Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Пловдив

Мнения: 652
Момичета, вчера на Никулден 1 от вас беше пуснала рецепта за много хубав гръцки/тракийски сос подходящ за риба и пържени тиквички. Стана найстина разкошен. Никога не бях опитвала такъв преди. Сетих се и за много други рецепти сполучливи, които съм чела от форума, но вече съм ги забравила. Имаше някакъв млечен сос със сирене за пържени картофи, някакъв цигански сос и т.н. За това предлагам да систематизираме хубави изпитани домашни рецепти на тази тема, която кой знае защо е толкова пренебрегвана!

     Ще започна първа със страхотния тракийски/гръцки сос, който се оказа че бил често предлаган в реномираните гръцки ресторанти:

Аз го правих по тази рецепта:

SCORDALIA

3-4 филий хляб (само средата, накиснати във вода)
1 скилидка чесън
50 гр. орехи
сол
оцет
1 кафена чашка олио


Всичко това се пасира в чопър или пасатор. Ако е много гъст може да се добави и малко вода.

!!! Да ви кажа, получава се доста гъстичко, по скоро като пастет. Четох за него в Интернет. Сервирал се в ресторантите в Гърция в допълнение към риба, пържени тиквички, пържени патладжани, картофи или зеленчуци.
Горещо ви го препоръчвам  Very Happy







Ето и още 1 рецепта за същият сос:

Чеснов сос - Скордаля (Scorthalia)
8 ск. чесън
250 гр. галета
120 ml зехтин
70 ml винен оцет
1 ч. л. сол


Приготвяне и сервиране:
Чесънът се пресова и към него се прибавят солта и галетата. Бърка се, до получаване на гъста каша. Добавя се зехтина и оцетът много бавно, като се бърка постоянно. Накрая се пасира. Сервира се като сос към пържена риба и пържени тиквички
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
Ще дадете ли рецептата за циганския сос и за чесновия сос с кисело мляко и сирене ?
Цитирай

Torrevieja,España

Мнения: 1 505
Аз няма да ти напиша рецептите за тези два соса,защото не ги знам, но ще напиша нещо по темата,което обожаваме.

пилешки пастет-2бр. сварени пилешки гърди;70гр. маслини без костилки;1кутия топено сирене;70гр. майонеза.Всичко това се пасира и се порасва с оре

Паста от авокадо-сварени и нарязани яйца;авокадо,също нарязано;скилидки чесън;зехтин;сол;черен пипер;копър;оцет-балсамико;горчица-всичко това се пасира до получавана на еднородна смес.(не казвам точни продукти,защо то го правя на око).

Разядката на дядо-орехи се смилат,чесън се счуква в хаванче,сирене се настъргва,всичко се смесва,полива се с зехтин и се обърква добре


Цитирай

Abu Dhabi

Мнения: 7 987
две любими пюрета:

от маслини:
основата са маслини и твърдо сварени яйца. На 20 маслини - 2 - 3 яйца. Останалото е сол, счукан чесън, малко зехтин/ако маслините са изцедени или изплакнати/. При пасирането може да се добави малко доматено пюре, сметана или майонеза, въпрос на вкус.


Пюре от лук:
стар лук в неограничено количество се реже на едро и заедно с една зелена ябълка на кубчета се задушава в тиган под капак, или се пече до пълно омекване. Пасира се, подправя се със сол и черен пипер.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.