )
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора