Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 18 апр. 2005, 13:13 ч.
  • Преглеждания  763 597  Мнения  599  Онлайн  1
Отговори
# 45
  • Мнения: 11 612
Хайде и тук да я пусна:

Хляб с пасирани семена

Реклама
# 46
  • София
  • Мнения: 1 724
Рецепта за пухкав, мек, 100% пълнозърнест пшеничен хляб на Браяна Гроган (преведена)

http://dimitrina73docs.hit.bg/WholeWheatBryanaBreadBG.doc


Източник: http://veganfeastkitchen.blogspot.com/2007/05/light-tender-100-w … eat-bread-in.html

# 47
  • Мнения: 10 592
Хляб с царевично брашно и босилек





Точна рецепта не мога да дам.
250мл вода
50мл олио
1 ч.л. сол
10гр жива мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. босилек
брашно бяло : царевично - 70:30
количество на брашното - колкото поеме (400-500гр)
Програмата е бърза на 1-ва (2.17h)
 

# 48
  • София
  • Мнения: 1 724
Многозърнест хляб

Течни съставки:
100 мл - кълнове люцерна, смляна с малко вода в шейкъра
30 мл - прясно мляко
200 мл - вода

Сухи съставки:
250 гр. - бяло брашно (тип 500, бяло-синята опаковка)
50 гр. - ръжено брашно (Техра)
100 гр. - типово брашно (Софимел)
200 гр. - пълнозърнесто брашно (Грахам Техра)
50 гр. - смес семена и зърна (ленено семе, тиквено семе, слънчогледово семе, елда и кафяв ориз по 2 с.л. преди смилането) смлени на брашно
2 таблетки - бирена мая, счукана на прах

Други съставки:
1 1/2 ч.л. суха мая (турската)
20 гр. масло
2 ч.л. - сол
1 1/3 с.л. - кафява захар

Програма:
*Пълнозърнест хляб
*големина - 1 кг
*коричка - бърза програма (ок. 2ч и 30 мин)

Денят беше горещ, затова избрах бързата програма. Тестото стана малко якичко, без да е сухо и твърдо, но част от посочените 200 мл вода добавих при месенето, защото съвсем не ставаше без тях. Не съм прекъсвала втасване.

# 49
  • София
  • Мнения: 1 341
http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1



Баница от многолистно тесто на cathie 

1 ч.ч. вода (или цвик, ако имате)
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
мазнина за мазане на корите - около 200 гр (разтопени мас или масло)

Замесва се меко тесто. Разделя се на 8 топки. Всяка от тях се разточва до големина на чаена чинийка. Намазва се обилно с мазнината и се нареждат по 4 в чаена чинийка, като отдолу и отгоре няма мазнина. Поставят се в камерата на хладилника за 15-20 минути.
През това време се приготвя плънката - 4-6 яйца, 300-400 гр  сирене.
Всяка купчинка от 4 кори (многолистно тесто) се разточва на голяма кора при обилно ръсене с брашно. Кръгът се дели на две. Маже се обилно с мазнина и се ръси с плънката, предварително разделена на 4 части. Всеки полукръг се навива на руло и се поставя в намазнена тавичка, реже се на розички. Останалата мазнина  се изсипва отгоре. Пече се внимателно - първо на 200 С, после фурната постепенно се намалява.

Да ви е сладко, на когото му се занимава. Уверявам ви, че си заслужава.

Франзелите на ЗОРИ    

Първо искам да уточня, че ще пусна буквално преведената рецапта, а после ще направя няколко коментара по нея :

2 чаши топла вода
4 чаши брашно*
1 с.л. захар
2 ч.л. суха мая*
2 ч.л. сол
1 с.л. масло

Тестото се омесва и втасва. Втасалото тесто се разделя на 4 топки*. От всяка топка правим питка:

 
С пръсти пришипваме двата противоположни края на питката, ето така :



за да се получи ето това: 

 

Полученото "саламче" се сплесква с длани отново на питка и операцията се повтаря още веднъж. Слад това растягаме "саламчето" до желаната дължина (като ръба от слепването остава отдолу):

 

 и редим в тава, покрита с хратия за печене:

 

Франзелките втасват, мажат се с разбит с малко вода жълтък и се пекат в предварително загрята на 180 гр. фурна. След изваждане се ръсят със студена вода и се покриват с кърпа за няколко минутки.

* Моите забележки :
Авторката не е отбелязала грамажа на чашите, с които е отмервала и има лека неточност в чашите на брашното (по-малко е от необходимото за 2 чаши вода).
Аз отмервах с чашка с вместимост 250 мл. 2 чаши х 250 лв. са 500 мл. топла вода = значи брашното е около 1 кг. От това количество ми излязоха 6 франзелки, като втасалото тесто разделих не на 4 , а на 6 топки. Така франзелките станаха по-тънички (инаще ще заприличат на хлебчета   ).
Маята, която ползвах е сухата на Юва от 11 гр., количеството е 2 ч.л. и не съм го променяла, въпреки че се наложи да добавям още около чаша брашно.
Това е, ако някой се сети да пита още нещо, тук съм   . Днес ще превръщам франзелките в парти сандвичи и хапки

Bagel Бейгъ на asyalein   
330 мл. топло прясно мляко
50 г разтопено масло
1,25 п. суха или 1 кубче мая
1 ч.л. захар
660гр. брашно
1.5 ч.л. сол
2 яйца
2 с.л. захар за водата
1 белтък за намазване

Маята се слага заедно със захарта и солта в топлото мляко, разбърква се и се оставя на топло. От брашното се прави кладенче, слагат се разбитите яйца и разтопеното масло (да е охладено). Добавя се млякото и се меси до меко тесто.
Оставя се да втаса.
В теджера се сипва вода и се добавят 2 с.л. захар. Водата трябва да е пред кипене, но да не ври!
От тестото се оформят 24 топчета, на всяко по средата се пробива дупка. Оставят се да починат около 10 минути. Потапят се във водата (водата е на слаб огън, не трябва да ври). Стоят по 30 сек. от всяка страна.
Вадят се е решетъчна лъжица, за да се изцедят и се нареждат в тава (да се остави място, защото продължяват да втасват!)
Намазват се с разбитият белтък и се посипват по желание с мак, сусам или подправки.
Печат се 15 – 20 минути на 220 градуса.


Месих в машината. сложих млякото с маята, после разбитите яйца и тогава брашното.
ползвах мая на кубче.
моето брашно е тип 405, та е възможно на вас да ви трябва повече или по-малко.

като оформях топчетата правих дупката с дръжката на дървената лъжица, после пъхах пръст и въртях в кръг да се разшири.
правете дупките по-големи, че моите половината се затвориха при втасването 

от тази доза ми излезаха 24 броя, 2 тави по 12.
докато правих първата тава, тестото беше в хладилника.
като сложих да се печат, извадих 2рата доза и почнах да правя, защото им трябва малко повече време преди варенето да втасат.

това е.
добър апетит 

П.П. изглеждат като кифлички, но не са.

Хляба на Mamica

Както вече казах- рецепта няма. всичко на око. Правя го на бързата програма.
Сипвам течните продукти и брашното на око, докато почне да го меси добре. Докато меси капака е отворен, докато нагодя брашното
Иначе аз го правя така:
1ч. кисело мляко
1 яйце
1/2- или 1/4 ч. вода
2ч.л. захар
1ч.л. сол
5-6л. олио
1ч.л. мая ( суха). Аз с друга не мкога да меся.
и брашно на око.

http://

Последна редакция: ср, 12 сеп 2007, 15:51 от Evjeni

# 50
  • София
  • Мнения: 3 415
Ето този хляб мисля да го пробвам скоро, нали идва сезона на тиквите. Като го видях ми потекоха лигите.

Рецептата и снимката са от www.gotvetesmen.combouquet

# 51
  • София
  • Мнения: 1 724
Пълнозърнесто тесто (и кифлички от него)



Течни съставки:
200 мл. - вода
100 мл. - разбито яйце + прясно мляко

Сухи съставки:
500 гр. - пълнозърнесто брашно на "Благополучие"

Други:
1 с.л. - кафява захар
1 1/4 ч.л. - сол
1/2 см-ов резен - краве масло
1 1/4 ч.л. - суха мая

Програма месене и втасване (1ч 30 мин).
Разточих половината тесто и го направих на лучник, другата половина на кифлички с фъстъчено масло, сусамов тахан и мармалад от къпини и една малка питчица, че да видя как е тестото. Кифличките малко преди да ги извадя ги намазах с меласа.
Оставих да втасат пак (докато следата от лек натиск с показалец не се получава с усилие и не се възстановява бързо и напълно, но и да не хлътва много дълбоко и лесно...така съм чела, и май така се получи), като за целта използвах отворената, загрята от предно печене фурна.
Пекох на 160-170С с вентилатор, може би 15-тина мин.

Станаха мнаго пухкави и добре изпечени всичките 3 изделия. Не са с вида на много от кифличките на майсторките тук, но аз не правя много-много такива неща и все пак брашното е пълнозърнесто, което всъщност ме накара да споделя този експеримент с вас Grinning Grinning

# 52
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
Основен бял хляб

1000 г

Моя подобрена рецепта за Мулинекс XXL

350 мл вода
2 с.л. олио
2 с.л. сол
1 1/2 с.л. захар
600 г брашно
2 1/4 суха мая или 15 г жива

Пече се на 1 програма, за 1 кг хляб на средно твърда или твърда кора, като се изпече се завива с кърпа да се задуши и да поомекне кората

# 53
  • София
  • Мнения: 347
Една прясно пробвана рецепта. Публикувам я, понеже не видях други за сладко. За протокола "Източник: книжка с рецепти на Мулинекс 5000".

Сладко с портокали

750 гр. портокали - нарязани, аз сложих с корите
600 гр. захар
50 гр. пектин

При мен програмата сладко е 1 ч. и 5 мин. Излиза 1200 гр. сладко.

# 54
  • Бургас
  • Мнения: 125
Великденски козунак НА UNKNOWN LADY
това е 1/3 от дозата на оригиналната рецепта, става за хлебопекарна  Laughing

Празнична рецепта
Продукти: 0.500 кг. Брашно, 10 грама жива мая (от кубчетата), 1/2  чаена чаша прясно мляко + малко мляко за плънката, 45 грама свинска мас, 80 грама масло, 1 непълна чаена чаша захар, 3 яйца, 1 лимона, 1 чаена препълнена лъжица сладко от портокалови кори, 1/2 кафени чашки ром (ако няма ром, може и бадемов аперитив или коняк), 1/2  чаена чаша смлени орехи, 20 бадема, 1/3 чаена чаша стафиди, 1 пълна супена лъжица пудра захар, 1 ванилия (на прахчета).
Приготвят се следните смеси:
1.   В съд се слагат малко  топло прясно мляко, 1/2 яйце, 10грама мая, 1/2 ч.л. захар, 1/3 ч.л. сол (равни) и 85 гр. брашно за да стане рядка каша, която се оставя на топло да втасва.
2.   В съд се смесват ¾ чаша мляко, 3 яйца (като 1 е без белтък),  ½  чаша захар, стафидите и се разбъркват, прибавя се 45гр. свинска мас с 1 ванилия.
3.   Смесват се 1 лъжица настъргани портокалови кори, сок от 1/2 лимон и настърганата му кора и 1/2 кафена чашка ром и се оставят да престоят поне 30 мин.
4.   Плънка – 1/3 ч.ч. захар се смесва с прясно мляко и  ½ чаша смлени орехи да се получи рядка каша. Слага се на котлона да ври до сгъстяване на слаб огън колкото рядък мармалад. Прибавя се 1 лъжица сладко от портокалови кори и 1/2 кафена чашка ром; разбърква се да стане хомогенна маса.
(Плънката търпи и вариации – може да бъде и само от някакво сладко с добавени в него начупени орехи или бадеми).
5.   Глазура „Морска пяна” – Разбиват се заедно 1 белтък, сока на 1/2 лимон и 1 с.л. пудра захар.
6.   Украса – 20 бадема се слагат да врат за малко и се обелват.

В голям съд се слага останалото количество брашно. Омесва се със смеси 1, 2 и 3, като се налива лъжица след лъжица стопеното 80 гр. масло. Включва се хлебопекарната на програма за месене. Аз го пуснах 3 пъти да се меси, но май ще му стигне и 1 път. После втасва пак там. След втасване се взема част от тестото, разстила се върху намазана с мазнина повърхност и се разточва да се получи дълъг и тесен правоъгълник, дебелината е горе долу 1 см. Намазва се с готовата плънка и се навива на руло. Правят се три такива рулца и внимателно (да не се прокъсат) се сплитат на обикновена плитка. Плитката се слага в намазана тавичка и се защипва добре в двата края за да не излезе плънката.  (Вместо плитка, може да се направи и само на едно голямо руло, но тогава то ще трябва да е по-дебело). Отнова се оставя да втаса на топло. На края рулата се намазват с глазурата «морска пяна», набождат им се обелените бадеми и се пекат на 175 градуса без вентилатор. (След като се изпече, глазурата побелява и изглежда точно като морска пяна).
По желание рулото или плитката може да се намаже и само с разбит с вода жълтък, да се поръси със захар + бадемите  и така да се пече.


 

# 55
  • Бургас
  • Мнения: 125
Още малко рецепти за хляб :
Холандски хляб
DUTCH-STYLE BREAD

 1000гр, 3:39ч
Продукти:
Вода – 500мл
Холандско сирене на парченца – 200гр
Сол  -  2 ч.л
Маково семе – 40гр
Бяло брашно – 500 гр
Ръжено брашно – 150гр
Пълнозърнесто брашно – 50гр
Суха мая – 1 ч.л
Слагат се в машината в следния ред :
1.Вода, сирене,сол, маково семе
2.Трите брашна и маята
Програма 2 за Мулинекс 5000.

Средиземноморска питка
Fouace Mediterranean style

 1000гр, 3 :39ч
Продукти:
вода – 500мл
каперси – 60гр
зелени маслини – 100гр
сол – 2ч.л
бяло брашно – 550гр
ръжено брашно – 150гр
суха мая – ¾ ч.л
зехтин – 1с .л
домат – 1
едра сол – 1с.л
Слагат се в машината в следния ред :
1.Вода, каперси, маслини, сол.
2.Брашната, маята
Програмата е 2 за Мулинекс 5000.
Нарязва се домата на кръгчета. 30-45 мин преди края на програмата се намазва повърхността със зехтин, нареждат се доматите и се ръси с едрата сол.

Питка
Fougasse

 1250гр      1:25ч
Продукти:
Вода – 430мл
Зехтин – 5,5 с.л
Сол – 2,5 ч.л
Бяло брашно – 720гр
Суха мая – 4,5 ч.л
Слагат се в машината в следния ред :
1.вода,зехтин,сол
2.брашно,мая
Програмата е 13 (тесто) за Мулинекс 5000.
След 1 час изключете програмата и извадете тестото .Разточете го до продълговата форма и направете разрези по него ,да щръкнат като ушички.
Оставете го да втаса 20 мин на стайна температура.
Включете фурната на 220 градуса и сложете вътре купичка с вода .Намокрете повърхността на питката .Печете 25мин. Извадете да истине на решетка.

Френски хляб Революция
French Revolution bread   

 1500гр, 3:47ч
Продукти:
картофи – 230гр
вода – 500мл
сол – 2,5ч.л
бяло брашно – 400гр
ръжено брашно -200гр
пълнозърнесто брашно – 100гр
суха мая – ¾ ч.л
Слагат се в машината в следния ред : вода и сол, после брашната и маята.
Програмата е 2  за Мулинекс 5000.
Хляб с фибри
High-fibre loaf
 1000гр   3:42ч
Продукти :
Вода – 460мл
Слънчогледово олио – ½ с.л
Сол – 1,5 ч.л
Сухо мляко – 1,5 с.л
Бяло брашно – 450гр
Трици – 210гр
Суха мая – 2,5 ч.л
Слагат се в машината в следния ред : вода,олио,сол,сухо мляко, после брашно, трици и мая.
Програмата е 3  за Мулинекс 5000.

Хрупкав френски бял хляб
Crusty French white bread

 1000гр     3:39ч
Продукти:
Вода – 400мл
Сол – 2 ч.л
Захар – 1 с.л
Бяло брашно – 700гр
Суха мая  - 1,5 ч.л
Допълнителни съставки по избор :
Скилидки чесън – 3
Лук на ситно – 2
Зелени маслини на парченца – 125гр
Бекон парченца – 200гр
Чоризо (салам) парченца – 100гр
Програма 2. Като започне да бипка се слагат добавките. 












   

Последна редакция: вт, 19 фев 2008, 14:26 от joop!

# 56
  • Мнения: 13
Хляб "Здраве"

Това е най-правения хляб вкъщи. Рецептата е заимствана от д-р Емилова, представена от нея в "Бон апети" (Питки "Здраве"), само че моя вариант е без подправки и с друго съотношение на съставките. Въпрос на вкус.
С течение на времето рецептата претърпя няколко корекции. Това е последния вариант:

Продукти (по ред на слагане):

350 мл. вода
1 с.л. захар
1/4 кубче прясна или 1 пакетче суха мая (7 гр.)

1,5 с.л. олио

350 гр. бяло пшенично брашно
50 гр. типово пшенично брашно
50 гр. пшенични трици
50 гр. ръжено пълнозърнесто брашно
50 гр. царевично брашно
50 гр. овесени ядки
0,5 с. л. сол

Тегло: 1 кг
Запичане: според вкуса
Програма: Пълнозърнест хляб (бърза)

Последна редакция: сб, 03 мар 2012, 12:23 от ivat

# 57
  • Мнения: 13
Хляб със семена и ядки

1 cup вода
1 1/2 с.л. захар
1 1/2 с.л. олио
2 cup бяло пшенично брашно
1 cup ръжено пълнозърнесто брашно
1/2 cup пшенични трици
1 с.л. пшеничен зародиш
1/2 с.л. сол
1 пакетче суха мая - 7 гр.

2 с.л. орехи
2 с.л. тиквени семки
2 с.л. слънчогледови семки
2 с.л. сусам
1 с.л. ленено семе
1 с.л. маково семе


1 cup = 240 мл.
1 с.л. = 15 мл.

Програма Основна - бърза (2ч и 24 мин)
Големина на хляба - 900 гр.



# 58
  • София
  • Мнения: 1 608
Доматен хляб

150 мл. вода
200 мл. доматено пюре/дом. сок, млени домати/
2-3 с.л. олио
450 гр. брашно
1,5 ч.л. суха мая
по 1ч.л. сол и захар
2 ч.л. чубрица

Програма Основна
Големина на хляба - 750-1000гр.

# 59
  • София
  • Мнения: 347
Хляб със семена

300 ml вода
2 с.л. рапично олио
2 с.л. мед
1.5 ч.л. сол
240 gr пълнозърнесто брашно
240 gr ръжено брашно
2 ч.л. суха мая

След звуковия сигнал:
75 gr ленено семе
25 gr слънчогледови ядки
15 gr маково семе.

Рецептата е за 750 gr хляб.
Програмата при мен е 8 и е 3 ч. 45 мин.
Супените и чаени лъжички са ми мярката към машината.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт