Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 18 апр. 2005, 13:13 ч.
  • Преглеждания  764 533  Мнения  599  Онлайн  1
Отговори
# 30
  • Мнения: 7 474
козунак отmajceto  

 - съчетана от 2-3 тукашни рецепти продукти:
330-370 гр. брашно
20 гр свежа мая или 4-6 гр. суха
3 яуца + 1 жълтък за мазане отгоре
100 мл мляко
150 гр. захар
1-2 ванилии
щипка сол
50 гр. масло
3 с.л. олио
кора от лимон, портокал, ром, стафиди, бадеми, орехи, канела, индийско орехче - каквото си искаш

- най-важното при козунаците и питите е как се приготвя маята; не се използва замразена, защото не се знае колко е читава; за пити, а сега и за козунаци, у дома винаги ползваме свежа мая.
- стафидите се накисват в гореща вода или ром или коняк; преди да се добавят в машината /при звуковия сигнал/ се овалват в брашно;
- яйцата се разбиват със захарта + лимонената/портоклаовата кора + ванилията; яйцата трябва да са със стайна температура, отиваща към топлички; аз ги врътнах за 15-тина секунди в микровелето;
- млякото се затопля до степен, в която можеш да си тикнеш кутрето, но да не ти пари, т.е. по-топличко /това е описание от селската ми баба при месенето на пита/;
- маята се разтваря в млякото;
- в млякото неясно защо се размива и 1 ч.л. захар + 1 ч.л. брашно;
- във формата за печене се слага 1/3-та от брашното;
- добавя се щипка сол и се разбърква с лъжица;
- отгоре се излива течната смес от яйцата, захарта и ванилията /или канела, инд. орехче/;
- отгоре се покрива с останала част от брашното;
- отгоре се прави кладенче и там се излива млякото + маята;
- разтопява се маслото;
- пуска се програмата; при нас това е №5 - 2 часа и 55 минути, като описанието й е следното:
месене 1 - 10 минути
втасване 1 - 5 минути
месене 2 - 20 минути
втасване 2 - 30 минути
втасване 3 - 55 минути
печене - 55 минути
- когато започне месенето, се добавя разтопеното масло по съвсем малко - с чаена лъжичка
- след маслото се прибавят 3-те лъжици олио
- при звуковия сигнал се добадят стафидите

след втасване 2 извадих тестото от формата, махнах бъркалката, сложих го в набрашнена тава, помачках го, ама малко, сплетох го, след това пак го метнах във формата и след това го метнах в загрята на 50-60 градуса фурна, за да втаса по-читаво; ту отварях-ту затварях вратата на фурната, за да не стана много бързо втасването; това отне около 30-тина минути и в интерес на истината тестото не се надигна особено много; после пак метнах формата в машината да си довтаса за последните 20 минути и да се изпече; при печенето вече започна изненадата. това нещо толкова се надигна, че почти опря до капака; когато останаха 15-тина минути до края на програмата, намазах козунака с жълтък и го поръсих със захар. веднага след това пуснах фурната на 180-200 градуса; след края на програмата, директно метнах козунака във фурната - пак на отворена врата, за да не изгори; отне около 7-8-тина минути, за да добие прекрасна кафява коричка отгоре


Традиционен козунак на Джемма
Източник : BG Mamma

1.   6 яйца
2.   250мл. Мляко
3    300г. Захар
4.   1 ч.л сол
5.   200 г. масло или 150 г. св. Мас
6.   4 пакетчета ванилия
7.   есенция лимон
8.   кубче мая
9.   около 1 кг. брашно
Приготовление
Подмесва се маята – маята се натрушава в затоплена купа, добавя се 1 ч.л захар, 2-3 супени лъжици брашно и малко мляко(затоплено). Разбурква се да се получи каша с гъстотата на боза. Покрива се и се оставя да шупне.
Разтваря се захарта в гореща вода, така че да не остане и кристалче.
Затоплям мазнината, аз лично смесвам масло,св. мас и олио (горе доло  1:1)- 200г.
Разбиват се яйцата и към тях се добавя захарния сироп. Сместта се затопля.
В тава се пресява брашното и се прави кладенче.
Изсипва се затоплената яйчета смес и се започва бъркането, добавя се маята и по малко от млякото,солта,ароматизаторите. Когато започне да лепне тестото започвам да меся на плот и да добавям мазнината.
Когато се омеси тестото се оставя да почине (около 30-40 мин), ако в стаята е по хладно му трябва повече време. Хубаво е тестот да е покрито или с влажна кърпа или с найлон.
Следва биенето на тестото в плота. Казват да е около 100 пъти и аз така направих.  Следва нова почивка пак около 20 мин.
Накрая остава оформянето според вкуса на всеки! Следва ново втасване. Преди печене се намазва със жълтък разбъркан с малко вода и мазнина и се наръсва със захар.
У дома се обичат кизунаци без нищо.
Пекат се в предварително леко загрята фурна около 100 0. При слагането на козунака във фурната се пече на 180 - 2000.Във фурната слагам купичка с вода, за да не зисъхва козунака.Когато козунака се зачерви отгоре го покривам със фолио.



 

Реклама
# 31
  • Мнения: 7 474
Ръжен хляб от Фукла

500 гр. ръжено брашно (купувам от Била)
400мл. вода
1 суха мая
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. олио

1 с.л. кориандър на зърна
1 ч.л. кимион

На програма Пълнозърнест хляб, за 750 гр.
Кориандърът и кимионът се добавят при звуковия ситнал след втасването. Кориандърът е перфектната подправка за ръжен хляб и придава невероятен вкус.



Последна редакция: пт, 14 яну 2011, 21:10 от L e o

# 32
  • София
  • Мнения: 1 341
Божествено хлебче на Belinda
Комбинация е от различни рецепти, затова ще пиша всичко поред:

Продукти:
1 ч.ч. гр. прясно мляко/мисля, че идва към 200 гр./
1/4 кубче мая
разтопено масло около 3-4 лъжици
1 яйце
3 чаши и половина бяло брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
Приготвяне:
Пограмата е за бял хляб. Като свърши с месенето и първото втасване/около час и нещо преди да свърши програмата, която ми е общо 3 ч. и половина/, спрях машината и забърках тестото, както си беше във формичката с около 100 гр. настърган кашкавал, няколко нарязани маслини и едно стръкче пресен лук. Оставих го отново да се надигне за 20-тина минути и пуснах машината да пече. Стана фантастично!!! Носи и някакви подправки, но не се сетих да сложа. Като се изпече го намазах отвсякъде с масло и увих в кърпа. Опитайте, няма да съжалявате. Не е хляб за всеки ден, но ей така за глезкане  е супер

# 33
# 34
  • Мнения: 3 452
Лучен хляб

Продукти:

280 гр пълнозърнесто брашноl - сложих грахам
120 гр  ръжено брашно
270 мл вода
1 ч.л сол
1 с.л. олио
4 с.л. запържен лук - една средна глава запържих аз
около 1/4 кубче бг мая

снимка на филийка

източник: www.naturkost.de

На мен много ми допадна, получи се вкусен тъмен хляб. Само лукът се усещаше много слабо. Носи на повече запържен лук.....

# 35
  • София
  • Мнения: 1 341
типов хляб на geleva 


- вода - 300 мл
- мая -15 гр.
- типово брашно -500 гр.
- олио - 2  суп. лъж.
- захар - 1 к. лъж.
- сол -3 к.лъж.

# 36
  • Universe
  • Мнения: 1 508
Диетичен хляб

Тази рецепта я каза социологът Андрей Райчев в предаването на Звездев, като сподели, че с този хляб е смъкнал над 20 кг   goodscale   newsm78 newsm78. Беше за фурна, но аз я правя в машината за хляб.

Продукти:

- 200 г трици
- 100 г ръжено барашно
- 1 кофичка кисело мляко /аз слагам 0.1%/
- 1 суп.лъж. олио
- 1 ч.лъж. сода /аз слагам 7 г мая на д-р Йоткер/
- по 2 суп.лъж. - тиквено, маково, слънчегледово, ленено семе /аз слагам по 1 и прибавям кимион/
- по 1 ч.лъж. чубрица, червен пипер и сол /на мен ми е малко солен/

Пека на програма "Пълнозърнест хляб". И както е писано в инструкцията, тъй като брашното е ръжено+трици - хлябът не бухва.

Може да варирате със семената и подправките, но не изключвайте лененото семе.


Да Ви е сладко и много диетичнооооооо cook

# 37
  • Мнения: 69
хляб с кисело мляко

по-принцип все още експсриментирам - но в общи линии е това:
1 мерителна чаша вода (300 гр)
1/2 м. чаша кисело мляко + 1/2 ч.л.сода
1/2 ч.л. - суха мая
1 ч.л. захар
сол на вкус
(добавих и 1 яйце, но може и без него)
брашно - около 800 гр (да се отлепва)
мазнина по принцип не съм слагала досега
използвах кратката програма - 2:30 заради содата, но следващия път ще опитам с по-дълга - да видим! newsm78

много приятен става хляба, ако сложа царевично брашно (пропорцията е 1 част царевично, 2 части бяло)

# 38
  • София
  • Мнения: 1 341
хляб по рецепта за козунак   и с такъв вкус  на cathie

120мл хладко прясно мляко
2 яйца
80-90гр масло
1 с.л. сол
500гр брашно
2 с.л. захар
5,5гр суха мая

Програма сладък хляб

# 39
  • София
  • Мнения: 4 017
Конфитюр
Направих първите си 2 дози сладко в машинката, по-скоро конфитюр, но така се и води в рецептата, но си има и доста цели плодчета. Едното само от ягоди, другото с ягоди и череши. Чудесно стана! Ето рецептата:
580 гр. плодове
360 гр. захар
30 гр. пектин (аз лично нямам нищо против пектина, защото си е естествен полимер и много добре желира, сгъстява.. намерих на Биосет - 2,10 лв.)
сокът на 1 лимон (в първото сладко сложих лимонтозу)
От тази доза излизат 3 бурканчета от лютеница - 320 гр. Мисля си да пробвам двойна доза, виждам, че има достатъчно място в контейнерчето, но и така не ми пречи, защото става само за 1 час.
Рецептата може да се използва за всякакви плодове - малини, кайсии, праскови, сини сливи..

# 40
  • София
  • Мнения: 1 341
Хляб с ементал на  Amarena 
 
 
320 мл вода
400 г пшенично брашно тип 550
2 ч. л. сол
1 ч. л. захар
50 г Ементал (при мен настърган кашкавал)
2 с. л. масло (аз го разтопих и го прибавих към  водата, заедно с настъргания кашкавал)
1 ч. л.  чесън на прах
1 ситно нарязана скилидка чесън
1 ч. л. млян черен пипер
1.5 ч. л. суха мая (аз сложих 1 ч. л.)

програма- нормален и бял хляб

Добър апетит!

# 41
  • Мнения: 4 395
Хляб с ементал на  Amarena  ...
 
Хаха, влизам аз да си постна рецептата, и що да видя Heart Eyes

Evjeni, първият ми хляб беше по твоя рецепта(черен) Peace

Хайде да не чатя излишно, ще кача още една

хляб с кашу
програма- нормален и бял хляб

240 мл  вода
320 г    пшенично брашно тип 550
80 г      пшенично брашно тип 1050
1 ч. л.   захар
1 ч. л.   сол
1 с. л.    масло
80 г       нарязано кашу
1,5 ч. л. суха мая

снимки на тези хлябове съм сложила тук (23. стр.):http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=180331.new#new


Някой знае ли рецепта за царевичен хляб без пшенично брашно? Thinking

Прегледах всичките си рецепти, но пшеничното брашно присъства навсякъде. Дано да намериш.
Заради алергия ли трябва да го избягваш? Ако не намериш , ти остава да експериментираш с различни брашна. Аз бих заместила пшеничното брашно с фини овесени ядки, брашно от елда, смес от смлени семена и подобни. Успех! Peace

Последна редакция: сб, 23 юни 2007, 19:10 от Черешовица

# 42
  • Мнения: 10 010
Някой знае ли рецепта за царевичен хляб без пшенично брашно? Thinking

Руснаците продават такъв хляб, порових в нета и ето какво открих за него: прави се от кукурузно брашно, смляно с воденични камъни , филтрирана вода, ориз, ленени семена, морска сол, стабилизатор от семена на гуара /индийска акация/, която помага да се оформи плътната среда на хляба.
Ако се справяш с руския, ето ТУК, може да прочетеш и ТУК.

Иначе навсякъде в рецептите присъства и пшенично брашно, за да е по-мек хляба.

# 43
  • София
  • Мнения: 1 341
бирен хляб na cathie
(извинете ако се повтаря рецептата)

320-350-400 мл изветряла бира ( и да не е изветряла, няма страшно. Само ощетяваш феновете и)
1/2 ч.л. суха мая (с повече мая и на дълга програма хлябът ми е някак рехав) (аз слагам 1ч.л. и пека на бърза програма )
1 ч.л захар
2ч.л. сол
брашното е около 600-700-800 гр (в зависимост от милилитрите - да се отлепя хубаво от стените)
1 програма (БЪРЗА) - много вкусно

# 44
  • Мнения: 1 390
Бял хляб  за Мама Цоцоланка  Laughing

450 мл. пр. мляко (вода)
4-5 с.л. масло (олио)
3 ч.л. сол
750 гр. брашно
2 с.л. захар
2-3 ч.л. мая

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт