Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
1 Потребител и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
60-74 от 531 отговора

София

Мнения: 1 315
http://kuking.net/t21.htm на този адрес има много руски рецепти за машина за хляб ,ако някой се интересува,да погледне, http://kuking.net/my/viewtopic.php?t=27674  а  на този  други рецепти за хляб

Пълнозърнеста питка със сусам на  Pety
1 1/2 ч.ч.леко затоплена вода
1 1/2 ч.ч.бяло брашно
1 1/2  ч.ч.пълнозърнесто брашно/грахам
2 ч.л.сол
1/2 ч.ч.сусам
2ч.л. суха мая

~2с.л.прясно мляко за намазване
~2с.л.сусам за поръсване

Използвам програмата за тесто която е 1 час и 30 минути, Чаената ми чаша =240ml
Омесваме еластично тесто и оставяме да втаса до удвояване на обема.След като втаса  разделяме на 16 топчици които нареждаме в намаслена  тавичка.Оставяме отново да втаса на топло около 30 минути.След това намазваме с млякото отгоре и поръсваме със сусам.Печем на 220 градуса първите 15 минути и след това намаляме на 180 градуса и печем още около 30 минути. 

 ***Аз използвам машината за хляб за месенето и втасването.***

Експеримента на Бумеранг


250 мл мляко
1чл сол
2 сл захар
50 гр краве масло
300 гр брашно Добруджа
100 гр пшенични трици
1 ч л суха мая

след сигнала- шепа слънчогледови семки.

пекох на програмата за хляб с мляко, 2ч. 17 мин



Пълноърнест хляб на Мама Цоцоланка
По малко ленени, слънчогледови, сусамени семена + малко от микса 4 вида семена на Николов, 1 с.л. сол, 1/4 кубче прясна мая от 42гр., 1 яйце, малко олио, 1 и 1/2 неголеми чаени чаши вода(да бъда точна чашите за 3 в 1 на Якобс, каквито ги имаше по рекалмите на Мюзик Айдъл), 600-700 гр. брашно - типово, добруджа, грахам и бяло, като бялото е най-малко като количество. Използвам 1 основна програма(3ч. 25 мин), за силно зачервяване на коричката и резултатите са зашеметяващи. В последно време слагам и по-малко шарена сол, трапезна чубрица, кимион и въобще подправки на вкус!

Изяжда се като топъл хляб и питат има ли още. А щом и едно бебе на 10 месеца(само че хляба бе без подправки) си отваряше устата за още хляб...правете си сметка колко вкусно става!

Само 1 - 1-ствен път не се получи нещо, но защо така стана тогава - отговор нямам!Но пак се хапна хляба

Франзелки на Pety
Ето я рецептата

1ч.ч.хладка вода
1ч.л.сол
3ч.ч. брашно
1пакетче(7гр.) суха мая

Всичките продукти се изсипват в машината за хляб.Аз използвам програмата за тесто.След като се е омесило и втасало тестото се изважда от машината и  и се оформят франзелките, поръсват се леко с  брашно и се слагат се в подходяща тавичка.Оставя се да втасат повторно около 30 минути и след това се печат на 180 градуса около 20 -25 минути. 

***чаената ми чаша = 240 мл

ТЕСТО С ГРИС - labrex


Тестото се меси, като обикновено тесто с мая. Маята се разтваря в топло мляко или вода, добавя се с.л захар, сол, може и едно яйце, но може и без него.
Сипва се брашно и се бърка, така че да се получи тесто като за палачинки, като гъста сметана. Тогава се добавя грис толкова, че да може да се събере тестото на топка. Сипват се и 3 с.л. олио, намесва се   и се оставя да втасва.
Грисът набухва и тестото става много мекичко.
Оставя се  го около 2 часа, а след това с ръце, намазани с олио, се  къса от  тестото, оформя се на ръката  кръгче, слага се  плънка в средата, защипват се  хубаво крайчетата и се слага в тава, намазана с мазнина. Ръбчето оставяме от долната страна. Пекат се в леко загрята умерена фурна. 5 мин преди да се извадят, се  намазват с масло отгоре, за да се зачервят красиво.
Заради пшеничния грис се получава меко, пухкаво, въздушно тесто, изделията от него остават меки, не съхнат и не се втвърдяват.

Как го направих аз:

Разтворих маята /прясна/ в две чаени чаши топла вода, нямах мляко. Добавих 1с.л. равна захар, сол, разбих и едно яйце. Изсипах две чаени чаши брашно и бърках с тел. Стана като палачинково тесто. Сипах и трите лъжици олио. Сложих и 2-2 1/2 ч.ч грис. Не съм съвсем сигурна, защото тичах до магазинчето за грис, че вкъщи не ми стигна, но, беше повече от две чаши. Толкова, че да се събере на топка тестото, без да е твърдо в никакъв случай.Изсипах тестото на плота, доомесих го с малко брашно и сложих да втасва. При мен за 40 мин се беше вдигнало доста. С намазани ръце късах тесто и оформях кръгчета на ръка, слагах плънка, защипвах и в тавата. Сложих първата тава да се пече, не се чака пак да втасват. Останалото тесто направих на руло, нарязах го на части и от всяко отрязано парченце направих кръгче, плънка, защипване и в тавата. първите станаха готови за 30 мин, горе долу и втората тава толкова се пече. Но това зависи от фурната.



Хляб скартофи на mimensita

Но хлебчето се получи страхотно - сложих прясно мляко 150 мл, едно яйце, три дребни сварени картофа, прекарани през преса за картофи, при това бяха стояли в хладилника 3 дни, доматено пюре около 3 с.л. размити с вода до 150 мл, около 600 гр брашно - 400 бяло на София мел и 200 за пълнозърнест хлаб на Техра и понеже се оказа , че едно пакетче суха мая на д-р Йоткер е мялко за хляб с добавки , сложих още 2- 2.5 гр от сухата френска мая, останала от някой друг експериент , пуснах на 10-та програма на кауфландската машинка, сходна с някой модели на ТСМ и другии 3.20 часа, и го зарязах, та и единия час подгряване си мина докато се прибера, но пак е добро - нито е препечено, нито изсъхнало

Арабски хляб на desi_minkova 
 
Продукти:2 с.л. суха мая/14гр/, 1 ч.л. захар, 2 ч.ч. топла вода, 8 ч.ч. брашно, 2 с.л. олио, 2 ч.л. сол, 2 с.л. масло

Приготовление:Маята се поставя в малка купичка, добавя се захарта , налива се малко вода и се оставя да шупне за 15мин. Брашното се пресява със солта и се разбърква. Добавя се шупналата мая, налива се олиото и останалата вода. Омесва се еластично тесто. Поставя се в намазаната купа с масло и се покрива с влажна кърпа. Оставя се да втаса за около полови един час. От тестото се оформят еднакви топчета, които се разточват на питки с дебелина 0,5см.и ширина около 25см. Набрашняват се и се оставят за около 30мин да втасат отново, покрити с кърпа за да не изсъхват. Фурната се загрява до 200-210 С. Затопляме тавата предварително намазана с масло. Печем всяка питка по отделно около 5-10мин., като първо я слагаме от долу и после по средата на фурната. При печенето хляба се надува като балон. След като се надуе питката се обръща и се поставя по средата, за да се доизпече.Когато се извадят от фурната питките се завиват с кърпа.
А за трилистника мен ли точно намери да питаш дето все стои при мен еднолистник

Хляб с лук, чушки и маслини на Ина ггДавам приблизителни мерки на течността и брашното, защото накрая добавях още брашно, а млякото беше малко повече от половин кофичка.
300 гр. кисело мляко (при мен 3% неразредено)
2 с. л. зехтин
1 с. л. захар
1 с. л. сол
350 гр. бяло брашно
100 гр. грахам
100 гр. пълнозърнесто
маслини, лук, зелени чушки (маслинките бяха около 15-тина нормален размер, две глави среден лук и една нормлана по големина чушка, всичко в блендера на стино) +  поне още 50 гр. брашно, за да не стои водно на тестото (ако случайно маже под бърклаката докато меси прибавете още брашънце)
1/2 кубче мая, ама аз сложих малко повече.
Ако ви се прави на обикновен хляб, предполагам че може на всяка програма, иначе на месене + втасване и след това оформята с брашанце питките.

Забравих да кажа, че добавих и на око ръжени ядки, исках и слънчогледови да добавя, но бяха свършили. (Винаги добавям, било ръжени, овесени, ечемичени и т.н.)

Питка на Бургас ДШ

По 1/2ч.ч. грис и пълнозърнесто царевично брашно-накъснах за около 4-5 мин.с 100-150мл..вода леко затоплена.
1 ч.ч. типово брашно
1 и 1/2 ч.ч.бяло брашно-ако се наложи добавя се още 1/2ч.ч.
1/2 пакетче жива мая или 2 и 1/2 ч.л. суха(аз сложих жива този път)
2ч.л.сол
1ч.л.захар(аз сложих кафява тръстикова)
4с.л.олио
350мл.вода-от тях-в 50мл.разтворих маята със захарта и оставих да втаса и 100-150мл. за накисването на гриса и царевичното брашно.
Добавих и по 1с.л.сусам и ръжени ядки.Щях да слагам и трици на забравих.
Омесих всичко и накрая с 1-2 с.л.олио доомесих за да може после по лесно да се отделя и къса.Втаса около 30 мин.(бях го сложила на терасата на слънце).с намазани ръце с олио направих топчета и пак втаса за 30 мин.(пак на слънце).Пекох на 200гр за около 30-40 мин..Аз слагам хартия отгоре,защото моята фурна не мога отделно да включа горен или долен реотан.

Безсолен хляб на СТА
   750 гр.

300 мл. вода
0.5  голяма мерит. лъж.  олио
1,5 малка мерит. лъж лимонов сок
520 гр. брашно
1 малка мерит. лъж. суха мая
75 гр. сусамово семе

това е за 7 програма на Мулинекс XXL  3,37 часа

Лютеница на Роси09

5 големи печени пиперки
1 голям морков - настърган и сварен в микровълновата
1 патладжан - обелен, нарязан на шайби по дължина, посолен, отцеден от горчилката и изпечен във фурната по 10 мин. от всяка страна ( става още по-вкусно с печен патладжан като за кьопоолу, но аз нямах такъв).
1 глава лук и 2-3 скилидки чесън , ситно нарязани
200-250 гр. доматено пюре
100-120 мл. олио
сол, захар, чер пипер, кимион на вкус. Програма- мармалад

Това е рецептата за лютеница, която имам. Стана страхотна. Не знам какви напътствия да ви дам - аз просто набутах всичко по ред на номерата в контейнерчето и след 1,20 мин всичко беше готово...
Успех на всички, които решат да пробват

Успях да се справя с лютеницата по рецепта на rosi09 /благодарности отново  /. Малко модифицирах обаче, според наличните ми продукти в момента. Нямах патладжан, затова сложих печени чушки, прясно домате /завъртях го за малко в микровълновата, за да го обеля по-лесно/, морковите, лука и чесъна - пак в микровълновата да омекнат и там другите съставки по рецептата на авторката. И взе, че стана. Малко ми дойде материала, та напълних само половината контейнерче, ама като за проба става. Сместа се събра в два от по-големите буркани на Олинеза. Даже реших да сипя лютеницата гореща и обърнах с капачките надолу, пък току виж и се вакуумирали. Малко ме съмнява, но и да не стане, ще ги прибера в хладилника и ще ги изядем така. Забравих да напиша, че всичките зеленчуци след сваряването ги пасирах на пюре /мързеше ме да режа на дребно/, но следващия път ще пробвам да са на парченца, за да стане като кьополу. Благодарности още веднъж за рецептата! По-късно може да пробвам да направя и хляб. Засега ще си почина, че капнах .

Питки със сметана на мама Цоцолана

Половин кубче прясна мая - 21гр.
1 чаша от 250мл. кисело мляко
1 чаша течна готварска сметана за готвене - чашата е същата от 250мл.
около 370мл. вода
може да се сложи 1 яйце, може и да не се сложи
около 60гр. масло, леко разтопено
непълна 1 с.л. сол
Чесън на прах, шарена сол, мащерка, чубрица и други ароматни подправки по избор и вкус - аз обикновено слагам поне по 1 чаена л. от всички изброени
брашно - на мен лично ми отиде около 1кг. - 1кг. и 100гр. бяло брашно
2-3 бучки кафява захар(предполагам,че може и с бяла,а може и без викаква захар)

Допълнително - малко зехтин+подправки на вкус


В чаша сложих киселото мляко и захарта, разбърках за да се разтвори захарта и сложих маята. Докато маята се разтваря, в контейнера на хлебопекарната, сложих всички подправки. Добавих млякото с маята. След това в чашата сложих до горе вода (за да измия един вид чашата) и нея я добавих в контейнера. Сложих и сметаната, като с половин чаша вода измих и остатъците от сметаната по стените, добавих и тази вода. Сложих маслото(не съм си играла да го разтопявам, то сега е топло и малко да стои навън е достатъчно, колкото - толкова, в процеса на работа маслото се смесва идеално в тестото). Имах 1 яйце и защото така или иначе нямаше да ми свърши никаква работа - го добавих и него. Първия път яйце не сложих! Пуснах без брашното за около 3-4 мин да се разбърка сместта. След това постепенно добавях брашното, като пусках отначало машинката няколко пъти, докато се образува много меко тесто. Оставих в машинката да втаса около 15-20 мин. След втасването, отново пуснах машинката за 3-4 мин. месене. Използвах програма за месене и втасване на машинката.

Зехтин + подправки на вкус си направих в една купичка и с омазнени с тази смес ръце, оформях фитилчета, които завързвах леко и слагах в тава с хартия за печене. Но общо взето офомянето може да се остави на въображението ви. Оставих ги да втасат около 50 мин. И в загрята фурна на 200 градуса пекох около 30-40 мин. като накрая включих за малко и вентилатора.

Да ви е сладко!



Сладко от праскови на Бумеранг
плодове, нарязани на парчета с размери по желание 600 гр
захар 500 гр
сок от 1 лимон ( мисля  , че е доста, може и с по-малко)
пектин 20 гр
всякакъв фикс за сладко ще свърши работа. продават се пакетчета Gelfix във всички хранителни магазини. аз сложих приблизително 2 /3 от пакетчето и си стана сладкото

Хляб с ориз на asyalein

2   ч.л.       суха мая
400   гр.       бяло брашно тип 550
1/2   ч.л.           захар
1   ч.л.          сол   
20   гр.       масло
150   гр.       сварен ориз

всичко се слага в машината за хляб на програма за бял хляб.

в рецептата не виждам течност (вода или мляко) 
незнам дали свареният ориз дава необходимата вода... Ориза не се пасира, цял се слага

ето снимка от източника

Лимонов сладкиш на anincenceto
Ето я и рецептата :
Яйца:  3
Маслко: 70г.
Сол: 1/2 ч.л
Захар: 195грама
Брашно: 320г
бакпулвер 2.5ч.л
корички от 1 лимон
сока от 1 лимон

За програма 9 за Лимонов сладкиш
1 час и 50 минути е програмата

След като е готов може да се намаже отгоре с течен шоколад
Много съжелявам за предишното ми мнение. Мисля да го изтъркам 
« Последна редакция: пн, 29 сеп 2008, 09:45 от Evjeni »
Цитирай

София :(

Мнения: 96
Гледам, че са ми приписали авторство над една рецепта - не е моя, от тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,283.msg42353.html#msg42353 е идеята , а аз само съм споделила моя опит с нея .
Цитирай

гр.Разград

Мнения: 30
  http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=303270.580 Това е много сполучлив и вкусен хляб   chef
Цитирай

Пловдив

Мнения: 58
Книжката на Мулинекс с рецепти, някои вече ги пробвах - сполучливи са, особено безсолния хляб:

http://dianaat.multiply.com/video/item/220/breadmaker_BG_98_pages.rar
« Последна редакция: нд, 12 окт 2008, 16:15 от did_tag »
Цитирай

Пловдив

Мнения: 58
Проблемът е, че ми иска парола. Може ли да се направи нещо  newsm78


Няма такова животно, за свободен достъп е. Качих е и тук:

http://did-tag.mylivepage.com/file/739/4035_breadmaker_BG_98_pages.pdf


http://dianaat.multiply.com/video/item/220/breadmaker_BG_98_pages.rar
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Здравейте, незнам дали поста ми е за тук, но да попитам - диабетик съм и се чудех в рецептите за сладка дали захарта може да се замени с подсладител newsm78 Защото нали все пак пектина "желира" сместа?
Разгледай Жоровите рецепти. Smile
Цитирай


Мнения: 200
 Embarassed за сега само запис за да ви следя и докато задобрея че да пиша и аз
Цитирай

София

Мнения: 942
Страхотни рецепти. Предстои ми да си купя тази седмица хлебопекарна, после ще започвам да пробвам рецептите.
Цитирай

В центъра на мръсотията

Мнения: 548
Хляб с ементал на  Amarena 
 
 
320 мл вода
400 г пшенично брашно тип 550
2 ч. л. сол
1 ч. л. захар
50 г Ементал (при мен настърган кашкавал)
2 с. л. масло (аз го разтопих и го прибавих към  водата, заедно с настъргания кашкавал)
1 ч. л.  чесън на прах
1 ситно нарязана скилидка чесън
1 ч. л. млян черен пипер
1.5 ч. л. суха мая (аз сложих 1 ч. л.)

програма- нормален и бял хляб

Добър апетит!

Ей в този хляб направо се влюбихме!  Love Благодаря за рецептата на Амарена и Евжени!  Hug
Цитирай


Мнения: 9
Здравейте,
Моля за малко помощ - нещо не ни се получават добре нещата #Crazy, явно бъркам в нещо съществено. newsm78
Прочетох общите препоръки и ме интересува малко опит:
- каква мая ползвате, защото ние сме с Доктор Йоткер;
- брашното мерите ли го на око (половин пакет) или твърдо с везна;
- позволявате ли си да заменяте брашно 550 с тип 500;
- отложения старт влияе ли негативно на резултата;
Благодаря предварително на всички отговорили Smile
 bowuu bowuu bowuu
Вал
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
Отговарям,но въпросите най-добре в темата за Машина за хляб,тук е само за рецепти.
-в началото ползвах мая на доктора,но сега твърдо ЗА сухата мая на Юва
-точно меря с ел.везна,има рецепти,които са с чаени чаши,като предварително е измерено какво количество вода поемат и е уточнено в рецептата
-аз ползвам само един вид брашно-Софимел екстра
-не съм забелязала,няколко пъти съм правила хляб с отложения старт и все е бил хубав,само трябва да се спазват указанията и да няма продукти като яйца,мляко и подобни.
Цитирай


Мнения: 9
Много благодаря!!!
Извинявам се, за "off-topic" съобщението.
Поздрави!  chef
Цитирай
Здравейте, днес с батко купихме на наще машина за хляб за Коледа:)) иии сега разглеждам рецепти и продукти тааа като им я връчим да си спретнем един хляб. Нооо...Smile гледам има мляко на прах 1,5с.л. да се сложи - та се чудех с нормално мляко става ли ии по нататък как можем да си смятаме от рецептите сухо-прасно мляко какво е съотношението? Защото вкъщи прясно мляко винаги има та... по-лесно:)))
Цитирай

При любимите ми хора!

Мнения: 1 551
Аз до сега сухо мляко не съм слагала. Хляба го правя с каквото имам в къщи - прясно, кисело или само вода. Много вкусни питки и хлебчета да изядете с тази машинка, Kryptonite. ЧЕСТИТО!
Цитирай

София

Мнения: 1 315
Момичета, САМО ЗА РЕЦЕПТИ
Има си тема за разяснения. Няма смисъл тази да я разводнявате и да става трудно търсенето на рецепти
Цитирай
1 Потребител и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
60-74 от 531 отговора