Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.
1-14 от 542 отговора

София

Мнения: 1 315
Тема САМО ЗА РЕЦЕПТИ  И ЛИНКОВЕ ЗА РЕЦЕПТИ.
Ако направите някоя рецепта от линковете, напишете я в темата и след нея напишете подробности, минуси, плюсове или гафове при правенето на хляба. Така ще се учим взаимно. Целта на темата е да се съберат само рецепти и лесно да се намира желаната рецепта
Ето тук може да коментирате и питате - http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=461739.345
Умишлено не съм променяла нищо в начина на обяснение на рецептите, за да запазя авторското право Very Happy  
Но Ви моля нека да слагаме само рецепти тук

Хляб с канела  1 ¼ lb:
1¼ чаши вода,
1¼ чаена лъжичка сол,
по 2 супени лъжици захар и олио,
2½ чаши захар,
1½ ч. лъж. канела ,
1½ ч. лъж. мая  
¾ чаша стафиди.

Хляб с кисело мляко
1 чаена чаша кисело мляко
половин чаша прясно
2 яйца
половин чаена лъжичка сода бикарбонат
1 и половина чаена лъжичка сол
половин чаена лъжичка захар
2 супени лъжици олио
3 и половина чаени чаши брашно
половин чаена лъжичка мая за хляб

Хляб с маслини (675 гр)
Съставки:
вода 1 1/8 чашка
сухо мляко 2 1/2 с.л
масло 2 1/2 с.л
захар 2 1/4 с.л
сол 1 1/4 ч.л
смесени подправки (така ги продават тук  ) 2 1/2 ч.л
бяло брашно 2 1/2 чашка
"черно" брашно 1/2 чашка
суха мая 1 1/4 ч.л
маслини (черни) 1/2 чашка
За маслините пише, че е препоръчително да се вкарат в цикъла, когато машината "уведоми", че започва втасването, иначе се били "накълцвали" по някаква си причина  

Хляб с кашкавал и лук (675 гр)
Продукти:
вода 1 чашка
сухо мляко 2с.л
захар 2 с.л
сол 1 ч.л
лук на прах 3 с.л
настърган кашкавал (Mature cheddar- това е видът кашкавал в рецептата, но става и с друг) 1 1/4 чашки
бяло брашно 3 1/4 чашки
суха мая 1 1/2 ч.л
Кашкавала се добавя в началото на второто втасване за да не потъне най-отдолу

И да допълня, че съставките се слагат в ред, в който са описани.

Хляб с лук
350гр. брашно
210мл. Прясно мляко + вода или
1 яйце  
1с.л. захар
20мл. Масло (50гр.)
20гр. Свежа мая или 4-5гр. Суха мая
щипка сол
една глава лук на филийки
маслини
босилек
олио
 
Лукът и маслините да се овалят в брашно преди да се пуснат. Най накрая може да се поръси с лук, кашкавал и босилека
Всичко се слага в машината, а олиото се добавя когато започне месенето

Хляб с ядки (675 гр)
Продукти:
вода 1 чашка
олио 2 с.л
мед 2 с.л
сол 1 1/2 ч.л
слънчогледови семки (обелени разбира се) 1/4 чашка
нарязани орехи 1/4 чашка
бяло брашно 3 чашки
суха мая 1 1/4 ч.л

Шоколадов хляб (675 гр)
вода 1 чашка
1 разбито яйце
сухо мляко 1 с.л
масло 1 с.л
захар 1/2 чашка
сол 1/2 ч.л
начупени орехи 1/4 чашка
бяло брашно 2 1/8 чашки
какао на прах 1/2 чашка
суха мая 1 ч.л

Черен хляб  (2 lb)
1 + 1/4 cup Вода
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
2 cup Брашно от типа "Whole Weat Flour" (черно брашно)
1 + 2/3 cup Брашно тип бяло
1 + 1/2 чаена лъжичка мая
 Сипвате водата в съда на Бредмейкъра, добавяте захарта и солта. Насипвате брашното отгоре върху водата като се стремите да покриете изцяло водата.
Последно слагате маята, като внимавате водата и маята да не влизат в контакт
Брашното трябва да се насипе като слой отгоре върху водата и да изолира маята от водата!!!
Поставете да се пече на програма "Grain".
Ако нямате такава програма сложете на програмата която е предвидена за печене на черен хляб.
Ръжен хляб 1
220 мл вода (+малко повече)
250 г брашно
1,5 чаени лъжички сол (всъщност трябват 2, дори 2,5)
50 г ръжено брашно
50 г пълнозърнесто брашно (аз го правя направо със 100 г ръжено брашно и готово)
1 пакетче суха мая

Програма - основната програма за печене на хляб, 2 часа и 55 мин. при мен, степен на препичане на коричката - 1
Значи като се замеси, гледаш и добавяш лъжица-две вода... вероятно заради ръженото брашно става едно много гъсто и лепкаво тесто, така че аз добавих вода, стана малко по-рядко и се надигна и опече много добре.
Солта в рецептата определено беше малко... опитай все пак първо с 2 ч.л.
Става страшно вкусно хлебче.
В книжката пише да се остави да изстине на решетка. Аз обаче си увивам хляба в кухненска кърпа и така го оставям да изстине. Съхранявам го също увит в кърпа, в найлонов плик и в хладилника. Така остава мек и при желание можеш да си го препечеш Smile
Снощи го доядохме с масълце и червен хайвер... ммм... опитай.Smile)

Ръжен хляб 2
140 мл вода
142 мл кисело мляко
2 ч.л. сол
2 ч.л. кафява захар или 3 ч.л. мед
2 с.л. олио
225 гр. бяло брашно
225 гр. ръжено брашно
1 1/4 ч.л. суха мая

Продуктите се слагат в горния ред. Програма за пълнозърнест хляб, към 3ч30мин горе-долу. Препичане - степен 2.
Колкото по-кисело е киселото мляко, толкова по-добре. Разбива се хубаво с водата, преди да се сипе в чашата на машината.
Медът е моя измишльотина, защото нямах кафява захар, а бях чела в други рецепти за мед в ръжения хляб вместо меласа  .
Става невероятно вкусно, киселичко, лепкаво, въобще - както си му е редът

Ръжен хляб  с кимон
300мл. вода
2 ч.л лимонов сок
22 мл слънчогледово олио
125 гр. Ръжено брашно
375 гр. Бяло брашно
22 мл. обезмаслено мляко на прах
1/2 ч.л. зърна кимон
1 и 1/2 ч.л. сол
15 мл. захар
1 ч.л. суха мая
Слага се водата и лимоновия сок във машината за хляб. Маята се слага най-накрая. Добавя се ръженото и бялото брашно, но не трябва да покриват изцяло водата. Слагат се млякото и кимона. Добавя се солта и захарта в два отделни ъгала на фурната. Прави се малка дупка в средата и се добавя маята. Внимавайте да няма контакт с водата. Машината се настройва на нормална програма и средно запечена кора

Хляб със сирене и маслини (750 гр)
 240 мл вода
3 с.л. зехтин
1 1/2 с.л. захар
3/4 ч.л. сушена мащерка
1 1/2 ч.л. сол
360 г брашно
2 1/4 ч.л. суха мая
---
55 г натрошено сирене
6 с.л. едро нарязани зелени маслини
3 с.л. нарязани сушени домати
3 с.л. брашно

Постави първите седем съставки в указания ред в машината. Нагласи машината на програма за бял хляб. Пусни я да меси.
Размеси останалите съставки добре. Постави ги в машината след първото месене или при сигнала за поставяне на добавки.
Аз поставям вместо указаните маслини и сушени домати каквото имам в момента -- само маслини, само сушени домати, черни вместо зелени маслини, чушки, лютеница. Понякога добавям чесън или песто. Мащерката, разбира се, може да се замени с други подправки -- например чубрица. Гледам количеството смес да не се променя и влажността да остава същата

Хляб с ким3/4 ч. ч. мляко (в оригиналната рецепта беше вода)
3/4 ч.ч. извара (това е приблизително 100 г)
1 с. л. зехтин (или олио, или друга мазнина)
1 с. л. захар
3 ч. ч. бяло брашно
1 с. л. сушени люспички чесън (не знам дали ме разбираш какво имам предвид - нарязан на филийки по дължина чесън и изсушен, купих го от един китайски магазин - в оригиналната рецепта беше с лук)
ким (аз слагах на око, щот много обичам)
1 ч. л. сол
1 пакетче мая
В този ред блъскаш в машината. Нагласяш машината на тъмен хляб (в смисъл - препечен). Тъй като моята машина има 3 размера - 750 г, 1 кг и 1250 г, аз го сложих на 750, но всъщност май излиза по-малко. Хлебчето става поресто и меко, а кимът му придава много хубав аромат.

Хляб за комбинации
350гр. брашно
210мл. Прясно мляко + вода или 290мл. Ако не се слага яйце
1 яйце  
1с.л. захар
20мл. Масло (50гр.)
20гр. Свежа мая или 4-5гр. Суха мая
щипка сол
Добавки по желание
сирене, кашкавал, маслини, орехи, тиквено семе, ленено семе, пшеични зародиши, овесени ядки, сусам
Яйцето и захарта се разбиват заедно предварително

Тесто за пица
500гр.брашно
315мл прясно мляко
1 яйце
3с.л. зехтин
6гр мая
1ч.л сол
1с.л захар
Тестото се разделя на топчета и се замразява. Блата става мек и пухкав

Пита
530гр.брашно
315мл прясно мляко
3 яйца. Желтъка се отделя за мазане
50-70гр маслоo
6гр мая
1ч.л сол
1с.л захар

Козунак
малък козунак
10 гр мая (суха)
125 мл прясно мляко (топличко)
100 гр масло (половината олио, половината разтопено краве масло)
500 гр брашно (зависи много какво ти е брашното)
щипка сол
3 яйца
125-150 гр захар
настъргана лимонова кора
стафиди
бадеми

Слагам в машината първо прясното мляко, след това олиото и разтопеното краве масло, яйцата, брашното, захарта, солта и маята.
Оставям го да се меси и втасва (ползвам програма ТЕСТО)
След като свърши програмата го изваждам, прибавам настърганата лимонова кора, оформям го и го слагам на топло още веднъж да втаса. Преди да го сложа да се пече го намазвам с жълтък, поръсвам със захар и забождам стафиди и бадеми.
Ще потърся снимка да ти го покажа в готов вид.
Ако искаш голяма доза, удвои продуктите.

Козунак
3 яйца + 1 белтък(жълтъка остава за намазване отгоре)
½ ч.ч прясно мляко
1 ч.ч захар
¼ чаша разтопено масло + ¼ чаша олио
1 tbs(чаена лъжица) мая
около 3 и 1/2 ч.ч. брашно, всеки път ми отива различно количество
настъргана кора от един лимон

Първо слагам в машината и разбивам яйцата със захарта, после добавям млякото, след това маслото. Слагам после около 2.5 ч.ч. брашно и маята и оставям да се разбърка добре, става каша, после прибавям по малко от останалото брашно и по малко от олиото.Брашно слагам докато се получи нелепкаво тесто. След като спре месенето, пускам пак на ново машината на цикъла за тесто, така три пъти, последния път вече оставям да свърши целия цикъл, така че и да втаса.
Първия път в плитките сложих стафиди, а втория път смесих счукани орехи, полях ги със прясно млако, колкото да ги покрие и ги сложих за две минути в микровълновата, после им сложих захар и канела и оставих така да постои, стана гъста смес. Всяка плитка я разточвах, слагах от сместа и завивах на руло, после оплетох четерите плитки.

Първите пъти оставях козунаците върху печката, включвах фурната да загрее на 250 и отварях вратата, ама става много жега в стаята, затова сега слагам оплетените козунаци във фурната и включвам на WARM и така си втасват, после ги вадя и ги мажа със жълтък, включвам фурната на 375 и ги пека около 18-20 минути, зависи колко е голям козунака.

Козунак
330 – 370 гр. Брашно
20гр свежа и ли 4гр суха мая
3 яйца. Отделя се една лъжица за мазане отгоре
100мл.прясно мляко
100гр. Захар или 150гр – ½ чаша
щипка сол
50гр масло
кора от лимон, ванилия, ром, стафиди, бадеми, орехи, канела
3 с.л. олио

Стафидите се накисват във вода и преди да се добавят се слагат в брашното. Яйцата се разбиват със захарта и лимонената кора и ванилията. Ако са студени, да се затоплят в микровълновата. Маята се разтваря в затоплено мляко с малко захар и брашно. Част от брашното се насипва във формата със солта, яйцата, брашното и млякото с маята (ако е свежа) Като почне да меси се добавя по малко  разтопено масло. Като го поеме се добавят 3 с.л. олио. Като даде сигнал за добавяне на продукти – стафидите. Ако тесто е течно може да се добави още брашно

Козуначени кифлички
2 яйца
60 гр. Масло
 60 гр. Захар
100мл прясно мляко,
една щипка сол,
350 гр. брашно,
едно пакетче суха мая,
могат да се добавят и стафиди или лимонови корички,но това по желание.

пускам машината на програмата за месене на тесто,на моята машина "мулинекс" тази програма е 1 час и 50 минути,след като е готово тестото оформям кифличките и им слагам като пълнеж мармалад,сирене,кашкавал или каквото преценя за подходящо,оставям ги да втасат за около 15 минути и после ги пека на не много силна фурна.това всъщност е бабината рецепта за козунак,просто видях че на моята машина рецептите са все за около 350гр. брашно и си намалям пропорционално рецептите и експериментирам. козунак не мога да опека в нея сполучлив,прекалено дълго втасва и става почти на трохи,но кифличките ги харесваме

Панетоне
4 супени лъжици прясно мляко
2 яйца
80 г масло
130 г брашно
60 г захар
130 г брашно
1 пакетче суха мая
6 супени лъжици стафиди
4 супени лъжици захаросани портокалови корички

В моята машина се слагат в този ред съставките.
Пече се на програма за Сладък хляб (3 часа и 9 минути, но изключих 10-на минути преди края, защото взе да попрегаря).
Наистина е много вкусно и наистина мирише на козунак.Smile)

Сладко
Съставки:
плодове (препоръчително да са нарязани) 3 чашки
захар с "презерватив   " 1 чаша
Лимонов сок 3 с.л
и накрая ми вика да ползвам 11програма. Като по време на "готвенето" на сладкото не трябва да се отваря капака на машината.И също пише в машината да не се слагат повече от 3 чашки плодове
« Последна редакция: пн, 18 яну 2010, 21:59 от Evjeni »
Цитирай


Мнения: 4 357
Ето и един сайт с рецепти.
Цитирай

София

Мнения: 1 851
Още един сайт (на руски е) с рецепти.
Цитирай

София

Мнения: 2 923
Правих снощи козунак по първата от рецептите за козунаци, поствана по темата. Всички продукти са точно, колкото е написано, с изключение на маята  /сложих 1 и 1/2 ч. л., което значи на половина на посочените 10 гр./ и на брашното /отиват няколко с. л. повече, но това зависи както от качеството на брашното, така и от големината на яйцата, примерно - тези, които ползвах аз, бяха доста големи/. Пуснах на три пъти програмата за месене на тесто /без изпичане/ до фазата на втасването, като едва след третото измесване оставих тестото да втаса. Като приключи програмата, го извадих, разделих на две, направих от двете топки две усукани рулца, които оплетох и сложих в тефлонова форма с подвижно дъно. Намазах с жълтък и поръсих със захар. Сложих във фурната и пуснах да се нагрява на 180 градуса по Целзий. Като позагря, пуснах вентилатора. Козунакът се надигна повече от два пъти над ръба на формата /към края на печенето дори се наложи да го покрия с парче алуминиево фолио, за да не прегори/ и стана разкошен, а дори лимонова кора и лимонов сок нямах, за да сложа - само ванилия. Въпреки това беше много сполучлив - опитайте и вие Smile
Ето го и самият козунак: http://community.webshots.com/scripts/editPhotos.fcgi?action=sho … p;security=uqULhF
Цитирай

Sofia

Мнения: 671
Ето и рецептите от моята книжка:

1. основен бял хляб /малко ми е сладък на мен/
- вода - 1 1/8 чаша
-обезмаслено мляко на прах - 2 1/2 суп. лъж.
-олио - 2 1/2 суп. лъж.
-захар - 2 1/2 суп. лъж.
-сол - 1  1/4 ч.лъж.
-брашно - 3 чаши
-мая - 1  1/4 ч.лъж.

2. френски хляб/много е хубав/
- вода - 1  чаша
-обезмаслено мляко на прах - 2  суп. лъж.
-олио - 1 суп. лъж.
-захар - 1 суп. лъж.
-сол - 1  ч.лъж.
-брашно - 3 чаши
-мая - 1  ч.лъж.

3. черен хляб
- вода - 1  чаша
-обезмаслено мляко на прах - 2  суп. лъж.
-олио - 2  суп. лъж.
-захар - 2 1/2 суп. лъж.
-сол - 1  1/4 ч.лъж.
-черно брашно - 3 чаши
-мая - 1  1/4 ч.лъж.

4. мек хляб
- вода - 1 1/8 чаша
-обезмаслено мляко на прах - 2 1/2 суп. лъж.
-олио - 2 1/2 суп. лъж.
-захар - 2 1/4 суп. лъж.
-сол -   1/4 ч.лъж.
-брашно - 3 чаши
-мая - 1  1/4 ч.лъж.

5. италиански хляб с подправки
- вода - 1 1/8 чаша
-обезмаслено мляко на прах - 2 1/2 суп. лъж.
-олио - 2 1/2 суп. лъж.
-захар - 2 1/4 суп. лъж.
-сол -  1/4 ч.лъж.
-брашно - 3 чаши
-сушена майорана - 1 1/2 ч. лъж.
-сушен босилек - 1 1/2 ч. лъж.
-сушена градинска мащерка - 1 1/2 ч. лъж.
-мая - 1  1/4 ч.лъж.

6. хляб със сирене и лук
- вода - 1 чаша
-обезмаслено мляко на прах - 2  суп. лъж.
-захар - 1 суп. лъж.
-сол - 1/2 ч.лъж.
-гранулиран лук - 1 1/2суп. лъж.
-узряло сирене Чедър - 1 чаша
-брашно - 3 чаши
-мая - 1  1/2 ч.лъж.

7. Хляб със стафиди
- вода - 1 1/4 чаша
-обезмаслено мляко на прах - 3 суп. лъж.
-олио - 3 суп. лъж.
-захар - 2  суп. лъж.
-сол - 1  1/2 ч.лъж.
-канела - 3/4 ч. лъж.
-брашно - 3 чаши
-мая - 1  1/2 ч.лъж.
- стафиди - 5/8 чаша - добавят се при звуковия сигнал

8. Хляб със сушени на слънце домати
 - вода - 1  чаша
-обезмаслено мляко на прах - 2 1/2 суп. лъж.
-олио - 2 1/4 суп. лъж.
-сол - 1/4 ч.лъж.
- смес от сушени подправки - 1 1/2 ч. лъж.
-брашно - 3 чаши
-мая - 1  1/4 ч.лъж.
- сушени на слънце домати - 3/8 чаша

9. Малцов хляб
- вода - 1  чаша
-олио - 2 суп. лъж.
-сол - 1   ч.лъж.
- малцов екстракт - 2 ч. лъж.
-брашно - 3 чаши
-мая - 1 ч.лъж.
- султански стафиди - 1/2 чаша

10. пълнозърнест хляб
- вода - 1 1/8 чаша
-обезмаслено мляко на прах - 1 суп. лъж.
-олио - 2  суп. лъж.
-кафява захар - 2 1/2 суп. лъж.
-сол - 1  1/4 ч.лъж.
-пълнозърнесто брашно - 3 чаши
-мая - 1  1/4 ч.лъж.
хубаво е да се сложи и една табл. витамин С 100 мг.

11.Бели хлебни питки
- вода - 1 1/4 чаша
-обезмаслено мляко на прах - 1 суп. лъж.
-разтопено масло - 2  суп. лъж.
-захар - 2  суп. лъж.
-сол - 1  1/4 ч.лъж.
-брашно - 3 1/4 чаши
-мая - 1  1/2 ч.лъж.

Омесете и оформете от тестото 6 питки
сложете ги върху намазана тавичка за печене
с четка намажете питките с разтопено масло
покрийте ги за 20-25 мин.
оставете ги да се увеличат два пъти и ги намажете с глазура
печете питките 15-20 мин при температура 190 гр.

12. Блат за пица
- вода - 1 чаша
-обезмаслено мляко на прах - 1 суп. лъж.
-разтопено масло - 1  суп. лъж.
-захар - 2  суп. лъж.
-сол - 1   ч.лъж.
-брашно - 2 3/4 чаши
-мая - 1  ч.лъж.

загрейте фурната предварително
оформете плосък кръгъл блат, сложете го върху намазана тава за печене, с четка го намажете с олио
покрийте блата за 15 мин. и го оставете да втаса
сложете съставките за пица отгоре и печете на 200 градуса докато не стане златисто кафява.


Еми това, ако някой знае полски или чешки има още доста рецепти мога да му ги пратя да ги преведе.


Ще напиша тук защото виждам че са изтрштш мнения - имаше питане колко ми е чашката - 240 гр. е според деленията, но премерена в друга с деления излиза точно 250.
Цитирай

Varna/Florida

Мнения: 306
Рецептата за кекс, която следва е на Пела и досега никак не ми се полу4ава6е, а много оби4ам този кекс.  Това е традиционния кекс, предполагам 4е пове4ето от вас знаят тази рецепта. Аз мисля 4е бърках някъде при пе4енето....но все още незнам къде.....струва ми се 4е фурната трябва да е добре загрята, понеже е така при машината за хляб.   Мноооого съм щаслива, 4е най-после успях да го направя този кекс и то то4но в машината за хляб. Само го опекох там, а го забърках с миксера.  
Ето пак рецептата:

1. 4 бр. яйца;
2. 1 чаена чаша захар;
3. 2 чаени чаши брашно / препълнени/;
4. 1 бр. бакпулвер;
5. 1 бр. ванилия;
6. 1 чаена чаша вода;
7. 1 чаена чаша олио.

Яйцата и захарта се разбиват много добре с миксер и към тях се прибавят всички изброени продукти, по ред. Сместа се изсипва в предварително намазана с олио и поръсена със брашно форма. Пече се в умерена фурна. След като изтине по - желание може да се поръси с пудра захар.

Когато имам повече време отделям в една малка купичка или чаена чаша част от сместа. Към нея прибавям 1 - 2 равни супени лъжици какао на прах. Започвам да изсипвам първо от едната смес, после от другата, докато свършат.


Аз нямах олио и сложих разтопено краве масло. намазах формата и поръсих с бра6но. Пекох 1 4ас и 10 мин ...казвам го, понеже сам си нагласяш минутите на програмата "пе4ене".
Цитирай

София

Мнения: 1 851
Първо да кажа, че линк към тази тема има в постоянната тема "Рецепти за здравословно хранене" , за което блягодаря на Erica.


Ето и моите рецепти:

Коледен кекс (щолен)

За плънката:
200 гр. стафиди;
40 гр. орехови ядки;
50 гр. захаросани кори от цитрусови плодове;
50 мл.ром;
6 капки бадемово масло (пропуснах, защото нямам);
1 ванилия;
2 с.л. настъргани кори от лимон;
150 гр. масло;
50 гр. пудра захар (сложих кристална).

За тестото:
20 гр. мая;
50 гр. захар;
100 мл. пр. мляко;
500 гр. брашно;
2 яйца;
250 гр.масло;
щипка сол, канела и индийско орехче.

Приготвяне:
Смесете продуктите за плънката и ги оставете 5-6 часа в хладилника (не съм ги оставяла повече от 1 час и то извън хладилника). След това пригответе тестото и го смесете с плънката. Изважда се веднага , маже се с масло и се поръсва с пудра захар.

Моят опит:
Пекох го на програмата за сладък хляб, но не успя да се опече. Трябваше да го допичам още 15-20 мин. Като сложих плънката при звуковият сигнал, тя не се смеси добре с тестото, а остана отдолу. Получи се сладникаво хлебче с два пръста стафиди, орехи и канела на дъното. По-вкусно е като престои няколко дена.

По горната рецепта направих кекс, като за тестото вместо 250 гр. масло, сипах толкова мляко и вместо 100 мл. мляко, сложих толкова масло. Тестото стана като кексово - не можеше да се меси. Наду се повече от необходимото и трябваше да отсипя малко, за да не направя пожар. Изпече се чудесно в машината. Отсипаното тесто го изпекох във фурната. Кекса стана чудесен. Изядохме го за отрицателно време.

Но все пак рецептата в оригинал повече ми хареса.

Правих тази рецепта от английският сайт http://www.razzledazzlerecipes.com/bread-machine-recipes/index.htm :
 
Bread Maker Stollen

I usually make Stollen from scratch each Christmas. This year I was just too busy and tried this recipe in my ABM. My husband said that even though it wasn't quite as good as the "made from scratch", is was still very good. It was so easy that I made it more often during the season and finally used up all my candied fruit for a change. ;~)

1 cup + 1 tablespoon of water
1 egg
2 tablespoons butter or margarine
3 3/4 cups bread flour
3 tablespoons sugar
1 1/2 teaspoons yeast, or 2 teaspoons fast rise
2/3 cup red and/or green candied cherries
1/3 cup chopped nuts
1/3 cup raisins
4 tablespoons bread flour

Put water, egg, butter, 3 3/4 cup flour, sugar, salt and yeast in bread pan in order listed. Set for a medium or dark 2# loaf. Mix the rest of the ingredients with the 4 tablespoons flour and add at the appropriate time for the machine or near the beginning of the knead cycle, after the first mixing of the dough.

Стана чудесно сладко хлебче. Малко промених рецептата, за да ми отговаря на вкуса и продуктите:

Сложих 3/4 чаша захар вместо 3 лъжици.
Ползвах черешите/вишните от едно малко бурканче сладко.
Сложих малко повече масло.
4-те лъжици брашно, в които се овалват плодовете и ядките бяха с огромен връх.

Пуснах на нормалната програма (1-ва). Опция 750 гр. хляб. Нормална коричка. Пекох още 10 минути, защото хлебчето се изду и ми опря в капака. Презастраховах се, за да не остане клисаво.

А-а-а. И не сложих сол. Забравих, защото в списъка със съставките липсваше. И така си се изпече.

Правих и това от същият саит:

Bananas & Cream Bread (ABM)

2 teaspoons active dry yeast
3 cups bread flour
3 tablespoons wheat germ
3 tablespoons powdered milk
1 1/2 tablespoons sugar
1 1/2 teaspoons salt
3/4 teaspoon nutmeg
1 1/2 tablespoons oil
1 cup mashed bananas
2 tablespoons mashed bananas
3/4 cup sour cream or plain yogurt
1/4 cup water
1 tablespoon water
3/4 cup chopped nuts or raisins

Add all ingredients, except the raisins or nuts, in order recommended for your machine. Bake on raisin bread cycle.

At the beeper add the raisins or nuts.

Но нищо не се получи. Тестото беше рядко - като кексово. Хляба не може да се изпече, нищо че го допичах. Накрая стана нещо тестяво без никакъв вкус, Не се усещаше нито банана нито беше сладко. Пълен провал.

Иначе основата за хляб ми е това:

300 мл. пр. мляко
3 с.л. масло
2 ч.л. сол
500 гр. брашно
2 с.л. захар
2 ч.л. мая

Теглото е 750 гр.
Програмата е 1 - Нормална или 6 - Бърза

Добавям :
2 с.л. сухо мляко (ако сложа вода вместо мляко)
2 с.л. белен сусам (може и не белен, но тук наоколо само такъв продават)
2 с.л. белени слънчогледови семки
1 с.л. белено просо
1 с.л. ленено семе
/всичко сипвам още в началото/

Ако слагам Добавките, сипвам повече течност - още 25-30 мл.

Вместо тези добавки, може да сложиш :
2 с.л. сух лук
10-15 маслини
/маслините си слагам при звуковият сигнал/

или

настърган кашкавал - около 200мл. (от мерителната чаша)
1-2 ч.л. шарена сол.
/всичко слагам веднага/

Правя брашнена смес:
200 гр. брашно Добруджа
200 гр. Типово
100 гр Пълнозърнесто пшенично или Пълнозърнесто ръжено
понякога добавям 1-2 с.л. трици, защото при пресяването триците от Пълнозърнестите брашна си остават в ситото.
Цитирай

София

Мнения: 1 851
Това са рецептите на emia. Или поне част от тях.

ХЛЯБ

Бял хляб без кори
100 мл. Мляко
50 мл. Вода
25 гр. Масло
250 гр. Бяло брашно
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
½ пак. Суха мая

програма : 4 (2 ч  и 20 мин.)
степен на препичане : 2
тегло 500 гр.

Бял хляб
210 мл. Вода
350 гр. Брашно
1,5 ч.л. сол
1 пак. Суха мая

програма : 3 (3 ч и 40 мин)
степен на препичане : 2
тегло 500 гр.
Или
Програма : 5 ( 58 мин)
Степен на приепичане : 2
Тегло 750 гр.

Пълнозърнест хляб
280 мл. Вода
25 гр. Масло
220 гр. Бяло пшенично брашно
220 гр. Пълнозърнесто пшенично брашно
2 ч.л. кафява (нерафинирана) захар
2 ч.л.сол
3 ч.л. съха мая

програма : 2 (4ч и 10 мин)
програмата се стартира след 30 минути. Това е нормално, тъй като през това време нищо не се случва
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.
Или програма : 5 (58 мин)
Степен на препичане : 2
Тегло 750 гр.

Домашен хляб
220 мл вода
250 гр бяло пшенично брашно
50 гр ръжено брашно
50 гр пълнозърнесто пшенично брашно
1,5 ч.л. сол
1 пак. Суха мая

програма : 4 (2 ч и 40 мин)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.

Селски хляб
175 мл. Вода
225 гр. Бяло пшенично брашно
25 гр. Ръжено брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая

програма : 4 (2 ч и 40 мин)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.

Бирен хляб
200 мл. Бира
125 гр. Бяло брашно
125 гр. Ръжено брашно
½ ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 пак. Суха мая

програма : 9 (3 ч и 30 мин.)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.

Ситен хляб
260 мл. Вода
400 гр. Галета
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
1 пак. Суха мая

програма : 9 (3 ч и 30 мин)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.

Ръжен хляб с йогурт
150 мл. Вода
175 мл. Йогурт без добавки
400 гр. Пълнозърнесто пшенично брашно
100 гр. Ръжено брашно
2 ч.л. мед
2 ч.л. сол
2 пак. суха мая

програма : 9 (3 ч и 30 мин)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.


КЕКСОВЕ

Кекс със стафиди
100 мл. Мляко
2 яйца
125 гр. Масло
120 гр. Захар
1 пак. Ванилова захар
250 гр. Брашно
½ пак. Суха мая
1 щипка сол
6 с.л. смяни бадеми
125 гр. Стафиди

програма : 6 (1 ч и 63 мин.)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.

Лимонов кекс
2 яйца
200 гр. Масло
200 гр. Захар
250 гр. Брашно
2 ч.л. суха мая
1 щипка сол
лимонени кори

програма : 6 (1 ч и 63 мин.)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.

Кекс с орехи
200 мл. Мляко
2 яйца
150 гр. Масло
200 гр. Захар
1 пак. Ванилова захар
200 гр. Брашно
½ пак. Суха мая
1 щипка сол
6 с.л. смляни бадеми
100 гр. Орехови ядки

програма : 6 (1 ч и 63 мин.)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.

Шоколадов кекс
100 мл. Мляко
2 яйца
125 гр. Масло
120 гр. Захар
1 пак. Ванилова захар
250 гр. Брашно
½ пак. Суха мая
1 щипка сол
6 с.л. смляни бадеми
125 гр. Настърган шоколад

програма : 6 (1 ч и 63 мин.)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.

Кекс “Данди”
4 яйца
225 гр. Разтопено масло
225 гр. Захар
2 с.л. захаросани лимонови резанчета
100 гр. Стафиди
10 захаросани вишни разрязани на части
225 гр. Брашно
ситно настъргана портокалова кора
50 гр. Смляни бадеми

програма : 6 (1 ч и 63 мин.)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.

ТЕСТО

Тесто за кексове*
250 мл. Мляко
350 гр. Брашно
2,5 с.л. олио или разтопено масло
½ ч.л. захар
½ ч.л. сол
1 пак. Мая

програма : 7 (1 ч и 30 мин.)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.

Тесто за пици*
200 мл. Вода
3 с.л. масло
350 гр. Бяло брашно
2 ч.л. сол
1 пак. Мая

програма : 8 (1 ч и 30 мин.)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.

* - тези ястия трабва да се пекат в обикновена фурна : кекс - 25 мин. при 190 о С; пица – 20 мин. при 190 о С.


КОНФИТЮРИ И КОМПОТИ

Конфитюр от ягоди, праскови и кайсии
500 гр. плодове
300 гр. Захар

програма : 10 (1 ч и 05 мин.)
след това програма 11 (1 ч.) – поддържане на температурата
Цитирай

София

Мнения: 1 851
Ето още една рецепта за козунак в машината :

http://forum.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=25619
Цитирай
Ето линк към обработеното до момента:
http://store3.data.bg/gato/Recipe%20for%20Breadmaker.htm
Благодаря на всички, които помагат (ама няма да изброаявам поименно че списъка е дълъг..) Wink
Следващите версии ще имат дата на актуализация до "Съдържание" в началото на документа.

Надявам се всичко това да не е труд на вятъра Wink
Цитирай

София

Мнения: 1 851
Ето още неща от книжката на emia:


Практически съвети за приготвяне на хляб

Всички продукти, които ще бъдат използвани, трябва да бъдат със стайна температура.
Крайният резултат зависи изключително откачеството и свежестта на продуктите.
За приготвянето на хляб, курабийки и пирожки се изисква само първокачествено брашно.
Точната дозировка на брашното също има голямо значение за крайният резултат. Затова ви съветваме да теглите брашното със кухненска везна преди употреба.
Вие можете да ползвате, както свежа, така и суха мая, но в никакъв случай “химическа” мая.
Щателно съблюдавайте дозировката и последователността на добавяне на съставките според рецептата.
Внимавайте маята да не е в непосредствен контакт със солта.
За да не се нарушава процеса на втасване на тестото, се препоръчва да се смесят всички съставки първоначално в контейнера и после капака да не се отваря по време на работа на уреда.
Изпечения от вас хляб ще притежава по-плътна среда в сравнение с този приготвен в хлебопекарна.

Последователност на добавяне на продуктите
Препоръчва се съставките да се добавят в следния порядък:
Най-напред течните продукти, а после твърдите.
Маята се прибавя най-накрая : тя не трябва да влиза в съприкосновение със захар, мляко, вода или сол.
След като налеете течните продукти, ви препоръчваме да изпълните следните операции:
Добавете част от брашното.
Добавете всички твърди продукти с изключение на маята.
Изсипете останалата  част от брашното, така че то напълно да покрие всички твърди продукти.
Най-накрая добвете маята.

Различни ингредиенти
Масло/олио
Мазнините и олоито правят хляба по-мек и вкусен. При използването на масло, то трябва да се раздели на малки парчета, за да може да се разпредели хомогенно из тестото.

Вода
Наливайте в тестото топла вода.
Ако във вашата рецепта има яйца, разбийте ги и ги добавете към водата.

Брашно
Количестовото на брашното зависи от неговият тип.
От качеството на брашното зависи и успеха на печивото.
При използване на “тежко” брашно (например ръжено), тестото бухва по-малко.

Мляко
Може да се използва както прясно, така и сухо мляко.
При използване на сухо мляко, трябва да се добави допълнително вода.
При използване на прясно мляко, може да добавите вода при условие, че общият обем на течността съответства на указания в рецептата.

Захар
По възможност използвайте бяла, кафява захар или мед.
Избягвайте използването на рафинирана захар или азхар на кубчета.

Сол
Солта придава вкус на продуктите и окзава влиание върху актичността на маята.
Солта прави тестото плътно, компактно и не му посволява да втаса твърде бързо.

Мая
Тестото втасва под въздействието на маята.
Вие можете да използвате както прясна, така и суха мая.
Качеството на маята и следователно скоростта и степента на втасване на тестото не са винаги еднакви. Затова и вкуса на хляба зависи от вида на използваната мая.


Програми (доколкото мога да разбера от таблицата, без да съм виждала машината):
1 – Сладък хляб          - печене за 750 гр и нормална степен на препичане – 60 мин.
2 – Едрозърнест хляб     - 105 мин. (1 час и 45 мин)
3 – Бял хляб                     - 70 мин.    
4 – Хляб без кори (?)      - 40 мин за 500 гр.
5 – Бял хляб – бърза        - 33 мин.
6 – Кексове                      - 90 мин.
7 – неизвестна
8 – Тесто                           - 110 мин. (1 час и 50 мин.) – месене и втасване без печене
9 – неизвестна
10  - Конфитюри              - 50 мин.
11 – поддържане на температурата
Цитирай

София

Мнения: 1 851
А ето и първата част от нейните ( на emia) рецепти:


Млечна кифла
250 гр. Мляко
50 гр. Масло
375 гр.бяло брашно
2 с.л. захар
1,5 ч.л. сол
1 пак. Суха мая

програма 1 (3 часа)
степен на препичане 2
тегло : 500 гр.

Брьош
1 с.л. мляко
3 яйца
125 гр. Масло
250 гр. Брашно
2,5 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пак суха мая

програма 1 (3 часа)
степен на препичане 2
тегло : 750 гр.

Кифла със стафиди
50 мл. Мляко
50 мл. Вода
1 яйце
35 гр. (3 с.л.) Масло
250 гр. Брашно
1 с.л. захар
1 щипка сол
1/2 пак. Суха мая
5 с.л. стафиди

програма 4 (2 ч и 40 мин.)
степен на препичане 2
тегло : 500 гр.

Белгийска кифла “Крамик”
125 мл. Мляко
1 яйце
50 гр. Масло
250 гр. Брашно
1 с.л. захар
1 щипка сол
1 пак. Суха мая

програма 1 (3 часа)
степен на препичане 2
тегло : 750 гр.

Елзаска кифла “Кугелфох”
4 с.л. мляко
2 яйца
100 гр. Масло
250 гр. Брашно
2,5 с.л. захар
1 щипка сол
1 пак. Суха мая
100 гр. Стафиди

програма 1 (3 часа)
степен на препичане 2
тегло : 750 гр.
Цитирай

София

Мнения: 1 185
По молба на Гато пускам линк с обработените до момента информация и рецепти. Засега съдържанието е същото като каченото на дата.бг, но вече е на външен хост и може да се вижда и от чужбинските мами. От негово име се извинявам, че все още не са добавени изпратените от вас обновени рецепти и коментари. Заринат е от работа тия дни и затова.

А ето го и линка: http://gatofamily.mpeltrade.com/DIR/Receipe%20for%20Breadmaker.htm
Цитирай


Мнения: 379
От няколко седмици имам машинка за хляб и експериментирам всеки ден с някоя нова рецепта от книжката. Исках да споделя кое за мен стана кекс-фаворит, който е много лесен, вкусен и винаги става (поне до сега):

2 яйца, 2/3 ч.ч. мляко (леко затоплено), 2/3 пакетче масло, разтопено на стайна температура и нарязано на тънки парченца, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 пълни догоре ч.ч. брашно, половин бакпулвер, една ванилия, щипка сол, стафиди, орехи или настърган шоколад по желание. Всичко се слага в горепосочената смес. Програмата на моя Мулинекс е за кексове: 7 (1 час и 20 минути) за средно препичане.
Цитирай

София

Мнения: 882
По Коледа много попадах из интернет за Джинджифилов хляб, та си намерих рецепта за машината, стана много странно хлебче, на мен ми хареса, тъй като обичам по-нестандартните рецепти. Ето и рецептата:
Джинджифилов хляб
1 ч. пр. мляко
1 разбито яйце
1 с.л. олио (или каквато мазнина обичате)
2 ч.л. кафява захар
1 ч.л. сол
2 1/2 ч. бяло брашно
1/2 ч. пълнозърнесто брашно (или ръжено)
1 с.л. джинджифил
1/4 с.л. карамфил
1/4 с.л. канела, и/или индийско орехче

Иначе съм си направила едно ароматно олио и го ползвам за тестото в машината- в едно бурканче слагам подправки, каквито обичаме - кимион, чубрица, риган и др. и допълвам с олио или зехтин. Хляба става много ароматен.
Цитирай
0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.
1-14 от 542 отговора