Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 18 апр. 2005, 13:13 ч.

САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 785 767
  • 606
  •   1
Отговори
# 195
  • USA
  • Мнения: 1 777
Джоб питки

 


1ч.ч.=240мл

1 1/8ч.ч. топла вода
1ч.л.сол
1с.л.зехтин/олио
1 1/2ч.л.захар
3ч.ч.брашно
1 1/2ч.л.суха мая

В тази последователност всички продукти се слагат в контейнера на машината за хляб.Използва се програмата за тесто.
След това готовото втасало тесто се слага на набрашнен плот и се  правят  8 топки.Всяка топка се разточва на кръг с диаметър
17-18 сантиметра.Разточените кръгове се оставят 30 минути да починат.Печката се загрява на 260 градуса.
Слагаме 2 или 3 питки направо на скарата на печката.Печем 4-5 минути(надуват се като "балон") или докато отгоре стане леко кафяво.
Печем и останалите по същия начин.
След като извадим питките от фурната веднага ги завиваме във влажна хавлия за да омекнат.

източник:all recipes

Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 17:01 от Pety

# 196
  • Моя родина там, где мой ребенок!
  • Мнения: 2 213
Козунак с плънка от маково семе(изцяло правен в машината)

Ето съставките:
тесто:
мляко 250 мл
олио 2 с.л. (обикновени)
захар 3 с.л. (обикновени)
сол 1 ч.л. (обикновена)
сухо мляко 1.5 с.л. обикновена)
мая 1,5 ч.л. (мерни)
брашно пшенично 450-500 гр (завизи от брашното, проверяввайте да стане меко но хубаво гладко топче)
режим "тесто"

Плънката се прави предварително
100 гр маково семе
150 гр захар (може  мед, но тогава по малко)
Сложете  маково семе в тънджерка добавете захарта и го залейте с вряло мляко, да покрие с два пръста.
Сложете да поври за да омекне маковото семе, но внимавайте да не стане сместа на карамел, когато семето омекне, разредете една голяма супена лъжица брашно с малко вода и добавяйте внимателно към смееста, постояно разбърквайки
Оставете сместа да изстине.
Извадете тестото което вече е готово разделете го на толкова части на колкото душа желае аз направих 7 топки от тях разточих малки кръгчета (около 20 см диаметър)
Намазвате със плънката кръгчето и завивате, получилото се руло го сгъвате на две и го слагате обратно в тънджерката за изпичане, и така всичките кръгчета.
Дано да съм го обяснила разбираемо, ако не, питайте ще взема да снимам процеса следващия път
Слагате да се пече, когато свърши програмата намазвате със разбито яйце със малко захар, оставих го допълнително още половин час във фурничката за се зачерви.  След това го поръсих с кокосови стръготини.
Ето резултата

Последна редакция: вт, 11 май 2010, 11:21 от г-жа Стихийно бедствие

# 197
  • Моя родина там, где мой ребенок!
  • Мнения: 2 213
Маймунски хляб със сирене и Пармезан.
Правих по рецептата от тук http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%9C&id=1287
Като я приспособих за машината.
Рецептата е преведох в грами и милилитри.
Продукти:
500 гр- бяло брашно
5гр- суха мая
1/2 с л захар
1/2 ч л сол
1/3 ч ч в рецептата беше със сирене чедър аз сложих настърган кашкавал (добре е да е поисъхнал и по твърд)
125 мл топла вода
125 мл топло прясно мляко

2 с.л олио
40 гр разтопено краве масло
1/2 ч ч настърган Пармезан

Приготвяне:
Сложих водата и млякото, добавих захарта и слолта, след това добавих брашното.
Пуснах программа 5 на Мулинекс (тесто с мая)
Машината го меси и като спре за първи път за малка почивка добавям олиото и кашкавала.
Оставих го да си завърши програмата, втаса хубаво.
Извадих тестото от машината на набрашнена повърхност, разделих го на 18 топчета(толкова ми се получиха) всяко топче топнах в маслото и после в пармезан.
Една по една ги наредих в намаслена тава, покрих с кухненска кърпа и оставих да втаса до като не увеличи обема си двойно (у нас е топло много и при мен стана за 1 час ) Сложих питката в загрята фурна на 190 градуса за 35 минути беше готова.
Ето я и нея.


# 198
  • Стара Загора
  • Мнения: 43
Днес и аз си взех домашна хлебопекарна,немска.Искам да ви попитам,има тук една рецепта за основен хляб...

Основен хляб
Използва се като основа и за хляб с подправки и пълнеж.
Продукти:
300 мл. пр. мляко
3 с.л. масло
2 ч.л. сол
500 гр. брашно
2 с.л. захар
2 ч.л. мая

Тегло: 750 гр.

Може ли да се сложи вода вместо прясно мляко?Ида ми кажете кое се слага първо,каква е последователността на продуктите,ще съм ви много благодарна за това.

Направия точно рецептата,става много хубав и мек хляб.Аз вътре си сложех и шарена сол,стана много ароматен.
[/url]
[/url]

# 199
  • София
  • Мнения: 4 041
Дами, много Ви моля тази тема сме я отделили амо за публикване на рецепти. Всякакви други коментари правим в темата за машина за хляб.

# 200
  • Моя родина там, где мой ребенок!
  • Мнения: 2 213
Хляб с брашно от елда(гречка)
Този хляб,  е един от любите по екзотичните хлябове в семейстото ни, най много го обичаме на филийки с паста от маслини и настъргано варено яйце.
Рецептата е от тук http://www.good-cook.ru/forum/topic6491s870.html?view=findpost&p=637914
Малко я промених понеже нямаме "кефир"
Слагама всичко в този ред
350грама прясно мляко го разбърквам със 3 супени лъжици кисело мляко и го изливам във кофичката.
добавям зехтин 2 с.л.
брашно от елда 100 гр аз понякога взимам такова


ако нямате такова брашно, може да смелете елдата (най чето правя по този начин) на робота и да я пресеете, брашното го използвате за хляб а остатъците от елдата за каша.
брашно тип 500 - 450 гр
захар 2 с.л.
сол 1,5 ч.л.
мая 7 гр
Слагате на програма пълнозърнест хляб (тази с предварително загряване) 1 кг и следите да стане на топката.
Хляба не става много висок, но трябва да ви се получи плътен и много хубаво мирише.

Ето готовия вариант.


Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 11:10 от г-жа Стихийно бедствие

# 201
  • Моя родина там, где мой ребенок!
  • Мнения: 2 213
Хляб с айрян на  Полин (за машинки до 1 кг)

айрян   мл   260
яйца (по-малки)   2 бр   
захар (непълни)   1.5 с.л.   
сол      0.7с.л.
краве масло   56 гр   
бяло брашно   500 гр
суха мая                   5гр
Програма 1(основна)
Много хубав и голям хляб

# 202
  • Моя родина там, где мой ребенок!
  • Мнения: 2 213
Украински козунак

Преди всичко трябва да отбележа че в тази част  на Украина където съм израснала (Бесарабия) козунаците ги правят огромни и високи със стафиди и орехи, като казвам огромни баба ми ги печеше в един големи 5 литрови емалирани тънджери, най големия беше една 7 литрова емалирана кофа Laughing Разказвам ви го всичко това за да разберете че у нас не ги сплитат и по констистенция са други,  няма как козунака да е плътен, за да се изпече той трябва да е лек и с много въздух. Когато дойдох в България не можах да свикна на българския козунак, нали сме свикнали на вкусовете от детството,  първата година си ги пекох на ръка, след като си купих машината изнамерих в руските сайтове тази рецепта и си я пека всяка година.

Съставките:
Брашно - 500-550 гр
мляко - 100 мл
сладкарска сметана - 100 мл
захар - 110 гр
сол- 1ч.л
краве масло - 50 гр
яйца - 3 бр.
мая -7 гр
куркума - 0,5 ч.л.
Орехи и стафиди или каквито и да е други сушени плодове, общото количество трябва да не е повече от 100 гр

Начин на приготвяне
Млякото го нагрявате да може да се разтопи захарта, разбърквате хубаво и добавяте маслото.
Сместа трябва да е топличка но не е гореща. Изливате я в кофичката на машината.
Добавяте затопляна в микровълновата сладкарска сметана.
Всичко трябва да е леко топло.
Яйцата ги разбъркайте малко и също ги добавете в кофичката.
Добавете сол
Брашното ако не го пресявате, добавете го в кофичката ръсейки с лъжица.
По средата направете кладенче за маята.
Куркумата в четерте ъгхла на кофичката.
Слагате на програма "Козунак" 1 кг, на моя Мулинекс това е програма 4 с времетраеене 3часа 22минути.
Наблюдавайте топката тя трябва да е мека и ластична, но не трябва да се влачи по стените, ако трябва добавете лъжица брашно да стане хубава топка.
След бипера, сипете плодовете и орехите, ако нямате такъв, сипете ги при второто замесване.
Ето го резултата!





P.S Аз го направих този път със жива мая и ми излезе от кофичката, така че по добре със суха.
Зелените неща по козунака са сиропирани вишни за коктел Laughing

Последна редакция: ср, 27 яну 2010, 12:25 от г-жа Стихийно бедствие

# 203
  • Разград
  • Мнения: 3 044
Бързи козунаци

3 яйца-единият жълтък се отделя за намазване накрая
200 гр захар
180 мл прясно мляко
90 мл мазнина-сложих 60 мл свинска мас+30 мл олио
20 гр прясна мая
лимонови и портокалови корички,предварително сварени и подсушени
лимонова есенция
брашно,около 600 гр(ориентировачно)

Маята размих в половината от леко затопленото прясно мляко+1 сл захар+2 щипки сол и брашно,до гъста кашичка.Хубаво разбърках и изсипах в контейнерчето на машината,сложих върху парното,с кърпа отгоре и оставих да втаса сместа.
Захарта разбърках с останалата половина от прясното мляко,затоплих в МВ-то и разбърках,да се разтопи захарта.
Яйцата разбих с тел.
След като втаса маята,към нея прибавих млякото+захарта,разбитите яйца и половината от мазнината,също така и брашно,около 350 гр.
Пуснах на програма за френски хляб(мисля,че това няма значение) и докато се замесва аз прибавях брашно,да се образува на хубава топка.
След това започнах да прибавям мазнината,по-малко,на няколко пъти,кото след всеки път изчаквах да се усвои добре от тестото.Тестото ми нямаше нужда от повече брашно,след мазнината,но ако ви се стори много меко,разбира се,трябва да прибавите.Трябва да се получи стегната топка тесто,нито меко,нито твърдо.Лимоновите и портокаловите корички+есенцията прибавих след 5-минутната почивка в началото.
И така,тестото оставих да се замеси по програмата,трябва да е около 30 минути.Когато завърши с месенето,оставих 10-тина минути да се отпусне,в машината,след което изваждих с намазнени ръце,върху намазнена повърхност и оформих.От това тесто излизат две козунака и затова аз разделих на две и всяка половина на три.Леко премесих всеко парченце,без брашно, и оформих на фитил,сплетох на плитки.
Следва втасването,което аз направих във фурната на 50 градуса под памучна кърпа,за около 50 минути.Това е ориентировачно,тестото трябва да си удвои обема.Извадих за намазване и увеличих градусите на 180,само долен реотан.Намазах козунаците с жълтък+1 сл прясно мляко и поръсих със захар.Сложих формите във фурната.Пекох на долен реотан около 5 минути,после включих и горният.Печенето ми отне около 25 минути,като по някое време сложих ал.фолио,за да не изгорят отгоре.



# 204
  • Мнения: 12
Привет на всички "колежки"... От два месеца имам машина за хляб - Мулинекс W2000 и съм адски доволна от нея. Искам да споделя с вас няколко мои рецепти - лично мой патент.

КАРТОФЕН ХЛЯБ С ГРИС И МАСЛИНИ
1 1/2 чаша прясно мляко (може пр. мляко +вода или айрян)
1 яйце
2 с.л. олио
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
1 чаша грис
1/2 чаша картофени люспи (картофено пюре на прах)
1 ч.ч. грахам (или пълнозърнесто брашно)
2 чаши бяло брашно
1,5 ч.л. мая (моята е на д-р Йоткер)
След сигнала за добавки:
1 чаша маслини без костилки и 2 ч.л. кимион на зърна и 5 с.л. брашно (брашното е, защото от маслините тестото доста се овлажнява)

Тегло  - 1кг. Програма - пълнозърнест хляб, бързата (на Мулинекс 2000 е 5-та програма)




Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 21:03 от magarica

# 205
  • Мнения: 12
КОЗУНАК С КИСЕЛО МЛЯКО
Продукти:
125 мл кисело мляко
125 мл олио
3 яйца
150 гр. захар
2 с.л. ром (коняк, ракия)
настърганата кора на 1 лимон
500 гр. брашно
1 пакет суха мая на д-р Йоткер
Първо се смесват хубаво всички продукти без брашното и маята докато захарта се разтвори напълно. Задължително сместа да е топличка. Не е нужно да се разбива с миксер, захарта се разтваря много бързо. След това сместа се излива в контейнера на машината. Върху нея се изсипва брашното. Върху брашното - маята.  След сигнала се добавят стафиди (оваляни в брашно), семена, ядки - според индивидуалния вкус.
Програмата е за сладък хляб (козунак). Моята машина е Мулинекс OW2000. Тегло - 1 кг. Коричка - средна.

Правя този козунак от години за Великден. Сега като си имам машина за хляб, нагодих рецептата си и за нея. Правила съм козунака и с отложен старт - сутрин за закуска и става перфектен. Не е традиционен, но на моето семество и приятели им харесва повече. Винаги козунака е на конци, и дълго време се запазва мек.


# 206
  • Мнения: 12
ЛЕСЕН И БЪРЗ ТУТМАНИК

Продукти:
125 мл кисело мляко
125 мл олио
2 яйца+1белтък (жълтъка е за намазване отгоре)
2 натрошени таблетки витамин С
1,5 с.л. захар (който обича комбинацията сладко-солено може и повече захар)
2 ч.л. сол
500 гр. брашно (може комбинация бяло+пълнозърнесто)
1,5 ч.л. суха мая на д-р Йоткер
Добавки след сигнала:
сирене+кашкавал+колбас (според индивидуалните предпочитания), добре оваляни в брашно
3 с.л. микс семена
Слагат се в тази последователност в контейнера. Преди печене се маже със жълтъка и се поръсва със сусам.
Програма - сладък хляб - при мен е с продължителност около 3:20 часа(за мулинекс 2000 - 6 или 7). Тегло - 1 кг. Коричка - 3(твърда).



Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 08:52 от magarica

# 207
  • Мнения: 7 488
ХЛЯБ С ДОМАШЕН ПИЛЕШКИ БУЛЬОН

350 мл бульон
2 ч.л. захар
брашно
1 пакет суха мая 7г на Йоткер

Ако бульона не е овкусен, добавете 2 ч.л. сол.

# 208
  • Мнения: 372

Хляб с извара и горчица

За 750гр.

270мл. вода
2с.л. зехтин
2ч.л. сол
1с.л. захар
50гр. извара
2-3с.л.горчица
500гр. брашно
1,5ч.л. суха мая

Пускам на основната програма на моята Мулинекс,която за 750гр. е 3:15 часа.

# 209
  • Мнения: 12
ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ С БУЛЬОН

300 мл топла вода, в която е разтворено 1 кубче бульон
1 с.л. захар
2 с.л. олио
375г бяло брашно
125 грис
100 г царевично брашно
1,5 ч.л. суха мая
След сигнала за добавки - 3 с.л. слънчогледови семки

Тегло - 1 кг. Програма - основна, става и на основна бърза

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт