Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 дек. 2007, 15:31 ч.

Порок ли е да колиш прасе за Коледа?

  • 6 902
  • 83
  •   1
Отговори
  • Мнения: 766
 Пороците нападнаха форума и то по време на пости. Направо да настръхнеш! На въпроса- жива ли е традицията да се събереш с роднини и приятели в двора около свински труп, да му одираш кожата и да се напиеш по повода? Някой от вас канен ли е на такова представление? Как се чувствате? Мислите ли че Европейският съюз трябва да наложи клауза срещу "свинските извращения" или смятате , че дядо ви за този момент се е бъхтил цяла година? С една дума варварство ли е това, просто лакомия или смятате, че прасетата за това са създадени?

# 1
  • No Line On The Horizon
  • Мнения: 2 166
Може ли да включиш и анкета? Благодаря  Peace

# 2
  • Мнения: 517
Порочна съм по всички форумски показатели. И по този също. Барабалекс, разкрих ти се напълно.  Mr. Green

# 3
  • София
  • Мнения: 3 447
Алекс, виждам, че си заимствала идеята от предишната си тема. Нещо против мен и моето Мило ли имаш? Ако е така, дай да го изясним на лични   bouquet

# 4
  • Paradise
  • Мнения: 3 094
Част от българската традиция е това.
За едни порок, за други бит.
Никога не съм разглеждала коленето на прасе от тази страна.

# 5
  • София
  • Мнения: 9 014
Аз нямам никакво отношение към смъртта на прасетата - все ми е едно дали е публична екзекуция /жертвоприношение за по-деликатно/, или е цивилизовано убийство със съвременни и безболезнени техники. Важното е да мааме пръжки и свинско със зеле на поразия /според поверието - за да е спорна и плодородна годината/.

# 6
  • Мнения: 1 532
Част от българската традиция е това.
За едни порок, за други бит...


за трети - бут. Който както се чувства щастлив Hug Peace

Последна редакция: ср, 05 дек 2007, 15:43 от Калин@

# 7
  • София
  • Мнения: 1 756
Никога не съм присъствала на подобно пиршество на плътта. Винаги купуваме трупа, транжиран и няколкодневен.
Аз  яденето по погребения и панахиди намирам за по -варварско.

# 8
  • whiskey bar
  • Мнения: 679
Канен съм и в събота и неделя на прасе. Варвари! Ще се напия от мъка.

# 9
  • Мнения: 14 117
Въпрос на оцеляване. Когато баба Пена от Долно Уйно почне да си пълни фризера с пържоли всеки път, щом вземе пенсия, сигурно ще спре да гледа прасе. Особено ако и онези скакалци от града не полазват всяка неделя да пълнят багажниците, ами си пазаруват всичко от Метро... Whistling

# 10
  • София
  • Мнения: 4 262
Никога не съм присъствала на подобно пиршество на плътта. Винаги купуваме трупа, транжиран и няколкодневен.
Аз  яденето по погребения и панахиди намирам за по -варварско.
Абсолютно точно казано  bouquet А по темата, не го намирам за порок,а е традиция според мен Simple Smile

# 11
  • София
  • Мнения: 808
Някой от вас канен ли е на такова представление? Как се чувствате?  С една дума варварство ли е това, просто лакомия или смятате, че прасетата за това са създадени?
Преди много години бяхме канени на такова представление в едно село.  Аз лично не съм присъствах на този ужас, но квиченето на горкото животно беше страшно. Мъжът ми е присъства на част от "ритуала" след което влезе в къщата блед като платно. Част от нас никога не бяхме виждали ткакова чудо. Няма да описвам подробно какво последва в състезанието кой ще стигне пръв до тоалетната, защото е гадно.
Та по темата - начинът по който се колят прасетата в домашни условия определено е варварство, да не говорим, че когато прасето се стресира в месото се натрупват токсини.

# 12
  • terra incognito
  • Мнения: 14
. кое съм аз, че да мисля и решавам промисъла при създаването на прасето?
. дали е варварство? Що? Толкова цивилизовано се трепе гадинката, че няма място за помайване.
. действително доста хора баш за този момент се бъхтят. Мило и трогателно. Първо цвърчи прАсето, после неговите пържолки.
. и защо това е проблем с висока обществена значимост, че да му посвещаваме толкоз много теми?

# 13
  • Мнения: 766
Скъпа Дона, Милото Ви се издигна в очите ми откак разбрах , че знае да върти ножа!
Аз пържоли ям и кюфтета, и мезета. Кожи не ям. И сланина също не ям. Обаче не е ли малко притиснително да присъстваме на последните минути на едно прасе и после да го изядем? Ето баба Пена от Долно Уйно си го "чува" от малко , кръстила го е Гошко и после абсолютно хладнокръвно одира кожата на своя питомец? Не е ли малко притиснителна черта в народопсихологията ни това, че може да храниш нещо , да ти е мило по някакъв начин и после собственоръчно да му видиш сметката? Ама нали това е твоят Гошко?

# 14
  • София
  • Мнения: 5 374
ПОРочни мисли ПРЕпускат из ПРЕНАтоварените ПРЕдколедно красиви форумски главици.
Дайте го по-лежерно, моля (цитат от Калина, да ме прощава  bouquet)

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт