Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 18 апр. 2005, 13:13 ч.
  • Преглеждания  750 033  Мнения  593  Онлайн  2
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 367
Рецепта за пухкав, мек, 100% пълнозърнест пшеничен хляб на Браяна Гроган (преведена)

http://dimitrina73docs.hit.bg/WholeWheatBryanaBreadBG.doc


Източник: http://veganfeastkitchen.blogspot.com/2007/05/light-tender-100-w … eat-bread-in.html

би ли посочила големината на една чаена чаша от рецептата?

Реклама
# 76
  • USA
  • Мнения: 1 777
Рецепта за пухкав, мек, 100% пълнозърнест пшеничен хляб на Браяна Гроган (преведена)

http://dimitrina73docs.hit.bg/WholeWheatBryanaBreadBG.doc


Източник: http://veganfeastkitchen.blogspot.com/2007/05/light-tender-100-w … eat-bread-in.html

би ли посочила големината на една чаена чаша от рецептата?
1cup=1ч.ч(237ml.)

# 77
  • Мнения: 11 612
Искам да запитам - такава мелничка за семена, откъде мога да си намеря в България? И евентуално колко струва? Може и на ЛС.....

Аз днес като никой път реших да видя колко точно слагам продукти за 1 хляб.

Моята е Аляска, хляба 1250гр., използвана програма - 1 - с време 3,24ч., силно запечен.

Хляб Вили

1 с.л. сол
1 с.л. сусам
2 с.л. смес от 4 семена
1 с.л. суров слънчоглед семки
1/4 мая от прясна мая на кубче от 42гр.
500 мл. вода
350гр. типово брашно
350 гр. бяло брашно

Едно кубче го разделям на кръст и имам 4 - 4-тинки, които използвам за 4 хляба.

Слагам продуктите общо взето в посочената последователност. В началото с лъжица може и да помогна на продуктите да станат тесто. Слагам семената в началото, а не при звуковия сигнал.

Резултат - тук и тук.

Хляба така го кръстих, защото само в тази комбинация големия син яде типов хляб със семена. Те се смилат достатъчно, не се усещат, не е чисто бял хляба и капризния голям син го яде и пита има ли още.......

# 78
  • София
  • Мнения: 367
мерси Pety Simple Smile

# 79
  • София
  • Мнения: 35
А знаете ли дали има рецепти за машина за хляб БЕЗ мая? Искам да опитам, защото не съм чувала добри думи за маята, но май не намирам такива. Благодаря ви.

# 80
  • Мнения: 11 612
А знаете ли дали има рецепти за машина за хляб БЕЗ мая? Искам да опитам, защото не съм чувала добри думи за маята, но май не намирам такива. Благодаря ви.

А с какво? Със сода? Тогава само можеш да си го омесиш в машинката, защото всяка програма има и втасване. И да го опечеш в обикновена фурна. То тогава става содена питка. Мисля, че все пак машинката е направена за хляб с мая!

# 81
  • Мнения: 62
Е, има и програма без втасване -  програмата за кекс  Wink

За хляб без мая виж Тук

А Тук може да видите и "моя" хляб със семена, вече приготвян  от 100% пълнозърнесто пшенично брашно, смляно саморъчно.

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 01:00 от Svilena33

# 82
  • Мнения: 3 452
защото не съм чувала добри думи за маята, но

Извинявай, би ли споделила какво лошо си чувала за маята. Аз все още не съм  Simple Smile

А бе хора, остана ли нещо, за което да няма нещо лошо изписано Thinking....скоро прочетох колко опасно било готвенето в глинени съдове.....айде бе, не вярвам.....
Извинете за отклонението, знам, че темата е за рецепти.

# 83
  • Мнения: 2
Здравейте, Мацки,
Може ли някоя от вас да ми помогне и да ми каже как да си меря брашното без везна, за да знам дали пробвам рецептите като хората (аз до сега за 100 гр. брашно слагам една ч.ч.)

# 84
  • Анкара
  • Мнения: 383
edit:

Последна редакция: нд, 01 апр 2012, 23:20 от Ердинч

# 85
  • Мнения: 662
Джеймс Оливър - основна програма 3 часа

325мл хладка вода
2 ч.л. кафява захар
2 ч.л. морска сол
100г грис
400г брашно
1п. суха мая
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=379179.225;topicseen
позволих си да копирам рецептата защото иначе голямо лутане става

# 86
  • Разград
  • Мнения: 3 028
Козунак        

3 яйца(единият жълтък се отделя за намазване накрая)
200 гр захар
75 мл мазнина(аз смесих олио и св.мас)
250 мл прясно мляко
20 гр прясна мая
настъргана кора на един лимон
660 гр брашно(толкова точно ми отиде,но това е относително,затова се наблюдава тестото)
От половината прясно мляко(затоплено)+маята+1 сл от захарта+1 разбито на ръка яйце+1 щипка сол+брашно се прави гъста каша,която се оставя на топло да втаса,под кърпа.
В контейнерчето на машинката се слага останалото прясно мляко,като предварително е затоплено и в него е разтворена захарта,половината от мазнината,разбитите яйца с белтъка,вече втасалата маяна смес и 550 гр брашно.
Програмата е за френски хляб-3,32 чАса.
Следва 5 минути месене,после 5-минутна почивка.След нея се слага настърганата лимонова кора и по мъничко брашно,докато се оформи хубаво тесто,което да не маже под бъркалките.
След като се оформи,започва се с останалата мазнина.Слага се на три пъти,като всеки път се изчаква да се усвои добре от тестото.През това време аз помагам на машинката да меси с една дървена лъжица.
След като и мазнината е прибавена ако има нужда се прибавя още мъничко брашно,но по половин лъжица,докато се оформи тестото.И вече се оставя да си се меси и втасва.
След последното премесване,което е от 10 секунди,с обилно намазнени ръце се изважда тестото(капака на машинката се затваря),разделя се на две с ръце.Едната половина се разделя на още три и бързо се оформят фитили(не е нужно да са красиви,просто изтегляте всяко парче на фитил),сплита се,подгъват се двата края отдолу и се връща в машината(може да се махне бъркалката,тя вече не е необходима).В процес на втасване козуначето се оформя.През това време машинката не се изключва,процесът си продължава.
Другата половина от тестото си оформяте както си искате.Аз го направих по същия начин и го сложих в продълговата форма,постлана с хартия за печене и оставих на топло да втаса.
Машинката преди да почне печене,ми се стори,че тестото трябва да втаса още(повече от два пъти трябва да си увеличи обема) и изключих от контакта,за да може да си втаса още тестото.След това намазах с яйце и поръсих със захар и включих,програмата си продължи.Ако случайно програмата не се е запазила се включва печене и готово.Козунакът се опече 10 минути преди да приключи програмата и аз го извадих,за да не изгори.
Другият козунак като си втаса,го намазах с яйце и поръсих обилно със захар и сложих в загрята на 180 градуса фурна,като в първите 15 минути пека само отдолу,после включвам и горният реотан.
С благодарности към Пина и Кети,за подробните разяснения,без които едва ли щях да се справя.  bouquet

Последна редакция: вт, 24 мар 2009, 20:58 от max-mama

# 87
  • На седмото небе
  • Мнения: 468
Maх мама   bouquet

# 88
  • Варна
  • Мнения: 549
  bouquet

# 89
  • София
  • Мнения: 369
искам да направя и аз козунак  Crazy
машината е Мулинекс OW-5003
питането ми е
- на 04 програма ли да пека?
- как да разбера кога е последното месене преди печене, та да махна бъркалките и да го заплета?  Rolling Eyes
в книжката нищо не можах да намеря  Rolling Eyes
  bouquet

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт