Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 дек. 2007, 13:23 ч.

Двойно гражданство?

 • 17 479
 • 35
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9 134
Интересува ме дали все още България разрешава двойното гражданство за български граждани и ако не, откога е отменено? По възможност с цитат от закон, проектозакон или нещо подобно, моля!
Ще съм много благодарна на тези, които се включат с информация.

# 1
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 263
Закон точно не мога да ти цитирам.
Сина ми има двойно гражданство и два паспорта.
Като стане на 18 години ще трябва да избере гражданството си.

# 2
 • Мнения: 2 405
България го разрешава, най-честия проблем е  другата държава да не го разрешава. И аз не мога да ти цитирам закон за съжаление.

# 3
 • Мнения: 4 966
България го разрешава, най-честия проблем е  другата държава да не го разрешава. И аз не мога да ти цитирам закон за съжаление.

Точно така.
В БГ не е било отменяно.
За коя друга държава те интересува?

# 4
 • Мнения: 9 134
България го разрешава, най-честия проблем е  другата държава да не го разрешава. И аз не мога да ти цитирам закон за съжаление.

Точно така.
В БГ не е било отменяно.
За коя друга държава те интересува?
Става дума за това, че  Германия разреши двойното гражданство за всички граждани на страни от ЕС, но на нас ни казват, че не е възможно, тъй като България била забранила двойното гражданство за собствените си граждани.

# 5
 • Мнения: 282
И аз не мога да помогна със закон, но лятото братовчед ми, който има българско и холандско гражданство, си смени личната карта и като попълваше документите имаше въпрос дали има друго гражданство и той съвсем спокойно си написа, че има холандско и си му издадоха българска лична карта без проблем. Заедно попълвахме документите и съм абсолютно сигурна в това, което пиша.
Защо не попиташ в паспортен отдел на полицията, там най-добре ще ти отговорят на този въпрос.

# 6
 • Мнения: 4 966
...Става дума за това, че  Германия разреши двойното гражданство за всички граждани на страни от ЕС, но на нас ни казват, че не е възможно, тъй като България била забранила двойното гражданство за собствените си граждани.

 newsm78
Да не би да зависи от някакви двустранни спогодби?
Стана ми интересно, защото аз съм с двойно гражданство, а само преди седмица идва един колега-чужденец, на който второто гражданство е българско.
Ще попрочета тук-там и пак ще пиша.

# 7
 • Мнения: 7 606
И аз не мога да помогна със закон, но лятото братовчед ми, който има българско и холандско гражданство, си смени личната карта и като попълваше документите имаше въпрос дали има друго гражданство и той съвсем спокойно си написа, че има холандско и си му издадоха българска лична карта без проблем.

Това винаги е било така  Wink И аz съм с двойно. Когато вадиШ български международен паспорт, се свържат и с посолството на съответната страна.

# 8
 • Мнения: 4 966
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=346820

Т.е. имало е предложение да бъде отменено, но не е прието.
Българите имат право на двойно гражданство, но то наистина зависи от двустранни споразумения.

Намерих и това:
http://zaedno.de/postxf5741-0-0.html&sid=ba52060031728a5e1e76d89b75d127bc

Т.е. не би трябвало да има проблем!

# 9
 • Мнения: 27 525
Като стане на 18 години ще трябва да избере гражданството си.

Ако страната позволява, не трябва да избира, остава си и с двете. Ако иска, де.  Grinning
За мен е новост, че Германия е разрешила двойното, макар и малко, все пак е нещо, големи цербери бяха досега  Laughing

Вечерница, имам приятелка, която се занимава с тези неща, ако искаш ми пиши какво точно те интересува и ще говоря с нея за повече подробнсоти  Hug

# 10
 • Мнения: 9 134
Блонди, просто искам да разсея виреещите тук слухове и да покажа черно на бяло с еди-кой си документ от българското законодателство, че не е отменено правото на двойно гражданство.
Не искам като отида с готовите документи тук, да ме върнат, щото еди-коя си не била наясно със законовите разпоредби.

# 11
 • Paradise
 • Мнения: 3 094
Ето това мога да кажа по въпроса:

Сега действащият закон за българското гражданство позволява двойното гражданство. Има обаче ограничения за длъжностите, които не могат да бъдат заемани от такива лица - премиерът, министрите и депутатите трябва да са само с българско гражданство например.
От друга страна, двойното гражданство дава и някои екстри - като например да гласуваш, независимо че от години не си живял в страната, или пък да избираш в коя от двете страни, на които си гражданин, да ходиш в казармата.


Европейска практика

Въпросът с двойното гражданство в страните от ЕС претърпя сериозно развитие през последните десетилетия. В чл. 17 от Договора от Маастрихт е записано, че се създава европейско гражданство и то се придобива от всеки гражданин на държава членка. Това дава право на свободно движение в рамките на съюза, участие в местни избори и избори за Европарламент, на дипломатическа защита.
След влизането в сила на договора в държавите-членки започна процес на промяна на националните законодателства, засягащи гражданството. В края на 90-те Берлин промени закона за гражданството, действащ от 1913 г., и даде възможност за двойно гражданство при определени условия. Великобритания признава отдавна двойно гражданство, Франция също. След облекчаването на закона в Португалия, хиляди французи кандидатстваха и получиха португалски паспорти.
Естония например не признава двойното гражданство, Белгия и Люксембург също, Испания дава двойно гражданство на граждани на страните от Латинска Америка, Филипините и Екваториална Гвинея.

И пример относно двойното гражданство в БГ - почти всички изселници в Турция са с двойно гражданство.

# 12
 • Paradise
 • Мнения: 3 094
и пак аз:

в Гугъл като напишеш "Закон за българското гражданство" излизат линкове към самия закон, който е качен във формат .doc и .pdf.

Дано съм била полезна.

# 13
 • Мнения: 9 134
Още веднъж благодаря на всички,които се включиха темата за внасяне на яснота!  bouquet

# 14
 • Мнения: 753
племенницата ми се роди в САЩ, с идването и в България попълваха разни документи за гражданство родителите и, и вече е и с българско...2007 се случи всичко...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт